Dodaj do ulubionych

Turcja_zycie

28.03.04, 08:06
cieszy mnie że znalazłam te stronę na necie
i że są ludzie którzy tez interesuja sią tym przepieknym krajem
jeżeli ktos wie czy moze napisać jak tak naprawde wygląda życie w Turcji
takie codzienne obcokrajowca, kobiety
Obserwuj wątek
    • dondurma Re: Turcja_zycie 30.03.04, 14:15
      Witam!Przez dluzszy czas sie nie odzywalam na tym forum z przeroznych
      wzgledow. Życie w Turcji jest..........piękne (żadne odkrycie), ale tak
      rzeczywiscie jest w moim przypadku.Po prostu uwielbiam ten kraj, ludzi,
      krajobrazy.Dlatego z trudem przychodzi mi krytyka. Od pierwszego wyjazdu do
      tego kraju czulam sie tam cudownie.Bardzo istotna jest wystepujaca tam mozaika
      kultur, co niesie ze soba rozne sposoby, style życia.Zalezy w jakim srodowisku
      sie przebywa. Jesli chodzi o mnie gros czasu spedzilam ze studentami, wsrod
      ktorych byli muzulmanie, alewici, ateisci, i Ci dla ktorych polityka stoi na
      pierwszym miejscu-zobaczylam, ze tak naprawde trudno mowic o jednolitosci i to
      jest wlasnie piekne.Natomiast, jesli interesuje Cie zamieszkanie w Turcji, to
      bedziesz miala takie życie, jakimi ludzmi sie otoczysz. Jesli masz ochote
      napisac, jeszcze raz podaje e-mail: apsik17@op.pl
      Goraco pozdrawiam.
    • a_b Re: Turcja_zycie 04.04.04, 15:31
      dzieki za odpowiedz
      napiszę napewno
      wiesz masz duzo racji w tym co piszesz
      a bardziej szczegolowo napiszę na Twój adres mailowy
      bo mam duzo pytań
      a Ty z tego co się zorientowałam wiesz duzo więcej niż ja
    • kocibrzuch Re: Turcja_zycie 07.04.04, 21:13
      Merhaba.
      Wakacjonowanie się to, prawdę powiedziawszy, jedna rzecz, a życie druga. Zależy zresztą od miasta, regionu, jak napisała Dondurma, też od ludzi. Jedne miejsca mnie zachwyciły, bajka po prostu, ale byłe takie, które można oglądać z fascynacją, pod warunkiem, że jest się przejazdem. Dla wyzwolonej europejki mieszkanie na stałe poza Ankarą może być trudne.
      • kiranna Re: Turcja_zycie 08.04.04, 02:24
        "Dla wyzwolonej europejki mieszkanie na stałe poza Ankarą może być trudne"

Niezupelnie sie zgodze z Toba:) Najwiecej cudzoziemcow na stale mieszka w
        Istambule, Izmirze i Antalyi, gdzie sa np. cale osiedla Niemcow. Rowniez
        Anglicy chetnie osiedlaja sie na Riwierze, szczegolnie na starosc.
        Ankara jako stolica i siedziba Parlamentu zamieszkala jest glownie przez
        urzednikow i politykow tureckich oraz pracownikow Ambasad, owszem, ale to sa
        srodowiska dosc hermetyczne i glownie przebywajace tam czasowo. Natomiast sama
        Ankara jako miasto ma znacznie mniej atrakcji do zaoferowania "wyzwolonej
        Europejce" niz chociazby Istambul, ktory jest osrodkiem kulturalnym Turcji, w
        zaleznosci od dzielnicy, oczywiscie ;)
        pozdrawiam :)
    • a_b Re: Turcja_zycie 14.04.04, 19:13
      dzieki za odpowiedzi
      ja znam Izmir, nie nastawiam sie na dłuższe życie w Turcji, ale 2 -3 miesiące
      w Polsce mam prace, a jeżeli zwiazałabym sie z moim przyjacielem, to
      wykształcony człowiek to w gre wchodzi mieszkanie w Polsce
      ale własnie jego opinie sa podobne, Izmir, Istambuł
      własnie Turcja jest ciekawa na wakacje ale zycie to zupełnie co innego
    • garmuduru Re: Turcja_zycie 15.04.04, 22:53
      Witam wszystkich zakochanych w Turcji :))))

Ostatnio zastanawiam się sama nad życiem w Turcji - myślę, że może być ciężko,
      szczególnie dla samotnej kobiety - ale już kilka miesięcy temu postanowiłam
      przeprowadzić się do Turcji ( jeśli tylko pozwoli na to moja sytuacja zawodowa).
      Oczywiście, planuję mieszkanie w Stambule, jak wiecie to najbardziej
      fascynujące miasto świata, choć oczywiście wolałabym Bodrum :) jestem realistką
      i wiem, że powinnam najpierw rozglądać się za pracą, a nie za upojnym życiem w
      białych domach przy dzikiej plaży :)

Boję się tylko wszelkich formalnych przeszkód typu: wiza - pozwolenie na pracę
      etc. Mimo wszystko, nie rezygnuję i czekam z niecierpliwością.
      Jeśli jesteście związani z kimś z Turcji, Wasza sytuacja jest o wiele
      dogodniejsza i przyjemniejsza :) i myślę, że nie ma co zastanawiać się nad
      życiem w Turcji za długo - Turcja jest rajem Wschodu.

• a_b Re: Turcja_zycie 16.04.04, 19:52
      tak myslisz, wiesz zawsze jest ryzyko cos nowego, nawet jak jest ktos blisko,
      ale wszystko dookoła jest inne, ale to ciekawe sam kraj jest interesujący, ale
      tu są madre zdania, zalezy w jakim środowisku mieszkasz i jakim ludzmi sie
      otaczasz to takie masz zycie, mysle ze to wazne i tak jest, a wiem to tez od
      mojego przyjaciela , który pochodzi i mieszka w Turcji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka