belcia26 17.03.10, 14:55 Co powinna zawierac apteczka samochodowa i gdzie ją najlepiej kupic tak żeby zawierala wszystko co potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w357 Re: Apteczka 17.03.10, 15:59 Na chwilę obecną Apteczka nie jest obowiązkowym wyposażeniem...... Choć każdy powinien ją mieć ! A co powinni w niej być ? Jak nie wiesz to zapytaj w każdej aptece co może się przydać :-) W niektórych sklepach (jeszcze) można kupić coś pod nazwą "Apteczka Samochodowa" , ale to jest parodia, a nie Apteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Apteczka IP: *.stroeer.pl 17.03.10, 16:13 a gdzie ten przepis jest,jakis paragraf ze nie jest obowiązkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
w357 że nie obowiązkowe ? 17.03.10, 17:18 Że coś jest nie obowiązkowe , to paragrafów się nie pisze :-) Gość portalu: iza napisał(a): > a gdzie ten przepis jest,jakis paragraf ze nie jest obowiązkowa? Dla pomocności --> www.policja.swinoujscie.pl/pomocnik/data/lex/Dz.U.03.32.262.html ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.) Rozdział 2 Wyposażenie § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się: 13) w trójkąt do ustawiania na drodze, przeznaczony do ostrzegania o obecności unieruchomionego pojazdu; przepisu nie stosuje się do motocykla jednośladowego; 14) w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla; Resztę paragrafów możesz sobie poczytać w pełnym tekscie Rozporządzenia.... O apteczce nie znajdziesz ANI SŁOWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana221 Re: Apteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 16:28 Najważniejsze to: woda utleniona, gazy jałowe duze, opaska uciskowa, bandaż, rękawiczki jednorazowe. Ja mam za to problem co zrobić z kuną, jak odstraszyć kunę, która przegryzła mi przewody paliwowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi Re: Apteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 18:15 Wody utlenionej i opaski uciskowej teraz się nie stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? woda utleniona ? IP: *.elnetplus.waw.pl 17.03.10, 18:58 a co mam z nią zrobić jeżeli zamarznie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsa5 Re: woda utleniona ? IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.10, 19:52 norma obowiązująca z tego co wiem w UE dotycząca apteczek samochodowych to DIN 13164. W skład apteczki wchodzi: 1 szt. - opatrunek indywidualny G - 3 szt. - opatrunek indywidualny M - 8 szt. - plastry 10 x 6 cm - 1 szt. - plaster 2,5 cm x 5 m - 2 szt. - opaska elastyczna 6 - 3 szt. - opaska elastyczna 8 - 2 szt. - chusta opatrunkowa 40 cm x 60 cm - 1 szt. - chusta opatrunkowa 60 cm x 80 cm - 3 szt. - kompres 10 cm x 10 cm a2 - 2 szt. - chusta trójkątna - 1 szt. - nożyce 14,5 cm - 4 szt. - rękawice latex - 1 szt. - koc ratunkowy 160 cm x 210 cm ( folia aluminiowa) - 1 szt. - instrukcja udzielania pierwszej pomocy z wykazem. Informacje znalezione gdzieś na stronie ale zestaw wydaje się być rozsądny, czyli żadnych leków a dużo opatrunków, bandaży, opasek i plastrów. Odpowiedz Link Zgłoś
belcia26 Re: woda utleniona ? 17.03.10, 23:47 no to co takego powinen wozić ze sobą kierowca poza trójkątem,gaśnicą?Co jest niezędne,co wozicie ze soba i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZA Re: woda utleniona ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 12:25 MOZE ZAPYTAJ W APTECE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: woda utleniona ? IP: *.multimo.pl 18.03.10, 12:45 belcia, ja wożę ze sobą zawsze chusteczki higieniczne i gumy oczywiście do żucia o smaku miętowym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hazzard Re: woda utleniona ? IP: 85.222.87.* 19.03.10, 17:17 najlepiej apteczkę skompletuj sama i umieść w niej to, co masz na liście podanej powyżej. Może obowiązku nie ma, ale warto mieć, dla siebie albo dla innych. Wystarczy, że będziesz gdzieś w trasie i skaleczysz rękę np. podczas zmiany koła - woda utleniona i plaster będzie jak znalazł;)) Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: woda utleniona ? 20.03.10, 08:07 są gaziki "leko" nasączone 70% spirytusem, czyli najlepszym do odkażania i polecam nosić ze sobą, w razie skaleczenia jak znalazł :) Tak samo jak plaster :) Apteczkę faktycznie mam "sklepową" i nic w niej ciekawego nie ma, poza takimi najbardziej niezbędnymi duperelkami. W samochodzie mam jeszcze kamizelkę odblaskową, przydała się ostatnio, gdy mi się auto rozkraczyło. Poza tym warto mieć nr telefonu do laweciarza, chyba że masz assistance, do mechanika, gotowe oświadczenie w przypadku stłuczki drobnej, choć jak zauważyłam i tak zwykle wzywa się policję. Ja mam chusteczki nawilżane i zwykłe, okulary polaryzacyjne na ostre słońce i na miejsze słońce (nie mam tylko do jazdy we mgle i w nocy), cukierki kawowe + picie, irchę - gąbkę do przetarcia szyby od środka w razie zaparowania itp. choć zasadniczo nie parują mi szyby. W bagażniku trójkąt, gaśnicę, kamizelkę odblaskową, linkę holowniczą, zapasowe żarówki (choć i tak ich bym sama nie wymienila ;), ręczniki papierowe i płyn do mycia szyb + ściągaczka do wody, wcześniej odmrażacz do szyb, łopata, szczotko-skrobaczka itp no ale mam nadzieję ze już się nie przydadzą, zapas płynu do spryskiwaczy. I sama nie wiem co jeszcze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jozek667 Re: Apteczka 29.04.15, 10:51 witam ja mam tą apteczki112.pl/pl/apteczki-samochodowe/16-apteczka-samochodowa-z-trojkatem-zestaw-combi.html i zawiera wszystko:) tam z boku jest lista:) Odpowiedz Link Zgłoś
olabern Re: Apteczka 05.01.18, 10:33 Nawet w supermarketach są dostępne takie apteczki i zawierają w środku wszystko co potrzeba :) Na stacjach pewnie też są ale droższe ______________ modne nowoczesne ogrodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
nauick78 Re: Apteczka 27.09.18, 16:09 Ja zamawiałam ostatnio od Top Design Chwaszczyno, poprzednią tez od nich miała, niedroga, a bardzo dobrej jakości. I zdecydowanie nie trzeba się martwić, że czegoś w niej brakuje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zzsot2zz Re: Apteczka 28.09.18, 21:46 W każdym markecie typu Auchan, Cerrefour itp. powinnaś znaleźć w pełni wyposażone apteczki, no i oczywiście na stacji (tylko tam zapłacisz za nie nieco więcej). Odpowiedz Link Zgłoś