permanentne_7_niebo 28.01.11, 15:34 www.szkola-jazdy.pl/aktualnosci/single/id/9 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Prezydent podpisał Ustawę o kierujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 15:39 Coś nie chce wejść mi ta strona Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo dobry link 28.01.11, 15:58 FAKT www.szkola-jazdy.pl/aktualnosci/single/id/978 ZERŻNIĘTE Z WĄTKU www.naukajazdy.pl/assets/modules/forum/viewtopic.php?t=5174 Odpowiedz Link Zgłoś
w357 dobry link ?????? 28.01.11, 16:07 permanentne_7_niebo napisała: > FAKT > Zamiast bawić się we wklejanie "linek" ze złego spadochronu, może lepiej sięgnąć do źródeł :-) "Artykuł" , a Ustawa, to dwie różne rzeczy (przeważnie). Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: dobry link ?????? 29.01.11, 11:40 To forum dla kursantów. Ustawę to sobie na własny użytek czytam. Tutaj wklejamy ciekawostki i materiały przystępne. To nie forum prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: dobry link ?????? 29.01.11, 17:36 permanentne_7_niebo napisała: > Tutaj wklejamy > ciekawostki i materiały przystępne. To nie forum prawne. Wszystko dobrze, ALE ! Dana strona (niby jakiegoś OSK) dopisuje SWÓJ komentarz, który może wprowadzić w BŁĄD początkującego Kursanta. No i co jest lepsze ? "Prawdziwa PRAWDA" , czy komentarz (różny) ? Tego rodzaju komentarze lub inne wywody na dany temat działają tak samo jak w zabawie w "głuchy telefon". (taka jest Moja opinia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p7 Re: dobry link ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 00:29 Jaką Ty miałeś styczność z kursantami? Ja 3letnią. Im się nawet testów nie chce robić, a co dopiero czytać ustawy Prawo o ruchu Drogowym, bo nudne i nic nie rozumieją. HGdybyś to wiedział nie wymagałbyś od nich, by czytali jakąkolwiek inną ustawę. Ten temat nie jest założony po to, żebyśmy się sadzili jacy to jesteśmy obcykani w dlugaśnej ustawie, tylko luźny temat - tak, żeby przeciętna pani Maryna, czy pan Janek, mogli liznąć ciut tematu i wyrazić opinię. Średnio inteligentny człowiek jest w stanie rozróżnić artykuł d komentarza. A może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p7 Re: dobry link ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 00:45 Zresztą na tym to ma właśnie polegać, że jeden pisze tekst, a reszta go komentuje. Na tym opiera się choćby forum, na którym przebywasz. tam jest taki wielki czerwony napis: wszystkie komentarze. ja tam wierzę w czytelników tego forum. A jeśli mówisz o tym: Stowarzyszenie KIEROWCA.PL zwraca się również z prośbą kontakt do wszelkich organizacji, które chciałyby wesprzeć akcję. Informacje w tej sprawie można przesyłać na adres: biuro@kierowca.pl Jest to stowarzyszenie, jak L-Federacja, nie OSK. Kursant raczej odróżni siebie od organizacji. A może znów się mylę? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w357 bezpośredni "linek" do ...... 28.01.11, 16:01 >>>>> orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/2879_u.htm Odpowiedz Link Zgłoś
w357 jedno z utrudnień ..... 28.01.11, 16:27 Nie czytałem jeszcze całego Dz.U. na temat zmian….. , ale >>> Jest kilka „bolesnych” zmian dla osób które chcą uzyskać Prawo Jazdy kategorii C lub/i D w celach „amatorskich” i zawodowych !!! Aby rozpocząć szkolenie (po nowych zasadach), a właściwie złożyć wniosek o wydanie Prawa Jazdy należy przejść badania PSYCHOLOGICZNE !!! Zapewne dlatego nowe „przychodnie” Psychologiczne wyrastają jak grzyby po deszczu :-) Art. 11. 1. Prawo jazdy jest wydawane osobie, która: 1) osiągnęła minimalny wiek wymagany do kierowania pojazdami odpowiedniej kategorii; 2) uzyskała orzeczenie: a) lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem, b) psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem – nie dotyczy prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T; Chiiiba zagraniczne Ośrodki Szkolenia Kierowców będą miały ZNÓW najazd polaków nastawionych na szkolenie, ale tym razem na kategorie C i D :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bezpośredni "linek" do ...... IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 20:36 To będzie dopiero hardcore:3. Wykłady, o których mowa w ust. 2 pkt 1, mogą być przeprowadzone w formie nauczania na odległość z wykorzystaniem technik komputerowych i Internetu pod nadzorem ośrodka szkolenia kierowców Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: bezpośredni "linek" do ...... 28.01.11, 22:07 (text z art. o Szkoleniu...) Art. 23. 1. Szkolenie osoby ubiegającej się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdem silnikowym lub uprawnienia do kierowania tramwajem odbywa się w formie: 1) kursu; …………………. 2. Szkolenie osoby ubiegającej się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem lub pojazdem silnikowym jest prowadzone zgodnie z programem szkolenia i obejmuje: 1) część teoretyczną przeprowadzaną w formie wykładów i ćwiczeń w zakresie: a) podstaw kierowania pojazdem i uczestnictwa w ruchu drogowym, b) obowiązków i praw kierującego pojazdem; ……………………. 3. Wykłady, o których mowa w ust. 2 pkt 1, mogą być przeprowadzone w formie nauczania na odległość z wykorzystaniem technik komputerowych i Internetu pod nadzorem ośrodka szkolenia kierowców. Itd. Chiiiiiba jakiś Minister konsultował się ze Szwarcenegerem (były Gubernator State of California) :-) California była pierwszym Stanem w USA , który wprowadził „szkolenie” z teorii przez Internet….. - - - - - - - - - - - - - Ciekawostką są m.in. opłaty za Badania ! np. Art. 90. 1. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia: ………… 7) wysokości opłat: a) za badanie psychologiczne w zakresie psychologii transportu, przy czym wysokość opłaty nie może przekroczyć 200 zł, Ojjjjj, ciekawa lektura :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bezpośredni "linek" do ...... IP: *.ip.netia.com.pl 29.01.11, 20:01 3. Wykłady, o których mowa w ust. 2 pkt 1, mogą być przeprowadzone w formie nauczania na odległość z wykorzystaniem technik komputerowych i Internetu pod nadzorem ośrodka szkolenia kierowców. Itd. Dziś ta teoria w wykonaniu wielu szkół to jedna wielka bryndza!do tego dodajmy kursantów którzy powszechnie wychodzą z założenia że teoria to co innego a jeżdżenia później to dopiero nauka. Nie wspomnę o testach rytych bezrozumnie na pamięć!Będzie się działo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsa5 Re: bezpośredni "linek" do ...... IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.11, 20:30 z wejściem w życie tej ustawy zmieniają się zasady przeprowadzania egzaminu teoretycznego również. W końcu będzie się trzeba uczyć przepisów. Armagedon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p7 Re: bezpośredni "linek" do ...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 00:38 po kiego grzyba wklejacie 3 raz ten sam tekst? ja też lubię ministrów właściwych ds... i inne mądre nazwy, ale bez przesady ;) Jestem zdania, że e-learning da nieograniczone możliwości do bezkarnych chachmętów z zakresu teorii. I że ludzie gó... z tego wyniosą, bo będzie jeszcze mniejsza możliwość kontroli. I szkoda dobrych wykładowców, bo teraz każdy będzie chciał przez internet. Ale sala wykładowa będzie musiała byc, zgodnie z ustawą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Produkt Re: bezpośredni "linek" do ...... IP: *.171.91.229.static.crowley.pl 31.01.11, 13:36 Ludzie, spokojnie, ustawa wchodzi w życie dopiero rok po opublikowaniu w dzienniku ustaw, czyli na początku 2012r. Niestety, tego już nikt nie doczytał. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: bezpośredni "linek" do ...... 31.01.11, 14:05 Ale wchodzi... A co z B1? :> TO TEŻ JEST DOBRE: Świadectwo kwalifikacji zawodowej, potwierdzające ukończenie szkolenia okresowego w zakresie jednego z bloków programowych, wydane osobie, o której mowa 14 w art. 39d ust. 6 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, stanowi podstawę do uzyskania wpisu, o którym mowa w ust. 1, w zakresie posiadanych kategorii prawa jazdy spośród kategorii C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D i D+E. 4. Wpis jest dokonywany, w formie wymiany prawa jazdy, na okres 5 lat, liczony od dnia wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej, o którym mowa w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, przy czym termin ten nie może być dłuższy niż okres ważności orzeczenia lekarskiego i orzeczenia psychologicznego, o których mowa w przepisach rozdziału 7a tej ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 P-7 ! 31.01.11, 15:51 permanentne_7_niebo napisała: > ......... na okres 5 lat .......... Pamiętasz Moje pytanie o "niezgodności dat" (czasookresu).... ? Od osób z którymi pracuje wiem , że spooooro osób ma ten sam dylemat - stara ustawa, nowa ustawa, a realia !!! Dla przykładu JA ! - w W.K. leży moje Orzeczenie Lekarskie o bezterminowym dopuszczeniu do prowadzeniu pojazdów (wszystkich kategorii) - Badania Psychotechniczne (zaliczyłem w XII-2010) i ważne są do XII-2015 - Badania Okresowe (do zawodu) ważne do VII-2014 - Okresowe Szkolenie MUSZĘ zaliczyć do IX-2013 ............ No i co zrobić z takim "klientem" jak JA ? Jeżeli będę "zaliczał" wszelkie badania/szkolenia zgodnie z w/w terminami, to będę musiał wymieniać "plastik" co rok ??? To są właśnie haczyki NOWYCH niezbyt dobrze opracowanych Dzienników Ustaw. ps Co do systemu nauczania - Jedni uczą od podstaw Prawnych, a drudzy od Dvpy strony. Ten co nauczy się od podstaw (Prawnych), to będzie wiedział (chociaż może zapomnieć) , a ten który będzie uczony jak w przedszkolu, to nigdy niczego konkretnego się nie nauczy (taka jest Moja opinia). pps "Nauczałem" wieeeele osób (co prawda w innej wiedzy tajemnej) i wszystkim mówiłem głośno - "Jeżeli chcesz zaliczyć jedynie szkolenie", to zrób sobie XERO z materiału i SPADAJ ! Ci co chcą się czegoś nauczyć - zapraszam do kolejnej "lekcji". Odpowiedz Link Zgłoś
w357 spokojnie ??? 31.01.11, 15:24 Gość portalu: Produkt napisał(a): > Ludzie, spokojnie, ustawa wchodzi w życie dopiero rok po opublikowaniu w dzienn > iku ustaw, czyli na początku 2012r. Niestety, tego już nikt nie doczytał. A czy TY doczytałeś się WSZYSTKIEGO ? cytat >>>> text Art. 139. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem: 1) art. 125 pkt 9, który wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, 2) art. 43 ust. 2 pkt 4, art. 44 ust. 1 pkt 2 lit. b i ust. 3 pkt 2, art. 67 ust. 2 pkt 2, art. 91–95, art. 98, art. 99 ust. 1 pkt 3 lit. c oraz pkt 4 i 5, art. 99 ust. 2 pkt 1 lit. b oraz ust. 3 i 4, art. 100–105, art. 124 ust. 7, art. 125 pkt 10 lit. c–e, art. 125 pkt 10 lit. g w zakresie uchylenia art. 114 ustawy, o której mowa w art. 125, oraz art. 125 pkt 13–16, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2013 r.; 3) art. 6 ust. 1 pkt 1, 3 i 6 lit. c oraz ust. 4, art. 8 ust. 1 pkt 1, 4 i 6 lit. a, a także art. 13 ust. 1 pkt 1, które wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r.; 4) art. 110, który wchodzi w życie po upływie 2 lat od dnia ogłoszenia. MARSZAŁEK SEJMU ........ --------------------------------------- Czyli - nie za rok, ALE za ...... Wszystko zależy od tego, kogo interesuje który "paragraf" ! Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: spokojnie ??? 01.02.11, 13:12 No i weź się nie pokićkaj w tym wszystkim. Czeka mnie"studiowanie" w któryś week. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Prezydent podpisał Ustawę o kierujących 01.02.11, 21:35 ... najfajniejsze jest to, że Pan Prezydent podpisuje coś na czym się nie zna w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsa5 Re: Prezydent podpisał Ustawę o kierujących IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.11, 21:47 mdrive napisał: ... najfajniejsze jest to, że Pan Prezydent podpisuje coś na czym się nie zna w ogóle. no dziwnym by było gdyby podpisywał tylko to na czym się zna. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Prezydent podpisał Ustawę o kierujących 01.02.11, 22:05 ... a co myślisz o listku na czole Prezydenta, początkujący przecież? Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Prezydent podpisał Ustawę o kierujących 02.02.11, 11:41 Kocham was:D Ale KTO w tym kraju się na czymś zna? Z plotek: Uhuhu Wielka Kontrola Wielka Inkwizycja z Uhuhu Wielkiego Urzędu - i pytania świadczące o elementarnym braku znajomości elementarnych procedur!!!! Myślałam, że padnę :D Ja się dziwię, że kontrolowani nie dostali ataku śmiechu ;D Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Prezydent podpisał Ustawę o kierujących 02.02.11, 11:42 Ci ludzie powinni 217 chociaż raz przeczytać... chociaż raz Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Prezydent podpisał Ustawę o kierujących 01.02.11, 21:37 ... I dodam, że przez pierwsze dwa lata prezydentury powinien na czole nosić przyklejony Zielony listek. Chyba Pana Prezydenta nie obraziłem? :(, inaczej sam się aresztuję! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Produkt Wejście w życie IP: *.171.91.229.static.crowley.pl 02.02.11, 10:41 OK, zwracam honor. Tak naprawdę najistotnieszy, bo najwięcej zmieniąjący dla największej liczby ludzi zapis - o 2 letnim okresie próbnym, listkach itp, wchodzi w życie dopiero 1 stycznia 2013. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Pytanie: 02.02.11, 21:30 Uprzejmie poproszę o definicję "Czterokołowca do przewozu rzeczy". To ważne, bo 550 kG jest osiągalne (vide poprzerabiane Daihatsu Cuore p. Koryckiego), a 400 kG to już "mission impossible". Chyba, że nieduży quad... I czy te Smarty, co są porejestrownae na 549 kG (nieważne, jak to się odbyło), to są do przewozu rzeczy, czy nie? S,mart ma całkiem pkaźny bagażnik, wchodzą w niego dwie skrzynki piwa - taka skrzynka to jest "rzecz" i to nie byle jaka... Odpowiedz Link Zgłoś