21.07.11, 17:13
Mam pytanie - czy ta strona z bazą wyroków karnych za prowadzenie w stanie nietrzeźwości jest legalna? Kumpel dostał wyrok i ten został podany do wiadomości publicznej przez zawieszenie skanu na stronie komendy policji. Wisiał tam zgodnie z wyrokiem pół roku i został zdjęty. A na tej stronie można go sobie spokojnie znaleźć i do tego nie w wersji zeskanowanej a normalnie czysty tekst, który można sobie skopiować. Autorem strony jest jakiś student IT i nie ma tam żadnych informacji nt podstaw prawnych, pozwolenia na upublicznianie tych danych itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: wyrok.org IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.11, 23:24
      jeżdżenie po pijaku też nie jest legalne:)i co?przejmują się tym?.....nie.To co nas może obchodzić czy ta strona jest legalna?dla mnie to mogą tam nawet zapijaczonymi mordami na fotkach świecić
    • Gość: dfym,f Re: wyrok.org IP: *.cable.net-inotel.pl 21.07.11, 23:25
      Pijani mordercy powinni być piętnowani publicznie!
      • Gość: gość Re: wyrok.org IP: *.klima-therm.pl 22.07.11, 08:03
        No i znowu odezwało się dwóch wspaniałych mędrców internetu. Nie znasz odpowiedzi na pytanie to po kiego grzyba głos zabierasz?
        Nie bronię ludzi jeżdżących po alkoholu. Ale ta strona to faktycznie jakiś chory pomysł, według ustawy o ochronie danych osobowych - niezgodny z prawem.
        A wy ciotki módlcie się żeby tatuś lub żonka nie zostali złapani z rańca w drodze do pracy po tym jak dzień wcześniej strzelili sobie z Wami wieczorkiem kielona. Nie trzeba być nietrzeźwym w trupa żeby stracić prawo jazdy. Mam nadzieję, że jesteście o wiele mądrzejsi niż pyskaci :)
        • Gość: gość Re: wyrok.org IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 08:36
          Wyobraź sobie że u mnie po kielonku nikt nie jeździ!mam nadzieję że możesz sobie to wyobrazić :) ochrona danych osobowych!!!dane osobowe mogą być chronione u ludzi którzy żyją w zgodzie z przepisami i nie narażają zdrowia ,życia,majątku,bezpieczeństwa innych ludzi.Wszelkich gwałcicieli,zboczeńców,pijaków za kierownicą ,złodziei itd.itp powinno się piętnować podając do publicznej wiadomości ich dane osobowe.Moich danych osobowych nikt w żadnym wyroku nie upublicznił bo żadnego wyroku nie mam.:) i jest git:)
    • Gość: Paragraf Re: wyrok.org IP: *.klima-therm.pl 22.07.11, 14:28
      Przyjrzałem się bliżej tej stronie. Do wczoraj, wszystkie umieszczone tam wyroki zawierały dane oskarżonego oraz numer rejestracyjny pojazdu. Jest to niezgodne z prawem. Tego typu dane mogą być publikowane wyłącznie na stronach jednostek odpowiedzialnych za ich egzekucję, czyli na stronach sądów, policji itp. Autorowi strony grozi do dwóch lat więzienia za upublicznianie takich danych. Widocznie ktoś go nastraszył bo już dzisiaj w miejscu nazwisk i numerów rejestracyjnych znajdują się gwiazdki.
      Tak dla przypomnienia - nawet mordercy sprawiedliwość w naszym kraju może wymierzyć wyłącznie sąd. Upublicznianie takich danych w internecie jest karą dla oskarżonego. Sąd publikuje wyroki na stronach KMP na określony w wyroku czas. A ten człowiek wymierzył nową karę wg własnego widzimisie. Sprawa powinna trafić do sądu.
      • Gość: gość Re: wyrok.org IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 15:09
        ale komu to przeszkadza?chyba tylko tym którzy są tam opisani :)wstyd? niemożliwe:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka