Dodaj do ulubionych

Luk - MORD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 15:37
Witam,
od czwartku nurtuje mnie pytanie 'co zrobilam nie tak?'
Wlasnie w czwartek 14 lutego mialam egzamin na prawko.
Wszystko spoko, godzine przed egzaminem pocwiczylam sobie na placu, wszystko wychodzilo ok.
Przyszla pora na egzamin, stresik byl maly ale opanowalam go.
Zaczelam robic luk.Niestety walnelam prawym tylnym bokiem w pacholka ;/
Instruktor uczyl mnie aby robic pelen obrot kierownica gdy pierwszy pacholek z prawej strony bedzie przy lusterku.Na zwyklym placu mi tak wychodzilo, ale niestety w MORDzie juz nie.
Mozliwe ze luki sa inne??Jak robic luk zeby nie zwracac uwagi tak bardzo na pacholki i ile mam skrecic??
Obserwuj wątek
    • shiraz29 Re: Luk - MORD 18.02.13, 22:55
      Mnie instruktor uczył,że kiedy mijam pierwszy pachołek (lusterko znajdowało się między pierwszym a drugim), mam zrobić jeden pełen obrót kierownicą,drugi zaś (kiedy po przeprowadzce zmieniłam szkołę jazdy) kazał patrzeć na białą linię w prawym lusterku lub-jeśli mi wygodniej,połączyć ze sobą te dwa elementy i tak też zrobiłam...:) Wychodziło praktycznie przy każdym cofaniu na łuku,a na egzaminie również bez korekty:) Powodzenia życzę:)
      • Gość: luz Re: Luk - MORD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 00:12
        Tylko pogratulować instruktorów uczących na obroty kierownicy!!
        • shiraz29 Re: Luk - MORD 19.02.13, 08:31
          Gość portalu: luz napisał(a):

> Tylko pogratulować instruktorów uczących na obroty kierownicy!!

I tu mogłabym podyskutować....
    • izu21 Re: Luk - MORD 19.02.13, 02:17
      Wystarczy patrzeć w lusterka a nie na pachołki....
    • Gość: Basia Re: Luk - MORD IP: *.rwd.prospect.pl 19.02.13, 09:11
      Ludzie co tak uczepiliście się tych tyczek i obrotów kierownicą.Macie lusterka ,tylną szybę,oczy i ręce. tego się nie da nauczyć na pamięć. Trzeba widzieć co się robi.Ja też nie dawno zdałam egzamin i to nie za pierwszym razem.Też próbowałam tym sposobem ale nie wyszło na egzaminie.Więc zrobiłam po swojemu i wyszło .Trzeba wiedzieć co się robi. A jak będziesz np.wyjeżdżać z garażu lub parkingu gdzie nie ma tyczek to jaki obrót zrobisz kierownicą? Kręci się tyle ile potrzeba i patrzy co się robi.
      Pozdrawiam wszystkich zadających.
    • Gość: Ewelina Re: Luk - MORD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 10:06
      Kurcze ja Was wszystkich rozumiem.
      Jednak instruktor uczyl mnie tego sposobu na pierwszy pacholek i mowil ze na egzaminie ma wyjsc.Jednak nie wyszlo.
      Nie chce ryzykowac drugi raz i oblac ponownie.
      Na lusterka nigdy nie robilam luku.Chociaz fakt ze jesli gdziec cofalam czy zawracalam to lusterka i tylna szyba byly podstawa...
      • Gość: sarawi Luk - MORD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 10:22
        przerazajace ...
        Naucz sie jezdzic na lusterka, a nie "na sposob".
    • Gość: Basia Re: Luk - MORD IP: *.rwd.prospect.pl 19.02.13, 11:54
      Ja Ciebie rozumiem .Mnie też instruktor uczył na pachołki,ale na placu wystarczy że któryś z kursantów go przewróci a i nie zostanie postawiony w idealnie tym samym miejscu,nic Ci z tego nie wyjdzie.Poćwicz jak poprzednio pisałam na lusterka i tylnią szybę to pomału na pół sprzęgle samochód toczy się na tyle powoli że jesteś w stanie nad nim zapanować.Ja wiem,że stres robi swoją robotę bo też to przechodziłam.Ten egzamin jest chyba najgorszy z wszystkich.W szkole możesz zdać na 5,4,3 i masz zaliczone a tu musi być szóstka bo egzaminator się przyczepi i wypisze NEGATYWNY. Trzymam kciuki i życzę powodzenia.
      • Gość: Ewelina Re: Luk - MORD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 12:34
        Nie dziekuje zeby nie zapeszyc :)
        Co do pacholkow.
        Kierownica mialam skrecac przy tym ktory konczy koperte, wiec mimo wszystko tam sa linie i gdyby ktos przewrocil pacholka to postawia go w odpowiednim miejscu.
        W czwartek jade na plac ze znajomym, mam nadzieje ze nauczy mnie jakos wlasnie na te lusterka i tylna szybe robic..
    • Gość: roman tak to widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 19:27
      plac manewrowy

Akurat linie żółte.
      W łuku lusterko prawe - po prostej szyba tylna.
      • Gość: M... Re: tak to widać IP: *.rzeszow.mm.pl 19.02.13, 19:50
        W tym przypadku akurat żółte, w innym białe... Już przestańmy czepiać się szczegółów...;p
    • Gość: dzisiajzdajaca Re: Luk - MORD IP: *.zicom.pl 19.02.13, 21:15
      Ja zdalam dzisiaj :) oblalam na luku 2 razy i dzisiaj na miescie bylam 1 raz 26 min i włalaaaaaaaaaaaa :D a co do luku oblalam jak Ty bo zrobilam na 1 obrot, za drugim razemz robilam glupote bo rano godizne cwiczylam na czerwonych slupkach a na luku mialam zielone i tak sie zapatrzylam, ze pojechalam zleeeee :/ ja sie nauczylam pozniej na polowki i boczne lusterko ale bardziej mi to szlo juz na wyczucie :) tyle cwiczylam..
    • Gość: Ewelina Re: Luk - MORD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 13:03
      Wczoraj troche pojezdzilam ze znajomym.Wytlumaczyl mi luk troche inaczej i wychodzilo.
      Tylko boje sie ze egzaminator moze mnie oblac jesli bede patrzyc w lusterko..
      • izu21 Re: Luk - MORD 23.02.13, 03:09
        Gość portalu: Ewelina napisał(a):

> Wczoraj troche pojezdzilam ze znajomym.Wytlumaczyl mi luk troche inaczej i wych
        > odzilo.
        > Tylko boje sie ze egzaminator moze mnie oblac jesli bede patrzyc w lusterko..

????? egzaminator cię obleje jeśli NIE będziesz patrzyła w lusterka....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka