Dodaj do ulubionych

Strzałka warunkowa - pytanie

14.07.16, 14:39
Witam, chciał bym się zapytać jak długo możemy się zatrzymać na egzaminie w celu sprawdzenia czy nie jedzie jedzie ulicą jakiś pojazd albo pieszy nie wchodzi na pasy, jeśli zapali nam się strzałka warunkowa skrętu w prawo. I drugie pytanie czy jeśli zatrzymam się przed sygnalizacją bo, jest przecież obowiązek u pewnie się czy nic nie jedzie z lewej nie ma pieszych na przejściu ale pali się zielone światło dla nich albo nie ma pieszych i jest dla nich czerwone światło ale z drugiej sygnalizacji jest zielone światło.
Obserwuj wątek
    • oixio Re: Strzałka warunkowa - pytanie 14.07.16, 22:45
      Czas unieruchomienia ok. 1 s będzie dobry :)
      Warunkowy przejazd to ustępowanie pierwszeństwa wszystkim - niezależnie czy postępują zgodnie z przepisami.
      Niezbędnik kursanta
      • xryderx Re: Strzałka warunkowa - pytanie 15.07.16, 11:52
        a jak nie ma pieszych na przejściu a na sygnalizacji jest zielone światło dla pieszych ?
        Na egzaminie powinienem jechać czy czekać aż, będzie czerwone. Proszę się nie śmiać, ale na egzaminie mnie nic zdziwi.......
        • oixio Re: Strzałka warunkowa - pytanie 15.07.16, 18:32
          xryderx napisał(a):

> a jak nie ma pieszych na przejściu a na sygnalizacji jest zielone światło dla p
          > ieszych ?
          > Na egzaminie powinienem jechać czy czekać aż, będzie czerwone. Proszę się nie ś
          > miać, ale na egzaminie mnie nic zdziwi.......

Gdy na sygnalizatorze pali się sygnał zielony dla pieszych - piesi mają prawo wchodzić i przechodzić przez przejście. Gdy tacy są - nie ma możliwości jazdy - należy ustąpić im pierwszeństwa tzn tak się zachować aby ONI nie mieli obawy wejścia a przechodząc aby nie przyspieszyli kroku, zwolnili kroku, zatrzymali się.
          Gdy nie ma takich pieszych lub gdy świeci się dla nich sygnał czerwony - z zachowaniem szczególnej ostrożności można przejechać za przejście.
          Podobnie z rowerzystami, pojazdami na drodze poprzecznej i przejściem na tej drodze.
          • xryderx Re: Strzałka warunkowa - pytanie 15.07.16, 23:04
            Jak na sygnale na przejściu pali się zielony sygnał a nie ma pieszych ? Po ustąpieniu pierwszeństwa mogę wjechać ? a jak mam czerwone światło i pali się zielona strzałka warunkowa to po ustąpieniu i upewnieniu się mogę wjechać za sygnalizator ?
    • bimota Re: Strzałka warunkowa - pytanie 19.07.16, 14:15
      NIE ZADAWAJ GLUPICH PYT. JESLI NIE ROZUMIESZ PROSTYCH PRZEPISOW TO LAZ PIESZO...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka