Dodaj do ulubionych

Szybki start autka jak?

IP: 212.122.214.* 11.05.05, 19:12
Witam w jaki sposób szybko sie startuje samochodem np ze świateł? Trzymam
sprzegło wkładam 1 i jak dodaje gazu i szybko puszczam sprzęgło czy jak to
jest? nie chodzi mi o pisk opon ale na razie mam to opanowane tak że muszę
powoli popuszczać sprzęgło ja kczuje że bryka chce jechać to dodaje gazu :(

P.S

bede musial wyprubowac metode ze np dodam gazu trzymajac sprzeglo np do ilus
tys. obrotow tak zeby silnik nie wyl i wtedy zdecydowanym ruchem puszczam
sprzeglo czy dobrze mysle czy silnik nie zgasnie? jak to jest Panowie i Panie
pomozcie plss.
Obserwuj wątek
    • Gość: Prawojezdny Re: Szybki start autka jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:37
      Uważaj żebyś sprzęgła nie spalił... Szybkiego ruszania się jeszcze nauczysz,
      trzeba złapać "wyczucie" sprzęgła. Nauczysz się jeszcze, po co się spieszyć...
    • Gość: wesoła Re: Szybki start autka jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:56
      Wybierasz się na zawody? :):):):):
    • Gość: ja Re: Szybki start autka jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:01
      a wiesz już gdzie hamulec?Żebyś zdążył wyhamować ;)
    • m_wait Re: Szybki start autka jak? 12.05.05, 10:43
      Mój instruktor każe mi puszczać sprzęgło wolno i plynnie(DELIKATNIE),ale w miarę
      szybko dodawać gazu,na obroty (gdy 2,5 tys.)nie ma co patrzeć ,lepiej
      przygotować się do zmiany biegu na 2.
      • Gość: bez szarpnięcia Re: Szybki start autka jak? IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 12.05.05, 23:24
        sprzegło sie PRZYTRZYMUJE , a nie puszcza , w momencie kiedy autko rusza , a
        puszcza kiedy już zaczyna sie toczyć!
    • Gość: :) Re: Szybki start autka jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:37
      rozpędzić to sie można... moze naucz sie hamowac...
      • Gość: marti64 Re: Szybki start autka jak? IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 20:19
        dajcie mu spokój,niech sie uczy chłopak,ja tez jako laska chce ruszac z piskiem
        i to osiągne...
        • Gość: :) Re: Szybki start autka jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 13:53
          ehh...
          po I primo - proste, jak sie chce szybko ruszyc to trzeba szybciej puscic
          sprzeglo i dac duzo gazu - zadna filozofia i pytac o to nie trzeba

po II primo - ruszanie z piskiem wcale nei znaczy, ze to jest szybkie
          ruszanie!! Lepiej naucz sie bez pisku, a szybko.. Przy piszczeniu opony nie
          trzymają sie drogi i duzo gorzej sie przyśpiesza... dlatego w samochodach jest
          taki system jak ASR !
    • virtual_moth Re: Szybki start autka jak? 13.05.05, 13:54
      1. Przed żółtym wciskasz pedał sprzęgła i wrzucasz jedynkę
      2. Nadal gdy jest czerwone naciskasz pedał gazu do ok 1500-2000 obrotów i
      utrzymujesz (z wciśniętym pedałem sprzęgła)
      3. Zaraz gdy zmieni się na żółte zaczynasz dość szybko, ale płynnie zwalniać
      pedał sprzęgła do momentu "brania".
      4. gdy zaczyna brać, przytrzymujesz przez chwilę pedał sprzęgła nieruchomo i
      jednocześnie lekko dodawać gazu
      5. Po ruszeniu zaczynasz baaaaaaaaardzo powoli puszczać do końca pedał
      sprzęgła, albo od razu wcisnąć i zmienić na dwójkę (po nabraniu prędkości)

Najważniejesze to przytrzymać w momencie brania pedał sprzęgła i jednoczesne
      dość mocne naciśnięcie na gaz. Potem sprzęgło trzeba bardzo powoli zwalniać, bo
      będzie szarpać samochodem.
      • Gość: Lucek Re: Szybki start autka jak? IP: *.bloknet.org / *.org 13.05.05, 15:37
        BEz sensu! egzamin masz oblany od razu. Przygotowujemy sie na swietle żółtym a
        nie czerwonym!
        • Gość: kursant Re: Szybki start autka jak? IP: 212.122.214.* 13.05.05, 16:29
          virtual_moth Dziekuje tobie tylko ty zrozumieles tresc postu i wytlumaczyles mi
          to naprawde fajnie i teraz jest git. A c odo Lucka,Lucek na żółtym tez to zdaze
          zrobic zanim sie ludziska przedemna ze swiatelek pozbieraja a jak nawet bede
          pierwszy na swiatlach to tez zdaze.
          • virtual_moth Re: Szybki start autka jak? 14.05.05, 19:26
            Pewnie, ze zdążysz. Ja jeszcze 3 jazdy temu ruszałam jak żółw, teraz ruszam z
            kopyta:-) Kwestia dodania gazu przy przytrzymanym sprzęgle w pozycji "brania".
            • Gość: :) Re: Szybki start autka jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 14:01
              nie ma to jak zdanie zawodowego kierowcy ;/
              tylko nie bardzo wiem po tylu latach jazdy jak przy szybki ruszniu `bardzo
              wolno zwalniać sprzęgło` - piszesz, ze niby ma szarpać ... <lol> pozostawie bez
              komentarza
              • Gość: :) i jeszcze coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 14:11
                sygnał żółty = zakaz wjazdu na skrzyżowanie !! rozdz. 5 §95. 1 pkt 4 KD
                `sygnalizator czerwony i żółty, nadawane jednoczesnie - zakaz wjazdu za
                sygnalizator` ! To tyle co mialem wam dzieci do powiedzenia.
    • Gość: o.S.k. Re: Szybki start autka jak? IP: *.chello.pl 14.05.05, 22:19
      Czy jesteś samoukiem, dawniej eksternem, czy też masz może instruktora, bo
      jeśli tak, to po co on siedzi obok Ciebie i nie udziela odpowiedzi na tak
      proste pytanie?????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka