Dodaj do ulubionych

jak się wogule prowadzi auto ;(

IP: 81.219.179.* 30.08.05, 23:43
witam was. wiem ze to moze głupio zabrzmi, i wogule, ale u mnie w rodzinie
nigdy nie było auta. nigdy nei miałam okazji prowadzić ani za bardzo nei wiem
jak to sie robi :( zapisąłam sie na prawko, i miałam dopiero jedną godizne
teori. czy instruktor będzie na wykąłdach wyjaśniał jak się auto prowadzi?
czy już przy jazdach bedzie to tłumaczyć? czy kja samma mam widzieć jak się
to robi. pomóżcie, prosze :(
napiszcie mi w skrócie jak sie zmienia biegi, hamuje, rusza. takie podstawy :
( chyba to strasznie głupio brzmi, ale trudno...
Obserwuj wątek
    • Gość: taki Re: jak się wogule prowadzi auto ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:52
      Samochód sam jeździ i się prowadzi dobrze. Najważniejsze to mu nie przeszkadzać.
    • Gość: MJ Re: jak się wogule prowadzi auto ;( IP: *.autocom.pl 31.08.05, 13:50
      Nikt nie może na kursie Prawa JAzdy wymagać jakichkolwiek umiejętności
      praktycznych. Moja rada jest taka: odpuść sobie to durne forum, gdzie każdy
      będzie Ci radził co innego. Nauczyć ma Cię istruktor, swoimi metodami, a nie
      nieznani ludzie metodami znajomych znajomych. Niczego się nie obawiaj, pokażą Ci
      w samochodzie. Jedyne co Ci powiem - wszystko rób precyzyjnie, nie na siłę i
      zdecydowanie.
      • Gość: bk Re: jak się wogule prowadzi auto ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:06
        a mozna sie na sucho nauczyc prowadzic samochod ?? :-)
        • Gość: kaffka Re: jak się wogule prowadzi auto ;( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:06
          na sucho ma sie tylko podstawy, ze trza sprzeglo wcisnac jak sie biegi zmienia
          itp. tak szczerze to mnie sie wydawalo ze to takie latwe, ale pomylilam sie bo
          na poczatku ciezko bylo.ale juz jest OK:)
    • Gość: kaffka Re: jak się wogule prowadzi auto ;( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 16:11
      przeciez idziesz na kurs po to aby cie tam nauczyli i gwarantuje ze nauczysz
      sie na pewno:) zdarzaja sie tacy ludzie ze maja jakies pojecie ale ty sie nie
      martw, bo to calkiem naturalne ze nie wiesz jak to robic. i bez sensu jest
      wypisywanie jak autem jezdzic bo zobaczysz sama jakie to bedzie latwe(na
      poczatku sprawia jakies trudnosci ale potem looz:) instruktor jest od tego aby
      cie nauczyc, w koncu za to mu placisz. wiec no stress, bedzie dobrze, jestem
      pewna. jak juz skonczysz teorie i bedziesz miec praktyke to daj znac jak
      poszlo. pozdraiwam:)
    • Gość: była_kursantka spokojnie;) IP: *.autocom.pl 31.08.05, 18:34
      nie stresuj się

nie musisz się wcale znać na prowadzeniu autka - po to jest kurs by Cię tam
      nauczono co i jak - na teoriac poznajesz przepisy, są też filmy pokazujące
      poprawne prowadzenie autka - przynajmniej tak było gdy chodziłam na kurs (do
      LUZ-u - tak a propo świetna szkoła;)) na pierwszej jeździe instruktor Ci powie
      co i jak , przećwiczysz, nauczysz się ruszać - na miasto wyjedziesz
      prawdopodbnie na kolejnej jeździe - choć nie wiem jak jest gdzie indziej, ale
      ja tak właśnie miałam - powiedziałam instruktorowi, że jestem "zielona" jeśli
      chodzi o prowadzenie auta i było oki;))) wszystko gładko mi poszło zdałam i się
      cieszę;))) czego i Tobie serdeccznie życzę

pozdrówki!:)
    • Gość: WIECZOOR Re: jak się wogule prowadzi auto ;( IP: *.rybnet.pl 01.09.05, 00:18
      Witam a ja jednak w skrócie powiem.Może się to wydawać trudne jak się tak czyta
      natomiast po ćwiczeniu to moje koleżanki nie miały z tym problemy nawet za 1
      razem. W samochodzie ze skrzynią manualną a w większości samochodów owe
      występują ą 3 pedaly funkcyjne. Od lewej: Sprzęgło, Hamulec, Gaz. Zadaniem
      Hamulca jak sama nazwa wskazuje jest hamowanie pojazdem. Zadanie Gazu to
      zwiększanie obrotów silnika co powoduje przyspieszanie samochodu. Sprzęgło
      powoduje że w momencie jego wciśnięcia silnik nie jest połączony w żaden sposób
      ze skrzynią biegów jest neutralny. Więc tak. Aby uruchomić samochód przekrecamy
      kluczyk do przodu aż do właczenia pradu. Samochód ma skrzymie biegów np 5 to
      mniej więcej jak przeżutki w rowerze zmienia się je w układzie H czyli

1 3 5
      I ___ I ___ I
      I I I
      2 4 R

między biegami 1-2, 3-4 są przerwy czyli tzw luz.Aby uruchomić pojazd musisz
      mieć lewarek ustawiony w pozycjii Luz między biegami bądź uruchamiać silnik na z
      wciśniętym pedałem sprzęgła w momencie gdy masz lewarek na wrzuconym biegu.
      Silnik uruchamiamy przekręcając kluczyk dalej do przodu aż silnik się zapali po
      czy puścić nie trzymać ! czasem zdaża się przycisk (żadko). Gdy silnik nam
      pracuje to sprzegło nam jest potrzebne po to by wrzycać kolejne biegi. Pamiętaj
      o takiej zasadzie ze nie ruszaj lewarkim jak nie naciśniesz sprzegła. Jeżeli
      chcesz ruszyć trzymasz lewą nogą naciśnięte sprzęgło i prawą hamulec żeby auto
      nie odjeźdzało. po czym wrzucasz 1 bieg do siebie i do przodu patrz obrazek. Gdy
      już masz jedynkę. Puszczasz hamulec i prawą nogą przyciskasz gaz lekką bądź
      mocniej to zależy od ciebiei jednocześnie puszczasz sprzegło powoli jak na 1 raz
      sprzęgło łapie raczej przy końcu jego możliwości wciśnięcia to jest zależne od
      samochodu ale jak czujesz ze coś ruszaz to wtedy puszczasz powoli sprzęgło
      dodając gazu. Jeżeli ruszasz pod górke to trzymaj hamulec reczny i puszczaj w
      momencie jak sprzęgło łapie. Lepsi go nie używają też do tego dojdziesz. Teraz
      już jedziesz jeżeli autko ci nie zgaśnie na skutek np zbyt gwałtownego
      puszczenie sprzęgła bądź na skutek zbyt małej ilości prędkości obrotowe silnika.
      Biegi są jak przeżutki w rowerze Jeżeli czujesz ze mozesz szybciej jechać do
      wrzucasz kolejną niższą przeżutke z 1 na 2 aby wolniej pedałować i jechać
      szybciej. im większe obroty silnika tym wieksze zużycie paliwa. Aby wżucić 2
      bieg. naciskasz sprzęgło po czym ciągniesz lewarek do siebie i do tyłu. I
      puszczasz sprzęgło tak jak przy ruszania w raz z dodawaniem gazu ale już bez
      takiej precyzji bo auto ma juz ped i są mniejsze opory. a tarcza szpręgła się
      już kręci. tak samo kolejne biegi.. Tak samo się też redukuje. z tym ze cały
      czas trzymasz sprzęgło.jak zmieniasz biegi. Aby zahamować puszczasz gaz i
      naciskasz hamulec prawą nogą a lewą trzymasz sprzęgło ponieważ gdy zęby są
      zazębione to silnik ci zgaśnie jak będziesz zbyt wolno jechać na danym biegu. a
      sprzęgło powoduje ze jesteś neutralna.Na każdym biegu to taki ratownik.. Musisz
      dobierać odpowiedni bieg do predkości a w tym pomorze Ci obrotomierz. Musisz
      oscylować w granicach 2000 do 3500 obrotów na minutę aby jazda była płynną. I
      wiele szczegółów odnośnie samej techniki jazdy dowiesz się już na kurdie tego
      też. Pamiętaj lewa noga obsługuje tylko pedał sprzęgła natomiast Prawa Gaz oraz
      Hmulec bo inaczej się nie da zsynchronizować. Czasem Lewa noga obsługuje też
      hamulec natomiast to jest już wyższa szkoła jazdy. Uzywa się takiej techniki
      raczej tylko w rajdach samochodowych. W normalnym ruchu się takiej techniki nie
      stosuje gdyż nie jest tak potrzebna a jest trudna. Nie wiem czy udało mi się
      wytłumaczyć Ci jak się obsługuje samochód. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to
      służe pomocą. Moje GG 5620645 odpowiem na różniste pytania. Pozdrawiam !!! Marcin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka