iga 13.09.02, 12:03 zdaje mi sie, że kiedyś na tym formum widziałam opis wykonywania manewrów, czy ktos może pamięta gdzie jest ten temat lub może mi raz jeszcze opisać kolejność czynności przy manewrach będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: moi Re: opis manewrów IP: 213.25.85.* 13.09.02, 12:28 a może na www.prawojazdy.pl lub www.naukajazdy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betek Re: opis manewrów IP: *.provider.pl / *.provider.pl 03.10.02, 00:08 przy opisie manewrów ważne jest jakim samochodem jeżdzisz. Ja miałam micrę i fajnego instruktora i zdałam po 26 godzinach jazdy (za drugim razem). Instruktor dał mi na kartce opisy manewrów (100% pewne). Po nauczeniu się ich (łatwe!) plac miałam w jednym palcu!!!Oto one: 1.Parkowanie prostopadłe(wjazd tyłem,wyjazd przodem):ustawiamy samochód pośrodku drogi. Jadąc do tyłu bardzo powoli wychylamy się i gdy widzimy prawy słupek w rogu małej szybki(w tylnych drzwiach są dwie szyby, to w tej mniejszej)kręcimy w prawo tak, aby tylko trochę go widzieć i gdy już samochód wjedzie równolegle do linii szybko prostujemy koła( tzn.2 razy w lewo).Wyjeżdżając, gdy prawy słupek będzie w połowie drzwi skręcamy w prawo dwa razy(do oporu)i po wyjściu na prostą odkręcamy 2 razy. Na razie podaję tylko ten przykład, bo nie wiem czy jeszcze potrzebujesz, jeśli tak to daj znać na forum (mam opisy do innych). I jeszcze rada jak się nauczysz z opisów, to później robisz już manewry na wyczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
iga Re: opis manewrów do Betek 14.10.02, 12:46 Bardzo Ci dziekuje za opis prostopadlego tylem - jesli mozszesz to opisz mi pozostale manerwry - bede bardzo wdzieczna pozdrawiam I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betek Re: opis manewrów do Betek IP: *.provider.pl / *.provider.pl 15.10.02, 13:29 A więc część dalsza: Zatoczka(wjazd tyłem, wyjazd przodem): ustawiamy samochód bliżej prawej linii. Włączamy kierunkowskaz prawy. Jadąc powoli do tyłu, gdy zobaczymy w tylnej szybie,że słupek (ten bliższy)jest tak ok. 10 cm od lewej strony (tej szyby) kręcimy kierownicą 1 obrót w prawo, a gdy drugi słupek (ten po przekątnej) znajdzie się na końcu czarnej lampy stop odkręcamy 1 obrót w lewo (prostujemy koła). Jadąc bardzo powoli do tyłu patrzymy w prawe lusterko i gdy widzimy, że klamka drzwi dochodzi do krawężnika (oczywiście trzeba mieć ustawione lusterka na dół, co też pomaga przy łuku)szybko skręcamy 2 razy w lewo (nie musimy prostować kół). Wyjeżdżając włączamy lewy kierunkowskaz i po przejściu prawej strony samochodu obok słupka kręcimy w prawo. Oczywiście te opisy są może trochę chaotyczne,ale trudno tak to dobrze wytłumaczyć przez komputer. Parkowanie prostopadłe przodem (wyjazd tyłem):jadąc bardzo powoli do przodu patrzymy na prawy słupek i gdy znajdzie się w 1/3 prawego lusterka skręcamy w prawo 2 razy a gdy lewa strona samochodu przechodzi obok lewego słupka odkręcamy 1 raz w lewo. Jedziemy bardzo powoli i patrzymy na słupek prawy. Kiedy pokryje się ze słupkiem drzwi dokręcamy 1 obrót w prawo i gdy widzimy,że samochód jest już prosto szybko kręcimy 2 razy w lewo. Przy wyjeżdżaniu,gdy słupek tylny chowa się w tylnej szybie szybko kręcimy 2 razy w prawo i patrzymy na lewy słupek. Kiedy znajdzie się w połowie lewych drzwi odkręcamy 1 raz( lewo) i po przejściu lewej strony samochodu obok słupka ponownie dokręcamy (w prawo). Gdy czujemy, że samochód jest już równolegle do prawej lub lewej linii odkręcamy szybko 2 razy w lewo (prostujemy koła). Łuku,parkow. skośnego i zawracania nie będę opisywać, bo robiłam to na wyczucie Przy łuku do tyłu ważne są lusterka ustawione na dół na linie. Staramy się jechać równolegle do nich i gdy widzimy w lusterku,że np. zbliżamy się do linii prawej to skręcamy w lewo i na odwrót. Na samym łuku jadąc do tyłu lepiej skoncentrować się na linii prawej (zbliżamy się do niej to kierownica w lewo, oddalamy się to w prawo). Gdy samochód wyjeżdża na prostą to dobrze jest kontrolować oba lusterka, aby samochód ustawić w miarę na środku pomiędzy słupkami, cojest ważne, bo trzeba go zatrzymać do 40 cm od linii. Odległość z przodu do 40 cm to prawy słupek tak gdzieś w połowie lub 1/3 wycieraczki, do tyłu ja ustawiłam sobie odległość na klamce drzwi, tzn. klamka jest na tylnej linii. No ale sama to musisz popróbować. Ufff, ale się rozpisałam. Jakbyś miała jakieś pytania co do tych opisów to daj znać. Powodzenia na placu manewrowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: opis manewrów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.02, 07:20 Kiedyś pisałem jak ja to robię. To było w kwietniu. Odpowiedz Link Zgłoś