Dodaj do ulubionych

plac manewrowy.

09.12.05, 16:27
czesc, juz niedługo egzamin no i w zwiazku z tym mam pytanie. ile razy mogę
powtarzać manewr, i czy jak np powtarzałem łuk to mogę też powtażać następny
manewr? ile mam korekt? słyszałem że dwie ale nie jestem pewny, wolę zapytać,
no i czy jak wykorzystałem korekty w jakimś manewrze no i mi i tak nie wyszło
to czy przy powtarzaniu manewru, znów mam korekty czy pozostaje mi się
modlić? miałbym też prośbę abyście napisali mi przy jakiej linii trzeba się
ustawić przy poszczególnych manewrach?(niby wiem ale teraz to mi się wszystko
w tej głowie miesza:)

pozdrawiam i z góry dzięki

P.S. a egzamin mam 13 grudnia o 13:00 :D szkoda ze to nie piątek tylko
wtorek:)
Obserwuj wątek
    • emusia Re: plac manewrowy. 09.12.05, 16:34
      każdy manewr możesz powtarzać 2 razy. niezaleznie od tego, czy wcześniejszy
      poprawiałeś czy nie. Do każdej próby masz jedną korektę. Czyli jeżeli przy
      parkoaniu zrobisz sobie korekte, ale i tak nie wyjdzie, to przy drugiej probie
      także masz korektę.
      Natomiast o liniach się nie słuchaj, bo na każdym palcu manewrowym to może być
      inaczej. Pamiętaj tylko że przy parkowaniach przodem ustaw się jak najbliżej
      lini która jest naprzeciw stanowiska, przy parkowaniu prostopadłym tyłem około
      metr od lini, któa jest naprzeciw stanowiska, a przy korekcie maksymalnie
      blisko lini, przy której jest stanowsiko. O liniach żółtych i przerywaych i
      jeszcze jakiś w ciapki nie słuchaj, bo tio na każdym placu może być inaczej.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
    • dzagaa20 Re: plac manewrowy. 09.12.05, 16:37
      hello!
      1. każdy manewr mozesz zrobic 2 razy (inaczej mówiąc masz diwe próby do KAŻDEGO
      manewru, tzn. mozesz zrobić dwa razy łuk - byle dobrze, dwa razy parkowanie -
      byle dobrze i np. dwa razy ruszyc na wziesieniu - byle dobrze)
      2. do każdego manewru przysługuje Ci prawo wykonania jednej korekty, tzn. np.
      parkowanie prostopadłe przodem z korekta i tyłem też możesz zrobic z korekta
      (teoretyczny przykład)
      3. przy drugiej próbie wykonywania tego samego manewru również przysługuje Ci
      korekta.

A linii nie pamietam, bo jakos to zawsze na logikę brałam, bo skoro mam wjechać
      równolegle tyłem, to oczywiste ze musze ustawić się blisko krawedzi miejsca do
      parkowani i analogicznie reszta :)
      pozdrawiam i powidzenia życzę!!!
    • dzagaa20 Re: plac manewrowy. 09.12.05, 16:38
      emusia mnie ubiegła hehehe :)

jeszcze raz powodzenia
    • imlardis2 Re: plac manewrowy. 09.12.05, 16:45
      Spokojnie, człowiek, który powita zdających na 13.00 po wylosowaniu zestawu na
      plac wszystko powie, ile korekt, ile prób i gdzie kończyć i gdzie zaczynać dany
      manewr. A skoro pytasz, to myślę, że powinieneś dokupić kilka godzinek na placu.
      powodzenia na egz.
      • rf11 Re: plac manewrowy. 09.12.05, 20:38
        nie no na szczęście nie muszę kupować nowych godzin bo jeszcze mi zostało 5 do
        wyjeżdzenia. w mojej szkole jazdy jest tak że wypełnili mi kartę jazd przy 20
        godzinie jazdy i umówili mnie na egxam teoretyczny, więc nawet nie musiałem
        latać z tymi papierami do wordu. troche to dziwne ale mój instruktor mówił że
        są 2 korekty i pokazał mi nawet jakiś cudowny nowy sposób wjazdu do
        prostopadłego przodem. mogę opisać jak ktoś jest zainteresowany. hmm czyżby mój
        istruktor coś kręcił?:(

dzieki za pomoc i pozdrawiam :)
        • Gość: osk Re: plac manewrowy. IP: *.chello.pl 09.12.05, 21:18
          W parkowaniu prostopadłym przodem są do wykorzystania dwie korekty, co bardzo
          upraszcza wjazd i wyjazd.Powodzenia na egzaminie, ale przy tej ilości
          wątpliwości musisz się b. skupić.Normalnie z podobnymi problemami zwracamy się
          do swojego instruktora ale widocznie mu nie ufasz, a biorąc pod uwagę ilość
          niespodzianek, to masz rację.
          • kundziorek Re: plac manewrowy. 09.12.05, 21:25
            Ja miałam dwóch instruktorów i każdy mówił co innego na temat linii, korekt
            itp., więc jak tu im ufać;)
            • Gość: rf11 Re: plac manewrowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 22:35
              a można się w czasie egzaminu zapytać egzaminatora czy raczej lepiej nie
              próbować?
              • emusia Re: plac manewrowy. 10.12.05, 20:46
                radze nie pytać w czasie egzaminu przed skrzyżowaniem 'i co ja mam teraz
                zrobić?', ale na swoich egzaminach pytałam się czy włączać światła na placu i
                nie oblałam, z tego powodu :) myśle, ze zapytanie o ilość korekt i prób, też
                nie grozi oblaniem, nie jest to bowiem nieznajomość przepisów drogowych, a
                nieznajomość zasad na egzaminie (a ich nieznajomość nie zagraża bezpieczeństwu
                na ulicy :) )
              • kundziorek Re: plac manewrowy. 10.12.05, 21:48
                Jak najbardziej trzeba pytać egzaminatora podczas omówienia. Tylko wtedy
                będziesz wiedzieć co Ci wolno, a co nie.
    • aa1966 Re: plac manewrowy. 11.12.05, 00:15
      Każdy manewr powtarzasz 2 razy .Do skosu masz 1 korektę.Do równoległego 1
      korektę Prostopadłego tyłem 1 rorektę,ale przodem masz2 korekty do wyjazdu i
      wjazdu. Nie masz korekt na łuku ,górce i 3 rzutach
      • Gość: efemeryda Re: plac manewrowy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 17:25
        A dlaczego niby nie mogę poprawić łuku jak coś spapram? MOGĘ!!! Każdy manewr
        mogę powtórzyć - czyli wykonać korektę! Nie siej paniki człowieku!
        • w357 Re: plac manewrowy. 11.12.05, 17:34
          Gość portalu: efemeryda napisał(a):

> A dlaczego niby nie mogę poprawić łuku jak coś spapram? MOGĘ!!! Każdy manewr
          > mogę powtórzyć - czyli wykonać korektę! Nie siej paniki człowieku!
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          Oj czuje,że mamy delikatne nieporozumienie(ze względu na użyte słowa).

Wykonując manewr p.t. "Jazda Po Łuku" nie można wykonywać "korekt",
          ale można wykonać (tylko) cały manewr PONOWNIE
          (czyli drugi raz-dla ścisłości:-) ` )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka