Dodaj do ulubionych

Jest decyzja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:13
www.mtib.gov.pl/aktualnosci/2127.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:37
      Dajcie mi sznurek.
      Egzamin mam 11-go stycznia....
      ;(
      • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:47
        Jak już wykorzystasz ten sznurek to mi go pożycz... Ja też będę zdawał 4 raz w
        styczniu
        • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 18:58
          Kuba - ta sama sytuacja u mnie :/ Mam kilka pytan:

1) Zdaje łączony bo mi teoria wygasła, czy egz. teoretyczny tez sie zmienia? bo
          slyszalem, ze niestety tak ( wiekszy nacisk na pierwsza pomoc ).

2) Pytalem sie tez w MORD ( cóż za adekwatna nazwa ;P ) na temat nowych
          przepisów i dowiedzialem sie, ze ma byc jakis przeglad techniczny samochodu na
          placu. Cos ktos cos tym wie?

3) Zadanie matematyczne: Oblicz prawdopodobienstwo tego, że X zda egzamin
          praktyczny na miescie, trwajacy >40 minut, wiedząc, że w ciagu 25 minut
          egzaminu moze zostac oblany 100 razy :P
          • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:02
            Na temat zmian w teorii nie wiem. Wiem że większy nacisk na pierwszą pomoc ma
            być na kursie. O przeglądzie technicznym na placu też nie słyszałem. A kto Ci
            to mówił w MORD? A co do prawdopodobieństwa zdania..... Bez komentarza, szkoda
            nerwów.....
        • Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:00
          kuba ---> ten mój styczniowy egzamin też ma nr4 ;)
          • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:04
            Sluchajcie, to nie moze byc zbieg okolicznosci ;P Wszyscy mamy 4 termin. To
            znak! Ja zdaje w Krakowie, a wy?
            • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:06
              Ja też w Krakowie. Ostatnio oblałem 16 grudnia. A Wy?
              • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:10
                Ja zawaliłem 28 listopada. Pierwszy raz na miasto w ogole wyjechalem ;D Dwa
                razy koperta mnie pograzyla. Szkoda slow, nie wiem dlaczego ale ten manewr mi
                wychodzil cycus glancus na jazdach ( dwoma sposobami nawet ;P ) a na egzaminie
                prryyyyk.
                • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:13
                  ja za drugim i trzecim razem oblałem na mieście. Tego trzeciego mi n ie
                  zaliczył niesłusznie, ale to już opisywałem. Trafiałem na złośliwych
                  egzaminatorów. Ten ostatni to K.W. NIe wiem czy trafiłeś na niego?
            • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:11
              Na czym oblewałeś? I jakie wspomnienia egzaminatorów?
              • Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:14
                A ja: WORD Siedlce.
                I egzam- miasto(Łuk-P, skos-P, pr.przodem-P, miasto-N)
                II egzam- plac (łuk-P, skos-P i garaż tyłem-N)
                III egzam- plac(łuk-N)
              • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:17
                No o pacu juz sie pochwaliłem. Poza koperta nie mialem na egzaminie z niczym
                problemow ( trafialem na zestawy: koperta, wzniesienie ; skosne, koperta;
                skosne, prostopadle tylem ) na miescie obalem za wymuszenie pierszenstwa :/ Nie
                polecam jezdzic po 18.30 ( czekalem ejszcze 1h i w sumie na miasto wyjechalem
                ok 20 ), ciemno, slisko, do dupy :P Na Nowohuckiej mialem pusto, myslalem, ze
                niezly farcik. Jak dojechalem do A. Pokoju to zwatpilem. Korek przeje..y, lewy
                pas zapchany a gdziez inaczej mogloby byc, jak nie polecenie na kotlarskim w
                lewo :P No i na srodku ronda zle obczailem sytacje, bylo zapchane - zamiast
                czekac wjechalem tak na 1/4 pasa srodkowego do skretu w lewo, i potem chcialem
                szybko ruszyc do przodu, ale z mojej prawej tez ruszuli wiec parim pim pam i
                zwalony egzam :D A wy na czym oblewaliscie?
                • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:21
                  1) plac- prostopadłe przodem (egzaminator trochy złośliwy)
                  2) miasto- wymuszenie pierwszeństwa- moja wina.....(egzaminator spoko)
                  3) miasto- nie zatrzymałem się przed przejściem, stała babka, nie próbowała
                  wchodzić nawet, ale on mi po hamulcach i natychmiast mnie oblał. Wszyscy mi
                  mówią że to nie był błąd na natychmiastowe oblanie, ale pan egzaminator myśli
                  inaczej
              • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:26
                A co do egzaminatorow: pierwszy - burak, jakis taki niesympatyczny sie troche
                wydawal, ale w sumie pierwszy raz spisywalem na straty bo tak rozciagnalem to
                prawko, ze nie czulem sie na silach - po prostu to byl zwiad ;D wiec sie nie
                przejalem tym za bardzo. Drugi byl bardzo mily i sympatyczny - liczylem na to
                ze wyjade z nim na miasto bo wygladal na naprawde wporzo goscia ( choc pozory
                czasem myla ). Trzeci - taki sobie, raczej na minus. Chcialem nawet z nim
                pogadac cos jak ruszalismy ale zauwazylem, ze raczej nie wyjdzie wiec
                odpuscilem. Na miescie nic nie slyszalem z wyjatkiem polecen no i na koncu jak
                zwalilem to cos tam poburczal "negatywny, dlaczego sie pan nie popatrzyl ba
                bla" - ja mu daje minusa, ale nie powiem, zeby byl jakis kijowy czy bardzo
                chamski na egzaminie , to raczej ogolnie jako osoba ;P
        • Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:39
          ja co prawda bede zdawala pierwszy raz ale chyba na nowych zasadach i w dodatku
          w jakim terminie....;/ 13 stycznia w piatek....
          • kamixa Re: Jest decyzja 03.01.06, 13:11
            witam czy orientujesz się jak ten egzamin ma wyglądać na co będą zwracać
            szczególną uwage bo mój instruktor to chyba jest do bani nie zbyt dużo na ten
            temat wie
            • Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:46
              wiem tyle co wszyscy czyli w zasadzie nic konkretnego. dopiero 12 stycznia
              wykupilam sobie dwie dodatkowe godziny u mojego instruktora wiec moze zwroci mi
              uwage na jakies szczegoly. nie zamierzam wiecej inwestowac w ten caly interes.
              zajrzyj na rozne strony w internecie - tam sa wszystkie informacje jakie w
              ogole sa dostepne. tak naprawde nikt nie wie jak to do konca bedzie wygladalo
              bo w koncu nie testowano tego w praktyce. pozdrawiam i zycze powodzenia
              zdajacym. wiadomosci.onet.pl/1217726,11,item.html
      • Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 15:46
        ja rowniez skorzystam z tego sznurka.... ja mam egzamin 13 stycznia - w
        piatek.....;((
        • agrafka18 Re: Jest decyzja 21.12.05, 16:27
          może 13 okaże się dniem szczęśliwym :))

Ja musze dopiero jechać do MORDu sie zapisać ale coś nie mogę tam dojechać -
          ciekawe dlaczego? :))
          • Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:35
            mam taka nadzieje... wszystkim zdajacym zycze powodzenia i trzymam kciuki.
    • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 18:40
      no...to leze :P
    • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:34
      Sluchajcie mam jeszcze do was pytanie: Jak sadzicie? Czy na miescie tez beda
      takie jaja, ze mam niby we wskazanym miejscu zaparkowac za pierwszym razem +
      jedna korekta bo inacej koniec swiata? Bo jak tak, to chyba nic sie nie
      zmieni ;)
      • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:37
        nie wiem. Może właśnie ktoś dokładnie wie jak to będzie wyglądać i podzieli
        się z nami???????????????????????????????????????????????????????
    • Gość: mini Re: Jest decyzja IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:05
      a wiecie co? ja sie w sumie ciesze ze bede zdawala na nowych, moze bedzie
      latwiej i uwazam ze na poczatku tez bedzie lepiej. chcialam sie was spytac czy
      wiecie moze w ktorych osrodkach bedzie juz na nowych zasadach od 10 stycznia, a
      konkretnie w dabrowie wie ktos moze?
      • Gość: aska Re: Jest decyzja IP: *.telpol.net.pl 20.12.05, 20:25
        ja Ci moge powiedziec tyle ze 30 listopada bly terminy na 28 grudnia, natomiast
        tydzien pozniej, kiedy sie zaczela gadka odnosnie przesuniecia terminu nowych
        zasad, terminy egzaminow sie tak obluzowaly ze byly wolne na 16go grudnia -
        pewnie duzo osob przelozylo terminy po 10 stycznia, azeby sie nie spieszyc. ja
        14go mialam exam i zadnej kartki nie widzialam tam z informacja. natomiast jak
        cos to zadzwon i najlepiej zapytaj - najpewniejsze zrodlo :-)
      • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 20:30
        Znalazlem to na innym forum:

a) parkowanie prostopadle lub skosne - wjazd przodem, wjazd tylkem (mozliwa 1
        korekta toru jazdy),
        * miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazujac je osobie
        egzaminowanej,
        * po zaparkowaniu musi byc mozliwosc OPUSZCZENIA pojazdu przez kierowce i
        pasazera z obydwu stron pojazdu, a pojazd musi byc zaparkowany w sposob zgodny
        z przepisami ruchu drogowego (nalezy sprawdzic mozliwosc opuszczenia pojazdu),
        * parkowanie odbywa sie z zachowaniem zasad ruchu drogowego,
        b) LUB parkowanie ronolegle pomiedzy 2 pojazdami (manewr jest mozliwy jesli
        jest mozliwe wyznaczenie miejsca parkowania-mozliwa 1 korekta jazdy) - wjazd
        tylem-wyjazd przodem,
        * miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazujac je osobie egzaminowanej
        * dlugosc miejsca do parkowania pomiedzy pojazdami powinna byc co najmniej 2
        krotnoscia dlugosci pojazdu egzaminacyjnego,
        * w trakcie wykonywania manewru mozliwa 1 korekta toru jazdy
        * po zaparkowaniu pojazd nie moze stwarzac zagrozenia dla bezpieczenstwa ruchu
        drogowego,
        * w przypadku kiedy pojazd parkuje rownolegle do kraweznika, w trakcie
        wykonywania manewru nie moze najechac na kraweznik ale powinien zaparkowac sie
        jak najblizej jego.
        c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej-mozliwosc wykonania
        manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej(bramy, wyjazdy, pojazdy,
        zatoczki itp.)- zawracanie musi odbyc sie przy uzyciu biegu wstecznego,
        * miejsce do zawracania wyznacza egzaminator.

plynna jazda pasem ruchu do przodu i do tylu (w trakcie jazdy do tylu
        obserwacja toru jazdy pojazdu przez tylna szybe pojazdu). "

zwątpilem :/

Jezeli to prawda to nic sie nie zmienia, bo dalej kur** mozliwa jedna korekta,
        itp itd
    • Gość: GREG.K Re: Jest decyzja IP: *.generacja.pl 20.12.05, 20:34
      nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....................
      • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 20:42
        Dzownilem do instruktora teraz zeby tak czy siak sie ustawic na jazdy. Pytalem
        sie oczywiscie o ten nowy egzamin i powiedzial mi tyle, że nic nie wiadomo ale
        wspomnial tez, ze ponoc ewentualnie luk ma byc poszerzonu o 0,5 m ( to juz
        chyba bedzie pewniak jak wejda nowe zasady ) ale co ciekawe, ma byc tez jakas
        koperta na ktorej trzeba sie zatrzymac na koncu, a nie jak dotychczas w
        odniesieniu do linii.
        • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:48
          nie rozumiem tej koperty o której pisałes
          • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 20:51
            no chodzi o to , ze bedziesz musial zatrzymac sie w pewnym obszarze
            ograniczonym - czyli tak jak dotychczas - tyle ze ów obszar bedzie zaznaczony.
          • Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 20.12.05, 22:36
            Hej!Nastraszyłeś mnie ładnie tymi zmianami ale ja chyba ochłonełam troche i...
            spokojnie wzięłam poczytałam to rozporządzenie i może to nie jest takie złe.
            Sama sie do siebie uśmiechnęłam że teraz to egzaminator powinien być nie tylko
            ludzki ale i chudy bo łatwiej tak zaparkować zeby mu się dobrze
            wysiadło;-).Pozdrowienia
            • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 08:22
              Annie! To się okaże, mnie instruktor powiedział że będzie znacznie gorzej bo
              będzie więcej możliwości na oblanie. Przecież przy takim parkowaniu, zahamuje
              Ci i powie "przykro mi ale zawadziłaby Pani o samochód. Proszę przyjść na
              poprawę egzaminu!".
              • Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 21.12.05, 09:28
                Wiem Kuba, wiem!Sama tez na to wpadłam i to też była pierwsza myśl.Ale może
                naiwnie się łudze że jesteśmy "króliczki doświadczalne" i nie będą się tak do
                nas przypierniczać??Naiwna jestem co??Pozdrawiam;-)
                • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 18:59
                  oby tak było Annie! Mam nadzieję że jakoś to zdamy!!!!
                  • Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 21.12.05, 19:23
                    Hej!Kuba,miałam więcej szczęscia niż rozumu!Mam termin fuksem na 30.12.Jeszcze
                    po staremu,tylko chyba teraz nerwy podwójne bo to juz na pewno ostatania taka
                    szansa.Jak spiernicze teraz to chyba na prawdę mnie szlag
                    trafi.Pozdrawiam:-).Już dziś błagam trzymaj kciuki.
                    • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:46
                      Annie, jak Ci się to udało. Mnie dziś powiedzieli, że już od wczoraj nie ma
                      terminów?????
                      • Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 22.12.05, 19:46
                        Kupa kupa fuksa.Mam nadzieje,że na egzamin też będe mieć tyle szczęścia.Ktoś
                        zrezygnował,bo ja sama we wtorek też się dowiedziałam że nie ma terminów.Tylko
                        że jeśli teraz obleje to na prawdę się chyba zabije,bo spierniczyć taką okazje
                        to będzie... szkoda słów.
                        • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 20:48
                          miałas super szczęście. Zazdroszczę Ci aż i życzę dużo szczęścia. odezwij się
                          jak Ci poszło. Wesołych Świąt Annie!!!!!!
                          • Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 22.12.05, 22:18
                            Kuba bardzo dziękuje za życzenia i dla Ciebie Wesołych i Spokojnych Świąt.Ja
                            chyba już myślami jestem przy tym egzaminie!!Gorąco pozdrawiam!!!
                            • Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:05
                              Annie! Życzę Ci jutro powodzenia! O której mam trzymać kciuki? Napisz jak Ci
                              poszło!!!!!!!!!!
    • Gość: yet Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:00
      Przepisy są zawarte w Rozporządzenia Min. Infr. z dnia 27.10.2005 r. Dz. Ust.
      nr 217 z 2005)

Dla kat.B animacja zadań na placu :
      www.prawko-kwartnik.info/images/nowytor2.html
    • Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 20.12.05, 21:06
      ehh to zalamka totalna;((( bedzie trudnie by zdac!!!!!!!!!! ja dzis 4 raz
      oblalam;((((((((( juz sie poddaje w tym momencie;/
      • Gość: aska - IP: *.telpol.net.pl 20.12.05, 21:35
        z ta koperta w ktorej sie trzeba zatrzymac to jest nie tak jak teraz 40 zm
        tylko bedzie pole 5 metrow długosci na 3 m szerokosci, wiec z tym akurat bedzie
        +
      • Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 22.12.05, 12:15
        Ja tak jak Ty, też w Gdańsku i też jestem załamana:(... Umieściłam swój post
        niżej, a potem przeczytałam Twój.. Na dzień dzisiejszy też się poddaję i nie
        wiem czy uda mi się pozbierać ale ciężko będzie.. Najgorsze że nie można pójść
        za ciosem i zapisać się od razu..A tyle osób dziś się cieszyło...
    • Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:33
      Egzamin egzaminem, ale zajebiście mi się humor zepsół.
      Ide odreagować.
      Będę rozbijać orzech włoskie.
      Może rodzina mnie za to nie wyrzuci dziś przd drzwi...
      Życzcie mi powodzenia.
      Buuu
      • loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 09:57
        3 stycznia mam drugie podejście do egzaminu... mam nadzieję, że ostatnie bo
        nigdy nie ćwiczyłam parkowania w mieście pomiędzy innymi autami :/ wiem, że to
        duży błąd(pomijam parkowanie pod własnym blokiem, gdzie jest zawsze dużo
        miejsca).W najgorszym przypadku będę musiała wykupić dodatkowe godziny tylko po
        to by poćwiczyć manewry między autami. Ciekawa jestem tylko co na to
        właściciele tych aut, hahahah. Czy myślicie, że ucieszą się na widok L-ki
        kombinującej coś koło ich cudeńka :/ Już się nie mogę doczekać :/ zapowiada się
        interesująco ale jak trzeba to trzeba. Umieć zaparkować musi każdy, tylko
        dlaczego nie uczyli tego obligatoryjnie wszystkich kursantów? I po kiego grzyba
        przez tyle godzin szlifiwałam placyk i znęcałam się nad tyczkami?
    • Gość: lela Re: Jest decyzja IP: *.os1.kn.pl 21.12.05, 11:16
      Nie wiem jak Wy ale ja jestem zdegustowana tym, że na kusie mówiono nam, że jak
      się zapisaliśmy na starych, to zdajemy na starych a tu psikus... Czyli zdajemy
      parkowanie na mieście, poszerzony łuk i górkę obowiązkowo na praktycznym i ten
      egz trwa 50 minut? Jak źle myślę to wyprowadźcie mnie z błędu bo już się
      gubię :/ a jak z teorią? zmienia się ilość i pula pytań? Pozdrawiam wszystkich
      kursantów :)
      • Gość: kruszynka79 Re: Jest decyzja IP: 87.207.193.* 21.12.05, 11:42
        Witam

Ja już na szczęście jestem po zdanym egzaminie (2 podejścia), ale czytuję
        jeszcze dyskusję i przypomniało mi się coś w tym temacie.

Mój (były) instruktor na moje pytanie, jak będą się uczyć kursanci po
        wprowadzeniu nowych przepisów, odpowiedział że pewnie nic się nie zmieni, tzn.
        nie będzie parkowania na mieście miedzy samochodami (z kpiną zapytał, kto
        będzie za ew. szkody płacił). Powiedział, że nadal będzie manewrowanie między
        pachołkami, ale już nie na opuszczonych lusterkach. Może instruktorzy z
        Warszawy, z IMOLI liczą na naszą wyobraźnię, i na to, że zamiast pachołków
        kursant zobaczy bliżej nieokreślone autko?
        A jak to jest w innych miastach/szkołach?

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich zdających!!!
        • ecikp Re: Jest decyzja 21.12.05, 12:05
          to bardzo niemiło z jego strony. Oczywiście ośroki zostawią sobie część placy,
          żeby początkującego nauczyć choćby podstaw. Niestety - część ośrodków nigdy nie
          uczyła parkowac na mieściek, co jest oczywiście krtzywdzące dla kursanta, bo co
          będzie gdy juz będzie miał prawko ?? Bedzie się uczył na własnych błędach ??
      • ecikp Re: Jest decyzja 21.12.05, 12:03
        no to niestety możesz swoje pretensje zgłosić jedynie do Ośrodka, w którym
        miałaś kurs.
        Co do manewrów to rzeczywiście - obowiązkowo łuk i górka, no i parkowanie na
        mieście. Zresztą ja wczoraj na egzaminie robiłam zawracanie na 3 na mieście.
        Teoria na razie się nie zmienia.
        • loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 12:18
          Niestety prawda jest taka, że faktycznie trzeba będzie uczyć się na błędach
          czyli przejdę chyba szybki kurs rysowania na lakierze samochodowym :/ Ale
          szybko się uczę, więc może nie będzie tak źle :P A tak serio to jak to będzie z
          obiektywnością egzaminatora przy wyborze miejsca do zaparkowania, czy taka
          obiektywność wogóle istnieje?
          • ecikp Re: Jest decyzja 21.12.05, 13:06
            Zasada jest taka, że miejsce które Ci znajdzie ma być na tyle duże, żeby po
            zaparkowaniu i on i Ty spokojnie mogli wysiąść.
            • loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 13:17
              tyle to już wiem... i wiele więcej. Chodzi o to, że każdy będzie miał inne
              warunki do wykonania manewu i ruszy lawina skarg. Bo ten miał tyle miejsca, a
              tamten tyle...
              • ecikp Re: Jest decyzja 21.12.05, 13:24
                dlatego też wchodza kamery.
                • loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 13:30
                  Jakoś sceptycznie podchodze do tych kamer... :/ Takie sprzęcik moim zdaniem nie
                  przedstawi dokładnej sytuacji na drodze w danej chwili... a może nie mam
                  racji... Placyk jaki był, taki był ale wymiary miał wszędzie takie same. Czy
                  mowe zasady będą dobre? Zobaczymy po 10 stycznia. Obym była już wtedy
                  szczęśliwą posiadaczką prawka, ehhh... Boję się zmian, bo nie wiem czego
                  dokładnie się mam spodziewać. I wszyscy chyba tak mamy...
                  • Gość: aska Re: Jest decyzja IP: *.telpol.net.pl 21.12.05, 18:20
                    w Dabrowie juz na pewno nowe zasady beda...
                    • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 21.12.05, 19:03
                      Nie zalamujmy sie ;D Swieta ida, ho ho ho. Nie myslcie o tym prawku, toz to nie
                      koniec swiata jak sie nie ma :P Poza tym jestem pewien, ze wczesniej czy
                      pozniej ludziska, kazdy z nas zalozy dumny topic "zdalem, zdalam, oh yeah :d" i
                      nie koniecznie trzeba sie chwalic za ktorym razem sie udalo :D Pozdrawiam
                      wszystkich, chill out!!!
                      • Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 19:15
                        powialo optymizmem...:) ale chyba ten optymizm stresu przed egzaminem nie
                        wyeliminuje hehe. pozdrawiam
                        • Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 21.12.05, 19:19
                          Stres zawsze jest. Niektorzy może sie nie stresuja, moze sa bardzo pewni
                          siebie, wiedza, ze dobrze jezdza, moze potrafia opanowac stres itd. Ale ludzie,
                          bez stresu nie ma euforii bo zdanym egzaminie :D W kazdym razie powtarzam -
                          Swieta Swieta Swieta - ho ho ho :D
    • Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 22.12.05, 12:01
      A ja oblałam dziś czwarty raz i nie wiem czy mi jeszcze wystarczy sił na
      kolejne podejście, na nowych zasadach oczywiście:(
      • justa_79 Re: Jest decyzja 22.12.05, 13:26
        a czemu ma nie wystarczyć? Ty nie zdasz, Ty? :)
        • Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 22.12.05, 13:33
          No właśnie po dzisiejszym to już zupełnie przestałam wierzyć - tyle temu
          poświęciłam, po długiej przerwie praktycznie wszystkiego uczyłam się od
          nowa..Tyle kasy i czasu i na dodatek dziś wszystko mi sprzyjało i naprawdę
          czułam się przygotowana,ale jak coś zrobię raz nie tak od razu tracę pewność
          siebie i zupełnie się gubię:( A Ty masz już jakieś podejście za sobą??
          • Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 24.12.05, 15:24
            Klara a na czym oblalas? bo chyba tez w Gdansku? kogo mialas za egzaminatora?
            ja to mam samo co Ty... raz cos nie wyjdzie to wtedy nerwy zjadaja i drugi raz
            juz ciezko sie pozbierac:( pozdrawiam i wesolych swiat!
            • Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: 87.207.84.* 02.01.06, 23:00
              Cześć,przepraszam że dopiero teraz ale taki okres najpierw wyjechałam na
              święta, a potem dużo pracy..Tak więc wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
              (przede wszystkim zdobycia tego kawałka plastiku, który zabiera nam tyle
              nerwów:))Tym razem oblałam na pasie ruchu - jechałam idealnie - tak mi
              powiedział egzaminator, ale zatrzymałam się za daleko od linii końcowej, a
              potem sama wiesz..A Ty na czym poległaś? Ja narazie zupełnie to zarzuciłam ale
              zastanawiam się czy dobrze robię. A Ty doskonalisz nadal swoje umiejętności i
              zapisujesz się na egzamin zaraz jak tylko będzie można, czyli zdaje się dopiero
              po 16 stycznia?
              • Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 03.01.06, 15:42
                hej.. ja ostatnio oblalam na zawracaniu:( nie wyrobilam sie bo tam ten
                filar.... no coz... naprawde takich nerwow niestety nie mialam nigdy:(
                najgorsze jest ze nie potrafie znimi walczyc.. chociaz ostatnio bylo juz
                lepiej, biore tabletki uspokajajace... na razie sobei odpuscilam prawko... a to
                najgorsze co moze bbyc.. mam takiego instruktora ktory wierci dziure w brzuchu
                i namawia wiec zobaczymy co to bedzie po 16 stycznia! powodzenia;) i
                wszystkiego najlepszegow nowym roku!
                • Gość: k' Re: Jest decyzja IP: 87.207.84.* 03.01.06, 17:01
                • Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: 87.207.84.* 03.01.06, 17:04
                  Hej..to dobrze że masz takiego instruktora,bo ja tak naprawdę nie wiem jak
                  miałabym się do tego zabrać,czy do tego samego instruktora czy do innego?I jak
                  w ogóle przygotowywać się do takiego egzaminu?Jak będziesz miała jakieś pomysły
                  i rady to daj znać:)
                  • Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 04.01.06, 14:14
                    ja juz jestem na starconej pozycji i ciezko mi sie jakos starac przygotowac do
                    tego egzaminu bo watpie w moje sily jak na razie po porazkach;( a Ty jak tam?
                    jestes zdecydowana isc na nowe zasady? najpierw to chyba poczekamy zobaczymy co
                    i jak to bedzie wygladalo po 10 stycznia:) tak juz w praktyce.... pozdrawiam
                    Cie:)
                    • Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 04.01.06, 16:56
                      Wreszcie ktoś czuje tak samo jak ja!W moim otoczeniu ludzie mają prawo jazy i
                      oczywiście każdy mi powtarza żeby próbować,że następnym razem na pewno się
                      uda..Ale narazie na to nie mam siły.Gdyby nie zmienił się sposób egzaminowania
                      na pewno spróbowałabym od razu,a tak chyba naprawdę najlepiej poczekać i
                      zobaczyć jak to będzie wyglądało w praktyce.. Pozdrowienia:)
                      • Gość: J.D. Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 04.01.06, 19:24
                        Hmmm, ja mam 12 sty egzamin i wlasnie zastanawiam sie czy isc na zywiol czy
                        lepiej przelozyc termin i poczekac. Jestem po 3 nieudanych próbach, jak zawale
                        4 raz to bede mial mega depreche :/
                        • Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: 87.207.84.* 05.01.06, 17:29
                          Trudno powiedzieć - z jednej strony strach przed niewiadomym, a z drugiej -
                          może pierwsi będą mieli szczęście i zostaną potraktowani ulgowo:) Dla ośrodków
                          egzaminowania to też wielka niewiadoma! Zyczę powodzenia i czekam na słowa
                          otuchy po zdanym egzaminie:)!!!
    • thorpe Re: Jest decyzja 22.12.05, 23:31
      Fajnie, jeśli zmienią Wam łuk - gdy tydzień temu zdawałem egzamin, to w
      sąsiedniej grupie właśnie na tym manewrze oblało 7 osób na 9 zdających. Jadąc w
      tył nie potrafili się zatrzymać tak, żeby zderzak był <40 cm od linii. Jak Wam
      zaznaczą miejsce "tolerancji zatrzymania" lepiej niż obecnie, to może będzie to
      miało więcej sensu niż teraz.
      Same manewry na mieście nie są chyba takie straszne - pamiętajcie, że
      egzaminator będzie je robił dopiero na końcu, kiedy widzi, że człowiek panuje
      nad samochodem i nie obleje go wcześniej. Aha - te manewry, żeby nie blokować
      ruchu na ulicy będą najprawdopodobniej robione na parkingach - np. przed
      sklepami czy supemarketami! Np w moim mieście - zaraz obok WORD są dwa dyskonty
      z dużymi parkingami i wszyscy instruktorzy mówią, że to tam będzie egzamin. ;-)

Powodzenia! Ale cieszę się, że zdałem jeszcze w grudniu ;-)
    • Gość: kraiczek 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.12.05, 22:46
      ostatnia osoba będzie czekała 8 godzin!!!!:) Proponuję jakieś solidne bufety
      zrobić w poczekalniach
      • justa_79 Re: 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! 29.12.05, 10:20
        to tam trzeba czekać? myślałam, że każdy jest po prostu umówiony na konkretną
        godzinę...
        • Gość: ssfd Re: 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:26
          przed chwila bylo w lodzkich wiadomosciach dnia ze nowe zasady wchodza od kwietnia na wszystko !!!! powtarzam, na wszystko !!!!!!!!!!!!!!
          • thorpe Re: 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! 05.01.06, 09:42
            www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060105/prawo/prawo_a_14.html
            PRAWO DROGOWE Życiowe przepisy, bezpieczniej na drogach

Egzaminy na prawo jazdy już po nowemu

Za kilka dni zaczną obowiązywać nowe zasady szkolenia i egzaminowania
            kandydatów na kierowców. Przygotowania do ich wprowadzenia trwają. Najgorzej
            wypada Warszawa.

- Większość ośrodków egzaminowania jest gotowa do przeprowadzania egzaminu na
            prawo jazdy na nowych zasadach - zapewnia "Rz" Tomasz Piętka, główny
            specjalista w Departamencie Dróg i Transportu Drogowego w Ministerstwie
            Transportu i Budownictwa. Najwięcej zmian dotyczy kandydatów na kierowców
            najpopularniejszej kategorii B (samochód osobowy). Zdający będzie miał mniej
            zadań na placu manewrowym, pozostanie tylko jazda po łuku, przygotowywanie do
            jazdy (ustawienie fotela, lusterek, zapięcie pasów bezpieczeństwa) i ruszanie
            pod górę. Reszta manewrów, np. parkowanie, przeniesiona zostaje na ulice.
            Inaczej wyglądać ma też szkolenie. Jazda w każdych, nawet najgorszych,
            warunkach atmosferycznych, po szybkich drogach, gdzie kandydat na kierowcę
            będzie mógł pojechać szybciej pod okiem instruktora - to obowiązkowe elementy
            szkolenia.

Rewolucyjne i antykorupcyjne zasady szkolenia i egzaminowania kierowców miały
            wejść w życie w całości 10 stycznia 2006 r. Niezadowoleni z nich dyrektorzy
            wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego od tygodni przekonywali, że to
            niemożliwe, bo nie zdążą się do nich przygotować.

Jerzy Polaczek, minister transportu, nie chciał przesuwać terminu wejścia w
            życie nowego systemu egzaminowania na prawo jazdy. Ponieważ jednak nie
            wszystkie ośrodki egzaminacyjne zdążyły z zakupem kamer do samochodów i z
            przygotowaniem placów manewrowych egzaminów na kategorie C, D, E i T, minister
            zdecydował o przesunięciu o trzy miesiące terminu wejścia w życie
            rozporządzenia w tych dwóch sprawach. Wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego,
            które zdążyły z montażem kamer w samochodach i z przygotowaniem placów
            manewrowych do egzaminów na kategorie C, D, E i T, mogą od 10 stycznia 2006 r.
            przeprowadzać egzaminy wedle nowego systemu. - I pewnie będą - mówi Tomasz
            Piętka. Sprzętem do nagrywania przebiegu egzaminu dysponuje 10 ośrodków w
            kraju. W kilku trwa montaż, choć po przesunięciu terminu nikt się już tak nie
            spieszy. W wielu ośrodkach trwają procedury przetargowe na zakup takiego
            sprzętu. Z kolei 5 ośrodków w całym kraju ma już gotowe place manewrowe (kat.
            B), reszta z ich przemalowaniem musi się uporać przez najbliższy tydzień. Z
            informacji, które napływają do ministerstwa, wynika, że z adaptacją placów
            manewrowych ośrodki czekają na noc z 9 na 10 stycznia. Do tego dnia egzaminują
            bowiem jeszcze na starych zasadach.

Najgorzej przygotowania przebiegają w Warszawie. - W ogóle ich nie rozpoczęto -
            potwierdza Tomasz Piętka.

Agata Łukaszewicz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka