strike51 18.07.06, 17:31 witam mam pytanko od niedawna jestem posiadaczem prawa jazdy kat B i nie jestem pewiem czy moge prowadzić ciagnik z przyczepą jednoosiową bo wiem ze 2 osiowa napewno nie. czekam na odp pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jim Re: uprawnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 18:53 W ogole nie masz prawa prowadzic ciagnika - na to jest osobna kategoria! Chyba ze na polu to kto ci tam to sprawdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: uprawnienia 18.07.06, 20:47 Gość portalu: jim napisał(a): > W ogole nie masz prawa prowadzic ciagnika - na to jest osobna kategoria! ma prawo prowadzic ciagnik (bez przyczep) lub pojazd wolnobiezny. art. 88 K.D Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: uprawnienia 19.07.06, 23:22 Oczywiście, że moze prowadzić ciągnik ( reguluje to ustawa prawo o ruchu drogowym) i to nawet z przyczepką, tak aby łączna mas pojazdów nie przekraczała 3, 5 tony. Nie posiadając kategorii T, a np. posiadając kategorię BE możena prowadzić ciągnik full ( czyli wszystkie przyczepy itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: uprawnienia 19.07.06, 23:27 3) kategorii B: a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla, b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym, 3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką, Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: uprawnienia 19.07.06, 23:29 Jeżeli chciałbys prowadzić ciagnik z przyczepami najlepiej będzie dorobić E do B Odpowiedz Link Zgłoś