Dodaj do ulubionych

Warszawa <-> Skierniewice

IP: 194.106.193.* 08.09.06, 22:50
Próbowałem na tym forum dowiedzieć się jak wyglądają terminy i zdawanie
egzaminu w Skierniewicach, nikt mi nie odpowiedział. Byłem dziś na Odlewniczej
zapytać się co do terminów u nich w ośrodku. Gdy usłyszałem że najblizszy
termin to 17 listopad (!?) :)) tak - to jest śmieszne - wręczyłem wcześniej
już przygotowany wniosek o przeniesienie papierów do WORD w Skierniewicach
(tam termin na 8 październik na testy i praktyczny). Jeżeli ktoś rozpatruję
możliwość zdawania właśnie tam (najbliższy ośrodek poza warszawą) to mogę zdać
relację z przygotowań i samego egzaminu. Jutro jadę się tam rozejżeć i znaleźć
instruktora.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: Warszawa <-> Skierniewice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:11
      Egzamin w Skierniewicach jest szczegółowo opisany
      na ---> www.forum.kursjazdy.pl/

Wg.mnie,to tam jest "łatwiej" zdać jeżeli masz cierpliwość do rowerzystów i
      pieszych (w godz.11.oo do 16.oo) ;-)
      Po za tym na większości ulic w Centrum tegoż miasta jest ograniczenie prędkości
      do 40 km/h i duuuuużo linni ciągłych(podwójnych) - trzeba b.uważać na manewry
      wyprzedzania/omijania.
    • cobalt7x Re: Warszawa <-> Skierniewice 10.09.06, 00:35
      W Skierniewicach czeka się znacznie krócej niż w W-wie (przynajmniej tak było
      przed wakacjami: Skierniewice-16 dni, W-wa-40 dni). W Skierniewicach jest na
      pewno mniejszy ruch, nie ma tramwajów, jest mało autobusów, ale faktycznie jest
      dużo ograniczeń do 40-tki, co czasem można przegapić... Są 2, może 3 takie
      trudniejsze skrzyżowania, a reszta prostacka. Warto wybrać się tam przed
      egzaminem ze znajomym kierowcą samochodem aby "powłóczyć" się trochę i poznać
      miasto, a zapewniam, że duże to ono nie jest.
    • kora23 Re: Warszawa <-> Skierniewice 10.09.06, 08:47
      cześć, ja chyba też przeniosę się do innego Ośrodka, jak możesz to napisz
      wrażenia po wycieczce do Skierniewic. O ile dobrze wiem, tam zdaje się na
      toyocie yaris, miasto raz widziałam, faktycznie, ruch mały, ale to była
      niedziela..Czekam na newsy, pozdrawiam
      • Gość: sabziro Re: Warszawa <-> Skierniewice IP: 194.106.193.* 10.09.06, 20:03
        Witam, pierwsze wrażenia...

Byłem tam wczoraj, w (sobotę) około g.11. Zakupiwszy mapę, po 20 minutach
        doszedłem do WORDU, można tam było też dojechać bodajże autobusem nr.3 z dworca
        PKP. W czasie zwiedzania miasta można zauważyć dużo uliczek jedno kierunkowych,
        ograniczeń prędkości do 40km, kilku rowerzystów i pieszych przechodzących gdzie
        popadnie (w okolicach rynku) umknęły mi gdzieś ronda :) nie mam pojęcia czy są.
        Przez 10 minut przechodząc przez wiadukt minęło mnie chyba bez przesady ze 20-25
        eLek, nie ma takiej sytuacji aby w zasięgu twojego wzroku nie było samochodu z
        Lką na dachu :). Miasteczko jest naprawdę małe, porównywalne z dzielnicą
        Warszawy, wszyscy (w porównaniu ze stolicą :) jeżdżą baaaardzo spokojnie więc
        wariatów nie widziałem. Przy WORD jest kilka OSK jeżeli ktoś potrzebuje, ale po
        aferach łapówkarskich które tam ponoć kiedyś były są "mało układni" np: w
        jedynym OSK którym byłem, Pan dowodzący, nie chciał mi wypisać zaświadczenia że
        przejeździłem 5 godzin bez wcześniejszego ich wyjeżdżenia - może to i dobrze :)
        ale mi się cholernie spieszy, a to mi tylko opóźni egzamin. Jeżeli chodzi o plac
        manewrowy, niestety nie mogłem wejść i zobaczyć dokładniej jak wygląda, ale jest
        kilka razy mniejszy od Odlewniczej, tłok koło tego WORDU z resztą też był
        adekwatnie mniejszy. Zdaje się na Yaris'ach.

Jeżeli jeszcze jakieś pytania to dajcie znać, na pewno odpowiem.

pozdr.
      • Gość: sabziro Re: Warszawa <-> Skierniewice IP: 194.106.193.* 10.09.06, 20:05
        acha... reasumując...

Na pierwszy żut oka wygląda, że będzie o wiele łatwiej tam zdać. Zobaczymy co
        powiem po pierwszych jazdach i egzaminach :)..

pozdr.
        • pontus_euxinus Re: Warszawa <-> Skierniewice 26.09.06, 07:42
          Gość portalu: sabziro napisał(a):

a odnosnie przejazdu po rondzie, wejdz do biura obslugi i tam w gablocie jest
          wywieszona karteczka "jak poruszac sie po rondzie". ciekawa lektura, inna niz
          tu na forum:)
      • Gość: sabziro Pierwsze wrażenia z jazdy IP: *.firma.o2.pl 25.09.06, 11:23
        Witam,
        byłem w sobotę w Skierniewicach na 2 godzinach jazdy z instruktorem. Jeździłem w
        godzinach 13-15, ruch był chyba dość spory jak na sobotę w takim mieście :).
        Pierwsze co uderza to prędkość - 40km/h prawie wszędzie ! - 4 bieg włączyłem
        kilka razy w ciągu całej jazdy !. Odkryłem jednak zalety tej prędkości :) -muszę
        koniecznie się pilnować i patrzeć na zegar aby tej prędkości nie przekroczyć bo
        można to zrobić zjeżdżając nawet z małej górki, w czasie jazdy gdy pieszy
        wychodzi 10m przed samochodem masz jeszcze kilka minut na reakcję zanim do niego
        dojedziesz :) a i nikt Cię nie obtrąbi gdy jedziesz z taką prędkością bo musisz
        - w Warszawie realia, jak chyba każdy kierowca wie - są "nieco" inne. Inną
        sprawą są też rowerzyści. Na jednym wymusiłem pierwszeństwo bo był 20m od
        skrzyżowania, oczywiście nawet przez myśl mi nie przeszło, że mogę Pani
        rowerzystce zaszkodzić przejeżdżając 20m przed nią - trzeba na to też tam
        zwrócić uwagę. Jest też kilka uliczek jedno kierunkowych, oznakowanie jak na
        polskie realia w miarę dobre i jedno jak zwuażyłem małe rądko kóre wywołuje
        błogi uśmiech w zestawieniu z Żabką czy Babką w Warszawie :). 24 Października
        relacja z egzaminu.

Pozdrawiam.
        • Gość: X Re: Pierwsze wrażenia z jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 01:14
          Co do wyprzedzania Rowerzysty , to trzeba PAMIĘTAĆ o "1 metr z boku" i
          (szczególnie w Skierniewicach) - jeżeli jest linia ciągła na ichniejszych
          uliczkach , to wyprzedzać NIE WOLNO nawet osobnika na HULAJNODZE !!!
          • Gość: katrine Re: Pierwsze wrażenia z jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:35
            no konicznie napisz jak ci poszlo na egzaminie bo pewnie tez bede przenosic
            papiery :)
        • Gość: Phil Re: Pierwsze wrażenia z jazdy IP: 199.67.203.* 26.09.06, 16:30
          Co to jest "rądko" ?
      • Gość: sabziro Re: Warszawa <-> Skierniewice IP: *.eranet.pl 06.12.06, 23:45
        ZDALEM ! (tam za 1 razem) :) polecam to miasto i Pana Marka W. to jest CZŁOWIEK,
        nie egzaminator :)
    • Gość: animka1 Re: Warszawa <-> Skierniewice IP: *.aster.pl 26.09.06, 20:49
      Skierniewice są spoko. Zdałam po pierwszym wyjeździe na miasto. Jest o tyle
      trudniej niż w warszawie, że tutaj jak się rozpędzisz to jakiś czas jedziesz i
      czas ucieka, a w Skierniewicach co chwila masz skrzyżowanie, więc jest więcej
      okazji do zrobienia błędu. W Warszawie, pomimo dużego ruchu jest chyba w sumie
      łatwiej, bo są światła więc prosta sprawa, zielone jedziesz, czerwone stoisz. A
      w Skierkach skrzyżowań ze światłami jest jak na lekarstwo, co chwila
      pierwszeństa łamane i trzeba cały czas być maksymalnie skupionym aby nie zrobić
      jakiegoś głupiego błędu. Ale można się do tego przyzwyczaić. Generalnie
      polecam - głównie ze względu na krótkie terminy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka