Dodaj do ulubionych

Realizm a naturalizm

23.04.07, 13:21
Bardzo bym prosił by ktoś mądry zdefiniował mi powyższe oraz wymienił róznice
pomiędzy realizmem a naturalizmem w literaturze.
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Realizm a naturalizm IP: *.aster.pl 25.04.07, 14:10
      wie ktoś?
      • Gość: karolajna Re: Realizm a naturalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:10
        hej to jest doskonale opisane w Chłopach Reymonta. Realizm przedstawia po prostu
        życie codzienne, opis zajęć, tak jak np opis poszczególnych pór roku itp. a
        naturlizm w sposób bardzo dosadny przedstawia nature, wydarzenia z zycia jak np
        smierć. Np bardzo naturalistyczny opis odcinania nogi przez Kube, z wszelkimi
        szczególami. To własnie ta róznica, mam nadzieje, ze pomoglam:)
        • Gość: Aga Re: Realizm a naturalizm IP: *.chello.pl 25.04.07, 21:41
          No, to nie jest wyjasnienie naukowe. To już lepiej sięgnąc do wiki: realizm:
          pl.wikipedia.org/wiki/Realizm i naturalizm:
          pl.wikipedia.org/wiki/Naturalizm_%28literatura%29
          Czasem się tylko zastanawiam, dlaczego tak trudno jest choćby tam sprawdzić -
          macie wszystko podane na tacy, nawet do ksiązki nie musicie sięgać, a i tak z
          tego nie korzystacie. Zgroza.
          • elapietrusiak Re: Realizm a naturalizm 26.04.07, 13:17
            bo czasami na wikipedii są podane błędne informacje!
            po to istnieje chya to forum, żeby maturzysta maturzyście pomagał!
            w czasie dyskusji człowiek lepiej sie uczy niż kiedy przeczyta suche info z
            chociazby tej waszej WIKIPEDII...

• Gość: Aga Re: Realizm a naturalizm IP: *.chello.pl 26.04.07, 19:59
              Podałam wikipedię jako przykład dla skrajnie leniwych. Zakładam, że macie też
              (choćby) podręczniki szkolne.
              PS. Wikipedia ma błędy, OK. A wypowiedź przypadkowej osoby na forum już nie?
              • Gość: s ----> Re: Realizm a naturalizm IP: *.aster.pl 26.04.07, 23:30
                O.K
                Dzieciaczki sie pokłóciły :/
                Koleznace Karolinie zaś pragnę podziękować za tą niewielką udzieloną mi pomoc,
                bez potrzeby wdawania się w dyskusje na tematy niezwiązane z ww. DZIĘKI!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka