strzala2k5 23.04.07, 13:21 Bardzo bym prosił by ktoś mądry zdefiniował mi powyższe oraz wymienił róznice pomiędzy realizmem a naturalizmem w literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karolajna Re: Realizm a naturalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:10 hej to jest doskonale opisane w Chłopach Reymonta. Realizm przedstawia po prostu życie codzienne, opis zajęć, tak jak np opis poszczególnych pór roku itp. a naturlizm w sposób bardzo dosadny przedstawia nature, wydarzenia z zycia jak np smierć. Np bardzo naturalistyczny opis odcinania nogi przez Kube, z wszelkimi szczególami. To własnie ta róznica, mam nadzieje, ze pomoglam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Realizm a naturalizm IP: *.chello.pl 25.04.07, 21:41 No, to nie jest wyjasnienie naukowe. To już lepiej sięgnąc do wiki: realizm: pl.wikipedia.org/wiki/Realizm i naturalizm: pl.wikipedia.org/wiki/Naturalizm_%28literatura%29 Czasem się tylko zastanawiam, dlaczego tak trudno jest choćby tam sprawdzić - macie wszystko podane na tacy, nawet do ksiązki nie musicie sięgać, a i tak z tego nie korzystacie. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
elapietrusiak Re: Realizm a naturalizm 26.04.07, 13:17 bo czasami na wikipedii są podane błędne informacje! po to istnieje chya to forum, żeby maturzysta maturzyście pomagał! w czasie dyskusji człowiek lepiej sie uczy niż kiedy przeczyta suche info z chociazby tej waszej WIKIPEDII... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Realizm a naturalizm IP: *.chello.pl 26.04.07, 19:59 Podałam wikipedię jako przykład dla skrajnie leniwych. Zakładam, że macie też (choćby) podręczniki szkolne. PS. Wikipedia ma błędy, OK. A wypowiedź przypadkowej osoby na forum już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s ----> Re: Realizm a naturalizm IP: *.aster.pl 26.04.07, 23:30 O.K Dzieciaczki sie pokłóciły :/ Koleznace Karolinie zaś pragnę podziękować za tą niewielką udzieloną mi pomoc, bez potrzeby wdawania się w dyskusje na tematy niezwiązane z ww. DZIĘKI! Odpowiedz Link Zgłoś