nokian1 05.05.08, 19:26 Słuchajcie, czy jeżeli w pracy wszędzie pisałem 'Łącka' zamiast 'Łęcka', to dużo punktów mi odejmą? Z góry dzięki, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Łącka/Łęcka IP: 89.174.23.* 05.05.08, 19:53 Punktów Ci nie odejmą, bo nie maja z czego, ale mowiąc krotko... to jest bląd rzeczowy! Wiesz z czym to się wiaze??? Na 99,9% Twoja praca jest już skreslona...:( Tzreba bardzo uwazac, przykro mi:( Ja kazdą watpliwosc probowalem jakos neutralnie wplatac w tekst, aby nie bylo, ale takie rzeczy sie zdarzaja, ale są niestety nie do cofniecia. Skup sie teraz na reszcie, abys moga ten polski pisac jeszcze raz w sierpniu. Szkoda, abys zmarnowala rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goły chłop Re: Łącka/Łęcka IP: *.crowley.pl 05.05.08, 20:16 Oj tam nie strasz kolegi. To tylko jedna literka,nie przekręcił całego nazwiska. Gorzej gdyby dał jej nazwisko Wokulska :D , wtedy by był problem. Zawsze można się podeprzeć tym, że łątwo pomylić ą z ę :p Takie rzeczy czasem mechanicznie się pisze. Co najwyżej nie dostaniesz iluś tam punktów Odpowiedz Link Zgłoś
always_sweet Re: Łącka/Łęcka 05.05.08, 20:22 Bbtli i tacy co pisali Wokulska i to na tym forum ;) a swoja droga to trzeba byc debilem zeby tak nazwisko jednej z glownych postaci przekrecic. Ale spoko, nie wywala Ci pracy, najwyzej pare pkt stracisz ale jak reszte masz dobrze to zdasz. Chociaz nie wiem czy masz dobrze skoro nawet nazwiska nie znasz ... ŻENADA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyron Re: Łącka/Łęcka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 20:52 "to jest bląd rzeczowy! Wiesz z czym to się wiaze??? Na 99,9% Twoja praca jest już skreslona...:( Tzreba bardzo uwazac, przykro mi:(" NIe wiem kolego w jakim kraju pisałeś mature, ale to musiało być daleko. I dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyron Re: Łącka/Łęcka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 21:25 jakbys napisała ze, to była Izabela Łącka, córka Hana Solo, greckiego BOga ziemniaków i seksu oralnego, to pewnie by Ci uwalili całą mature. Taki błąd mogą uznac za drobny błąd w zapisie (jesli raz Ci sie zdazylo). Jesli pisałas tak przez całą mature... hmm, punkty mogą poleciec, ale uwalić nie uwalą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewe Re: Łącka/Łęcka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 12:25 mozna miec 3błędy rzeczowe i dopiero skreślają pracę.nie martw się;) Odpowiedz Link Zgłoś
nokian1 Re: Łącka/Łęcka 05.05.08, 21:09 Hmm, a może wypowiedziałby się ktoś kompetentny? :) Odpowiedz Link Zgłoś
nokian1 Re: Łącka/Łęcka 05.05.08, 21:53 a Ty na jakiej podstawie jesteś taki pewny siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyron Re: Łącka/Łęcka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 22:06 Ja swoja pewnosc opieram na tym, ze przeciez matura jest dla uczniow. Wiadomo, ze piszace ją osoby to nie beda tylko uczniowie elitarnych i bardzo dobrych liceów, ale tez osoby z liceów słabszych i techników (wcale nie twierdze ze jestes z ktoregos z tych drugich- tylko ze tam ogolnie nauka idzie słabiej, chociaz nie przecze, u mnie w tym niby 'elytarnym' tez jest sporo słabszych osob. Po prostu uogólniam). Jesli tego typu blad rzeczowy miał dyskwalifikowac cała mature, (tego typu, czyli np. tez stwierdzenie gdzies w srodku np. ze Wokulski kochał Ize od dziecka, ze Izabela nad zycie kochała ojca i jego los był dla niej najwazniejsza, jednorazowa pomyłka typu 'Tomasz Wokulskii', czy 'izabela Wokulska' (jesli ktos pisze tak przez cały tekst, no to moze byc troche gorzej...). Tak wiec kontynuujac- jesli tego typu bledy jakie Ty popelnilas dyskwalifikowaly by prace, podejrzewam ze ok 15-20% maturzystów z całej polski nie zdałoby polskiego. A myslisz ze nauczycielom i egzaminatorom zalezy na tym, by tyle osob nie zdało? Szczegolnie biorac pod uwage, ze nauczycielom za ponowne nadzorowanie matury na poprawce w sierpniu i tak nikt dodatkowo nie zapłaci, a nawet jesli to psie pieniadze? Dziewczyna ode mnie z klasy nie zdała probnej podstawowej z polskiego. Prawa, popelniła ona karygodny blad (stwierdziła, ze Rollison to był senator, a Nowosilcow syn pani Rollison o_O), ale oprocz tego dolozyla do tego bardzo slaba prace na niskim poziomie. Wiec wydaje mi sie ze nawet jak ktos zrobi okropny blad merytoryczny, a dobrze mu pojdzie na czytaniu ze zrozumieniem i logicznie zanalizuje teksty, to i tak zda mature. Oczywiscie pewny na 100% nie jestem, nie jestem egzaminatorem zeby wiedziec takie rzeczy, ale podpowiada mi logika i zdrowy rozsadek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo :) Re: Łącka/Łęcka IP: *.173.21.239.tesatnet.pl 05.05.08, 22:13 Za błędy rzeczowe jesteś kilka punktów do tyłu (ale za cięższe! To jest całkiem niewielki błąd), ale jeszcze nikogo za przekręcenie nazwiska nie uwalili! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Łącka/Łęcka IP: 83.168.106.* 05.05.08, 22:15 mam podobny problem tyle,że większy. Pomylilem nazwisko Izabeli. Napisałem ze nazywa się ona Stawka zamiast Łecka. Mało tego napisałem ze Wokulski ma na imie Tomasz a nie Stanisław. Czy przez to moge mieć jakieś duże problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BadyLiusz Elzbieta:((( IP: *.bsk.vectranet.pl 05.05.08, 22:22 Ja natomiast kilkakrotnie popelnilem gafe nadajac Łęckiej imie Elzbieta nie wiem skad to wzialem zamiast Izabela:((( I co myslicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyron Re: Elzbieta:((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 22:29 mysle ze za kare nie dostaniesz jutro sniadania. Nie wierze w takie rzeczy, wy sie teraz wszyscy zbijacie. Takie rzeczy sie nie zdazaja... Po maturze sp..dalam do mongolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Łącka/Łęcka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 11:57 z każdy błąd rzeczowy min zmianę nazwiska nie sprawdzają całego akapitu!!!!!! Mozesz mieć problem, bo pytałam o to osoby, która sprawdza matury. Przykro mi bo w końcu Łęcka to nie Łącka :P Odpowiedz Link Zgłoś
abcio1405 Re: Łącka/Łęcka 06.05.08, 12:22 A jak mam zasadnicze pytanie piszesz wyraźnie czy nie wyraźnie? BO ja np piszę jak kura pazurem i w moim charakterze pisma ę i ą wyglądają tak samo!!! A to już egzaminator musi poznać czy napisałem ę czy ą po kontekście wyrazu!!!! A więc jak piszesz??? P.S było tak jak ja nie słuchać się pani przedszkolanki żebym ładne literki pisał!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbus Re: Łącka/Łęcka IP: 212.87.241.* 06.05.08, 12:35 Łącka to jest śliwowica ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyidiot Re: Łącka/Łęcka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:54 Nie wiem czy Łącka jest jakimś trunkiem szczerze wali mnie to przejdźmy do sedna ze wszystkich wypowiadających się średnio a praktycznie w ogóle nie obeznanych w temacie racje ma tylko uzytkowniczka maturzystka która prawidłowo odpowiedziała na ten problem:) Faktycznie każde przekręcenie nazwiska, pomylenie imienia i inne takie traktujemy jako bład rzeczowy co się z tym wiąze? wylatuje Ci cały akapit...czyli nawet jeśli tam masz jakieś punkty to ich nie liczą, bowiem treść w akapicie gdzie jest co najmniej neden bład rzeczowy jest nieliczona:) Nie ma także takich absurdów że za 3 bledy rzeczowe praca jest niesprawdzona...wiec fuck off z gadaniem bzdur Odpowiedz Link Zgłoś