Dodaj do ulubionych

oddawanie krwi

20.03.07, 17:16
oddawałyście kiedys krew? jak to jest z miesiączkowaniem podczas oddawania
krwi czy to stoi na przeszkodzie? i co by się stało gdybym się zdecydowałą na
oddanie krwi podczas miesiączki?
Obserwuj wątek
    • znowuwzyciuminiewyszlo Re: oddawanie krwi 20.03.07, 17:20
      Oddawałam dopóki ze względó zdrowotnych mi za współpracę nie podziękowali.
      Nigdzie się nawet nie zastanawiałam nad tym o co pytasz i jestem pewna, że nie
      ma to znaczenia :-)
      • monia0074 Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:34
        a to ciekawe jak oddawałaś krew nigdy sie nad tym nie zastanawiając. Jest to w
        każdej ankiecie, którą wypełniasz przed oddaniem krwi. I naprawdę jesteś taka
        pewna, ze nie ma to znaczenia?
        • znowuwzyciuminiewyszlo Re: oddawanie krwi 20.03.07, 21:02
          było to już parę lat temu, może o czymś zapomniałam. ale tak mi się wydawało...
    • vonny Re: oddawanie krwi 20.03.07, 17:21
      z tego co wiem to odrzucają kobiety w trakcie okresu, maja ostry regulamin
      którego sie trzymaja
      • beti_kk Re: oddawanie krwi 20.03.07, 17:25
        no ale jak im nie powiem ze mam, to jak mnie odrzucą? przeciez w badaniu krwi
        raczej tego nie wykryja..
        • buhaj_z_rogiem Re: oddawanie krwi 20.03.07, 17:48
          beti_kk napisała:

> no ale jak im nie powiem ze mam, to jak mnie odrzucą? przeciez w badaniu krwi
          > raczej tego nie wykryja..

Może w badaniu wyjść niska krzepliwość. Ale ja tylko zgaduję.
          Czy jest na sali hematolog?!
        • monia0074 Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:35
          równie dobrze możesz skłamać na wszystkie inne pytania. Chcesz komuś pomóc czy
          oddajesz krew, zeby miec wolne w pracy...?
          • beti_kk Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:51
            monia0074 napisała:

> równie dobrze możesz skłamać na wszystkie inne pytania. Chcesz komuś pomóc czy
            > oddajesz krew, zeby miec wolne w pracy...?

jak decydowałam się na ten zabieg to nawet nie wiedziałam ze dają na to wolny
            dzień.. ale jak już jest no to jasne ze się z tego ciesze.. chociaz i tak mi to
            niewiele da bo 21 marzec to dzień wagarowicza :D:D sami rozumiecie ;)no i
            jeszcze jednym miłym aspektem są czekolady:D 10 czekolad, 5 smaków i 2
            czekolady z kazdego rodzaju :P:D nie no zartuje sobie teraz.. jasne ze
            najwazniejsza jest pomoc drugiej osobie i dlatego zadałam to pytanie na forum
            zeby miec jasną sytuacje :)
            • monia0074 Re: oddawanie krwi 20.03.07, 23:45
              więc nie ściemniaj, bo w tej sytuacji akurat szkodzisz samej sobie. Tym
              bardziej, ze oddajesz po raz pierwszy, nie wiesz jaka bedzie Twoja reakcja. Mi
              np. czesto jest b. słabo, nie wiem co by było, gdybym oddawała w czasie okresu.
              Chodzi tutaj głównie o żelazo. Zrób sobie miły dzień wagarowicza, a krew oddaj
              najwczesniej pare dni po miesiaczce:)
              • beti_kk Re: oddawanie krwi 21.03.07, 08:32
                mam nadzieje ze bedzie miły.. zaraz ide do stacji krwiodastwa (nie dostałam
                miesiączki) czuje się dobrze i ciesze się na sama mysl :) tak więc zycze miłego
                pierwszego dnia wiosny :)
    • malaika7 Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:04
      Chciałam oddać, ale się bali że zemdleję, bo mam drastycznie niskie ciśnienie.
    • e1982 Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:06
      Czasem myślę sobie, że bym oddała...Ale nie mogę
    • echtom Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:11
      Oddawałam krew, zanim zaszłam w ciążę. Z tego, co pamiętam, dla kobiet były
      ograniczenia - mniejsza ilość oddanej krwi i tylko raz na 5 miesięcy, właśnie
      ze względu na miesiączkowanie. Nie rozumiem, dlaczego musisz oddać krew akurat
      w czasie miesiączki - nie wiem, czy tak można, a zresztą i tak bez sensu, bo
      będziesz bardzo osłabiona.
    • symulacrum Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:14
      oddaję w miarę regularnie od 10 lat
      nigdy podczas miesiączki,zresztą zawsze pytają o termin ostatniej
      po co Ci to zatajanie? chcesz sobie zaszkodzić? skąd taki pomysł?
      gdyby było wszystko jedno, to nie byłoby też zasady regulującej częstotliwość
      oddawania krwi (my babeczki możemy dwa razy rzadziej niż panowie)
      koniecznie musisz akurat wtedy?
      • beti_kk Re: oddawanie krwi 20.03.07, 19:42
        ano nie musze.. ale nastawiłam się juz psychicznie i dlatego chciałam się
        dowiedziec jak to dokładnie jest.. tym bardziej ze to bedzie mój pierwszy
        raz :) tzn w gwoli uściśnienia jeszcze nie mam miesiączki ale niedługo moge
        miec i chciałam się poprostu dowiedzieć czy ten fakt jakoś wpłynąłby na moje
        plany co oddawania krwi.
    • turzyca Re: oddawanie krwi 20.03.07, 20:09
      nie powinno sie oddawac krwi w czasie okresu, choroby i krotko po ciezszej
      chorobie - kwestia oslabienia organizmu.
      Nie wolno takze jesli sie ostatnio tatuowalas, przekluwalas uszy lub poddawalas
      innemu zabiegowi naruszajacemu ciaglosc skory.
      Poza tym jest cala lista schorzen, ktorych przebycie eliminuje Cie raz na zawsze
      - czesc totalnie debilnie, bo na Zachodzie mozna, a u nas nie. I nikt nie wie
      dlaczego.
      • 83kimi Re: oddawanie krwi 20.03.07, 22:32
        Podczas okresu nie można, nie moga też osoby o wadze niższej niż 50 kg.
        • beti_kk Re: oddawanie krwi 21.03.07, 08:34
          a jeszcze takie małe pytanie... nie trzeba być na czczo nie? moge sobie
          zafundowac pełnowartościowe sniadanie? :)
          • yellowpeach Re: oddawanie krwi 21.03.07, 08:44
            i tak przed oddaniem dostaniesz kawe i ciastka do zjedzenia wiec nie musisz sie glodzic. wlasciwie bad.krwi na czczo jest najwazniejsze w przypadku glukozy (moze cos jeszcze ale nie pamietam;)pozdrawiam
            • fiolkaa Re: oddawanie krwi 21.03.07, 09:33
              a więc oststnio byłam własnie w takiej sytuacji i niestety nie mogłam oddać
              krwi, bo byłam 2 dni przed okrsem! Trzeba być conajmniej 5 dni przed i 5 dni po
              okresie, nie mozna leczyć zębów kanałowo, tzn byc w trakcie leczenia, żadnych
              świeżych plomb, wad serca, mozna ja najbardziej zjeść śniadanko a nawet wypić
              małą kawę! Powodzenia!
              • beti_kk Re: oddawanie krwi 21.03.07, 12:26
                heh.. byłam.. ale nie oddałam krwi.. i nie ma to nic wspolnego z
                miesiączkowaniem ale ze zbyt małą ilością hemoglobiny we krwi.. mało co i
                zahaczylabym o anemie.. :( chciałam pomóc a się okazało ze pomoc to mi jest
                potrzebna.. wiedziałam ze w dziecinstwie miałam anemie ale myslałam ze jest juz
                okej..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka