Dodaj do ulubionych

Gdzie to - #2

21.02.11, 11:21
www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/167190/
moim zdaniem to budynek Julianowska 34, niestety od 2 czy 3 lat już nieistniejący.
ulica poprzeczna to Julianowska, w przód widok na ulicę Bolesławicką w kierunku dzisiejszej Syrokomli.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Gdzie to - #2 21.02.11, 12:55
      Nie, to byłby widok w kierunku wschodnim, a nie ma domu numer 36.
      • cdsoftware1 Re: Gdzie to - #2 21.02.11, 14:07
        Nie, jeśli to jest miejsce o którym ja myślę, to jest skrzyżowanie Julianowska/Bolesławicka, tylko nie mam żadnych zdjęć zburzonego narożnego budynku, które pozwoliłyby mi na identyfikację tego miejsca.
        Jeśli to jest Julianowska 34 - to dlaczego nie miałby mieć swojego numerku od ulicy Bolesławickiej ?
        • sibeliuss Re: Gdzie to - #2 21.02.11, 14:19
          Według mnie jest to widok Siedzibnej w kierunku Bolesławickiej.
          • cdsoftware1 Re: Gdzie to - #2 21.02.11, 15:04
            Być, może, budynek który podejrzewam jeszcze istnieje, więc wykonam wizję lokalną smile
            • sibeliuss Re: Gdzie to - #2 21.02.11, 15:38
              Lelu będzie wiedział smileL
              • cdsoftware1 Re: Gdzie to - #2 22.02.11, 10:05
                Nie będzie to Siedzibna 34, budynek owszem jest bardzo podobny z podobnym układem okien, niestety nie mam zdjęć i nie mogę porównać z Julianowską 34.
                Na Siedzibnej jest w tle budynek Siedzibna 36, jednak jest to budynek parterowy, na zdjęciu w NAC budynek w tle jest piętrowy, ma w szczycie okna i ma dach o mniejszym spadku jak Siedzibna 36.
                Dlatego ja utrzymuję, iż jest to Julianowska 34, numerek powieszony na budynku od strony Bolesławickiej, budynek w tle jest budynkiem po drugiej stronie.
                Zaraz za budynkiem o numerze 34 jest chyba wlot lub wylot ulicy brukowanej, wątpę aby ktoś miał brukowany wjazd na posesję.

Pozdrawiam !
                • sibeliuss Re: Gdzie to - #2 23.02.11, 15:07
                  Za budynkiem 34 stał bezpośrednio dom numer 36, potem było skrzyżowanie z Sądowelską. Potem dom pana Jemioły (numer 40), może na ort foto mapie coś będzie widać?
                  • cdsoftware1 Re: Gdzie to - #2 24.02.11, 11:22
                    Pokazałem zdjęcie koledze wychowanemu na św. Wincentego - popatrzył na zdjęcie, i powiedział że to będą okolice Łąkocińska i spółka smile
                    Niestety dokładnie nie jest w stanie zidentyfikować.

Właśnie po ortofotomapie z 1945 próbowałem to zidentyfikować i po niej to nie jest ani Siedzibna, ani Julianowska - na siedzibnej prak ulicy przy budynku nr.34, na Julianowskiej brak dwuspadowego po drugiej stronie ulicy Bolesławickiej, brak też po drugiej stronie samej ulicy big_grin
                  • cdsoftware1 Re: Gdzie to - #2 24.02.11, 11:33
                    sibeliuss napisał:

> Za budynkiem 34 stał bezpośrednio dom numer 36, potem było skrzyżowanie z Sądow
                    > elską. Potem dom pana Jemioły (numer 40), może na ort foto mapie coś będzie wid
                    > ać?

W sumie po ortofotomapie - może to być budynek na rogu Julianowska/Ogińskiego w kierunku Bolesławickiej, i widok na następny budynek na Julianowskiej.
                    Jest na rogu, pomiędzy nimi jest ulica i dość duża przestrzeń za ulicą do następnego budynku.
    • sibeliuss Re: Gdzie to - #2 21.02.11, 12:55
      www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/111189:1/bb07b840adfecabfe5caa91aa7ace94e/
      Dawny kościół.
    • orygenes Re: Gdzie to - #2 21.02.11, 20:27
      Świetne zdjęcia, dzięki za link! Bomba!
    • alcarin Re: Gdzie to - #2 23.02.11, 15:02
      A mnie ten balkon przypomina balkon z budynku stojacego przy Syrokomli - po prawej stronie, jeśli iść od Bolesławickiej w kierunku Ogińskiego (kamienica blisko skrzyżowania Syrokomli z Ogińskiego). Ale dawno tamtędy nie szłam i może cos źle pamiętam.
      • tjbazuka Re: Gdzie to - #2 24.02.11, 05:48
        tez o tym pomyslalem ale Syrokomli nie miala przebicia z Oginskiego. I na tym rogu byla fabryka ktora wysadzali gdzies w latach 70.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka