neofita78 24.07.14, 13:13 OD 1.10.2014 wyłączą sygnał od UPC ten za 5 co sie z czynszem płaci. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrzosek17 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 24.07.14, 20:42 Skąd ta informacja? Tylko żeby nie zapomnieli czynszu obniżyć o te 5 zł. Odpowiedz Link
neofita78 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 25.07.14, 13:24 Gospodarz domu roznosił przesyłki listowne od OS.Podgrodzie Odpowiedz Link
cyklina-klimkiewicz Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 25.07.14, 11:48 Płaci się za konserwacjąę instalacji antenowej a nie za pakiet antenowy bo ten jest dostępny w ramach abonamentu RTV. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link
neofita78 Re: osiedle Podgrodzie 25.07.14, 13:31 na osiedlu Podgrodzie płaci się za dostawe sygnału od Upc dawniej od Aster (11kanałów) Odpowiedz Link
beti_deb Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 12.08.14, 00:25 Witam, Ja postanowiłam kupić dekoder do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T. Nie chcę po prostu pakować się w kolejne abonamenty. TV i tak bardzo rzadko oglądam. Jeśli ktoś orientuje się w tym temacie, to mam pytanie: czy muszę dokupić antenę pokojową, czy wystarczy podpiąć do dekodera kabel antenowy, który teraz łączy Tv i gniazdko anteny satelitarnej? W sklepie mówili, że powinno działać z samym kablem, jednak podłączając na próbę, nie wyszukało mi żadnych kanałów. Byłabym wdzięczna za rady. Odpowiedz Link
neofita78 Re:ANTENA 13.08.14, 08:20 Kabelek nie pomoże trzeba kombinować z anteną pokojową lub zewnętrzną. Warto też po podłączeniu kabla od anteny do tv lu dekodera ustawić wybraną częstotliwość i sprawdzać moc i jakość sygnału . Te częstotliwośći to MUX 3 27 kanał 522mhz,mux 2 48 kanał 690mhz,mux 1 kanał58 770mhz. Trzeba wziąć pod uwagę to że drzewa ,bloki mogą zakłócać sygnał lub to że antena będzie źle wycelowana. tu poradnik www.emitel.pl/jakwybracantene-poradnik.pdf-68518 Odpowiedz Link
beti_deb Re:ANTENA 13.08.14, 18:23 A już miałam nadzieję, że jest jakaś antena zbiorcza na dachu i wystarczy kabelek... A tu kolejny koszt, antena.... Dziękuję za odpowiedź neofita78 Odpowiedz Link
neofita78 Re:ANTENA 14.08.14, 10:24 dotyczy sm Bródno Podgrodzie sprawdż w gniazdku czy masz sygnał. Odpowiedz Link
donmarek Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 14.08.14, 13:10 Nie tylko SM Bródno. I nie tylko spóldzielnie ale i wspólnoty wycofują się z dostarczania sygnału tv. Poówód: lokatorzy zalegający z opłatami, a zarządca/administrator budynku opłaty musi wnieść. Inaczej wszyscy będą pozbawieni danej usługi. Więc albo dvb-t albo kabel. Co do dvb-t, zależnie od miejsca zamieszkania, otoczenia, etc przewaznie wystarcza antena pokojowa. Odpowiedz Link
beti_deb Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 05.10.14, 23:52 Czy u Was wyłączyli już? U mnie nadal działa... Odpowiedz Link
neofita78 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 09.10.14, 10:07 Działa pewnie będą wyłączać przy okazji wizyt monterów Odpowiedz Link
oburzona15 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 14.10.14, 14:03 U mnie już wyłączyli, bez wizyty montera (Os. Wysockiego). Wyczytałam na stronach Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, że administracja budynku wielorodzinnego ma obowiązek modernizacji anteny zbiorczej do odbioru darmowej TV naziemnej. Zakupiłam TV z dekoderem sądząc, że tak będzie a tu nic! Dyskusja telefoniczna nic nie wnosi, przypomina walenie głową w mur! Wciskają umowy z kablówkami a ja mówię stanowcze NIE ignorowaniu potrzeb mieszkańców!!!! Odpowiedz Link
beti_deb Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 14.10.14, 23:47 Też pisałam do administracji. Dostałam pismo, że wszystko trzeba niestety w swoim zakresie.... Również kupiłam dekoder i antenę: Tekst linka Wcześniej wzięłam na próbę pokojową, niestety łapała tylko kilka kanałów. A na tej zewnętrznej mam wszystkie (obecnie 25) dostępne, w doskonałej jakości. Jestem zadowolona. 1-ka, 2-ka i TVN w HD. I na szczęście udało się uniknąć comiesięcznego abonamentu w UPC. Odpowiedz Link
donmarek Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 15.10.14, 07:51 Gwoli ścisłosci: nie anteny, a instalacji antenowej - AIZ - do rozprowadzania sygnału. A w sprawie rozprowadzania sygnału - nikt nie ma takiego obowiązku. Jest to indywidualna sprawa mieszkańców/lokatorów, kto i czy chce z tego korzystać. Odpowiedz Link
oburzona15 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 15.10.14, 09:03 To w takim razie jak poniższe stanowisko Spółdzielni ma się do stanowiska Ministerstwa? mac.gov.pl/projekty/naziemna-telewizja-cyfrowa/anteny-stanowisko-w-sprawie-aiz Odpowiedz Link
neofita78 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 15.10.14, 19:48 ale to była umowa z firmą co ma do tego ministerstwo Odpowiedz Link
donmarek Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 16.10.14, 09:12 Z tegoż linku: "Zgodnie z art. 43a. ust. 3 pkt 1 ustawy o radiofonii i telewizji, operator rozprowadzający program jest obowiązany rozprowadzać i oferować program, który został mu nieodpłatnie udostępniony..." O ile mi wiadomo - a raczej w tej kwestii się nie mylę - to ŻADNA spółdzielnia mieszkaniowa w Polsce nie jest OPERATOREM ROZPROWADZAJĄCYM SYGNAŁ TELEWIZYJNY. A jedynie udostępnia możliwość oferowania takowej usługi wyspecjalizowanym operatorom. Czyli zebranie członków/mieszkańców, podjęcie decyzji, wybór operatora, zawarcie stosownej umowy i ... telewizja w domu. Odpowiedz Link
oburzona15 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 16.10.14, 12:04 Z góry piszę, że kwestie techniczne są dla mnie obce i nie udało mi się uzyskać bardziej szczegółowych informacji w Spółdzielni na temat czy jest antena zbiorcza na moim bloku czy nie. Domyślam się, że jednak jest ponieważ przez wiele lat jakoś były rozprowadzane podstawowe programy w UPC. Z tego co mi powiedzieli w Spółdzielni UPC odmówiło dalszej konserwacji, Skupiłam się bardzie naj Prawie Budowlanym i kwesti Antenowej Instalacji Zbiorowej (AIZ). Czyli: "Bezwzględny obowiązek wyposażenia budynków mieszkalnych wielorodzinnych w Antenowe Instalacje Zbiorowe w obecnym stanie prawnym wynika z § 56 i dodanego nowelizacją z 6 listopada 2012 r. § 192e rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn.zm.). Zmiany weszły w życie w dniu 23 lutego 2013 r." W podsumowaniu: "należy wskazać, iż w ocenie MTBiGM i MAC, instalacji AIZ mogą nie posiadać jedynie budynki projektowane, rozbudowywane, przebudowywane i nadbudowywane w okresie od 1 kwietnia 1995 r. do 8 lipca 2009 r" Czyli jest AIZ jest cyfrowa TV naziemna, czy się mylę? Odpowiedz Link
neofita78 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 16.10.14, 13:52 Bezwzględny obowiązek wyposażenia budynków mieszkalnych wielorodzinnych w Antenowe Instalacje Zbiorowe dotyczy nowo powstałych budynkach. Czyli jest AIZ jest cyfrowa TV naziemna, czy się mylę? Powina być jesli konserwator ja zmodernizował. Co ciekawe AIZ daje możliwość przy modernizacji sieci odbiór cyfrowych platform cyfrowych Odpowiedz Link
oburzona15 Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 16.10.14, 14:38 Wg MAC - "instalacji AIZ mogą nie posiadać jedynie budynki projektowane, rozbudowywane, przebudowywane i nadbudowywane w okresie od 1 kwietnia 1995 r. do 8 lipca 2009 r"! Blok, w którym mieszkam, jest z lat 70-tych, więc musi mieć. Czekam na stanowisko Spółdzielni na te przepisy. Nie chcę podpisywać umów z kablówkami bo mi to niepotrzebne. Dlatego mi zależy abym mogła odbierać cyfrową TV naziemną bez dodatkowych kabli i anten a za pomocą AIZ. Odpowiedz Link
donmarek Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 17.10.14, 08:28 Aby to mogło się odbywać, czyli odbiór telewizji DVB-T przez tzw. antenę zbiorczą, konieczne jest zapewnienie kogoś/czegoś, kto ten sygnał z "powietrza" złapie, wzmocni przekaże do mieszkań i będzie tego pilnował. A co za tym idzie - np. aparatura, koniecznośc korzystania przy tej okazji z energii elektrycznej etc - będzie musiał pobierać od swoich użytkowników/abonentów jakieś opłaty. Co miesiąc. Jedynym w miarę "niskokosztowym" i jednorazowym wydatkiem jest, jednak zakup własnej anteny do odbioru sygnału DVB-T. Odpowiedz Link
donmarek Re: koniec pakietu antenowego w ramach spółdzieln 17.10.14, 08:20 AIZ jest to po prostu - jak sama nazwa mówi - INSTALACJA. Czyli przewody schowane w murach, pod tynkiem, etc. Natomiast to, co się do tego podłączy to już jest co innego. I zależy to od tego, kto będzie zawiadywał/zarzadzał/administrował ową instalacją. Czyli co do niej podłączy. Odpowiedz Link
jakub.pytanie UPC vs. Vectra ? 21.10.14, 14:00 Kilka dni temu ogólnodostępny sygnał TV został odcięty w moim bloku. Teraz dostępne są tylko usługi UPC i Vectry. Czy ktoś ma doświadczenie z korzystania z TV oraz Internetu u tych dostawców? Pozytywy/negatywy? Dotrzymywanie deklarowanych szybkości/jakości transmisji/sygnału? Będę wdzięczny za podzielenie się. Pozdrawiam, J. Odpowiedz Link