wiesia140 21.08.10, 22:19 założyłam ten wątek dla wszystkich , którzy mają dzieci z upośledzeniem umysłowym i mają te same wątpliwości , które ja miałam (sion pomogłaś mi), przekopiuję tu swoją wypowiedź z wątku sulli i odpowiedź sion. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiesia140 Re:Oto mój post 21.08.10, 22:20 To ja napisałam: o sion i innych ja wiem ,że to jest kwestia poboczna ( sulla nie gniewaj się), ale mam pytanie. Byc może w tym roku mój syn będzie dopuszczony do komunii św , chciałabym zapytać jak wygląda to u dzieci niepełnosprawnych umysłowo i czy jeśli nie zostanie dopuszczony do komunii( nie ukrywam ,że chodzi o zbawienie : jak to się ma do cytatu w Biblii ,że będzie zbawiony ten , kto spożywa ciało i krew Moją , przepraszam jeśli coś pokręciłam , ale nie jest zbyt dobrze z moim funkcjonowaniem dzisiaj). Spowiednik mnie uspokaja ,że nie mam się o co martwić i zaufać Bogu , ale tak jakoś mnie to dręczy , może wy jakoś mnie uspokoicie. Odpowiedz Link
wiesia140 Re:wypowiedź sion 21.08.10, 22:26 To odpowiedź sion Moze załóż wątek "Sakramenty u osób niepełnosprawnych umysłowo" ? bo to nie bardzo będzie pasować do wątku Sulli. W razie czego możesz moją wypowiedz przenieść. Odnośnie wypowiedzi Chrystusa, pewnie ci chodzi o fragment tzw mowy eucharystycznej Jezusa z 6 rozdziału ewang św. Jana. "Zaprawdę powiadam wam: jeżeli nie będziecie spożywali ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili krwi jego nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje ciało i pije moją krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym" itd Otóż po pierwsze są specjalne regulacje w KK odnośnie osób upośledzonych umysłowo i ich przygotowywania i przyjmowania Komunii św. Nie umiem ich znaleźć w sieci ale spróbuje. Po drugie dostąpienie zbawienia albo nie dostąpienie nie odbywa się na zasadzie spełniania jakiś warunków niezależnie od kontekstu życia danego człowieka. Innymi słowy zbawiony może być człowiek który nigdy do Komunii nie przystąpił a potępiony kto przyjmował ją codziennie. Po trzecie to w nauce kościoła katolickiego mamy że człowiek na chrzcie świętym zostaje obmyty we krwi Chrystusa, bez żadnej swojej zasługi i współpracy, za darmo - Bóg mu daje łaskę uświęcająca. Tę łaskę można utracić dopiero przez popełnienie grzechu ciężkiego. Ludzie upośledzeniu umysłowo maja ograniczone rozeznawanie w sprawach grzechu, tzn oczywiście większość z nich odróżnia dobro od zła ale już nie potrafią wchodzić w takie niuanse jak rozróżnianie grzechu ciężkiego i lekkiego, świadome i dobrowolne grzeszenie w materii ciężkiej. Tym samym wiec raczej nie tracą nigdy łaski uświęcającej i w każdej chwili gdy umrą to czeka ich niebo, może po jakiś lżejszym czyśćcu. Tymczasem Komunia św. jest pokarmem dla grzeszników aby ich umacniać na drodze do zbawienia, aby wspomagać ich w walce z grzechami ciężkimi, żeby strzec przed pokusami. Niestety człowiek sprawny umysłowo jest więcej odpowiedzialny i narażony na zło wiec i pomocy Bożej potrzebuje więcej . oczywiście nie ma przeszkód w zasadzie aby człowiek niepełnosprawny umysłowo przystępował do Komunii św - ale z cala pewnością nie jest to żaden warunek zbawienia (nawet dla zdrowego człowieka) ale po prostu spotkanie z Jezusem, z Jego łaską i pociechą. Odpowiedz Link
wiesia140 Re:wypowiedź sion 21.08.10, 22:28 link zapodany przez sion prasa.wiara.pl/doc/455940.Pierwsza-komunia-dziecka-z-niepelnosprawnoscia-umyslowa Odpowiedz Link
dominikjandomin Dzieci z Zespołem Downa 22.08.10, 00:40 Nie wiem, jak z innymi przypadkami, ale w mojej parafii jest dwoje dzieci z Zespołem Downa. A nawet już nie dzieci, bo chłopiec ma już chyba z 21 lat. Jest ministrantem, zawsze obsługuje dzwonki (nie możliwe jest, aby miał je kto inny, gdy on jest na mszy), czasem pełni też inną funkcję. Do Komunii przystępuje. Druga to dziewczynka, bardzo często jest z mamą w kościele. Obie przystępują. Tak więc problemu nie ma. Przynajmniej u nas. Odpowiedz Link
verdana Re: Dzieci z Zespołem Downa 22.08.10, 09:50 W książce "Cela" Anny Sobolewskiej bohaterką jest jej córka, dziewczynka z ZD. Jest tam zdjęcie "pierwszokomunijne" Celi. Odpowiedz Link
ja.przypadkowa Re: Dzieci z Zespołem Downa 22.08.10, 12:26 W mojej miejscowości jest taka niepełnosprawna (ruchowo i umysłowo) dziewczynka. Chodzi do szkoły specjalnej, jest trochę opóźniona w stosunku do rówieśników, niewyraźnie mówi, ale jakoś można się z nią porozumieć. Chyba rok temu przystąpiła do pierwszej komunii. Niestety nie wiem dokładnie ile ma lat i czy przystąpiła razem z dziećmi w jej wieku. Moim zdaniem nie powinno być problemu z tym, żeby niepełnosprawne dziecko przyjmowało komunię. Najważniejsze nie powinno być pytanie o to, czy dziecko rozumie różnicę pomiędzy zwykłym chlebem a Ciałem Chrystusa. Dla mnie najważniejsze jest pytanie, czy Jezus odmówiłby podania swojego Ciała choremu dziecku. Ja nie mam wątpliwości, że nie odmówiłby. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Dzieci z Zespołem Downa 22.08.10, 23:35 W mojej parafii też jest taka dziewczyna (może 15 lat ?) na oko ZD, która przychodzi z matką i obie przystępują do komunii. Mam wrażenie, że takie osoby zachowują się trochę jak duże dzieci, ale przecież akceptujemy Pierwszą Komunię standardowo dla 9 latków, a wyjątkowo nawet dla młodszych dzieci. Wystarczy takie rozeznanie w sprawach podstawowych nie jest potrzebna jakaś mega-dojrzałość. Odpowiedz Link
ewa_anna2 Re: sakramenty dla niepełnosprawnych umysłowo 25.08.10, 16:07 Mam znajomą z zespołem Downa, jest już osobą dorosłą. Jest to lżejszy stopień upośledzenia - skończyła LO. Jest religijną osobą, przystępuje do Komunii. Osoby o średnim stopniu upośledzenia mogą uczestniczyć w życiu sakramentalnym. Dużo też zależy od księdza od dobrego przygotowania tych osób. Nie wiem, jak to jest z osobami najciężej upośledzonymi. Takimi, co nie chodzą, są niekontaktowe. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: sakramenty dla niepełnosprawnych umysłowo 25.08.10, 17:50 Mam jeszcze jedno pytanie jak ludzie reagują na nich w kościele ( mówię o osobach , o których pisaliście)? Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: sakramenty dla niepełnosprawnych umysłowo 25.08.10, 18:20 wiesia140 napisała: > Mam jeszcze jedno pytanie jak ludzie reagują na nich w kościele ( > mówię o osobach , o których pisaliście)? Nijak. Tj. pewnie starają się nie gapić ani nie odwracać wzroku. W końcu ta dziewczyna z mojej parafii zachowuje się w zasadzie zwyczajnie, czasami pokaże coś palcem, albo zagada do matki w czasie mszy. Zresztą u mnie w kościele ludzie w ogóle "nie reagują". Przychodzą, siadają, klękają, wychodzą. Nie wiem, co musiałoby się stać, żeby zareagowali. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: sakramenty dla niepełnosprawnych umysłowo 25.08.10, 18:39 Ale ona nie krzyczy w kościele? Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: sakramenty dla niepełnosprawnych umysłowo 25.08.10, 20:25 wiesia140 napisała: > Ale ona nie krzyczy w kościele? Nie. Zresztą znam ją tylko z widzenia i nie wiem, na co naprawdę jest chora. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: sakramenty dla niepełnosprawnych umysłowo 25.08.10, 21:04 chociaż moje ostatnio nie krzyczą, logopeda nawet mówi o postępach u starszego Odpowiedz Link
11.jula Re: sakramenty dla niepełnosprawnych umysłowo 29.08.10, 16:13 W mojej miejscowości jest dom pomocy społecznej dla dziewcząt i kobiet upośledzonych prowadzony przez siostry zakonne. Znam bardzo dobrze to miejsce, kiedyś pracowała tam moja babcia, teraz mama. Czy osoby leżące, nie mówiące, niekomunikatywne przystępują do Komunii - tego nie wiem, ale wszystkie chodzące, bądź na wózkach przystępują. Ponadto w parafii jest chłopiec z zespołem Downa, którejś Mszy po Komunii klęknął obok mnie i chcąc nie chcąc słyszałam jego modlitwę. Byłam porażona tym co słyszałam i myślę, że cała rzesza "tych normalnych" moglaby się uczyć modlitwy od niego. Odpowiedz Link