Dodaj do ulubionych

Propozycja

28.03.04, 12:09
Przepraszam, ja trochę nie w temacie forum.
Proponuję nie odpisywać na posty ogolonych jajek. A to dlatego, że
1. jego wcale nie obchodzą odpowiedzi, często nie czyta ich nawet ze
zrozumieniem, widząc tylko to, co chce zobaczyć
2. podejrzewam, że jedynym celem jego pisania jest judzenie
3. jego argumenty wszyscy już gdzieś słyszeli, więc nie wnosi niczego nowego.
Myślę, że po prostu nie warto.
Joanna
Obserwuj wątek
    • ogolone_jajka Typowy chrześcijański brak tolerancji 28.03.04, 12:33
      Jak tylko piszę nie to co jedynie słuszne, to od razu jestem be?
      Budujące...
      • sion2 Re: Typowy chrześcijański brak tolerancji 28.03.04, 12:42
        Nie jest to kwestia tolerancji czy nie tylko tego, że ogolone jajka pomyliły
        się w wybieraniu sobie forum dyskusyjnego. Proponuję uwaznie przceczytać
        nagłówek! Jest to forum dla ludzi wierzących (nie mylić z bezgrzesznymi!), a
        nie dla wysmiewających wiarę jakąkolwiek.
        Dyskusja z ogolonymi jajkami nie ma według mnie żanego sensu. Jezus często
        milczał wobec głupoty faryzeuszy.
        Myslę, że wtedy gdy jest choc cień nadziei na porozumienie to warto rozmawiać,
        ale jeżeli ktoś wyraźnie pisze tylko po to, żeby nabijać się z wiary w Boga to
        nie ma sensu mu odpowiadać.
        Gdzieś jest takie zdanie w Ewnagelii, że Jezus mówi do Apostołów, żeby uważali
        jak mówią i nie rzucali pereł przed wieprze...
      • neogobbo Re: Typowy chrześcijański brak tolerancji 28.03.04, 21:51
        Chrześcijaństwo nie ma nic wspólnego z tolerancją. Ja ciebie mogę kochać jak
        nieprzyjaciela i nawet nadstawić drugi policzek, w który nie omieszkasz
        uderzyć, ale wcale nie muszę cię tolerować. Był już tu taki jeden, co chciał
        być w centrum uwagi. Trochę pobył, potem mu się znudziło.
        • neogobbo Re: Typowy chrześcijański brak tolerancji 28.03.04, 21:53
          A, i tamtem też zaproponował nam swoje forum... Jakież podobieństwo...
    • mysiam1 Re: Propozycja 28.03.04, 13:24
      W nagłówku tego forum jest również stwierdzenie "dla wszystkich
      poszukujących"... Skąd wiecie, co siedzi w "Jajkowej" głowie? Nie jest zbyt
      grzeczny i to przemawia na jego niekorzyść...albo nie, to nie o grzeczność
      chodzi - może zbyt obcesowy, może czasem nietaktowny? Nie wiem, ale myślę, że
      jego postawa nie wynika z odrzucenia tego, o czym rozmawiacie, a z
      rozczarowania, rozgoryczenia... - czegoś, co z pewnością wielu czuje, a
      niewielu mówi o tym otwarcie i nazywa to niewiarą. Może Jajek to idealista,
      który chciałby potrafić zaakceptować wiarę w połączeniu z jej "ludzkimi"
      przejawami? Wiecie, że to nie jest łatwe.
      Wyrzucając go z tego forum, albo rozmawiając z nim z pozycji omnibusa
      wiedzącego wszystko lepiej, ukisicie się we własnym sosie.
      M.
      • sion2 Re: Propozycja 28.03.04, 13:33
        nie jestem za wyrzucaniem ogolonych jajek tylko za nieprzejmowaniem się jego
        odpowiedziami, bo czasami niektórzy naprawdę poszukują odpowiedzi na powazne
        pytania, których obawailiby sie zadac w "realu" a jak sobie pocztaja jajka to
        chyba szczęka im opada...
        Według mnie człowiek, który szuka to jednoczesnie nie może odrzucać wszystkiego
        co mu się proponuje, bo to sprzeczne.
        • mysiam1 Re: Propozycja 28.03.04, 14:12
          sion2 napisała:

> nie jestem za wyrzucaniem ogolonych jajek tylko za nieprzejmowaniem się jego
          > odpowiedziami, bo czasami niektórzy naprawdę poszukują odpowiedzi na powazne
          > pytania, których obawailiby sie zadac w "realu" a jak sobie pocztaja jajka to
          > chyba szczęka im opada...
          > Według mnie człowiek, który szuka to jednoczesnie nie może odrzucać
          wszystkiego
          >
          > co mu się proponuje, bo to sprzeczne.
          Ależ szukając nie musi wcale chcieć przyjmować tego, co mu się proponuje. Może
          szuka dalej, może "trawi" to, co usłyszał, może się z tym nie zgadza...
          • premieral Re: Propozycja 28.03.04, 14:43
            zgadzam sie w 100% z sion2
            p
            • pan_niedzwiad Re: Propozycja 28.03.04, 15:19
              hehe, czytuję to forum od pewnego czasu i odkąd pojawił się ogolone jajka
              szczerze się zastanawiałem, kiedy padnie taka propozycja...
              sam mam ambiwalentne odczucia, bo do czasu pojawienia się jajek to było forum o
              wierze, a teraz "dyskusje" coraz częściej schodzą na tematy związane z
              obrzędowością, kapłanami (ich zbędnoscią), itd., a to niestety nie służy dobrej
              atmosferze. może i jajka czegoś szukają, ale nie wiadomo czego. posiada też
              zdolność skakania po tematach i zmieniania tematu wątku, czepiania się oraz
              stosowania sofistycznych chwytów retorycznych, które służą błyskotliwemu
              prezentowaniu własnej racji, a nie wymianie i PRÓBIE, tak choćby próbie
              zrozumienia tych, ktrzy mają inne poglądy; co niestety (niejako automatycznie)
              rodzi postawę obronną sad Zgazam sie z z mysią, że jajka "może jest idealistą"
              może to moze tamto... sam gadałem z jajkami na wątku o 'pytanie od ateistki' i
              stąd moja opinia o nim... błyskotliwy, ale nie posunęliśmy się o krok w
              zrozumieniu siebie nawzajem sad a i forma wypowiedzi, język, czemuś służą;
              forma i treść tworzą jedność, która odzdziałuje na odbiorcę, a jajka często
              prezentują swe poglądu tak jakby jedynym celem było judzenie, co trafanie
              zauważyła tjoanna.
              proponuję więc zamiast błyskotliwych sofistycznych przemów, powrócić do metody
              sokratejskiej (doradzam lekturę Dialogów Platona), na pewno wzbogaci to nas
              wszystkch bardziej niż przepychanki słowne...
              A sion2 trafnie zauważył, że jakby ktoś tu teraz zajrzał to by mu szczęka
              opadła i czym predzej by wcisnął <wstecz> w swojej przeglądarce, bo atmosferka
              nieco niezdrowa...

no więc zastanówmy się wszyscy po co właściwie prezentujemy tu swoje poglądy??

pozdrawiam

pan_niedźwiad
              -------------
              o radę pytaj tego kto sam sobie radzi
      • km2bp Re: Propozycja 29.03.04, 00:29
        Dobrze to ująłeś i dosadnie niech się jajko zastanawia, dlaczego jeszcze nie
        został wyrzucony niech prowokuje i niech widzi przykład chrześcijańskiej
        tolerancji a my uczmy śmiać się sami z siebie, bo Bóg na pewno nie jest
        śmiertelnie poważny to stary zgrywus wierzcie mi luzak z niego.
    • kulinka3 Re: Propozycja 28.03.04, 15:51
      Kochani!
      Jeżeli ton,tematlub odpowiedzi zaproponowane przez "jajka" są nie do przyjęcia,
      po prostu nie odpowiadajmy na te "zaczepki" i tyle.Nasze odpowiedzi są dla
      Niego tylko wodą na młyn.Burzymy się , złościmy i ..... odpowiadamy.Po prostu
      zamilczmy, nie podejmując wrzawy. Nic tak nie zniechęca jak brak odzewu.
      Jeżeli zaś kolega "jajek" uczciwie postawi pytanie, konstruktywnie włączy się w
      dyskusję( co nie oznacza zawsze, rzecz jasna, zbieżnych poglądów)odpowiedzmy.
      Pozdrawiam
      • tjoanna Re: Propozycja 28.03.04, 16:19
        No właśnie, zgadzam się w pełni z Panem Niedźwiadem i Kulinką.
        J.
    • ogolone_jajka Re: Propozycja 29.03.04, 09:41
      Cieszę się, że słychać tu jeszcze głosy rozsądku w ciemnogrodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka