Dodaj do ulubionych

O zgrozo !

27.04.04, 14:08
info.onet.pl/909197,11,item.html

Obserwuj wątek
    • isma Re: Plan 6-letni 27.04.04, 14:13
      O, tak, trzeba by wprowadzic gospodarke nakazowo-rozdzielcza i przydzielic
      Polsce mniejszy procent tych katolikow, bo to dziwna sprawa, ze sami z siebie
      tacy liczni wink))
      • mamalgosia Re: Plan 6-letni 27.04.04, 14:32
        no, co Ty, nie sami z siebie, tylko przez te diabelnie nieskuteczne naturalne
        metody regulacji poczęćwink
        • isma Re: Plan 6-letni 27.04.04, 14:36
          Ale ankietowali chyba tych, co to juz maja poczecie dawno za soba? Tacy mogliby
          w miedzyczasie zostac krysznowcami albo wyznawcami Wielkiego Manitou, nie? wink))
          • ogolone_jajka Re: Plan 6-letni 27.04.04, 15:22
            Eeee, gdzieś czytałem badania opinii zrobione przez NIEZALEŻNY ośrodek i tak kolorokatlicko to to nie wyglądało.
            Nie wierzmy czarnym do końca.
    • wojtek_tata Re: O zgrozo ! 27.04.04, 15:46
      Witaj, Marto!
      Miło, że znów tu jesteś smile
      Choć wyjątkowo lakoniczna jakoś wink
      • 18lipiec Re: O zgrozo ! 27.04.04, 17:44
        Witaj przemily Wojtku.

Lakoniczna ? A bo czasu brak... sad((
        • wojtek_tata Re: O zgrozo ! 27.04.04, 18:00
          To wygospodaruj, proszę, trochę tego czasu, bo "oj" Witek szaleje wink.
          No, nie tylko dlatego smile
          Wojtek
          PS A to "o zgrozo!" odnosiło się do wzrostu liczby katolików, czy też raczej do
          jakości naszej wiary?
          • 18lipiec Re: Odp. 27.04.04, 19:54
            Właśnie widzę, że Wicia szaleje do przesady.
            Ostatnio mówił że będzie spokojniejszy.
            To "o zgrozo!" odnosiło się do rosnacej liczby katolików i do "wiarygodności"
            źródła...

Pozdrawiam.

Jestem dziś bardzo szczęśliwa, spokoja i łagodna bo byłam na owocnych zakupach.
            Jutro druga część zakupów więc nie wiem czy będe na forum.
            Ale miło że ktoś tu o mnie myśli...

Paaaa!!!!!!
    • dusk-till-dawn Re: O zgrozo ! 27.04.04, 20:02
      Prawda jest taka - ile ich jest dowiemy sie, gdy panstwo opodatkuje kosciol.

Tyle chcialam dodac.

PS: istnieje statystyka kosciolow prowadzona przez zagraniczne jednostki. Tam dane sa ciut inne... ktos zainteresowany?
      • brucha Re: O zgrozo ! 27.04.04, 23:30
        tak, np. ja

jakiś link?
        mam nadzieję, że źródło w miare niezależne...
        • ogolone_jajka Re: O zgrozo ! 28.04.04, 00:00
          Myślę, że wszyscy powinni być tym zainteresowani.

Ale opodatkowanie kościoła???? Buhahahaha. Skoro nie dał rady zrobić tego postkomunistyczny rząd z postkomunistycznym prezydentem???? Marzenia ściętej głowy. To nierealne w naszym ciemnogrodzie. Bali się o stołki. 3/4 (p)osłów żyje z (p)osłowania i nie mają zamiaru podcinac gałęxi na której siedzą. Wszak ludzi słuchających proboszczów jest u nas baaaardzo wielu. Cóż, edukacja nie dociera wszędzie i samodzielne myślenie nie jest zbyt popularne w naszym kraju.
    • poprzezknieje dlatego 50% glosowalo na SLD! 28.04.04, 07:31
      wink))

dobra ta nasza wiara keidy to polowa idzie i glosuje an partie ktora otwarcie
      przyznaje sie do popierania liberalizacji zakazu aborcji oraz chce wprowadzic
      zwiazki partenrskie...

ale co tam najwazniejsze ze statystyka zrobiona przez Kosciół (sic!)
      rośnie ...
    • addria Re: O zgrozo ! 28.04.04, 08:31
      "W Polsce wzrasta liczba osób głęboko wierzących i systematycznie
      praktykujących katolików - wynika z badań Instytutu Statystyki Kościoła
      Katolickiego".

Systematycznie praktykowanie to jeszcze sie zgodzę, ale jak wiarygodnie
      zmierzyć głębokość wiary człowieka???

wink
      • wojtek_tata Re: O zgrozo ! 28.04.04, 08:56
        smile)
        Chyba właśnie jakąś sondą? Uliczną? wink
        Tak serio, to gdybym to ja opracowywał te badania, wziąłbym pod uwagę liczbę
        osób zaangażowanych w ruchy, wspólnoty i organizacje. To chyba jest jakiś
        miernik (z punktu widzenia socjologii, a nie Pana Boga oczywiście smile
        Choć nie jestem ani socjologiem, ani Panem Bogiem. wink
        • isma Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:17
          Ci gleboko wierzacy, to, jak sadze, zostali do grona takichz w tym badaniu
          zalicznei na podstawie wlasnej deklaracji w ankiecie wink)).
          Nic w tym dziwnego, badania powiedzmy dot. ubostwa tez opieraja sie na
          subiektywnym poczuciu tegoz u ankietowanych.
          Co do zaangazowania w ruchy i wspolnoty, Wojtku, to tradycyjnie sie nie zgodze.
          Po pierwsze, bywaja gleboko wierzacy na zapadlych wsiach wink)). Po drugie,
          bywaja solisci wink)). Po trzecie, bywaja ci, ktorych chrzescijanskie
          zaangazowanie wyraza sie w dzialaniu np. w organizacjach pozarzadowych,
          samorzadzie itp. itd.
          • wojtek_tata Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:32
            isma napisała:
            > Po pierwsze, bywaja gleboko wierzacy na zapadlych wsiach wink)). Po drugie,
            > bywaja solisci wink)). Po trzecie, bywaja ci, ktorych chrzescijanskie
            > zaangazowanie wyraza sie w dzialaniu np. w organizacjach pozarzadowych,
            > samorzadzie itp. itd.
            Ismo, jasne! Ale jak ci biedni ankieterzy mieli biegać po tych zapadłych wsiach
            i szukać solistów? wink Albo radnych? Więc sobie pewnie przyjęli jakieś prostsze
            kryterium, no i tak im wyszło - ku zaskoczeniu wszystkich.
            A tak w ogóle to uważam, że gdyby u nas było tak wielu "głęboko wierzących",
            nastąpiłyby gwałtowne ruchy całych łańcuchów górskich - od Bieszczad po
            Karkonosze. A póki co - nic się nie rusza wink
            Zgodzisz się? Nietradycyjnie? smile)
            • mika74 Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:36
              Hmm...no mi sie wydaje( z moich obserwacji i znajomości),ze tych głęboko
              wierzących Polaków jest moze kilka procent.
              Reeeety...znowu wyjdzie ,że osądzam!?
            • addria Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:41
              To niezwykle ciekawe! Bo mnie babcia mówiła, że u nas na wschodzie, to
              trzęsienie ziemi kiedyś było! Więc w zasdzie wszystko by się zgadzało: im dalej
              na wschód, tym więcej wierzących, no i trzesienie ziemi jak znalazł wink))

O kurcze, to muszę se schron jaki wykopać?!

wink
            • isma Re: O zgrozo ! 28.04.04, 11:18
              A, no, to juz zalezy od profesjonalizmu ankieterow. W porzadnych pracowniach
              badan to sie przekroj spolecznmy uwzglednia - rozne miejsca zamieszkania, rozny
              poziom wyksztalcenia, plec itd. Wiec rowniez (w zaleznosci od wielkosci proby,
              mnej lub bardziej dokladnie) uwzglenialoby radnych, solistow i pare innych
              kategorii.

Poza tym, ta uwaga o wspolnotach byla odnosnie Twojego pomyslu mierzenia
              stopnia religijnosci za pomoca nie deklaracji w badaniu ankietowym, tylko,
              rozumiem, faktycznej przynaleznosci do tych czy innych struktur wink))

A co do ruchow gorotworu... A jednak sie kreci, powiedzialbym...
          • adzia_a Precz z ankietami ;-))) 28.04.04, 09:45
            jaką właściwie wartość mają takie badania? W jaki sposób zmierzyć siłę wiary
            jak pisze Addria). Mnie się to kojarzy z takimi pytaniami jak np. "Czy dajesz
            dziecku klapsy" i w zależności od odpowiedzi trafisza do szufladki z
            napisem "wychowanie tradycyjne" bądź "wychowanie bezstresowe", albo jak w
            jakimś kraju wychodzi średnio 2,3 stosunku seksualnego na tydzień, co sprawia
            oczywiście, że mieszkają tam lepsi kochankowie niż w kraju, w którym wypada
            1,7 wink))

Znaczy, pytania jak pytania, ale nie ma sensu wyciągać z nich zbyt daleko
            idących wniosków.
            • wojtek_tata Re: Precz z ankietami ;-))) 28.04.04, 10:02
              Amen!
              smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka