18lipiec 27.04.04, 14:08 info.onet.pl/909197,11,item.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isma Re: Plan 6-letni 27.04.04, 14:13 O, tak, trzeba by wprowadzic gospodarke nakazowo-rozdzielcza i przydzielic Polsce mniejszy procent tych katolikow, bo to dziwna sprawa, ze sami z siebie tacy liczni )) Odpowiedz Link
mamalgosia Re: Plan 6-letni 27.04.04, 14:32 no, co Ty, nie sami z siebie, tylko przez te diabelnie nieskuteczne naturalne metody regulacji poczęć Odpowiedz Link
isma Re: Plan 6-letni 27.04.04, 14:36 Ale ankietowali chyba tych, co to juz maja poczecie dawno za soba? Tacy mogliby w miedzyczasie zostac krysznowcami albo wyznawcami Wielkiego Manitou, nie? )) Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: Plan 6-letni 27.04.04, 15:22 Eeee, gdzieś czytałem badania opinii zrobione przez NIEZALEŻNY ośrodek i tak kolorokatlicko to to nie wyglądało. Nie wierzmy czarnym do końca. Odpowiedz Link
wojtek_tata Re: O zgrozo ! 27.04.04, 15:46 Witaj, Marto! Miło, że znów tu jesteś Choć wyjątkowo lakoniczna jakoś Odpowiedz Link
18lipiec Re: O zgrozo ! 27.04.04, 17:44 Witaj przemily Wojtku. Lakoniczna ? A bo czasu brak... (( Odpowiedz Link
wojtek_tata Re: O zgrozo ! 27.04.04, 18:00 To wygospodaruj, proszę, trochę tego czasu, bo "oj" Witek szaleje . No, nie tylko dlatego Wojtek PS A to "o zgrozo!" odnosiło się do wzrostu liczby katolików, czy też raczej do jakości naszej wiary? Odpowiedz Link
18lipiec Re: Odp. 27.04.04, 19:54 Właśnie widzę, że Wicia szaleje do przesady. Ostatnio mówił że będzie spokojniejszy. To "o zgrozo!" odnosiło się do rosnacej liczby katolików i do "wiarygodności" źródła... Pozdrawiam. Jestem dziś bardzo szczęśliwa, spokoja i łagodna bo byłam na owocnych zakupach. Jutro druga część zakupów więc nie wiem czy będe na forum. Ale miło że ktoś tu o mnie myśli... Paaaa!!!!!! Odpowiedz Link
dusk-till-dawn Re: O zgrozo ! 27.04.04, 20:02 Prawda jest taka - ile ich jest dowiemy sie, gdy panstwo opodatkuje kosciol. Tyle chcialam dodac. PS: istnieje statystyka kosciolow prowadzona przez zagraniczne jednostki. Tam dane sa ciut inne... ktos zainteresowany? Odpowiedz Link
brucha Re: O zgrozo ! 27.04.04, 23:30 tak, np. ja jakiś link? mam nadzieję, że źródło w miare niezależne... Odpowiedz Link
ogolone_jajka Re: O zgrozo ! 28.04.04, 00:00 Myślę, że wszyscy powinni być tym zainteresowani. Ale opodatkowanie kościoła???? Buhahahaha. Skoro nie dał rady zrobić tego postkomunistyczny rząd z postkomunistycznym prezydentem???? Marzenia ściętej głowy. To nierealne w naszym ciemnogrodzie. Bali się o stołki. 3/4 (p)osłów żyje z (p)osłowania i nie mają zamiaru podcinac gałęxi na której siedzą. Wszak ludzi słuchających proboszczów jest u nas baaaardzo wielu. Cóż, edukacja nie dociera wszędzie i samodzielne myślenie nie jest zbyt popularne w naszym kraju. Odpowiedz Link
poprzezknieje dlatego 50% glosowalo na SLD! 28.04.04, 07:31 )) dobra ta nasza wiara keidy to polowa idzie i glosuje an partie ktora otwarcie przyznaje sie do popierania liberalizacji zakazu aborcji oraz chce wprowadzic zwiazki partenrskie... ale co tam najwazniejsze ze statystyka zrobiona przez Kosciół (sic!) rośnie ... Odpowiedz Link
addria Re: O zgrozo ! 28.04.04, 08:31 "W Polsce wzrasta liczba osób głęboko wierzących i systematycznie praktykujących katolików - wynika z badań Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego". Systematycznie praktykowanie to jeszcze sie zgodzę, ale jak wiarygodnie zmierzyć głębokość wiary człowieka??? Odpowiedz Link
wojtek_tata Re: O zgrozo ! 28.04.04, 08:56 ) Chyba właśnie jakąś sondą? Uliczną? Tak serio, to gdybym to ja opracowywał te badania, wziąłbym pod uwagę liczbę osób zaangażowanych w ruchy, wspólnoty i organizacje. To chyba jest jakiś miernik (z punktu widzenia socjologii, a nie Pana Boga oczywiście Choć nie jestem ani socjologiem, ani Panem Bogiem. Odpowiedz Link
isma Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:17 Ci gleboko wierzacy, to, jak sadze, zostali do grona takichz w tym badaniu zalicznei na podstawie wlasnej deklaracji w ankiecie )). Nic w tym dziwnego, badania powiedzmy dot. ubostwa tez opieraja sie na subiektywnym poczuciu tegoz u ankietowanych. Co do zaangazowania w ruchy i wspolnoty, Wojtku, to tradycyjnie sie nie zgodze. Po pierwsze, bywaja gleboko wierzacy na zapadlych wsiach )). Po drugie, bywaja solisci )). Po trzecie, bywaja ci, ktorych chrzescijanskie zaangazowanie wyraza sie w dzialaniu np. w organizacjach pozarzadowych, samorzadzie itp. itd. Odpowiedz Link
wojtek_tata Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:32 isma napisała: > Po pierwsze, bywaja gleboko wierzacy na zapadlych wsiach )). Po drugie, > bywaja solisci )). Po trzecie, bywaja ci, ktorych chrzescijanskie > zaangazowanie wyraza sie w dzialaniu np. w organizacjach pozarzadowych, > samorzadzie itp. itd. Ismo, jasne! Ale jak ci biedni ankieterzy mieli biegać po tych zapadłych wsiach i szukać solistów? Albo radnych? Więc sobie pewnie przyjęli jakieś prostsze kryterium, no i tak im wyszło - ku zaskoczeniu wszystkich. A tak w ogóle to uważam, że gdyby u nas było tak wielu "głęboko wierzących", nastąpiłyby gwałtowne ruchy całych łańcuchów górskich - od Bieszczad po Karkonosze. A póki co - nic się nie rusza Zgodzisz się? Nietradycyjnie? ) Odpowiedz Link
mika74 Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:36 Hmm...no mi sie wydaje( z moich obserwacji i znajomości),ze tych głęboko wierzących Polaków jest moze kilka procent. Reeeety...znowu wyjdzie ,że osądzam!? Odpowiedz Link
addria Re: O zgrozo ! 28.04.04, 09:41 To niezwykle ciekawe! Bo mnie babcia mówiła, że u nas na wschodzie, to trzęsienie ziemi kiedyś było! Więc w zasdzie wszystko by się zgadzało: im dalej na wschód, tym więcej wierzących, no i trzesienie ziemi jak znalazł )) O kurcze, to muszę se schron jaki wykopać?! Odpowiedz Link
isma Re: O zgrozo ! 28.04.04, 11:18 A, no, to juz zalezy od profesjonalizmu ankieterow. W porzadnych pracowniach badan to sie przekroj spolecznmy uwzglednia - rozne miejsca zamieszkania, rozny poziom wyksztalcenia, plec itd. Wiec rowniez (w zaleznosci od wielkosci proby, mnej lub bardziej dokladnie) uwzglenialoby radnych, solistow i pare innych kategorii. Poza tym, ta uwaga o wspolnotach byla odnosnie Twojego pomyslu mierzenia stopnia religijnosci za pomoca nie deklaracji w badaniu ankietowym, tylko, rozumiem, faktycznej przynaleznosci do tych czy innych struktur )) A co do ruchow gorotworu... A jednak sie kreci, powiedzialbym... Odpowiedz Link
adzia_a Precz z ankietami ;-))) 28.04.04, 09:45 jaką właściwie wartość mają takie badania? W jaki sposób zmierzyć siłę wiary jak pisze Addria). Mnie się to kojarzy z takimi pytaniami jak np. "Czy dajesz dziecku klapsy" i w zależności od odpowiedzi trafisza do szufladki z napisem "wychowanie tradycyjne" bądź "wychowanie bezstresowe", albo jak w jakimś kraju wychodzi średnio 2,3 stosunku seksualnego na tydzień, co sprawia oczywiście, że mieszkają tam lepsi kochankowie niż w kraju, w którym wypada 1,7 )) Znaczy, pytania jak pytania, ale nie ma sensu wyciągać z nich zbyt daleko idących wniosków. Odpowiedz Link