Dodaj do ulubionych

Hitoryjki do poduszki, cz1

04.05.04, 00:02
Bylo powszechna tajemnica, ze papiez Sykstus IV zarabial doslownie na wszystkim: odpustach, sprzedazy urzedow - od kardynala do gonca - handlu watykanskimi dzielami sztuki, podatkach z domow publicznych i rozpetywanych pod byle pretekstem wojnach.

Ta za jego kadencji powstaty setki urzedow honorowych, ktore - sprzedawane za ogromne pieniadze - nie wymagaly wypelniania zadnych obowiazkow (od nich pochodzi termin synekura, z lacinskiego sine cura - "bez staran"). Gdy zmarl, kardynal Jan Baptysta Cibo nie zalowal lapowek dla duchownych bioracych udzial w konklawe, ktore mialo wybrac nastepce Sykstusa IV. Byl pewien, ze kiedy zasiadzie na papieskim tronie, watykanski skarbiec zwroci mu z nawiazka poniesione koszty.

Kiedy po czterech dniach Jan Baptysta zostal ogloszony papiezem jako Innocenty VIII, zrozumial, jak bardzo plonne byly jego nadzieje. Watykanska kasa swiecila pustkami. Skarb Stolicy Piotrowej miescil jedynie nie splacone weksle opiewajace na sume 200 tys. skudow, co stanowilo rownowartosc dwunastu ton zlota. Nowo wybrany papiez byt bankrutem. Wedlug bowiem panujacych zwyczajow jego prywatny dom wkrotce po wyborze zostal doszczetnie ogolocony ze wszystkiego, co mialo jakakolwiek:wartosc. Sykstus IV miat wprawdzie ogromne przychody ale i rownie wielkie wydatki. w niektorych dniach swojego pontyfikatu potrafil wydawac dziennie rownowartosc 10 kg zlota! To prawda, ze dzieki temu papiezowi Rzym stal sie perla renesansu, a wielcy mistrzowie epoki: Botticelli, Perugi i Pinturiccho mogli tworzyc zasilani z jego kasy. To on wlasnie dokonczyl budowe Kaplicy Sykstynskiej. Wiekszosc wydatkow szla jednak na jego prywatne uciechy. Innoceny VIII doskonale zdawal sobie sprawe, ze jesli nie chce zyc jak zebrak, musi udoskonalic sposob zdobywania pieniedzy. Nie mial zamiaru powtarzac bledu Aleksandra V, ktory tuz przed smiercia powiedzial: "Jako biskup bylem bogaty, jako kardynat zostalem biedakiem, jako papiez - zwyklym zebrakiem!" - Tylko jak to zrobic? - glowil sie Innocenty VIII. Nie potrafiljak antypapiez Jan XXIII (nie mylic z wlasciwym papiezem o tym imieniu, ktory byl glowa Kosciola w latach 1958-63) - na czele pirackiej floty grabic statkow na Morzu Srodziemnym, ani jak Klemens VII - prowadzic lichwiarskich kantorow. Nie ratowala go tez sprzedaz urzedow, bo ich liczba nie przekraczala setki. Ktoz by zreszta kupil urzad przy tak biednym papiezu? Od czegos jednak trzeba bylo zaczac. Jak kazdy powazny interes, tak i skarb papieski nalezato najpierw doinwestowac. Niewiele myslac, Innocenty VIII zastawil u rzymskich lichwiarzy dare i biskupia mitre. Majac nieco gotowki, postanowil sciagnac obcy kapital i - jak bysmy to dzis powiedzieli - sprywatyzowac... Ziemie Swieta. Wprawdzie reke trzymal na niej islam, ale to akurat nie stanowilo dla papieza problemu. Ci, ktorzy sprzedaja dzisiaj w intemecie sondy kosmiczne, powtarzaja tylko jego pomysl.

Innocenty VIII pod koniec XV wieku sprzedal roznym moznowladcorn Europy czesc Jerozolimy wraz z Golgota, zapewniajac ich, ze moga z tego czerpac zyski, o ile sobie te Jerozolime... zdobeda! Dochody z interesu byly spore, ale, niestety, Ziemia Swieta miata ograniczony obszar, a kapital europejski ograniczone zasoby. Znacznie wieksze ukryte byly w skarbcach sultanow. Wprawdzie byli to muzulmanie i niedawno w swej zuchwalosci zdobyli Konstantynopol, stajac sie gtownymi wrogami chrzescijanstwa, ale Innocenty VIII potrafil odrozniac ideologie od biznesu. Zaproponowal wiec sultanowi Bajazydowi II wspolprace. W zamian za stosowne gratyfikacje w wysokosci 1200 tysiecy skudow rocznie (blisko 7 ton zlota), byl gotow przetrzymywac na terenie Rzymu - w luksusowych warunkach - wysoko urodzonych przeciwnikow politycznych sultana. Szybko dobili targu. Wkrotce wsrod zeslancow znalazl sie tez brat sultana Dzena. Sam sultan z wdziecznosci dla papieza, z wlasnej inicjatywy dorzucil jeszcze 40 tysiecy dukatow i ,,swieta wtocznie", ktora miala przebic bok ukrzyzowanego Chrystusa. Teraz, kiedy kasa papieska byla juz pelna i miala zapewniony staty doptyw gotowki (kontrakt wygasl dopiero w 1495 roku trzy lata po smierci Innocentego VIII, mozna bylo sprzedawac stanowiska. I tu Innocenty, jak na prawdziwego czlowieka interesu przystalo, wprowadzil znaczace usprawnienia. Za ogromna kwote sprzedawal na przyklad stanowisko skarbnika jakiejs kurii, po czym - po krotkim czasie - mianowal szczesliwego nabywce kardynalem. Ten, jako kardynal musial przeniesc sie do Rzymu, a je sprzedawano nastepnemu. Kolejny kandydat na skarbnika kupowal u papieza laske wyniesienia swego konkurenta na kardynala, a dla siebie - wakujace stanowisko... Wkrotce ta zmyslna maszyneria korupcji krecila sie sama. Zloto strumieniem plynelo do kasy, a papiez obmyslal kolejne ,,wynalazki". Niebawem zatoczyly takie kregi, ze sam stracil orientacje, za co i od kogo bierze pieniadze. Na domiar zlego nagle dowiedzial sie, ze na wolnym rynku Europy kraza setki jego bulli, ktorych nigdy nie wydal. Energiczne sledztwo ujawnilo, dlaczego tak ogromna popularnoscia ciesza sie stanowiska w watykanskim archiwum. Otoz grupa falszerzy produkowala tam nowe ,,bulle" i jako autentyczne wypuszcala za ciezkie pieniadze w swiat. Sprawcow aresztowano i po torturach powieszono. Innocentemu sam pomysl bardzo sie podobal, ale nie znosil nieuczciwej konkurencji Zarobione pieniadze papiez inwestowal w domy uciech, karczmy i lichwiarskie kantory. Chcac zwieszyc zyski, potrzebowal liczby klientow. Szybko znalazl sposob, jak to osiagnac. Rok 1490 oglosil rokiem swietym i oznajmil iz.ten, kto przybedzie wtedy do Rzymu chocby na trzy dni, dostanie calkowite odpuszczenie grzechow na dwa lata - kolejne trzy dni - na nastepny rok. Wkrotce w jego karczmach, domach noclegowych, na bazarach i w jaskiniach klebil sie tlum. Pod koniec wrzesnia 1490 roku papiez nagle zaniemogl. Kiedy nad jego lozem pochylil sie ksiegowy, by oznajmic, ze nalezaloby rozpoczac spis majatku, Innocenty VIII nagle otworzyl oczy. Dwa dni pozniej wstal, by jeszcze przez nastepne dwa lata pilnowac kasy. Kiedy po raz drugi legl na lozu smierci, nie mogl przebolec, ze Pan nie dal swemu sludze dosc czasu, by godnie wydal to co z takim poswieceniem zarobil. Zmarl 25 lipca 1492 roku zostawiajac w kasie, ku radosci swojego nastepcy ponad trzy miliony skudow.
Obserwuj wątek
    • ogolone_jajka Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 00:18
      Dobre!

I dziwić się, że nie lubię KK?
      • jan33 Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 05:00
        A to checa, rzeczywiscie usnalem w polowie. Prosze o nastepna historyjke bo
        cierpie na bezsennosc. To wydaje sie lepsze niz liczenie owiec.
        jan
        • ogolone_jajka Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 10:55
          Bez przesady, to było interesujące. No chyba, że to wszystko już wiesz i mimo to nadal jesteś fanem KK.
    • piotrsko Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 08:26
      Niektórzy na tym forum kwestionują Kościół tylko dlatego, że w ciągu dziejów,
      któryś z Jego członków popełnił jakiś grzech mniej lub bardziej poważny.
      To trochę tak jakby kwestionować całą histotię Zbawienia na tej podstawie, że
      Adam i Ewa odwrócili się od Boga.
      Albo mówić, że Izrael nie jest Narodem Wybranym tylko dlatego, że król Dawid
      uwiódł cudzą żonę - Batszebę.
      Albo dlatego, że król Salomon pod koniec życia zwrócił się ku obcym bogom.

Tymczasem Bóg działał w historii Izraela właśnie ze względu na grzech Adama.
      A ze związku Dawida z Batszebą urodził się Salomon.
      A to, że Salomon odwrócił się od Boga w jakimś momencie swojego życia nie
      oznacza, że należy odrzucać to co napisał ( o przypisywanej mu Pieśń nad
      Pieśniami mówi się: cała Biblia jest Święta, ale PnP jest Księgą Świętą pośród
      Świętych ).

To samo można odnieść do historii Kościoła.
      Pewna przypowieść Jezusa ostrzega przed dokonywaniem sądów nad Kościołem, bo
      niszcząc plewy można zniszczyć i ziarno. Dopiero w dzień sądu Bóg pośle aniołów
      aby oddzielili jedne od drugich.

Szkoda, że niektórzy wyręczają ich już teraz.

A do św. Piotra Jezus powiedział: Ty, n a w r ó c i w s z y s i ę -
      utwierdzaj swoich braci.

Piotr
      • sion2 Re: do addria 04.05.04, 10:53
        Mam pytanie czy celem tego forum jest umieszczanie na nim jedno po drugim
        kolejnych wypracowań o złym Kościele katolickim?
        jestem za tym aby takie teksty po prostu kasować, gdyz szkodzą
        szkodzą nie dlatego, ze ktoś mógłby żyć w iluzji i nagle dzięki pewnej osobie z
        tego forum spłynie nań światło, tylko dlatego, ze zawierają bardzo często
        informacje nieprawdziwe a autorka wątku na swoje zyczenia jest niewiarygodna
        (sama to zauwazyłaś, że nawet nie pisze prawdy kim jest)

poza tym odnoszę wrażenie, ze jestem wraz z innymi katolikami obiektem pewnego
        rodzaju "zemsty" za własne jej błędy oraz zranienia, których doznała

może inni też się wypowiedzą na ten temat tzn nie osądzając tą osobę tylko czy
        chca takich tekstów czy nie
        • ogolone_jajka Re: do addria 04.05.04, 10:58
          Wprowadzamy cenzurę, bo ktoś źle mówi o KK? O nieładnie. Zwłaszcza, że mówi w sposób kulturalny i mało dosadny. Chyba nie chcesz mieć forum potakiwaczy, co???
          • mysiam1 Re: do addria 04.05.04, 11:10
            ogolone_jajka napisał:

> Wprowadzamy cenzurę, bo ktoś źle mówi o KK? O nieładnie. Zwłaszcza, że mówi w
            s
            > posób kulturalny i mało dosadny. Chyba nie chcesz mieć forum potakiwaczy,
            co???

Nie, Jajek, widzisz, to chyba nie o to chodzi. Ja jestem daleka od potakiwania
            i chwalenia KK, ale to, co pisze DtD to już lekka przesada. Tzn. nie tyle to,
            co pisze, bo historia Kościoła była taka, jaka była, ale ona to pisze w
            określonym celu - po prostu po to, aby dotkąć osoby utażsamiające się z
            Kościołem Katolickim.Może to niezbyt trafione porównanie, ale czy Niemcom też
            będziemy do końca świata wypominać wojnę?
            Jak to jest, że dajecie prawo do popełniania błędów sobie, a innym już nie?
            Wiem, Jajku, że dla Ciebie to dobra zabawa, zobaczyć, jak ktoś "dokopuje
            czarnym", ale myślę, że sam wiesz, w jakim miejscu robi się z tego zabawa na
            siłę.
            • ogolone_jajka Re: do addria 04.05.04, 11:56
              Fakt, porównanie z Niemcami nie jest zbyt trafione, zwłaszcza, że za wojną nie kryła się ideologia miłości i wiary. Niemcy mówili wyraźnie o co im chodzi. A KK mówi jedno, a robi drugie. Dlatego trzeba to ludziom uświadomić i takie teksty sa potrzebne. Jak ktoś woli żyć w nieświadomości, to niech nie czyta. Wiadomo, że ani ja ani 18lipiec (powinno byc chyba 18lipca, ale to detal) ani DtD peanów na cześć czarnych pisać nie będziemy. Więc każdy wie czego się spodziewać. A propozycje sion2 o wycinanie ich trącą inkwizycją. Swoją drogą, ciekawe gdzie jest wielki inkwizytor neo?
              • mysiam1 Re: do addria 04.05.04, 12:05
                ogolone_jajka napisał:

A K
                > K mówi jedno, a robi drugie. Dlatego trzeba to ludziom uświadomić i takie
                tekst
                > y sa potrzebne. Jak ktoś woli żyć w nieświadomości, to niech nie czyta.
                Jajek, ale to było kilkaset lat temu!!! I nikt nigdzie nie twierdzi ( w samym
                Kościele z pewnością też), że to są sprawy, z których należy być dumnym.
                Wiadomo
                > , że ani ja ani 18lipiec (powinno byc chyba 18lipca, ale to detal) ani DtD
                pean
                > ów na cześć czarnych pisać nie będziemy. Więc każdy wie czego się spodziewać.
                Nie, to wciąż nie to samo. Bo czym innym jest prowokować do dyskusji, a czym
                innym ranić.
                Mogłabym równie dobrze zapytać DtD, dlaczego o tym pisze. Co chce w ten sposób
                osiągnąć? Bo z pewnością nie chodzi jej o to, żeby osoby piszące na tym forum
                umiały dojść do porozumienia POMIMO różnic, jakie je dzielą.
                I, Jajku, ja mam taką zasadę, że staram się nawet w necie pisać tak, aby w
                razie czego umieć spojrzeć rozmówcy w oczy i nie musieć przechodzić na drugą
                stronę ulicy. I bardzo zależy mi na tym, żeby inni też tak pisali.
        • addria Re: do addria 04.05.04, 11:03
          Kasiu, nie podejmuję się absolutnie merytorycznej oceny żadnych tekstów
          pojawiających się na tym forum. Nie jestem w stanie ocenić kto ma rację, kto
          napisał prawdę, kto świadomie wprowadza w błąd, a kto sam błądzi.
          Każdy odpowiada sam za siebie. Ja mam pilnować tylko przestrzegania pewnych w
          miarę oczywistych zasad.
          Poza tym jest to forum dyskusyjne i jeśli ktoś się z czymś nie zgadza, to może
          podjąć rzeczową polemikę. Albo może po prostu wyrazić swoją opinię na dany
          temat.
          Tyle ode mnie. Pozadrawiam serdecznie,
    • mysiam1 Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 11:03
      No dobra, przeczytałam i co w związku z tym związkiem? Czy jeśli będę w ciąży i
      przeklinać będę całodzienne rzyganko, to oznacza, że nienawidzę macierzyństwa?
      Czy jeśli dostawałam dwóje od pana od PO w liceum,bo kazał mi strzelać, a ja
      nie chciałam,oznacza, że cała szkoła była do kitu i wszyscy mnie dręczyli?
      DtD, na innym wątku piszesz o tym, jak to wszyscy tu pseudochrześcijanie
      rzucają także w Ciebie kamieniami itd...(podpinając się pod wypowiedź Olivki).
      Mnie, przyznaję, nerwy poniosły i chlapnęłam jęzorem, za co przeprosiłam.
      Jednak to, co Ty robisz, z chrześcijaństwem, a także z najnormalniejszym w
      świecie dobrym wychowaniem i kulturą nie ma nic wspólnego.
      • ogolone_jajka Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 11:05
        To DtD już gorsza od jajka??? wink
        • mysiam1 Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 11:12
          Wiesz co Jajku, w pewnym sensie gorsza. Bo Ty...że tak powiem...wykrzykujesz
          coś od czasu do czasu, pobudzając do mniejszej czy większej dyskusji czy
          wymiany poglądów, a ona sączy taki wstrętny jad.
          • mysiam1 I zwróć jeszcze uwagę, Jajku... 04.05.04, 12:19
            ... że DtD nie jest niewierząca, tak, jak Ty. Ona chce po prostu ośmieszyć i
            dokuczyć osobom, które w 100% nie zgadzają się z jej poglądami.
    • mader1 Re: Hitoryjki do poduszki, cz1 04.05.04, 11:41
      Gdybym wierzyla w ksiezy, dawno bym stala sie jajkiem. Na szczescie
      wierze w Kogos innego ( raz juz pisalam wyznanie wiary, na innym watkuA
      Kosciol Katolicki to nie tylko hierarchia, to cala Wspolnota. Smiem
      twierdzic, ze NAS jest wiecej - tych zwyklych, prostych, starych i
      mlodych, gorliwych i mniej gorliwych, czasem teologow, a czasem
      inzynierow.Natomiast w KK istnieje pewna zasada - nie oklamuje sie
      biskupow, mowi sie im uczciwie, ze im wieksza godnosc, tym wieksza wiaze
      sie z tym odpowiedzialnosc przed Bogiem. Niektorym bardzo wspolczuje. Pozyli
      sobie dobrze i krotko, teraz musza dlugo za to pokutowac. Ja ze swojej
      strony dokladam wszelkich staran...
      Historie Kosciola nalezy znac. Trzeba znac tez historie swietych i
      blogoslawionych smile
      Jakos mnie nie zszokowalas smile
    • elwinga i co z tego?... 05.05.04, 10:20
      No właśnie - i co z tego? Pewnie, że wśród hierarchii Kościoła katolickiego
      byli ludzie zachowujący się, eufemistycznie mówiąc, jak nie-chrześcijanie. A
      wśród hierarchii/władz/przełożonych innych Kościołów to ich nigdy nie było i
      nie ma?
      • adzia_a Dokładnie... 05.05.04, 10:32
        ...ja nie wiem, czemu niektórzy tak dążą do stosowania odpowiedzialności
        zbiorowej.

Sorki, ale ja się nie czuję odpowiedzialna ani za sprzedawanie odpustów, ani za
        wojny krzyzowe, ani za zbrodnię w Jedwabnem, nie zamierzam nikogo za takie
        rzeczy przepraszać i nie chcę, żeby mnie ktoś przepraszał za podobne zaszłości,
        bo wybaczać nie mam prawa.

Jakby tak każdy patrzył na siebie to na pewno zyłoby się nam wszystkim lepiej.
        A wojny husyckie? czy aby na pewno tylko jedna strona masakrowała drugą?
        Będziemy się licytować, czy jak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka