Dodaj do ulubionych

Zakres programu klasy pierwszej

19.04.11, 08:58
Wydaje mi się, że są tu jakieś katechetki na forum (sion?) wiec mam do was prośbę.

Pani mojej pierwszoklasistce wkleiła do zeszytu karteczkę z informacją, ze w połowie maja poda dzieciom pytania do zaliczenia w ramach pierwszej klasy i połowy przygotowań do pierwszej klasy.

Z jednej strony mam nadzieję, że dziecko chodzące do koscioła, czytające z rodzicami biblię, rozmawiające z nimi o Bogu nie powinno się bać, z drugiej teraz mam wrażenie, że jest dobry czas na rozmowy "religijne" no i w ogóle mam wiecej czasu więc mogłybyśmy przygotować się trochę.

Czy ktoś ma gdzieś jakiś program klasy 1-szej; jakiś spis pytań? Możecie mi podesłać jakiś link, spis , nie wiem (diecezja warszawska, bo to chyba trochę ma znaczenie)? Podręcznik to w zasadzie tylko rysunki i tytuły lekcji (można powiedzieć, że wędrówka przez rok liturgiczny) ...

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: Zakres programu klasy pierwszej 19.04.11, 13:16
      Zalczenie zależy od katechety. Ja np do bieżmowania nie zalcizałam modlitw czy pytań, ale podstawą dopuszczenia była rozmowa z ksiedzem.

NIe sądzę, by na koniec I klasy ktoś wymagał więcej niż znajomości kilku podstawoych modlitw i bardzo podstawowych zagadnień. Z tego co widzę, to dopiero w II kalsie jest zestaw modlitw do zaliczenia. Na pewno nie ma sie czym stresować.
    • aka21 Re: Zakres programu klasy pierwszej 20.04.11, 10:29
      Ja co prawda ani nie katechetka, ani nie z diecezji warszawskiej, ale pozwolę sobie coś napisaćź jako mama pierwszoklasistkismile.
      U nas rto przygotowanie do I Komunii jest chyba tak naturalnie rozciagnięte na dwa lata (nie wiem co będzie w programie w przyszłym roku?). Wydaje mi się to bardziej sensowne niż zawalanie potewm dzieci wszystkim. U nas dzieci maja poszczególne modlitwy do zaliczenia w kolejnych miesiacach (najpierw "zaliczają" przed rodzicami, rodzice podpisuja się na kartce, a potem przed siostra katechetką. Nie jest to w żaden sposób stresujace, ani jakoś rozdmuchane to zaliczanie, ot tak po prostu. Nie pamietam juz wszystkich modlitw jakie tam były, ale na pewno "Chwała Ojcu" , Ojcze nasz, Zdrowaś, akty wiary, miłósci, nadziei, żalu, Anile Bozy, i niektóre odpowiedzi na wezwania księdza z liturgii Słowa, tak więc w Mszę Św. tez powoli się wdrazająsmile. Dodam, że jest to szkoła katolicka w Krakowie.
      Myslę, ze nie masz się czego obawiać i córkla spokojnie z pytaniami sobie bez specjalnego przygotowania poradzi. Moze będzie musiała się nauczyć jakiejs modlitwy, ale to pewno nie problem . U nas tak było, bo my stosunkowo długo odciagalismy uczenia się "formułek modlitewnych", a w czasie modlitwy staraliśmy się kłaść większy nacisk na modlitwę osobistą własnymi słowami (dziękczynienie, prośba).
      • matizka Re: Zakres programu klasy pierwszej 20.04.11, 12:21
        My mamy juz cały zestaw zaliczony - kilknascie modlitw, ale w tym apel jasnogórski czy osobno wszystkie akty. Najtrudniejsze to 10 przykazań i skład apostolski. W zasadzie to się nie boję, ale wiem, że zawsze człowiek czuje wewnętrzna potrzebę by się przygotować jak słyszy o jakimś zaliczeniu - tzn. ja na razie czuję za moją pierwszoklasistkęsmile

Chociaż pociesza mnie fakt, że dostała 5 za to wyznanie wiary - u mnie nie zaliczyłaby na pewnosmile
        • aka21 Re: Zakres programu klasy pierwszej 20.04.11, 12:32
          Jej, to strasznie Was piłują! U nas o przykazaniach się jeszcze nic nie mówi. Mam nadzieję, że będą najpierw omawiane a potem dopiero wykuwanewink, tak mi to logiczniej wyglada, ale zobaczymy. Nasz córka jest po Wszesnej Komunii, ale z wiedzą "idzie" normalniesmile. Wie o przykazaniach, ale na blachę nie ma ich wyuczonych, tylko tak bardziej rozumowo staralismy się jej tłumaczyć. Na szczęście siostra nie wymaga od niej jakoś inaczejwink.
          Czego Wy będziecie się uczyć w II kl?
          • nati1011 Re: Zakres programu klasy pierwszej 20.04.11, 13:41
            > Czego Wy będziecie się uczyć w II kl?

hi, hi .. będą roważania Ojców Koscioła wink

A na poważnie, to osobiście wolałabym, by więcej na tej religii było o Bogu, a mniej nauki modlitw. Czy naporawdę trzeba znać na pamięć tyle tekstów>? NIe można korzystać z modlitewnika?

Dobijam do 40-tki, zaliczyłam tysiące mszy, a składu apostolskiego do dzisiaj nie pamiętam na pamięć.
            • matizka Re: Zakres programu klasy pierwszej 21.04.11, 09:21
              Akurat przykazań łatwiej się nauczyć niż składu.
              Oczywiście moja córka (dodajmy, że to sześciolatka) zapytała co to znaczy nie cudzołóż - szczerze mówiąc trochę uciekłam od tematu - mówiąc, że to kładzenie się do łózka np. spać nei ze swoim mężem

My mamy taki spis modlitw na końcu podręcznika (na pewno jest to podręcznik zatwierdzony przez diecezję warszawską, więc pewnie gdzie indziej są inne) - ale pani jest dość łagodna w ocenianiu...

• sion2 Re: Zakres programu klasy pierwszej 21.04.11, 10:40
                Ja powiem krótko acz dosadnie - uwazam za bzdurne wszelkie "zaliczenia" z religii az do konca 3 klasy podstawówki. A za szczegolnie bzdurne wykuwanie kilkudziesieciu modlitw. Gdybym byla praktykujaca katechetką to napiszę bezczelnie że oszukiwalabym w dzienniku że dzieci nauczyly sie Wierze w Boga, przykazan koscielnych i innych takich.
                Cala swoja energie wkladalabym - zarowno jako rodzic, jak i katechetka - aby dziecko chcialo rozmawiac z Bogiem wlasnymi slowami, aby ROZUMIALO slowa podstawowych modlitw tj Ojcze Nasz. Zdrowas Maryjo, Chwala Ojcu, Aniele Bozy i ewentualnie akty wiary, milosci, nadziei i żalu - bo sa pomocne w modleniu sie po prostu.
                Wierze w Boga to dla mnie modlitwa do nauki dla 10-latkow, nie wczesniej.
                Wymagalabym na pamiec wlasnie powyzszych modlitw wraz z rozumieniem ich tresci i znaczenia kazdego niezrozumialego slowa typu "żywot" itd.
                Sorry ale uwazam to zaliczanie za bzdure.
                Zas 10 przykazan Bozych wymagalabym pod koniec 2 klasy wtedy gdy dziecko wszystkie juz "przerobi" w materiale, gdy kazde zostaje omowione i wytlumaczone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka