Dodaj do ulubionych

Swieto Miłosierdzia

15.04.12, 10:58
Znacie? Jest to dla Was szczególny dzień? Zdarzyło się coś związanego z tym świętem i kultem co jest dla Was szczególne? To dzisiaj....
Obserwuj wątek
    • luccio1 Re: Swieto Miłosierdzia 15.04.12, 13:23
      Szczególna interwencja Boga w moje życie zdarzyła się pod "Tym Dniem" tylko raz.
      W r. 2010: w piątek przed Drugą Niedzielą Wielkanocną przyszło pismo z macierzystego zakładu stwierdzające fakt automatycznego rozwiązania umowy o pracę: bez winy pracownika, z uwagi na przekroczenie maksymalnego okresu zwolnienia chorobowego.
      Zaledwie dwa miesiące później przyznano mi rentę ze względu na stan zdrowia, jaki jest.

W ten oto sposób Pan Bóg rozstrzygnął za mnie; za mnie wykonał krok, na który ja sam długo jeszcze nie zdecydowałbym się. Sam - usiłowałbym dalej nadążać za terminami, których nie sposób dotrzymać; dalej usiłowałbym wykonać zadania dane mi po to, abym się na nich przewrócił.
      A tak: robię to, co mnie interesuje - i na razie żyję z tego. Nigdzie nie gonię na złamanie karku, ani nie muszę dokonywać cudów.

Innych działań Swego Miłosierdzia Bóg nie związał z datą tego akurat Święta.

Potrącenie przez samochód przy wysiadaniu, kiedy to przeleciałem z połowy długości tramwaju aż przed jego czoło, wykonując w powietrzu co najmniej jeden pełny obrót wokół własnej osi - poczym po wylądowaniu na twardych płytach torowiska pozbierałem się z całą miednicą i całym kręgosłupem, i tylko z pęknięciem piszczeli w nodze prawej - tam, gdzie samochód mnie uderzył - to był zwykły dzień wrześniowy.
      Kiedy przebijając się przez las na przełaj, dostałem gałęzią w prawe oko - i mimo to mam oboje oczu nadal - to zwykły dzień lipcowy.

Kiedy zaś w zeszłym roku pod koniec samotnej wycieczki w góry zaskoczył mnie mrok i ostatnie kilkaset metrów zejścia pokonałem na pamięć i na wyczucie (na szlaku uprzednio pokonywanym wielokrotnie) - było to 14 sierpnia: w przeddzień Wniebowzięcia Matki Bożej.
    • luccio1 Re: Swieto Miłosierdzia 15.04.12, 16:24
      W kościele św. Ducha (niegdyś Dominikanów) w Wilnie byłem - w r. 1995, kiedy nikt nie mógł nawet przypuszczać, że Litwini zechcą zabrać Obraz stamtąd - z kościoła, który przez cały okres sowiecki i późniejszy był i jest wyłącznie polski.
      Muszę się jednak przyznać, że z wnętrza tego kościoła zapamiętałem przede wszystkim wielki portret króla Aleksandra Jagiellończyka w kontuszu i przy karabeli - oraz portret ks. Korczaka naprzeciwko (ks. Korczak osadził Dominikanów przy tym kościele, król Aleksander zatwierdził fundację).

Na samym zaś Obrazie intryguje mnie: dlaczego promień czerwony biegnie od Serca Pana Jezusa na lewo, tj. za lewą ręką patrzącego?
      (zgodnie z układem flagi polskiej wywieszonej pionowo: po lewej znajduje się biel, czerwień po prawej;
      sam widziałem we Lwowie w naszych kościołach użytkowanych przez grekokatolików Obraz Miłosierdzia Bożego z promieniami w barwach ukraińskich: błękit odchodzący od Serca na lewo, żółć na prawo!).
      • luna15 Re: Swieto Miłosierdzia 15.04.12, 18:38
        Ale symbolika promieni chyba nie jest powiązana z symboliką narodowa, pamiętam że w Dzienniczku było to jakoś wyjaśnione.
        • sylwia0405 Re: Swieto Miłosierdzia 15.04.12, 21:15
          Charakterystyczne dla tego wizerunku Chrystusa są dwa promienie. Pan Jezus, zapytany o ich znaczenie, wyjaśnił: Blady promień oznacza wodę, która usprawiedliwia dusze; czerwony promień oznacza krew, która jest życiem dusz (...). Szczęśliwy, kto w ich cieniu żyć będzie (Dz. 299).Oczyszcza duszę sakrament chrztu i pokuty, a karmi ją najobficiej Eucharystia - więc te dwa promienie oznaczają sakramenty święte i wszystkie łaski Ducha Świętego, którego biblijnym symbolem jest woda, oraz nowe przymierze Boga z człowiekiem zawarte we krwi Chrystusa.
          • luccio1 Re: Swieto Miłosierdzia 16.04.12, 03:53
            U św. Siostry Faustyny - Polki - symbolika barw narodowych zadziałała niemal z pewnością, tyle, że podświadomie.
            Podobnie było z wizją Koron: białej i czerwonej, którą miał św. Maksymilian Kolbe jeszcze przed wstąpieniem do Zakonu Braci Mniejszych.
            • sylwia0405 Re: Swieto Miłosierdzia 16.04.12, 19:26
              W Ewangelii Jana też jest o krwi i wodzie, które wypłynęły z boku Jezusa - J 19, 34. Raczej tu dopatrywała bym się źródeł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka