otryt
07.03.14, 09:49
Jak już napisałem w innym wątku w naszym domu staramy się wspólnie oglądać filmy zarówno starsze, jak i nowe. Z tym, że z propozycjami wychodzimy każde z nas po kolei i rodzice i dzieci. Ja staram się pokazać ciekawą i dobrą klasykę filmu oraz Teatr Telewizji, dzieci pokazują ciekawe nowości. A potem o tym rozmawiamy. Telewizor jest podłączony tylko do odtwarzacza DVD lub komputera, nie ma instalacji antenowej. Nie da się więc oglądać ogłupiających seriali, kłótni polityków, które nic nie wnoszą do rozumienia rzeczywistości, a jedynie rozpalają emocje, ani całego tego telewizyjnego badziewia.
Staramy się chodzić często do kina lub teatru, by jakoś wyrównać brak telewizji w domu. I często pojawia się problem. Na co warto pójść? Co wartościowego w sensie dobrej rozrywki, poszerzenia wiedzy, artystycznych doznań można dziś obejrzeć. I często przeglądając opisy filmów ręce opadają. Sama prymitywna rozrywka dla kretynów, ludzi zdziecinniałych, dla których ważne jest by krew się lała i ostry seks pobudzał produkcję adrenaliny i testosteronu. Wielkie bibordy reklamujące film, wiszące na Multikinach, wcale nie reklamują najlepszych filmów. Jestem gotów twierdzić, że często najgorsze. Lepsze filmy przemykają zazwyczaj przez kina niezauważone. Pojawiają się tylko na dwa trzy dni, w małych kinach, DKF-ach.
Empik oferuje szeroką ofertę płyt DVD, szczególnie jeśli chodzi o dobrą klasykę, złotą setkę Teatru TV. Za 20 PLN można kupić wartościowy i w super jakości film. Część filmów można obejrzeć na youtubie. Gdy jakiś film nam się szczególnie podoba staramy się szukać następnych, gdzie kluczem poszukiwań jest ten sam reżyser, wybrany aktor czy aktorka, kraj produkcji, ta sama tematyka widziana z różnych stron.
W tym wątku chciałbym byśmy dzielili się tymi filmami, które widzieliśmy i które polecamy innym. Albo odwrotnie: widzieliśmy i zdecydowanie odradzamy, bo bardzo nam się nie podobał. Dobrze jeszcze jest wytłumaczyć dlaczego?