wiesia140 04.04.15, 00:01 Niech zło nie ma ostatniego słowa, niech w naszych sercach zatriumfuje przebaczenie, Miłość i Miłosierdzie, tego wam i sobie życzę na całe życie, wiem , że nie wszystko z mojej strony było w porządku związku z tym proszę o wybaczenie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej585858 Re: życzenia 04.04.15, 10:01 "Któż to jest Ten, który przybywa z Edomu, z Bosry idzie w szatach szkarłatnych? Ten wspaniały w swoim odzieniu, który kroczy z wielką swą mocą? - To Ja jestem tym, który mówi sprawiedliwie, potężny w wybawianiu." - Iz 63,1 Słowa proroka są zapowiedzią nocy która odmieni świat. Śmierć została pokonana i powróciła nadzieja, gdyż gdyby Chrystus nie zmartwychwstał prawdziwie to cała nasza wiara byłaby oparta na iluzji. " A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także nasza wiara. [...] Tymczasem jednak Chrystus zmartwychwstał jako pierwszy spośród tych, co pomarli. [...] I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni" ( 1 Kor 15, 13. 20. 22). "Alleluja znaczy chwalcie Pana. Chwalmy Pana, bracia, życiem i słowami, sercem i ustami, głosem i zachowaniem, Bóg chce, abyśmy śpiewali Alleluja, lecz aby w tym, kto śpiewa nie było niezgody. Niech zgodne będą nasze życie i nasze usta, nasz głos i nasze zachowanie. Powtarzam to z obawy, aby nasz piękny śpiew nie oskarżał naszego złego postępowania. Śpiewajmy teraz Alleluja z niepokojem, abyśmy pewnego dnia mogli zaśpiewać je z całym spokojem. Śpiewajmy Alleluja wraz z innymi, pośród niebezpieczeństw i pokus. Tu na ziemi śpiewający musi umrzeć, tam żyć będzie wiecznie. Tu śpiewa o nadziei, tam o jej spełnieniu. Tu Alleluja w drodze, tam dla ojczyzny. Śpiewaj jak podróżnik, śpiewaj, ale idź naprzód. Śpiewaj, by nieustannie się trudzić, nie daj się ogarnąć lenistwu. Śpiewaj i idź naprzód. Co znaczy: Idź naprzód? Rozwijaj się, rozwijaj się w czynieniu dobra. Rozwijaj się w prawości wiary i czystości życia. Śpiewaj i idź naprzód" Tak przemawiał św. Augustyn podczas nocnego czuwania jak i porannego nabożeństwa wielkanocnego. Złagodniał nasz dzisiejszy post i z mniejszym napięciem czeka się na święta, ale nadal tak samo aktualnie brzmią słowa biskupa Hippony - "Rozwijaj się w czynieniu dobra. Śpiewaj i idź naprzód" Odpowiedz Link