oryginal23 18.02.10, 18:40 Tata zabrał mnie do kawiarni i kupił butelkę tego cudu. Myślałem, że jestem w niebie. 23. PS.Do dzisiaj pijam ten mielony asfalt. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klementynka.5 Re: Pierwsza coca cola 18.02.10, 18:49 Ja pamietam Pepsi Colę. Butelki szklane, kapslowane, i takie stare logo firmy. Gazowana była tak, że nosem wychodziło.Smak boski! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Pierwsza coca cola 18.02.10, 19:45 1972 rok, mała butelka za 5 złotych (drogo). A kilka lat później, już jako studentka, zabrałam małego kuzynka na lody i colę do kawiarni hotelu Silesia. Kiedy zobaczyłam rachunek, omal nie zemdlałam. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pierwsza coca cola 18.02.10, 20:26 ewa9717 napisała: > 1972 rok, mała butelka za 5 złotych (drogo). Do tego była kaucja za butelkę 3 zł;) Odpowiedz Link
tamsin Re: Pierwsza coca cola 18.02.10, 21:52 dostepnosc coca coli lub pepsi coli zalezala od regionu, we Wroclawiu pojawila sie jedynie pepsi a np. w Katowicach w kawiarni byla jedynie coca cola. Moja pierwsza pepsi byla za 7 zl i smakowala jak najwieksze cudo zachodu ;-) Pamietam jak bylam chora na grype, rodzice nie oszczedzali i kupili mi chyba z 5 butelek tego nektaru. Wypilam wszystko w jedno popoludnie. Odpowiedz Link
gku25 Re: Pierwsza coca cola 19.02.10, 10:36 W Szczecinie pamiętam tylko pepsi. Moja babcia nie dość że dawkowała mi ten napój niemalże po kropelce to jeszcze dawała podgrzewaną i przez to wygazowaną. Niby dla zdrowia. A ja oczywiście podpijałam z szafy chłodną:P Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Pierwsza coca cola 19.02.10, 10:46 Nie pijałam i nie pijam. Spróbowałam kilka razy, jak nie było pod ręką innego płynu, a był upał, ale generalnie odrzuca mnie. Odpowiedz Link
poplar31 Re: Pierwsza coca cola 19.02.10, 11:32 Hm... chyba miałam z 7-8 lat jak tego spróbowałam. Było to na wakacjach w Gdyni. Polubiłam od razu i lubię do dziś. Jednak rzadko to pijam, bo niezdrowe i dziecku też nie pozwalam. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Pierwsza coca cola 21.01.11, 11:53 Horpyna a to moze da sie wyleczyc? Strasznie Cie los pokaral takim wstretem do coli, biedactwo :( Odpowiedz Link
brian.e Re: Pierwsza coca cola 19.02.10, 13:47 Sierpień 1972. Po powrocie z wakacji do Warszawy. Upał. Cola w temperaturze otoczenia, no bo kto wtedy wiedział, że ten napój musi być schłodzony :) Brrrr, jakbym pił lekarstwo :O Zniechęciło mnie to kompletnie na jakieś dwa lata, dopóki nie poznałem smaku Coli z lodówki. Lubię, ale bez przesady. Zawsze mi się kojarzyła i kojarzy jako nieodzowny składnik wszelkich przyjęć i "imprez" Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Pierwsza coca cola 19.02.10, 17:19 uzywalem sporadycznie w latach 70 zauroczylem sie chwilowo szwepsami jeszcze gorsze g od coli z powodu intensywnych chemiczny smakow od lat wszystkie w domostwie pija wode nawet dziecka pzdr. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Pierwsza coca cola 20.02.10, 21:10 Coca? Nie pamiętam, byłam dorosła, nie smakowało mi toto, za słodkie. Od dziecka za to namiętnie piłam pepsi-colę, nadal lubię. Pierwszą pepsi wypiłam jako mały brzdąc, cztero- może pięcioletni. Kupił toto jako wielką nowość mój dziadek, od razu całą skrzynkę, przed swoimi imieninami, które u nas w domu zawsze były wielkim rodzinno-przyjacielskim spędem. Pamiętam, że mi nie smakowało, było za mocno gazowane i pieniło się uciekając nosem - oboje z bratem określiliśmy nspój jako "mydło". Dopiero później nauczyliśmy się to pić i nam zasmakowało. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Pierwsza coca cola 20.01.11, 10:26 Jako że jestem z opcji krakowskiej - więc ogólnodestepna była pepsi-cola. Pierwszą colę kojarzę gdzies z koncowki lat 70-tych, na imprezie u kuzyna zostały na stół postawione butelki coli, i to nie małe, ale wielkie! Nie pamietam - 1l? 1,5 - 2? Robiły wrazenie! :) Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Pierwsza coca cola 20.01.11, 10:52 W moim mieście była uruchomiona jedna z pierwszych firm w Polsce, produkjących coca colę. Pamiętam ogromne kolejki samochodów dostawczych, które staly czekając na załadunek. Cała produkcja natychmiast była zabierana i wieziona różne regiony Polski. Nigdy nie przepadałam z tym napojem Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Pierwsza coca cola 20.01.11, 12:24 Dla mnie przygoda z Pepsi i Coca Cola rozpoczela sie w czasach, gdy w Polsce chyba jeszcze nie produkowano tych napoji (poczatek lat szescdziesiatych) Fascynowalo mnie wtedy wiecej opakowanie niz zawartosc – bo napoju tego nigdy wowczas nie pilem, a zdjecie skrzynki Pepsi lub Coli widzialo sie od czasu do czasu w czasopismach „zachodnich“ w czytelni Palacu Mlodziezy (francuskie pismo komunistycznej partii francji – dla mlodziezy; tytulu juz zapomnialem). No i kiedys – nie pamietam od kogo – udalo mi sie kupic/zdobyc czerwona skrzynke (pusta) z napisem Coca Cola. Dorobilem do tego z platow gabki, deski i czerwonwgo skaju (sztucznej skory), tak zwany Puff. I tak powstalo super siedzonko – ktorego mi wszyscy moi rowiesnicy zazdroscili. Jakis czas pozniej mialem przyjemnosc sluzyc jako doradca koledze ze szkoly, ktory skombinowal zolta skrzynke po Pepsi, i chcial sobie tez takie siedzonko zmajstrowac. Ale skrzynki mi nie chcial sprzedac! Pozdrowienia Odpowiedz Link
annna_86 Re: Pierwsza coca cola 20.01.11, 14:50 oooj było to jak miałam jakieś 10 lat, tata przywiózł do domu, nigdy nie zapomnę tego smaku :))) do dziś uwielbiam :D Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Pierwsza coca cola 21.01.11, 11:51 Z tamtych czasow zostalo mi jedzenie golonki z obowiazkowa butelka coli. Nie wyobrazam sobie golonki bez tego dodatku :) Pamiam gdy kiedys babcia gdzien trafila na cole, przytargala ja do domu i nie pozwolila wyic zimnej! Jakie to bylo marnotrawstwo! Babcie mam z rodzaju tych, ktore nie pozwalaja dziciom pic zimego bo sie przeziebia.. mam 40 lat a babacia nadal marudzi gdy pije cos z lodowki :D Odpowiedz Link
atela Re: Pierwsza coca cola 22.01.11, 20:14 Moja pierwsza też była podgrzana - na kuligu, dla rozgrzewki :))) Odpowiedz Link
jarkoni Re: Pierwsza coca cola 23.01.11, 09:07 Moja pierwsza Coca-cola w 1972, Tata mi kupił, bąbelki nosem wychodziły, była w temperaturze sklepowej, nikt nie myślał o sprzedawaniu zimnej. Rzeczywiście był jakiś podział regionalny, część Polski piła Pepsi-Colę, a część Coca-colę. Pepsi spróbowałem dużo później i do dzisiaj nie pijam Pepsi - ma dla mnie mydlany smak.. Odpowiedz Link
baas1 Re: Pierwsza coca cola 16.02.11, 11:59 Jestem z Polski pepsi-colowej, teraz jej nie pijam, ale wtedy czekało się na imieniny w rodzinie, bo stawiali na stole pepsi-colę w małych butelkach, potem też polo-coctę. Niebo w gębie! Natomiast ekstazę przeżyłam, kiedy przyjechali do nas goscie ze "zgniłego zachodu" i mieli całe zgrzewki coca-coli i fanty w puszkach. Dzisiaj mi to już tak nie smakuje, nie wiem czy smak się zmienił, czy po prostu człowiek się przyzwyczaił. Odpowiedz Link
default Re: Pierwsza coca cola 16.02.11, 14:52 Pierwszą coca-colę piłam na imieninach u koleżanki, to był taki "kinder-bal", bo byłyśmy wtedy w pierwszej albo najwyżej drugiej klasie podstawówki, to był sam początek lat 70. Picie tego trunku było jedną z głównych atrakcji imprezy :) Drugą było podziwianie PRAWDZIWEJ lalki Barbie, którą koleżanka dostała w prezencie od cioci z USA. Lalka zszokowała mnie całkowicie - całkowicie odmienną figurą od zwykłych lalek i w ogóle innym "imażem", niebywałą ilością strojów oraz ich jakością i wzornictwem, najbardziej chyba faktem, że zginały się jej ręce w łokciach i nogi w kolanach !!! i to w sposób jakiś magiczny, zupełnie jak ludzkie kończyny ! :) Odpowiedz Link
trevistas Re: Pierwsza coca cola 18.02.11, 00:30 Z mych doswiadczen z lat 70 - tych: to uwazalem, ze coca cola byla lepsza smakowo od pepsi. I tak juz zostalo: coce pijam rzadko, a pepsi - w ogole. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Pierwsza coca cola 20.02.11, 21:44 Miałam około siedmiu lat. To była Pepsi w takiej szklanej smukłej zwężanej butelce z takimi zagłębieniami jakby. Odpowiedz Link
orange_tail Re: Pierwsza coca cola 21.02.11, 12:03 a pamiętacie polską wersję coli? Tarczyn produkował w podobnych butelkach, co Ptysia. i mały murzynek był na naklejce :) tylko jak to się nazywało? mambo, bambo? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Pierwsza coca cola 03.03.11, 09:27 Mi zdecydowanie pozostał sentyment do pepsi :) W ogole to staram sie omijac tego typu produkty , ale jak juz "muszę"i mogę - zawsze wybiore pepsi :) Odpowiedz Link