ampolion 27.04.10, 03:47 Czy ktos sięga pamięcią do czasów powojennych gdy po Warszawie kursowały piętrusy prostro z Londynu? Rok temu widziałem taki turystyczny przed PKiNem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Piętrusy 27.04.10, 11:24 Nie pamiętam, pewnie jeszcze nie było mnie na świecie. Pierwsze autobusy warszawskie, jakie zapamiętałam, to stare chaussony. Tak samo nie pamiętam pierwszych radzieckich trolejbusów, tylko "francuzy" i "niemce" (vetry i lowy). Natomiast widziałam taki piętrus w innym mieście, około roku 1960. Może trochę wcześniej. Mogły to być np. Katowice, albo coś w tamtej okolicy. I chyba widziałam go z okna pociągu, ale niekoniecznie. Czy ktoś kojarzy, były tam takowe widziane? A przynajmniej jeden... Odpowiedz Link
matylda1001 Re: Piętrusy 27.04.10, 13:15 horpyna4 napisała: > Czy ktoś kojarzy, były tam takowe widziane? A przynajmniej jeden... Przynajmniej jeden na pewno:) www.netblok.pl/~noltychy/busy/bus063.jpg Chociaż ten wydaje się dużo młodszy, niż z lat 60-tych. Na markach się nie znam, ale to chyba taki bardziej współczesny model. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Piętrusy 27.04.10, 15:11 Nie, mnie chodziło o starsze, takie typowe londyńskie. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: Ampolionie, specjalnie dla Ciebie:) 27.04.10, 14:38 Warszawski też się odnalazł: www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/titan-5.jpg A tu więcej: www.przegubowiec.com/bus/katalog/stare/opis_pietrus46.htm Odpowiedz Link
ampolion Re: Ampolionie, specjalnie dla Ciebie:) 28.04.10, 05:31 Tak, zwałaszcza ten pierwszy link. Dokładnie to pamietam z czasów gdy byłem małym brzdącem. Także taką Warszawę. Nawet pontoniak powojenny. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ZP/jakubowska.jpg Odpowiedz Link
mister1 Re: Piętrusy 28.04.10, 09:50 byly londynskie pietrowe autobusy krotko po wojnie, ale w zwiazku z trakcja tramwajowa szybko je wycofano (wiem to z opowiadan, bo mnie tez wtedy jeszcze nie bylo). Odpowiedz Link