oryginal23 10.05.11, 20:23 Dawniej starannie(mniej, lub bardziej)wykaligrafowane, prawdziwe, z duszą. Dzisiaj to kolejny komputerowy wydruk. Macie zachowane swoje najstarsze świadectwa szkolne? 23. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wirujacypunkt Re: Świadectwa szkolne. 10.05.11, 21:05 Mam wszystkie. Fakt mają duszę i jest w nich schowane mnóstwo wspomnień. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Świadectwa szkolne. 11.05.11, 16:17 Ja pisałem w liceum dwa razy, nawet bez pomyłki i ładnym pismem :-) Ale to było jak tajemnica spowiedzi heh, bo wcześniej wiedziałem jakie kto ma stopnie :-) Odpowiedz Link
asdaa Re: Świadectwa szkolne. 11.05.11, 17:13 ja też mam i niektóre sama sobie pisałam ;) Odpowiedz Link
default Re: Świadectwa szkolne. 12.05.11, 11:05 Mam nawet przedwojenne świadectwa mojej mamy. Poza nieco odmiennymi nazwami przedmiotów (np. słynne "ćwiczenia cielesne" :)) w sumie niewiele różnią się graficznie od tych moich, z lat 70-tych i 80-tych. Odpowiedz Link
trevistas Re: Świadectwa szkolne. 12.05.11, 23:59 ojjj, mam zaledwie kilka swiadectw szkolnych zachowanych:( Odpowiedz Link
sarah_black38 Re: Świadectwa szkolne. 15.05.11, 18:36 Mam wszystkie. Fakt , miały duszę ... dobrze,że pozostał chociaż odręczny podpis wychowawcy :) Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Świadectwa szkolne. 18.05.11, 12:38 No pewnie. U nas w podstawówce nie wrabiano uczniów w wypisywanie świadectw - wszystkie własna ręką pisała pani wychowawczyni, która w okupacyjnym tajnym seminarium nauczycielskim miała obowiązkowe lekcje kaligrafii. Odpowiedz Link
tamsin Re: Świadectwa szkolne. 20.05.11, 03:37 byly rowniez swiadectwa z czerwonym paskiem, juz nie pamietam czy za dobre oceny czy zaangazowanie spoleczne. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Świadectwa szkolne. 20.05.11, 07:57 Za bardzo dobre wyniki w nauce i wzorowe zachowanie ;) Ale to już długo po "moich czasach" ;) Odpowiedz Link
tymon99 Re: Świadectwa szkolne. 20.05.11, 08:15 pasek biało - czerwony ściślej biorąc. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Świadectwa szkolne. 29.05.11, 21:59 Nigdy nie udało mi się go zdobyć :-( Odpowiedz Link
sammler Re: Świadectwa szkolne. 30.05.11, 00:33 Ja miałem wszystkie z tym paskiem :-P (tylko w klasach 1-3 nie go nie dawali). I mocno się zdziwiłem, gdy zobaczyłem go po raz pierwszy, bo autentycznie spodziewałem się paska... czerwonego, a nie biało-czerwonego... S. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Świadectwa szkolne. 30.05.11, 11:24 Dzieci z czerwonopaskowym świadectwem podczas apelu kończącego rok szkolny były wywoływane na środek, dostawały świadectwa i książki w nagrodę , a mnie było przykro bardzo :-( Kiedyś nawet (na koniec roku czasem robiło się zdjęcia) wychowawczyni zrobiła osobne zdjęcia tylko tych z czerwonymi paskami. Zdarzało się że jak któremuś prymusowi brakowało minimalnie do czerwonego paska nauczyciel danego przedmiotu się litował i dodatkowo odpytywał na wyższą ocenę. Bardzo zazdrościłam czerwonopaskowcom. A teraz dzieciaki też dostają takie świadectwa lub ich jakiś współczesny odpowiednik? Odpowiedz Link
sammler Re: Świadectwa szkolne. 31.05.11, 02:11 Też dostają... Pasek jest taki sam... Ja bardzo nie lubiłem tego wychodzenia na środek, gdy oczy wszystkich skupiały się m.in. na tobie (zostało mi to zresztą do dziś)... Szkoda, że miałaś podobne doświadczenia (z tym dzieleniem uczniów na lepszych i gorszych)... Ja na szczęście z czymś takim się nie spotkałem... Ale prawdą jest, że gdy po pewnym czasie (gdy już trochę dojrzałem ;) ) zacząłem się zastanawiać nad zachowaniem niektórych moich (byłych) nauczycieli, stwierdziłem, że wzorcami empatii na pewno nie byli (nie chcę jednak generalizować)... S. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Świadectwa szkolne. 31.05.11, 08:14 Za moich czasów nie było jeszcze świadectw z czerwonym paskiem. Ale wychodzenie na środek było - ci bardzo dobrzy dostawali na zakończenie roku szkolnego nagrody książkowe. Czasem się zdarzało, że jakiś nauczyciel pytał wcześniej ucznia, jaką książkę ten chciałby dostać i wtedy uczeń naprawdę był z tej nagrody zadowolony. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Świadectwa szkolne. 25.05.11, 16:18 Bez przesady z ta dusza. Gdyby wtedy byly komputery to swiadectwa tez by drukowano i pewnie tez byly by "z dusza". A ta "dusza" to w sumie nic innego jak nasza tesknota za mlodoscia.. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Świadectwa szkolne. 27.05.11, 13:14 Były "z duszą", jak każde rękodzieło w porównaniu z wyrobem maszynowym. Po prostu. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Świadectwa szkolne. 27.05.11, 14:33 Czyli moj stary dowod osobisty (recznie wypisany oczywiscie) tez ma dusze :)? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Świadectwa szkolne. 30.05.11, 07:53 Oczywiście, zwłaszcza w porównaniu z obecnym "bezdusznym" plastikiem... Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Świadectwa szkolne. 02.06.11, 11:03 To ja jakis dziwny jestem bo wole te nowoczesne wydruki i plastiki.. ale to moze takie zboczenie zawodowe informatyka :) Odpowiedz Link
sammler Re: Świadectwa szkolne. 26.05.11, 22:45 Ja mam wszystkie, tyle że do podstawówki szedłem w... 1989 r. A więc nie są takie stare (choć trzecią dekadę najstarsze już rozpoczęły)... Wszystkie były wypisywane ręcznie (w podstawówce przez panią wychowawczynię, w liceum przez koleżanki z klasy). Porównywałem ze świadectwami młodszego brata, z których część była już drukowana i faktycznie... te nowe są jakieś takie nijakie... To samo wrażenie mam zresztą zawsze wtedy, gdy podpisuję list (wniosek, podanie itd.) napisany wcześniej przy pomocy komputera... Też do listu napisanego ręcznie się nie umywa... Takie czasy :-) S. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Świadectwa szkolne. 29.05.11, 22:01 Ja też świadectwa z podstawówki miałam wypisywane ręcznie. W rogu świadectwa przyklejało się znaczek (opłatę za wydanie świadectwa czy coś w tym stylu). Nie mam dzieci, jakie są obecne świadectwa? Odpowiedz Link
sammler Re: Świadectwa szkolne. 30.05.11, 00:31 Faktycznie, znaczki na jakiś fundusz pomocy szkole, czy coś w tym rodzaju :-) Teraz świadectwa mają nieco zmieniony wygląd tła (gilosz) i są w całości drukowane (zamawia się je bez żadnego nadruku i wypełnia przy pomocy specjalnego programu). Nie wypisuje się ich ręcznie... S. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Świadectwa szkolne. 14.07.11, 08:51 Posiadam wszystkie swoje, rodzicow, i dziecka - w sumie oprocz orzełka i druku - to niewiele roznia sie te obecne od dawnych. Jezeli juz - to roznica widoczna w maturalnych. Odpowiedz Link