Dodaj do ulubionych

programy telewizyjne

15.03.12, 18:14
ktore utrwalily sie na stale w naszej pamieci
i wspominamy je z sentymentem......
poniedzialek - teatr telewizji
wtorek -filmu z bloku socjalistycznego
sroda - podobnie
czwartek -teatr kobra
piatek -film polski lub z bloku
sobota - western
niedziela - komedia
oprocz tego programy publicystyczne,dla dzieci
dwa programy 1 i 2
eh teraz to mozna dostac odciskow od pilota ;)
Obserwuj wątek
    • wirujacypunkt Re: programy telewizyjne 15.03.12, 18:49
      Sudio gamma.
      Sonda.
      Luz.
      5, 10, 15.
      Słynny Teleranek.
      Oczywiście wszystkie programy wymienione wcześniej.
      Jak przez mgłę pamiętam program nadawany w sobotę, prowadzony przez B.Walter pt. Studio 2.

• lidka449 Re: programy telewizyjne 15.03.12, 18:57
        tele-echo z Irena Dziedzic
      • lidka449 Re: programy telewizyjne 15.03.12, 19:08
        studio 2 tak to juz byla rozrywka na wyzszym poziomie
        oprocz B.Walter byl rowniez Hopfer,Mikolajczyk
        a wystep Abby na tamte czasy rewelacja :)
        • lidka449 Re: programy telewizyjne 15.03.12, 20:50
          "piorkiem i weglem" Zina pamietacie
          niesamowita kreska i przy tym ciekawa opowiesc :)
    • matylda1001 Re: programy telewizyjne 15.03.12, 19:14
      Był taki program, coś jak dzisiejsza ,,Szansa na sukces", prowadził go Aleksander Bardini ( na pewno pamiętacie nazwę). Pamiętam występ zespołu ,,Bajm", chyba pierwszy w TV, i to, że Bardini przepowiedział im wtedy wielką przyszłość. Miał facet nosa:)
      • ewa9717 Re: programy telewizyjne 15.03.12, 19:25
        No i panowie Przybora i Wasowski...
        I "Małżeństwo doskonałe", i "Spotkania z balladą"...
        A kto pamięta XYZ?
        • dwa-filary Re: programy telewizyjne 15.03.12, 19:53
          Wielokropek :)
          • lustroo Re: programy telewizyjne 15.03.12, 22:46
            Telesfor i Teodor, Zwierzyniec, Piątek z Pankracym, Ekran z bratkiem.
            • lidka449 Re: programy telewizyjne 15.03.12, 23:58
              "w starym kinie" Janickiego i filmy czarnobiale,czasem nieme......
        • kizuk Re: programy telewizyjne 16.03.12, 01:47
          Starsi Panowie nie do przebicia.I Jeszcze sonda. Na Tvp Historia powtarzają teraz Sondę.Nawet teraz ogląda się całkiem,całkiem.
          • lidka449 Re: programy telewizyjne 16.03.12, 19:35
            "wielka gra" ze Stanislawa Ryster tam uczestnicy musieli wykazac wiedza
            z danej dziedziny
            • ewa9717 Re: programy telewizyjne 16.03.12, 19:48
              Wielką grę pamiętam jeszcze z Serafinowiczem, Rostocka za asystentkę robiła. I pamiętam, kiedy Serafinowicz się żegnał z widzami przed emigracją (?). Płakał...
              • lidka449 Re: programy telewizyjne 17.03.12, 17:14
                ja niestety nie...
                szkoda,ze zaprzestano dalszej kontynuacji
                obecnie nie znam podobnych jesli moze tak nazwac teleturniejow
                o wiedzy, no moze w malym stpniu 1 z 10 z Tadeuszem Sznukiem
                ale to juz nie to samo co "wielka gra"
                • a_weasley Re: programy telewizyjne 18.03.12, 21:28
                  lidka449 napisała:

> no moze w malym stpniu 1 z 10 z Tadeuszem Sznukiem
                  > ale to juz nie to samo co "wielka gra"

To jest zupełnie coś innego.
                  1 z 10 jest i tak wspaniałe na tle całej reszty, nie ma tam fajerwerków, orkiestr, bimbania, publiczności i tykania, ale mimo wszystko nie zastąpi Wielkiej Gry. To jest program preferujący ogólne oblatanie - rzecz również cenną, bo człowiek aspirujący do miana wykształconego powinien niezależnie od zawodu wiedzieć, że tygrys jest żyworodny, Transylwania nie graniczy z Pensylwanią, a Ilja Erenburg nie była kochanką Hitlera - a Wielka Gra nie mierzyła szerokości, lecz głębokość.
    • tamsin Re: programy telewizyjne 16.03.12, 23:28
      moje pierwsze wspomnienia to gaska Balbinka i Ptys, bardzo lubilam. Pamietam Jacka i Agatke ale bylo to nudne gadanie, a z Balbinki pamietam nawet jeden odcinek jak odcieli metke (chyba z krzesla) na ktorej bylo napisane "kara wiezienia" czy cos w tym rodzaju a jak zadzwonil w tym momencie dzwonek u drzwi to Balbinka i Ptys na byli pewni, ze beda aresztowani. Takie fajne wspomnienie z dziecinstwa ;-)
      • aga-kosa Re: programy telewizyjne 17.03.12, 17:29
        Kiedy nasze starsze dziecię miało 16 - 17 lat w TV późnym wieczorem szła seria "Różowa landrynka" Po obejrzeniu dwóch odcinków zorientowałam się, że to sfilmowany Dekameron Boccaccio.
        Był tak delikatny i grzeczny, że nie miałam obiekcji aby syn oglądał razem z nami.
        Inna sprawa, że dzieci miały prawo po dwudziestej oglądać tylko radzieckie filmy. Byłam zdania, że jak podrosną to nie będą chcieli oglądać. A pamiętacie: "Zapamiętaj imię swoje", "Jak tu cicho o zmierzchu" i kilka innych o "Świat się śmieje" nie wspominam".
        Naturalnie przebój - Starsi panowie..
        A co było w "Czterech pancernych", że w tej chwili syn i zięć oglądają to ze swoimi synami. aga
        • lidka449 Re: programy telewizyjne 17.03.12, 18:37
          a pamietasz "siedemnascie mgnien wiosny" z Stilricem
          to byla taka konkurencka Do Klossa i "Stawki wiekszej niz zycie" ?
        • a_weasley Re: programy telewizyjne 18.03.12, 21:30
          Aga-kosa napisała:

> Kiedy nasze starsze dziecię miało 16 - 17 lat w TV późnym wieczorem szła seria
          > "Różowa landrynka" Po obejrzeniu dwóch odcinków zorientowałam się, że to sfilmo
          > wany Dekameron Boccaccio.
          > Był tak delikatny i grzeczny, że nie miałam obiekcji aby syn oglądał razem z na
          > mi.
          > Inna sprawa, że dzieci miały prawo po dwudziestej oglądać tylko radzieckie film
          > y. Byłam zdania, że jak podrosną to nie będą chcieli oglądać. A pamiętacie: "Za
          > pamiętaj imię swoje", "Jak tu cicho o zmierzchu" i kilka innych o "Świat się śm
          > ieje" nie wspominam".
          > Naturalnie przebój - Starsi panowie..
          > A co było w "Czterech pancernych", że w tej chwili syn i zięć oglądają to ze sw
          > oimi synami.

To samo, co w całej reszcie kina wojenno-przygodowego.
          • voxave Re: programy telewizyjne 19.03.12, 01:14
            Ja bardzo czekalam na poniedziałkowe teatry----czułam sie taka dowartościowana--w małym miasteczku to dobro rzadko osiagalne.
            Te poniedziałki mnie wychowywały w doborowej kulturze----dzisja tego bardzo mi żal.
            • dwa-filary Re: programy telewizyjne 19.03.12, 18:29
              W poniedziałki wrócił Teatr TV pod strzechy na -TVP 1
              • lidka449 Re: programy telewizyjne 19.03.12, 19:49
                nie mozna zapomniec o programach podrozniczych
                Tony Halika i Elzbiety Dzikowskiej "Pieprz i wanilia"
                dzieki nim odkrywalam z wypiekami na twarzy najodleglejsze zakatki swiata :)
                • wirujacypunkt Re: programy telewizyjne 19.03.12, 21:26
                  Zapomniałam o tym świetnym programie.
                  Też zasiadałam przed telewizorem i z wypiekami na twarzy oglądałam ten program.
                  Był świetny :)
                  • lidka449 Re: programy telewizyjne 19.03.12, 21:46
                    wspomnienia tego nam nikt nie odbierze :)
                  • lidka449 Re: programy telewizyjne 23.03.12, 22:55
                    a spikerzy :Edyta Wojtczak,Jan Suzin,Krystyna Loska
                    to wymarla profesja :(
                    • aqua48 Re: programy telewizyjne 24.03.12, 17:23
                      Przede wszystkim nie było ogłupiających reklam, pierwsza to "purokolor" reklama pumeksu- pamiętacie?
                      A w latach sześćdziesiątych program tv zaczynał się o 16.00, no chyba, że były akurat ferie i puszczali rano jakieś filmy dla dzieci. do tej pory pamiętam szalonego Filomidanka - niewidzialnego smoka, ufoludka?
                      • lidka449 Re: programy telewizyjne 24.03.12, 17:39
                        taak nie bylo tyle komercji.reklama nie wchodzila nam z butami do domow....
                        pamietam bylu nawet programy edukacyjne,rolnicze itp
                        cos czlowiekowi moglo zostac w glowie, teraz oglupiacze i zlodzieje czasu...
                        • aqua48 Re: programy telewizyjne 27.03.12, 14:07
                          lidka449 napisała:

> pamietam bylu nawet programy edukacyjne,rolnicze itp
                          > cos czlowiekowi moglo zostac w glowie, teraz oglupiacze i zlodzieje czasu...

Taa, a nawet magazyn wojskowy typowy ogłupiacz dla biednych chłopców chyba siłą zmuszanych do oglądania w świetlicach przy jednostkach, została mi w głowie piosenka: "wojsko, wojsko, maszeruje wojsko"..
                          • iryska2604 Re: programy telewizyjne 30.03.12, 23:02
                            A pamietacie jak nieraz coś wysiadło i na ekranie przez 15-20 min. plumkało i była taka wieza? I " przepraszamy za usterki"? I były 2 programy a kanałow 12? kiedys synkowie zmajstrowali coś przy pokrętle i trzeba było cęgami kanaly zmieniac...
                            • horpyna4 Re: programy telewizyjne 31.03.12, 07:10
                              Ja pamiętam, jak był tylko jeden program. I jakie to było wielkie halo, jak powstał drugi.
                              • voxave Re: programy telewizyjne 31.03.12, 12:17
                                A ja pamietam jak byl tylko kawalek jednego programu-----telewizor był na swietlicy w zakladzie prac ojca---my dzieci godzinami siedzieliśmy i jak zaczarowani wpatrzeni w ekran czekaliśmy na kreskówki.
                                Na ekranie byl szyb kopalni węglowej i taki sygnal---mam go w uszach do dzisiaj.
                              • ewa9717 Re: programy telewizyjne 31.03.12, 12:19
                                horpyna4 napisała:

> Ja pamiętam, jak był tylko jeden program. I jakie to było wielkie halo, jak pow
                                > stał drugi.
                                Ba, a ten drugi nie od razu cała Polska miała. Kilka lat trwało, zanim Dwójka pojawiła się w pipidówku, pamiętam, jak zazdrośnie sprawdzaliśmy, jakie to frykasy omijają nas przez ten brak ;)
                            • tymon99 Re: programy telewizyjne 31.03.12, 11:00
                              ryska2604 napisała:

> A pamietacie jak nieraz coś wysiadło i na ekranie przez 15-20 min. plumkało
                              > i była taka wieza?

pamiętam plumkanie, to była "pieśń o irlandii".
        • tymon99 Re: programy telewizyjne 31.03.12, 10:51
          aga-kosa napisała:

> Kiedy nasze starsze dziecię miało 16 - 17 lat w TV późnym wieczorem szła seria
          > "Różowa landrynka"

to chyba była jednak "różowa seria"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka