Dodaj do ulubionych

Czapki studenckie

21.05.15, 00:18
W drugiej polowie lat 60 tych pojawil sie I rozwinal zwyczaj noszenia czapek z daszkiem przez studentow uczelni wyzszych oraz liceow. O ile pamietam to w Warszawie - czapki brazowego koloru nosili/ly studenci I studentki Politechniki Warszawskej, zas niebieskiego koloru uczniowie/uczennice Liceum Ogolnoksztalc. im Zamoyskiego. Wg mej pamieci zwyczaj ten zakonczyl sie w pol lat 70 tych.
Jakie czapki noszono na innych uczelniach/ w innych miastach akademickich?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Czapki studenckie 21.05.15, 08:45
      Uniwersytet Warszawski - białe z czerwonym otokiem. Chyba podobne, tylko z amarantowym otokiem, miała Akademia Teologii Katolickiej, ale nie jestem pewna.
      • ewa9717 Re: Czapki studenckie 21.05.15, 20:16
        Z Wrocławia w połowie Gierka też pamiętam jakieś niedobitki w białych czapkach, ale barwa otoku już mi nawet nie majaczy; mam niejasne wrażenie, że te czapki to na jakichś osobnikach z uniwerku, pewnie nieciekawych, bo ciekawymi bym się może zainteresowała ;)
        • plater-2 Re: Czapki studenckie 21.05.15, 22:39
          Studiowalam w latach 1973-1978 w Warszawie i żadnych czapek studenckich nie pamietam.

Pamietam ze szkoły podstawowej coś, co nazywalo sie "czapka uczniowska".

Nosili tylko chlopcy. Była to czapka z ciemnoszafirowego aksamitu z daszkiem, kaszkiet, na wzor studenckiej.
    • matylda1001 Re: Czapki studenckie 21.05.15, 23:57
      Akademia Medyczna w Warszawie.
      Na wydziale lekarskim były białe czapki z czarno-czerwono-czarnym otokiem. Farmacja miała białe czapki z czarno-żółto-czarnym otokiem. Za moich czasów (lata osiemdziesiąte) nikt już nie nosił.
      • horpyna4 Re: Czapki studenckie 22.05.15, 07:43
        O ile dobrze pamiętam, to najwięcej czapek studenckich w Warszawie noszono krótko po marcu 68. Była to taka trochę forma protestu i drażnienie się z milicją.

Potem ten obyczaj umarł śmiercią naturalną. Wygasł chyba z zakończeniem studiów przez ostatnich studentów tamtego pokolenia.
        • plater-2 Re: Czapki studenckie 22.05.15, 20:37
          Bo weszly w mode "degolówy"
          • horpyna4 Re: Czapki studenckie 22.05.15, 21:07
            No, niezupełnie. Degolówy weszły w modę zaraz po wizycie de Gaulle'a, która się odbyła w 1967 roku. Moda na nie utrzymywała się kilka lat, czyli równolegle ze "szczytem" czapek studenckich. I oczywiście degolówkę mógł nosić każdy facet, a studencką czapkę tylko student lub studentka.
            • ewa9717 Re: Czapki studenckie 22.05.15, 21:22
              Degolówkę mogła też nosić facetka, nawet taka w podstawówce, szpanowałam w pipidówku degolówką obstalowaną w samy stolycy ;)
              • horpyna4 Re: Czapki studenckie 23.05.15, 09:44
                To prawda, ale raczej nosili je faceci. Przynajmniej we wspomnianej stolycy.

Za to studenckie czapki były z założenia "bezpłciowe" (chociaż miały fason męskich czapek) i nosiło je sporo studentek. Ja nie nosiłam, bo w ogóle nie lubiłam czapek na własnej głowie, ale część moich rówieśnic nosiła.
                • luccio1 Re: Czapki studenckie 05.06.15, 00:48
                  Jako przedstawiciel pokolenia nieco młodszego czapki takie widywałem na głowach studentów jako uczeń szkoły podstawowej.
                  W liceum (początek lat 70.) byłem harcerzem. Ten mundur nosiłem z ochotą. Natomiast tuż po maturze odprułem tarcze (i cztery "winkle" oznaczające klasę IV) i z marynarki, i z płaszcza-prochowca na jesień, i z kurtki zimowej.
                  Chociaż i w płaszczu, i w kurtce - ze śladami po tarczach - chodziłem jeszcze przez pierwsze dwa lata na zajęcia na UJ, zaś przez pierwszy rok studiów wkładałem jeszcze garniturek licealny - też ze śladami - z braku innego ubrania "uroczystego".
                  • ewa9717 Re: Czapki studenckie 05.06.15, 17:39
                    Jesteśmy w podobnym wieku, nie widziałam żadnego z kolegów, który na zajęcia (nie tylko w szkole artystycznej, ale i w polibudzie czy uniwerku) za sredniego Gierka i dalej biegał w garniturku...
                    • luccio1 Re: Czapki studenckie 05.06.15, 17:52
                      Na zajęcia oczywiście w nim nie chodziłem - ale musiałem go wkładać (z braku czego innego) na wszelkie domowe okazję świąteczne typu Imieniny. Pamiętam, że zasiadałem w nim do pierwszej Wigilii podczas studiów.
                      • trevistas Re: Czapki studenckie 06.06.15, 00:36
                        Mozna by przy okazji podjac kwestie umundurowania szkolnego.
                        Uczniowie Technikum/kow Kolejowego/wych dlugo nosili mundury, uczniowie szkol lesnych tez, wiem ponadto, ze uczniowie Technikum Budowy Okretow w Gdansku - nosili mundury.
                        W jakich szkolach ponadto noszono mundury?
                        • czuk1 Re: Czapki studenckie 12.06.15, 23:50
                          W Technikum Statystycznym GUS w Bydgoszczy nosiliśmy czapki uczniowskie czworokatne, ciemno zielone, z paskiem bialo-czerwonym.
                          Na studiach - WSE Kraków , nie nosiłem czapki studenckiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka