izabelski 07.08.08, 01:35 kojarza mi sie z niedzielnym leniwym popoludniem www.youtube.com/user/jurek46pink Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brillen Re: przedwojenne przeboje 07.08.08, 18:47 Przed 13 grudnia? to chabry z poligony i takie tam... Gdy piosenka szła do wojska (Maryla Rodowicz) / Przyjedź mamo na przysięgę (Trubadurzy) / Nasza kompania (Grupa ABC) / Wszystko dla mojej miłej (F. Gałecki) / Szli na zachód osadnicy (Dana Lerska) / Jak na lato (Wiktor Zatwarski) // Takiemu to dobrze (Józef Nowak) / Nie było wtedy róż (Zdzisława Sośnicka) / Kaśka (Tadeusz Woźniakowski) / Wierzby, które nie płaczą (Adam Zwierz) / Tak długo was chłopcy nie było (Regina Pisarek) Gdzie ten festiwal w Kołobrzegu? ha? Odpowiedz Link
izabelski Re: przedwojenne przeboje 07.08.08, 18:53 zupelnie zapomniaalm o tym festiwalu :-) ale orkeistry i chory wojskowe sa na calym swiecei - chociaz glownei chodza na parady:-) Odpowiedz Link
luccio1 Re: przedwojenne przeboje 07.08.08, 20:50 pamiętam - w końcu lat 50. powtarzano w radio co i rusz piosenkę: Gdy wrócisz - o nic Cię nie zapytam, serdecznie Cię przywitam jak gdyby nigdy nic... Gdy wrócisz - po tylu, tylu latach, zastaniesz pokój w kwiatach jak gdyby nigdy nic... Aranżacja była w stylu lat 50. Nie pamiętam, która z ówczesnych gwiazd to śpiewała. Dopiero po latach dowiedziałem się, że utwór pochodzi z r. 1937 albo 1938 - usłyszałem go w którymś z polskich filmów, powtarzanych przez telewizję w ramach programu "W starym kinie"... Odpowiedz Link
luccio1 Re: przedwojenne przeboje 17.11.13, 17:54 Znalazłem tę piosenkę - w pierwszym wykonaniu Mieczysława Fogga z orkiestrą firmy "Syrena-Electro" - nagranie z r. 1936. chomikuj.pl/AnusiaMarusia/Piosenki+zostaly+choc+lata+minely/1936 Cały tekst: Gdy wrócisz - o nic Cię nie zapytam, po prostu Cię przywitam jak gdyby nigdy nic.. Gdy wrócisz - po tylu długich latach, zastaniesz pokój w kwiatach jak gdyby nigdy nic... Lecz gdy w tej chwili napotkasz mój wzrok, dojrzysz w nim żal, tak wielki żal, że wstrzymasz Swój krok. Zrozumiesz, że coś się w Nas skończyło, choć chcesz to wskrzesić siłą jak gdyby nigdy nic... Odpowiedz Link
luccio1 Re: przedwojenne przeboje 08.08.08, 14:40 W r. 1958 albo 1959 nagrano płytę długogrającą średnicy 25 cm, 33 1/3 obr./min. - składankę nowo zaaranżowanych przebojów II RP. Były tam m.in. "Czy Pani mieszka sama?", "Trzy listy", "Księżyc nad Tahiti", "I zawsze będzie czegos Ci brak..." - - ot, taki gest władzy ludowej w stronę ludzi, którzy w "tamtej" Polsce byli już dojrzali - a w tej nowej ciągle jeszcze nazywało się, że "w sile wieku". W latach 60. (bliżej końca dekady) wydano longplaya średnicy 30cm - tam były te same i podobne utwory, ale w wykonaniu wyłącznie orkiestrowym, bez tekstów. Płyta miała tytuł: "Stare przeboje - nowe rytmy" (i to samo wtłumaczeniu na angielski!). Odpowiedz Link
cromwell1 Re: przedwojenne przeboje 08.08.08, 18:09 luccio1 napisał: > > W latach 60. (bliżej końca dekady) wydano longplaya średnicy... longa luccio longa ewentualnie plyte dlugograjaca;) Odpowiedz Link
hajota Re: przedwojenne przeboje 09.08.08, 10:37 cromwell1 napisał: > luccio1 napisał: > > > > > W latach 60. (bliżej końca dekady) wydano longplaya średnicy... > > longa luccio longa > ewentualnie plyte dlugograjaca;) E tam, potwierdzam, że mówiło się na to "longpleje". Odpowiedz Link
cromwell1 Re: przedwojenne przeboje 10.08.08, 14:11 pewnie jeszcze mowilo sie albumy studyjne albumy koncertowe longi powtarzam longi;) pzdr. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: przedwojenne przeboje 10.08.08, 16:28 Myślę, że to, jak się mówiło, zależało od regionu. Ja też znam wyłącznie "longpleje", a nie żadne "longi". Odpowiedz Link
a_weasley Re: przedwojenne przeboje 17.11.13, 19:35 Cromwell1 napisał: > jeszcze mowilo sie albumy studyjne > albumy koncertowe Nie mieszajmy pojęć. Album to była niejako płyta w dwóch tomach, dwie płyty we wspólnej (rozkładanej) kopercie. Dwa longplaye właśnie. Odpowiedz Link