Dodaj do ulubionych

Witam i pytam

14.06.07, 11:15
Witam
Czytam od wczoraj to forum i mam do was pytanie? Mój dugi synek urodził się
20 marca przez CC otrzymał 8 i 10 pumktów. W szpitalu nie miał robionego
badania przesiewowego słuchu (brak tego sprzętu w prywatnym szpitalu
)Umówiłam sięna badanie przesiewowe do Chorzowa na Turchana termin na
czerwiec. Gdy miła ok 2,5 tygodnia udało mam sięzrobić to badanie w innej
porodówce i badanie wyszło dobrze ale nie mam potwierdzenia tego badania.
Wczoraj byliśmy na tym badaniu przesiewowy na Turchana i okazało się że mały
niereguje zupełnie na wysyłane sygnałybyłm bardzo zaskoczina że nawet nie
zapytałam jak to była wysokść sygnału. Powiedziałm lekarce o tym badaniu więc
ponowiła badanie ale też nic. Lekarka powiedział że na tym badaniu to ona
nie stwierdzi czy dziecko niedosłyszy że może to być wina zaklejonego uszka
woskowizną ? Mamy za 2 tygodnie kolejne badanie słuch a jak to będzie dalej
nie prawidłowe to pod koniec lipca badanie BERA. Przed następną wizytą
idziemy do laryngoloa na przeczyszczenie uszek.
Jak myślicie czy to woskowizny czy jednak mały ma coś ze słuchem nietak
Pozdrawiam i czekam na odpowiedż
Obserwuj wątek
    • e-tron Re: Witam i pytam 14.06.07, 20:08
      Badanie przesiewowe nie daje jednoznacznego wyniku. Moze jedynie wskazywać, ze
      cos się moze dziać ze słuchem albo z uszami (woskowina, płyn itp.) niedobrego,
      ale niekoniecznie i dlatego dla spokojnego sumienia warto zdobic bere.
      • akml Re: Witam i pytam 15.06.07, 09:03
        czekamy na kolejne badania, badanie Bera mamy mieć pod koniec lipca
    • akml Re: Witam i pytam 26.06.07, 08:27
      badanie przesiewowe wyszło żle czekamy na BERA
      • mamaliwki Re: Witam i pytam 26.06.07, 19:02
        Witaj! a jak Ty zauważasz? czy mały reaguje? budzi się ze snu pod wpływem
        głośnych dźwięków? My mieliśmy pierwsze badanie bera w katowicach jak córeczka
        miała 6 tyg.( też urodziła się w marcu),teraz ma 3miesiące i 3 tyg. Badanie
        przesiewowe wyszło źle bera w naszym przypadku potwierdziło niedosłuch.
        • akml Re: Witam i pytam 27.06.07, 10:34
          mamaliwki napisała:

> Witaj! a jak Ty zauważasz? czy mały reaguje? budzi się ze snu pod wpływem
          > głośnych dźwięków? My mieliśmy pierwsze badanie bera w katowicach jak
          córeczka
          > miała 6 tyg.( też urodziła się w marcu),teraz ma 3miesiące i 3 tyg. Badanie
          > przesiewowe wyszło źle bera w naszym przypadku potwierdziło niedosłuch.

Jak dzwięk jest bardzo głośny to reaguje ale nie nie kieruje główki w strone
          dzwięku np ja mu puszcze pozytywke obok ucszka ale jej nie widzi. obserwuje
          go ale juz sam nie wiem co jest a co nie jest My czekamy na BERA ale dopiero
          mamy 23 lipca będzie miał wtedy 4 miesiące U nas to sytuacja była troche
          inna mały nie mił badania przesiewowego zaraz po urodzeniu jak mił 2 tygodnie
          wyszło ok a jak robliiśmy mu gdy mił ok 3 miesięcy wyszło żle następne za 2
          tygodnie po czyszczeniu usszek też żle Idziemy dzis prywatnie to sprawdzić
          BERA mamy robićna Turchana w Chorzowie lekarka powiedziła że jak coś będzie nie
          tak to do Katowic
          Jak myślisz może lepiej zrobić BERA odrazu w Katowicach
          A jak jest teraz u was po badaniu BERS co dalej robicie malutka jakie ma
          badania czy rehabilitacje ? Ja nie mam pojęcia co robić Ja jestem z Ślaska
          Pozdrawiam
          • mjtom Re: Witam i pytam 19.07.07, 20:27
            Hej, to mi przypomina odwrotna sytuację jaka była u mnie. To jest cały czas
            wychodziło dobrze a po prawie 5 latach badanie wykazało w innym mieście, tj. w
            Poznaniu, że mam głęboki mieszany ubytek słuchu, tj. uszkodzenie obustronne
            nerwu słuchowego i błony bębenkowej(po paracentezie miałam robione, kiedy byłam
            całkowicie zdrowa, zwyczajnie na wszelki wypadek przebił mi nerwy w wieku 2
            lat). Z tego co opisujesz, wynika iż coś nie tak. Na upośledzenie słuchu może
            wiele czynników wpływać, nie tylko woskowina. Może być to zła budowa narządu,
            krzywa przegroda nosowa, może uciskać w jakiś sposób nerw słuchowy, mogą to byc
            zatoki, albo zwykłe przyziębienie. Nie czekaj na wynik tak jak ja czekała, tj.
            jak moi rodzice. Ja zaczęłam nosić aparat słuchowy dopiero w wieku 8 lat... Magda
          • mamaliwki Re: Witam i pytam 23.08.07, 15:15
            Witaj! napisałam do Ciebie na emaila, odpisz proszę.
            Pozdrawiam!
            • mjtom Re: Witam i pytam 24.08.07, 21:49
              Hej, do mnie pisałaś?bo ja nie miałam teraz prawie m-c komputera, siadł mi...Magda
              • mamaliwki Re: Witam i pytam 24.08.07, 21:56
                Nie-pisałam do akml. Przepraszam za zmyłkę- pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka