Dodaj do ulubionych

Poczta dla Tygryska

13.02.04, 23:27
Jestem fanką obrazków w książkach dla dzieci. Poczta dla Tygryska ma super
obrazki.
Ale jest kilka rzeczy, które mi się w tej książeczce nie podobają.
Dlatego lisek idzie z gąską na jej pogrzeb? Podczas czytania zawsze to omijam
i boję się, że ktoś inny to Ignasiowi przeczyta. Rozumiecie o co w tym
chodzi?
Pozdrawiam. Asia
Obserwuj wątek
    • ewap_mama_alexa Re: Poczta dla Tygryska 14.02.04, 03:52
      Za ilustracje bardzo ksiazki o Misiu i Tygrysku lubie, natomiast tresc wzbudza
      we mnie troszke mieszane uczucia. Nieco zbyt filozoficzne to momentami dla 3-4
      latka, nie wydaje Ci sie? Lis wybierajacy sie z gaska na jej pogrzeb troszke
      mnie zaskoczyl, niewatpliwie Lis bedzie tego pogrzebu przyczyna. Zdaje sie ze
      powinnismy oswajac dzieci z prawami natury... Z punktu widzenia doroslego to
      taki czarny humorek, nie jestem pewna czy dzieciom juz potrzebny. Ale moze
      przesadzam, zreszta troche starszym dzieciom to pewnie w ogole nie przeszkadza.
      Co jeszcze Ci sie tam nie podoba?

Pozdrawiam,
      Ewa
    • milorzab Re: Poczta dla Tygryska 14.02.04, 21:09
      Co do zjadania sie przez zwierzęta to nie chodzi mi to, żeby dziecku o tym nie
      mówić. Wie, że tak jest. Kot zjada ptaszka, mors rybkę. Ale w książeczkach
      zwierzęta często wystepują w rolach równoprawnych. Czyli są to właściwie ludzie
      w zwierzęcych skórach. I zjadanie takiej gąski - to kanibalizm.
      I jeszcze nie za bardzo podoba mi się kret i laseczka. Mi się to kojarzy.
      Dziecku nie. I jakoś dziwnie mi się to czyta.
      Tygrysek i Miś wyglądają jak po imprezie.
      Na ścianie obrazek z panią w rozkroku wisi.
      I do tego takie depresyjne klimaty. I ten nieszczęsny Tygrysek zamiast jakoś
      się za siebie zabrać, to brnie w swoje chore od uzależnienie od Misia. Jeszcze
      trochę kontroli, jeszcze bliżej, bez ciebie mnie nie ma.
      Nie wiem czy Ignaś czuje te problemy. Lubi tę książeczkę. Bawi się w pocztę. W
      pisanie piórem. A ja mieszane uczucia. Pokazałam tę książkę różnym znajomym,
      którzy nie mają dzieci i nie są poddani odpowiedniej reklamie. I wszyscy
      stwierdzili, że jednak dziwna. Pozdrawiam. Asia
      • kolorko Re: Poczta dla Tygryska 14.02.04, 22:25
        A co to za ksiażka, kto ją napisał i wydał- bo ja chyba o niej nie słyszałam??
        Ania
        • ewap_mama_alexa Re: Poczta dla Tygryska 14.02.04, 22:57
          "Ach, jak cudna jest Panama" (nie mam pod reka, wiec cytuje z pamieci,jest w
          Kanonie Ksiazek dla Dzieci)
          "Poczta dla Tygryska"
          "Idziemy po skarb"
          Napisal Janosch, wydal Znak
      • ivek Re: Poczta dla Tygryska 16.02.04, 08:20

My sobie zartujemy z najlepsza z zon, ze to powiesc o dwoch sympatycznych
        homoseksualistach. Wystarczy obejrzec odpowiednio tekst i obrazek na ostatniej
        stronie ;).
        Sam nie wiem co myslec jednak o tej ksiazce Janoscha. Faktycznie momentami dla
        dzieci wydaje sie zbyt drastyczna. Nam pomogl fakt, ze nasz synek ma dopiero
        rok, wiec nie zrozumial tych rzeczy, ktore nas rozsmieszaly (niektore
        ilustracje), lub zdziwily (wspomniany przez Was wyzej lis wybierajacy sie na
        pogrzeb gesi w pozycji dla najmlodszych).
        Na pewno ta ksiazka sie wyroznia na tle innych pozycji.
        pozdrawiam,
        Ivek

• kolorko Re: Poczta dla Tygryska 26.02.04, 23:26
          Spodobała mi się ( wypożyczyłam z biblioteki). Świetnie napisana, poprawiła mi
          humor (szczególnie chłopina z wielkim nosem;))) ) Jaśkowi przeczytałam omijając
          wątki pogrzebowe- też mu sie bardzo podobała, zwłaszcza pomysły tygryska i
          misia. Ja uważam ,że książka jest fajna, przynajmniej rodzic nie nudzi się ,
          czytajac dziecku, no a rysunki- odjazdowe;))) Ogólnie- jestem miło zaskoczona;)
          Ale jak kupię, to ten pogrzeb zakleję.
          pozdrawiam- Ania

A jakie są pozostałe książki Janoscha???
          • kurkitrzy Re: Poczta dla Tygryska 27.02.04, 06:53
            Jest jeszcze: "Ach ,jak cudowna jest Panama" oraz "Idziemy po skarb".
            pozdr.
            Edyta
            • kolorko Re: Poczta dla Tygryska 27.02.04, 09:59
              Znam tytuły, pojawiły sie już w tym wątku, sprawdziłam też na stronie
              wydawnictwa;))) Ciekawa jestem jakie sa te pozostałe- ten sam klimat? Podobaja
              sie wam- szczególnie ta, która jest w kanonie ( Ach, jak cudowna jest Panama)???
              pozdrawiam- Ania
              • akve Re: Poczta dla Tygryska 28.02.04, 23:05
                "Ach, jak cudowna jest Panama" to pierwsza książka, która musielismy czytac
                naszemu ,wtedy dwuletniemu , Jędrusiowi(10lat) od deski do deski.Uwielbiał ją!
                Cytował fragmenty.I nam tez się podobała i podoba, ma swój klimat i nie ma
                wątków "pogrzebowych"jak w Poczcie. Potem czytalismy Jasiowi-tez był
                entuzjastą, a teraz Julkowi.Czwartemu tez będziemy czytać :-)
                A Poczta stoi na półce...
                pozdrawiam
                Ewa
                • milorzab Re: Poczta dla Tygryska 10.03.04, 22:07
                  Akve!
                  Lis zjada tam gąskę! A dokładniej przyrządza. NA urodzinową ucztę. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka