abepe
09.07.10, 00:15
Mój syn ostatnio zainteresował się powiedzeniami. Pyta co znaczą, kiedy można ich używać.
Przeglądam Ilustrowaną księgę przysłów dla dzieci (linkuję do Rymsa, bo można tu podejrzeć wnętrze), ale to nie do końca to o czym myślę, bo mamy tu tylko zestawienie przysłów, brakuje mi trochę słówka wyjaśnienia.
Mam wybór Gaudasińskiej z, oczywiście, jej ilustracjami - "Przysłowie prawdę ci powie", ale raczej dla kilkulatka te ilustracje są niezrozumiałe.
W szafie ukrywam SIANO W GŁOWIE, czyli trafiła kosa na idiom Agnieszki Frączek. Wiem, że inne książki tej autorki są także na podobny temat, które polecacie?
A może Kasdepke CO TO ZNACZY... ?
Przy okazji poszukiwań trafiłam na wywiad z (promotorem mojej magisterki:)Bogdanem Wojciszke na temat jego książek, które wcześniej oglądałam z zainteresowaniem - Nie rób drugiemu co tobie niemiłe
i Kobieta zmienną jest
. Książki te wyjaśniają prawdziwość przysłów w świetle wiedzy psychologicznej.
Po tym, jak dziecię po lekturze Asteriksa i Obeliksa zaczyna rzucać łaciną zastanawiam się też nad zakupem jakiegoś zbioru sentencji łacińskich z wyjaśnieniem pochodzenia poszczególnych. Miałam taki, gdy w liceum uczyłam się łaciny, ale wszystko mi "wyszło". Znacie jakiś warty zakupu?