Dodaj do ulubionych

Edukacyjne

25.10.10, 00:12
Ostatnio buszowałam w księgarni edukacyjnej w poszukiwaniu ciekawych pomocy do nauki czytania, a w rezultacie 'się wkręciłam' i szukałam pomocy w ogóle - ładnych pomocy, dobrych pomocy, porządnie zilustrowanych i wydanych. I popadłam w przygnębienie, bo taka popelina wizualna panuje "w temacie edukacyjnym", że aż mi się edukować odechciało. Tzn. edukować dzieci. Może wy mieliście więcej szczęścia.
Ja znalazłam Szop Pracz i Przyjaciele (ciekawam, dlaczego wszystko wielką literą) Ewa Rycombel / il. Joanna Kłos / wyd. Harmonia
Widzę, że sensownie zilustrowana jest także Żabka Rzekotka i jej drużyna
Harmonia ma jeszcze kilka fajnych szlaczków i innych zygzaczków, ale reszta jak wszędzie.
Poza tym ciekawy zestaw do nauki postrzegania: "Kocham się uczyć. Odwracamy obrazki, aby dziecko kochało czytać, nie bało się geometrii i czytania mapy na lekcji geografii" (uff) Jagoda Cieszyńska / wyd. Edukacyjne - > tekturowe karty, a na nich małe obrazki obracane w różnych płaszczyznach, do tego zestaw tych samych obrazków na małych kwadracikach pleksi. Wszystko cz-b i proste. Myślałam, że wg tej linii idzie wydawnictwo, ale reszta to szkaradki.
No i https://www.palatum.pl/?logopedia,6 z rysunkami Piotra Fąfrowicza wydawnictwa Palatum.
Świetne są zeszyty z wyd. Wyspa, ilustowane przez Agnieszkę Żelewską: Danuta Chwastniewska "Poczytam ci, mamo" i inne.
Coś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • steffa Re: Edukacyjne 25.10.10, 00:28
      Zapomniałabym o moim faworycie, czyli o zeszycie Gryzmoły dla ślimaka Adama Adacha / wznowione przez wyd. BEA
      Ale to raczej "pomoc psychologiczno-rysunkowa".
      • anna_mrozi Re: Edukacyjne 25.10.10, 10:36
        Jeśli chodzi o naukę czytania i pomoce edukacyjne "w ogóle" ostatnio w wątku Alistar
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,117345808,117452211,makummi.html
        pisałam o makummi

Minusem dla mnie tej serii jest strona "literacka" (dużo powiedziane), ale to akurat można pominąć.

Z Granny, w serii "Klub przedszkolaka", jest gra "Już czytam" - poziom trudności: "dla początkujących".

Jeśli chodzi o inne pomoce edukacyjne - lubimy Lektorkletta:
        "Janek pisze i rysuje" (jest też odpowiednik dla dziewczynek)
        www.nudastop.pl/nauczyciele/katalog/show/id/22
        Poziom trudności odpowiedni dla przedszkolaka.

A zagadki logopedyczne i memo z il. Fąfrowicza faktycznie piękne :)
        • steffa Re: Edukacyjne 25.10.10, 10:53
          No właśnie miałam wpisać "Już czytam" i zapomniałam. Ilustracje Piotr Socha, a dołączone do układanki wierszyki (zwierzęta dzielone na cztery) napisał Wojciech Widłak. Są też takie dzielone słowa-zwierzęta na trzy i cztery z Kalimby. Choć tak naprawdę interesują mnie wydawnictwa stricte wspomagające - zeszyty wyrównaczo-edukacyjne, nazwijmy je. Dla dzieci 7+. Dla młodszych jest więcej ciekawych pozycji. M.in. to, o czym wspomniałaś z Lektorkletta. Także ciekawa seria z Naszej Księgarni - 4 zeszyty serii "Akademia detektywa Pozytywki" Grzegorza Kasdepke, il. Piotra Rychel. 2, 3, 4 i 5 lat.
          • abepe Re: Edukacyjne 25.10.10, 13:19
            forum.gazeta.pl/forum/w,16375,92758192,92767103,Re_Siedzi_i_czyta_.html
            Chyba tu coś było na temat pomocy.
            • steffa Re: Edukacyjne 25.10.10, 16:37
              Tam niestety nie ma. Podlinkowałaś serię z Wyspy, która już 'wypłynęła', druga to link do allegro, który się 'przeterminował' (Proszę podawać tytuły! ;-). No i jeszcze jedna brzydka, czyli odpada. Szukam: ładnych i mądrych, do tego dla dzieci 7+. :D
              • abepe Re: Edukacyjne 25.10.10, 17:17
                O, przepraszam za brak tytułu (ale nie byłam wtedy moderatorką, więc proszę mi nie wytykać;))). Podejrzewam, że to był po prostu "Elementarz" i to na tyle brzydki, że nie warto było o nim mówić:)

Z pomocy do pisania mamy także literki na małych kartonikach (w wersji pisanej i drukowanej), którymi się "pisze" wkładając je do przezroczystych kieszonek.
                • steffa Re: Edukacyjne 25.10.10, 23:03
                  A które podręczniki z Nowej Ery były ilustrowane przez naszych przemiłych ilustratorów? :D
                  • bea-sjf Re: Edukacyjne 25.10.10, 23:26
                    Cała seria "Nowe Już w szkole" i "Raz, Dwa, Trzy..." od zerówki do klasy 3 jest pięknie dopieszczona ilustracyjnie- wypiszę nazwiska z podręcznika do kl.!:
                    Bruchnalski, Dudek, Fąfrowicz, Kaszuba-Dębska, Kozyra-Pawlak, Kowalska, Olechnowicz- Czernichowska, Poklewska-Koziełło, Wasiuczyńska, Żelewska. Ale pamiętam, ż w kl. 3 byli też inni ilustratorzy. Cykl "Chcę wiedzieć więcej" czy "Radzę sobie coraz lepiej" może służyć idealnie jako "pomoc" edukacyjna:) .
                    • steffa Re: Edukacyjne 26.10.10, 00:12
                      Pamiętam wątek na ten temat. Rozpoczęła się też tam rozmowa na temat tego, co przeżywają ilustratorzy przy ilustrowaniu takich wydawnictw.
                      Mój syn nie ma w szkole podręczników. Kupię zatem te.
                    • tattarak Re: Edukacyjne 26.10.10, 00:17
                      bea-sjf napisała:
                      > Cała seria "Nowe Już w szkole" i "Raz, Dwa, Trzy..." od zerówki do klasy 3 jes
                      > t pięknie dopieszczona ilustracyjnie...

Podręczniki są niesamowite. Przyznaję, że wybierając szkołę dla mojego obecnego zerówkowicza, sprawdzałam też podręczniki... I je mamy :-)

Przy okazji Nowej Ery - jest nowa publikacja "Proste przepisy na szkolne sukcesy". Niby o rzeczach oczywistych, ale w formie poradnika kulinarno-edukacyjnego dla rodziców (wiekowo oceniam 5+, dzieci oczywiście :)
                      www.nowaera.pl/raz-dwa-trzy-teraz-my/klasa-1/porady-praktyczne-dla-pierwszoklasistow.html
    • n.rek Re: Edukacyjne 26.10.10, 11:10
      a jak dla mnie rządzi seria książek edukacyjnych Barbary Wernsing Bottmeyer ( ambelucja.pl/index.php?name=Autor&value=Barbara+Wernsing-Bottmeyer )
      są świetne dla ciekawskich (do których należy mój synek zdecydowanie :))
      • uccello nie tylko alfabet 02.11.10, 00:52
        kapitalny wydaje mi się ten patent:
        atelierpourenfants.blogspot.com/2010/06/alphabet.html
        • ap77 Re: nie tylko alfabet 02.11.10, 20:37
          www.canca.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4
          samemu mozna zrobic!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka