Dodaj do ulubionych

Wiersze dla dzieci

26.03.11, 19:48
Podsumowując poprzedni rok napisałam, że gromadzę właśnie zbiorki poezji dla dzieci:

Te tomiki wierszy, to głównie nie są nowości na rynku.
Z Ezopa
"Dziwny kraj" Beszczyńskiej,
"Co się komu śni a nawet nie śni" Kulmowej,
"Śpiące wierszyki" Papuzińskiej.
I jeszcze Papuzińska z Mili:
"Opowieść", "Rozwesołki" i "Kapelusze".
I Papuzińska z Literatury:
"Kołysała mama smoka" i "Mały księżyc i inne wiersze na noc"
Zastanawiam się nad tymi nieszczęsnymi tomikami z ilustracjami Orlińskich, które tak okrutnie potraktował grafik z Librone:
"Dom czarownicy" Beszczyńskiej,
"Hulajnocka" Papuzińskiej.
I chyba wyciągnę wreszcie z szafy "Wieczór autorski Bromby i Fikandra".
Z mniej lirycznych - w czytaniu i słuchani cały czas dr Seuss i "Od A do Z" i "Od 1 do 10":)

A tu mamy wysyp nowości w liryce dla dzieci. Chyba ostatnio nie było podsumowania. Warto powrzucać, bo może ktoś szuka? Co zdobyliście ostatnio? Co lubią Wasze dzieci? Co wyszło?
Obserwuj wątek
    • yantichy Re: Wiersze dla dzieci 26.03.11, 20:45
      Dziękuję za ten wątek! Miałam właśnie założyć cuś na kształt pt.: "Jakie zbiory wierszy polecacie", żeby wyłapać jakieś sensowne zbiory dla potomka.

Ja, w szaleństwie empikowej przeceny, kupiłam "Małpę wieczorną..." Natalii Usenko. Pytałam o nią na forum, ale bez odzewu. Niestety rzecz została wydana w serii z wyjątkowo koszmarnymi ilustracjami. Chyba dorobimy własne.

Czekamy też na "Rymobranie" Agnieszki Frączek. Nie mamy jeszcze żadnej książki tej autorki. Jej wiersze w antologii "Wędrówka przez słówka" nie porwały mnie szczególnie, ale może próbka nie była reprezentatywna.

Przed nami też "Cynamon i Trusia. Wierszyki na okrągły rok". Pierwsza część bardzo nam się podoba mimo, że przekład miejscami chropawy.

A z wykopalisk archeologicznych chętnie sięgnęłabym po "Wiersze dla Krzysia" Milne`a, cóż gdy młody nazbyt młody :/
      • pepperann Re: Wiersze dla dzieci 26.03.11, 22:04
        "Wiersze dla Krzysia" to jeden z moich ulubionych tomików i czytam dziewczynom od niemowlęctwa, a nawet wierszyk "Śniadanie króla" był tym, przy którym moja starszaczka pierwszy raz zaczęła się śmiać na głos :-)

U nas króluje D. Wawiłow - "Strasznie ważna rzecz", "Wiersze dla niegrzecznych dzieci", "Daktyle" i różne małe książeczki. Oczywiście Tuwim/Brzechwa gdzieś tam się przewijają. Bardzo, bardzo lubię wiersze Marianowicza, ale do dziewczyn jeszcze nie każdy trafia.
      • anna_mrozi Rymobranie 27.03.11, 11:45
        "Rymobrania" nie lubię. Dzieci czytały raz, nie chcą wracać.
        Banalne, nudny, powtarzający się schemat.
        Najlepszy wg mnie tomik A.Frączek to "Berek Literek". Lubię go za "całościową koncepcję".
    • abepe Re: Wiersze dla dzieci 26.03.11, 21:17
      Z tych, które wymieniłam w pierwszym poście kupiłam w końcu:
      Z Ezopa:
      "Dziwny kraj" Beszczyńskiej,
      "Co się komu śni a nawet nie śni" Kulmowej,
      "Śpiące wierszyki" Papuzińskiej.
      Z Mili:
      "Opowieść" i "Kapelusze" Papuzińskiej.

Polecam wszystkie, ale jeszcze do wielkiego czytania u nas nie trafiły. Te z Ezopa dla nieco starszych dzieciaków, podstawówkowiczów.
      Na razie siedmiolatek przeczytał sam "Opowieść", czytał i oglądał w skupieniu.

Kupiłam też "Kanapkę i innych wierszy kapkę" Frączek - dzieciaki mają z niej dużo radości.

A tydzień temu, w ramach pawlakowego weekendu siedmiolatek kazał sobie przeczytać Beszczyńskiej "Z górki na pazurki" i Iłłakowiczówny "Chodzi, chodzi baj po ścianie". To uczta dla oczu i uszu.

Oczywiście większość tych tomików była już omawiana, ale pod hasłem "wiersze" ciężko się dokopać. Warto jednak wrzucić w wyszukiwarkę konkretny tytuł.

O innych tomikach - następnym razem.
      • bea-sjf Re: Wiersze dla dzieci 26.03.11, 23:00
        Z ostatnio czytanych:
        "Pali się" Brzechwy- klasyka, podobało się bardzo chłopcom
        "Androny" Brzechwy -wciąż "pod ręką", czytane chętnie przez pierwszoklasistę
        "Roztrzepana sprzątaczka" Gellner- hit nad hity i salwy śmiechu : podgląd u źródła
        podobnie "Czekoladki dla sąsiadki" Gellner i "Rymobranie" Frączek ( choć nieco mniejszy hit), zdecydowanie Szymanowicz przypadł do oczy chłopcom (wcześniejszy link daje możliwość obejrzenia wnętrz również tych zbiorków wierszy)
        "O Felku, Żbiku i Mamutku" Woroszylski i Butenko ( ksiązka Roku 1990 IBBY)- z ulubionym wierszem "Przedziwny dzionek"
        Czytaliśmy wczoraj i dziś dra Seussa, jakoś jednak nie zachwyca, z wyjątkiem "O słoniu, który wysiedział jajko"- to jest wyśmienite !
        Wiersze Wawiłow w wersji Buki czyli "Rozśmieszanki.." - cytowane i wywołujące salwy śmiechu:)
        "Wiersze do poduchy" Strzałkowskiej, już troszkę nie dla moich synów ( wyrośli?), ale bardzo, bardzo mi się podobają.
        • kavakava Re: Wiersze dla dzieci 26.03.11, 23:36
          Młody (2lata4m-ce) bardzo ładnie reaguje na wiersze. Ma chyba pecha, że matka jest wielbicielką prozy;) Jednak ruszyłyście trochę moje sumienie i pewnie coś dopiszę do listy zakupowej. Na pewno:
          wywołane w osobnym wątku "Małe średnie i duże" Lengrena
          wychwalane od dawna na forum "Rozśmieszanki, Rozmyślanki, Usypianki" Wawiłow
          i chyba coś Kerna, co polecacie?
          Myślałam, że Kern raczej trafia do starszych, ale wypożyczyłam na próbę "Kapitan dalekomorskiej wanny" i młody dopraszał się jeszcze i jeszcze:)
          Oprócz Brzechwy, Tuwima bardzo dobrze czytało nam się
          zbiór wierszy Chotowskiej (fajne krótkie wierszyki o zwierzętach działające na maluchów),
          "Nasze Ptaki" Chotomskiej (+ płyta z odgłosami ptaków)
          wymieniane wyżej "Czekoladki dla sąsiadki" Gellner
          "Puszka Cacuszko" Janerki
          • kavakava Re: Wiersze dla dzieci 27.03.11, 18:44
            >zbiór wierszy Chotowskiej (fajne krótkie wierszyki o zwierzętach działające na
            maluchów)<
            tzn Chotomskiej:) "Wanda Chotomska dla najmłodszych"
            www.petlaczasu.pl/wanda-chotomska-dla/b00065924
    • anna_mrozi Re: Wiersze dla dzieci 27.03.11, 11:42
      Oprócz naszego zestawu "żelaznego": Tuwim, Brzechwa, Wawiłow, Kern
      polecam lubiane przez moje dzieci:

"Niesmacznik" Natalii Usenko (pisała o nim Steffa/Zorro ostatnio)

odkryty po Poznaniu
      "Król na wagarach" Papuzińskiej (piszę o nim na blogu)

I zapomnianego (nigdy nie odkrytego?) Przybosia - "Wiersze dla Uty"
      Pamiętacie ze szkoły?

(fragment)
      TELEFON DWULETNIEJ UTY

Halo! Hola! Hololo!
      Ucho idzie w głuchocho,
      a oko w dalekolo...
      Idzie, idzie po nici, po wici, po badylu,
      po liściu i gałęzi, i po zalesie lezie,
      a po igiele pędzi,
      idzie, idzie i idzie
      po dobroci-paproci i po oście-pozłość się,
      po konarkuku w górze, po sznurze od słuchajki,
      to uchoko iidzie
      i wyjdzie
      do lesionej zabajki, do zalesionej bajki,
      do czarocywnilesie...

- Hola! Holo! Zielolo ?
      Cicho. Odezwijże – się!
      Pluskaj nisko, głęboko,
      bełtotaj głośniej, ciszej,
      uwidzi – cię – usłyszy
      i oko, i uchoko –
      hola – halo – hololo,
      dalekolo...głęboko...

Marzy mi się jakieś sensowne wydanie tych wierszy
      • bea-sjf Re: Wiersze dla dzieci 27.03.11, 12:43
        Tak, tak- "Niesmacznik" jest rewelacyjny, ulubiony jest skandowany przez chłopców "super glut":)
        "Króla na wagarach" zapisałam do kupienia!
        Moi chłopcy lubią wierszowane historie, takie jak w zbiorze "Był sobie król"czy "Baśń o stalowym jeżu", "O czym szumiały czereśnie" (Janczarski).
        "Dong co ma świecący nos" przyjęty był z entuzjazmem.
        I zawsze Kern i Strzałkowska, niezawodni, długo by wymieniać tytuły.
        Niestety "Chodzi, chodzi baj..." nie dla moich chłopaków.

• abepe Re: Wiersze dla dzieci 27.03.11, 13:20
          Uff, zrobiłam sobie właśnie wstępne zestawienie. Na pierwszy rzut oka na regał, gdzie powinny stać tomiki - 27, teraz muszę przeszukać inne półki, bo się wiersze rozlazły. Jak znajdę większość - wkleję.
          • abepe Re: Wiersze dla dzieci 27.03.11, 13:25
            Mój siedmiolatek właśnie się wziął na pisanie wierszy:))

Jemu pasują liryczne ("Chodzi baj..." jak najbardziej), czterolatek na razie preferuje żartobliwe, ale Wawiłow, która bywa refleksyjna - może już być.

Anno - Przybosia poznałam w podstawówce, przygotowywałam jego wiersze (ale patriotyczne, takie czasy) na konkurs recytatorski. Dostałam potem tomik od polonistki (ach, to była nauczycielka!)
      • atzaga Re: Wiersze dla dzieci 03.10.11, 18:32
        A gdzie w ogóle można ten wiersz znaleźć poza internetem ?

Bardzo mi się podoba i wydaje mi się, że moje dzieci by to wciągnęło.
        • atzaga Re: Wiersze dla dzieci 03.10.11, 18:39
          Oj, przepraszam. Już znalazłam:-)
    • zo_79 Re: Wiersze dla dzieci 28.03.11, 11:25
      Marianowicz w wydaniu Dwóch Sióstr - Cudny! Warto mieć na półce, nawet na później, albo dla siebie. Zdecydowanie lektura dla starszych. U nas podziałało na 8-latkę, 3-latek olał kompletnie.
    • pa_yo Re: Wiersze dla dzieci 28.03.11, 12:08
      "Przygody przyrody" Zbigniewa Macheja z ilustracjami Tomka Brody
      https://merlin.pl/Przygody-przyrody_Zbigniew-Machej,images_product,13,978-83-606-0252-2.jpg
      • madagalia Re: Wiersze dla dzieci 30.09.11, 21:16
        Mam do Was pytanie. Czy w Brzechwie z Wytwórni są krótkie wierszyki o zwierzętach i wiersz Na straganie? Ciągle się nie mogę zdecydować jakiego Brzechwę kupić. Ciekawa jestem jeszcze, które z wierszy znajdą się się w wydaniu NK Brzechwa dzieciom. Nie wiecie? Doradzicie coś?
        Wiecie, że wydawnictwo Book House w swoim wydaniu wierszy Brzechwy poskracało niektóre? Ciekawa jestem czy zaszaleli również w Ulubionych wierszach babci, bo pamiętam że kiedyś nawet spodobały mi się w empiku.
        Znacie może jakieś przyzwoite zbiory, w których byłyby wiersze Wawiłow, Kerna, Fredry? Niby poezja u nas na daaalekim drugim planie, ale czasem coś przemycić się udaje.

• zona_mi Re: Wiersze dla dzieci 30.09.11, 21:30
      Mam wrażenie, że jakoś zapomniane i może niedocenione są wiersze Anny przemyskiej. My z Kacprem czytamy je co chwilę, na przemian z Brzechwą i Afraczkiem.
      Kto to jeszcze zna?
      Kocha pajacyk drewniany
      laleczkę z porcelany...

Albo różowy krasnoludek, co gwiazdy wprawia kwiatom?
      https://jarmila09.files.wordpress.com/2011/08/zagrajmy-w-zielone_okc582adka.jpg

No wiec co jakiś czas otwieramy tę książkę, na dodatek z obrazkami pana Wilkonia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka