Dodaj do ulubionych

o wychowaniu - dla rodziców?

12.07.11, 13:59
Witam,
czy i co czytacie nt wychowania, psychologii?
Był kiedyś taki wątek "psychologia", nie mogę go znaleźć, chyba zlikwidowany?
Znalazłam wątek "wrażliwe dziecko" i polecają tam książkę pod tym samym tytułem.
Uważam, że nasza 7-latka jest właśnie wrażliwa i nieraz nie wiem jak zareagować.
Polecają też anglojęzyczną
Highly Sensitive Child" - by Elaine N. Aron, Ph.D.
Czytam "charaktery", ale tam jest wszystko,
dziękuję,
pozdrawiam,
jola
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: o wychowaniu - dla rodziców? 12.07.11, 15:28
      Między wierszami wyczytałam, że nie chodzi raczej o "wychowanie, psychologię" (kogo ma dotyczyć książka? jaki przedział wiekowy?) w ogóle, a konkretny "problem" - i książkę/poradnik dotyczący "chowu" dzieci? W temacie "wrażliwości" dziecka (o co chodzi konkretnie?)
      • bursz Re: o wychowaniu - dla rodziców? 12.07.11, 15:57
        Witam,
        dotyczy wychowanie w ogóle, wiek 7 lat. (Kiedyś Dorota Zawadzka mówiła, że mało wiemy o wychowaniu własnych dzieci, że warto czytać i zgadzam się).
        Co czytacie jako rodzice, jakie poradniki dotyczące psychiki dziecka, wychowania, reagowania na konkretne sytuacje.
        Wydaje mi się, że wyraziłam się dość jasno?
        Dziękuję,
        jola
        • anna_mrozi Re: o wychowaniu - dla rodziców? 12.07.11, 18:14
          Jeśli chodzi o wychowanie w ogóle, to jest całe mnóstwo poradników, książek, złotych rad i "instrukcji obsługi". Część z nich oparta jest teorii konkretnej "szkoły" pedagogicznej.

"Współczesne nurty i teorie wychowania" B.Śliwierskiego podają ich ok. 20 (obecnie funkcjonujących). Nie chcę się wymądrzać, ale na swój prywatny użytek myślę, że każda z teorii ma swoje wady i zalety - podobnie jak poradniki "chowu" dzieci, które najczęściej pisane są w tonacji "JA jestem prorokiem" w kwestii jak postępować z Twoim dzieckiem.
          A tak wg mnie się nie da.

Współcześnie poradniki to najbardziej poczytne książki, a nie da się stworzyć uniwersalnej "instrukcji obsługi". Choć poradniki (zwłaszcza amerykańskie) próbują przekonać rodzica, że tak jest (w tym dostrzegam niebezpieczeństwo).
          To tyle na wstępie :) I Mam nadzieję, że Cię nie uraziłam. Jeśli masz ochotę poczytać, to super. Ale warto pamiętać, żeby zachować do poradników (zwł. dotyczących wychowania) zdrowy, krytyczny dystans.

Jeżeli chodzi o poczytność, to bardzo popularna od co najmniej kilku (kilkunastu?) lat jest
          hit Media Rodzina:
          "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały. Jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły" dużo informacji na www wydawcy

swego czasu równie popularna była teoria Thomasa Gordona Wychowanie bez porażek

Inne:
          O co pytają dzieci. O miłości i wychowaniu, W.Eichelberger (pedagogika Gestalt)

"Zrozumieć Montessori czyli Maria Montessori o wychowaniu dziecka" M.Miksza

Antypedagogika. Być i wspierać zamiast wychowywać, Hubertus Von Schoenebeck

Jest tego całe mnóstwo, dlatego pytałam czego konkretnie szukasz :)
        • steffa Re: o wychowaniu - dla rodziców? 14.07.11, 00:02
          Jeśli ma 7 lat, to na wychowanie już za późno. ;-) Podobno.
        • r0sie Re: o wychowaniu - dla rodziców? 14.07.11, 10:48
          bursz napisała:
          reagowania na konkretne sytuacje.

wydaje mi się, że najlepsza na konkretne sytuacje jest właśnie wspomniana już tutaj:
          "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały. Jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły"
    • anick5791 Re: o wychowaniu - dla rodziców? 12.07.11, 18:31
      Też czytam poradniki. Ostatnio zaciekawił mnie taki:
      www.amazon.com/Bringing-Up-Girls/dp/1414336489/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1310488028&sr=8-3
      Może nie jest wybitny, ale zwraca uwagę na kilka aspektów wychowania dziewczynek. O chłopcach jest dostępny podobny.
      Podobał mi się też ten:
      www.amazon.de/Kinder-f%C3%B6rdern-nach-Montessori-Selbstst%C3%A4ndigkeit/dp/3831010064/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1310488113&sr=8-1
      Ciekawa jestem też tego:
      polki.pl/kultura_ksiazki_artykul,10023934.html
      Może ktoś czytał i podzieli się wrażeniami?
      • abepe do anick5791 12.07.11, 21:57
        Czy mogłabyś skopiować swój wpis wpisując tytuły książek? Tytuł przydaje się, gdy ktoś używa wyszukiwarki, linka wyszukiwarka nie znajdzie.
        • anick5791 Re: do anick5791 13.07.11, 19:56
          Jasne, przepraszam :)

Chodziło o książki:
          "Bringing Up Girls" James C. Dobson
          "Kinder fördern nach Montessori: So erziehen Sie Ihr Kind zu Selbstständigkeit und sozialem Verhalten" Tim Seldin, Petra Thoms, Vanessa Davies und Jeanette Stark-Städele von Dorling Kindersley
          „Zła matka” Ayelet Waldman
      • anick5791 Re: o wychowaniu - dla rodziców? 13.07.11, 20:03
        Właśnie znalazłam angielską wersję - a właściwie oryginał - tej książki o metodzie Montessori:
        "How To Raise An Amazing Child the Montessori Way" Tim Seldin and Vanessa Davies
    • irmeline Re: o wychowaniu - dla rodziców? 14.07.11, 10:24
      Całe mnóstwo poradników przeczytałam lub przejrzałam niejako zawodowo parę lat temu, gdy pracowałam w "Charakterach" właśnie, i jeśli chodzi o wychowanie dziewczynek bardzo zapadła mi wtedy w pamięć książka Mary Pipher "Ocalić Ofelię". Zamierzam sięgnąć do niej za rok czy dwa i przeczytać ją ponownie, tym razem pod kątem własnej córki.
      tiny.pl/hfbv9
      Przejrzę jeszcze biblioteczkę w domu i napiszę później.
      • bursz Re: o wychowaniu - dla rodziców? 15.07.11, 14:21
        Witam,
        dziękuję i piszcie:-))
        Wypożyczyłam kilka pozycji z biblioteki. Czy przeczytam, nie wiem... Jest wśród nich pozycja którą cytowałyście po angielski, coś w stylu jak postępować z dziewczynkami (było oddzielnie z chłopcami).
        Oczywiście nie poszukuję czegoś aby wychowywać swoje dzieci, tylko aby się czegoś dowiedzieć. Daleka jestem od posługiwania się poradnikami, m.in. przy wychowywaniu dzieci (Któraś źle mnie zrozumiała). Natomiast uważam, że wielu rodzicom (mnie pewnie też) przydałoby się dowiedzieć więcej, bo przecież wiele nam brakuje (choć czasami). Od tego problemu zaczyna się polecana wyżej "jak mówić....jak słuchać..." Gratuluję natomiast Tym którzy są doskonali:-))))
        Zaczęło mnie też interesować, że bardzo wiele dziewczynek (moja też) zachowuje się tak jak mama, wiem normalne, ale mnie czasem takie zachowanie ..... zadziwia, irytuje, chciałabym inaczej. Zdaję sobie sprawę, iż zmianę należy zacząć od siebie, ale na to już za późno tym bardziej:-)))) ale może warto próbować, posługując się choćby podręcznikiem lub skorzystać z innej formy pomocy:-)))
        Dziękuję, polecajcie dalsze pozycje,
        pozdrawiam wakacyjnie, jola
        • donkaczka Re: o wychowaniu - dla rodziców? 16.07.11, 14:48
          ocalic ofelie mam i tez zawsze polecam
          bardzo dobra, a mala i tresciwa jest ksiazka Jiriny Prekop "Mały tyran" - naprawde bardzo goraco polecam
          lubie ksiazki duetów faber-mazlish oraz wyckoff-unell, tytuly sa rozne i ja z kazdej cos dla siebie wyciagnelam
          i jeszcze "wychowanie bez porażek" gordona, tam zrozumialam jedna rzecz o sobie, zreszta nie tylko o sobie, bo inni ludzie podobny irytujacy blad popelniaja ;)
          • bursz wychowanie bez porażek 19.07.11, 17:59
            Witam,
            donkaczka, napisz proszę czego się dowiedziałaś?:-))) Mam tę lekturę i nawet pewnie dawno temu ją czytałam,
            pozdrawiam,jola
            • donkaczka Re: wychowanie bez porażek 19.07.11, 19:33
              a taka w sumie pierdolka
              nie wiem czy pamietasz, tam jest duzo przykladowych dialogow z dzieckiem, dla mnie w czasie, gdy ja czytalam - totalna abstrakcja, dziecie bylo tlumoczkiem
              i tak sobie czytam, jak to rodzic ma w rozmowie co najwyzej ciagnac za jezyk, zachecajac tym samym dziecko do wyartykulowania problemu, przegadania go i czasem znalezienia rozwiazania - niby trywialne, ale chyba pierwszym odruchem rodzica jest podsuwanie rozwiazan, co bywa ze irytuje i zamyka dziecko
              i dotarlo do mnie, ze ten sam blad robia dorosli w rozmowach miedzy soba, kiedy ktos ma klopot - wszyscy udzielaja mu rad, szukaja rozwiazania, a przeciez nie znaja prawie nigdy wszystkich okolicznosci
              sama tak robilam, w dobrej wierze, tzn przychodzila kumpela z pytaniem "co ma robic", ja sie napinalam, zeby cos wymyslic a jej wszystko nie pasowalo - zaczelam stosowac metode z gordona, czyli zadawac pytania dodatkowe, coby sie wywod nie konczyl i nagle rozmowy tego typu zaczely sie duzo lepiej toczyc :)
              mam jeszcze jedna obserwacje co do takich ksiazek - nie da sie ich przeczytac na zapas, dopoki sie niektorych sytuacji nie przezyje, bo ciezko zrozumiec niektore mechanizmy
              ja sobie na wyrywki wracam i znajduje rozne ciekawe pomysly
    • truffla333 o wychowaniu - dla rodziców 18.06.13, 11:17
      W Paryżu dzieci nie grymaszą
      Wydawnictwo: Literackie
      https://www.gandalf.com.pl/o/w-paryzu-dzieci-nie-grymasza,pd,362339.jpg
      `Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że powinnam podziwiać francuski sposób wychowywania dzieci. Francja nie słynęła z niego w takim stopniu, jak z mody czy serów. Nikt nie odwiedzał Paryża po to, by poznawać tutejsze poglądy na budowanie autorytetu rodziców i radzenie sobie z poczuciem winy.` - pisze Pamela Druckerman
      • abepe Re: o wychowaniu - dla rodziców 18.06.13, 16:14
        truffla333 napisała:

> W Paryżu dzieci nie grymaszą
        > Wydawnictwo: Literackie

I jak? Warto zajrzeć???
    • steffa Re: o wychowaniu - dla rodziców? 19.06.13, 00:19
      Dorzucę:
      Tacy są chłopcy.
      Wspieranie emocjonalnego i społecznego
      rozwoju chłopców w wymagającym świecie
      Anthony Rao i Michelle Seaton
      tłum. Joanna Majdecka
      format 14 x 21 cm
      stron 304
      okładka miękka
      wyd. Rebis 2011

Więcej... znak-zorro-zo.blogspot.com/2013/01/diagnoza-brzmi-chopiec.html#ixzz2WbojiW6Y
      Under Creative Commons License: Attribution
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka