Dodaj do ulubionych

I wojna światowa w książkach dla dzieci

23.02.12, 09:32
Witam,
Jeśli znacie takie książki, odpowiednie dla wieku 10+ o I wojnie światowej, to bardzo proszę, polećcie.
Na forum znalazłam w nowościach zapowiedź książki o I wojnie światowej Czas wojny (dziękuję Abepe). I tyle. W necie jakoś nie mogę odnaleźć pozycji związanych z I wojną światową, które byłyby polecane dla dzieci / młodzieży. Czy nie ma takich książek?
Zaczęłam drążyć sprawę dokumentów filmowych, które mogłyby być zrozumiałe dla dziecka. Okazuje się, że dokumentalnych filmów o I wojnie jest także niewiele. Serial brytyjski "Pierwsza wojna światowa w kolorze" z komentarzem w wykonaniu Kenneta Branaghta nie jest chyba nawet dostępny w Polsce.... Potrzebuję uzupełnić wiedzę mojej pociechy o I wojnie światowej. Tylko czym?
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: I wojna światowa w książkach dla dzieci 23.02.12, 10:06
      "Bohaterski miś"
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,132281324,132841182,_Bohaterski_mis_.html
      • violik "Bohaterski miś" 23.02.12, 10:42
        Bardzo dziękuję. A który "Bohaterski miś" będzie odpowiedniejszy, lepiej zilustrowany (bliżej rzeczywistości opisywanej) - ten z ilustracjami Pana Kamila Mackiewicza, czy we wznowieniu z 2011 w wykonaniu pani Olgi Reszelskiej?
        • modrooczka Re: "Bohaterski miś" 23.02.12, 11:03
          "Rilla ze Złotego Brzegu". Wprawdzie z perspektywy Kanady, ale blythowie pilnie śledzą działania wojenne w Europie, tym bardziej że na front poszli Jim, Walter i nawet Shirley się załapał na końcówkę. Nan, Di i Rilla organizują Czerwony Krzyż, wysyłają paczki itd. Właściwie cała książka jest o wojnie. Moja ukochana część "Ani" może dlatego że tak niepodobna do pozostałych.
        • bruy-ere Re: "Bohaterski miś" 23.02.12, 11:24
          Ilustracje Mackiewicza widać na skanie, a te próbkę tych nowszych można zobaczyć tutaj
          To już musisz ocenić gust dziecka, ale te starsze bardziej realistyczne.
          • abepe Re: "Bohaterski miś" 23.02.12, 11:30
            Daj znać czy to się w ogóle da czytać!
            • violik Re: "Bohaterski miś" 23.02.12, 11:33
              :) właśnie zakupiłam internetowo, bo tylko 16 pln.
              Zamierzam zmęczyć z dzieckiem i dam znać na bank :)
              • ma1gdas Re: "Bohaterski miś" 27.02.12, 15:21
                Czytać się da, ale na kolana nie powala. Trąci myszką, historię jednak trzeba dziecku przybliżyć (dlaczego taty nie ma? kto to Belina? co to legiony?)
                Ale w sumie jako folklor - warto.
                • abepe Re: "Bohaterski miś" 27.02.12, 15:29
                  Podobne w stylu jest pewnie Jak to na wojence Słońskiego.
                  • ma1gdas Re: "Bohaterski miś" 27.02.12, 15:39
                    Dokładnie. Słodkie (aż za), dla baaaaaaaaaaardzo grzecznych dzieci :)
                    U Ostrowskiej motyw fajny (wędrująca z rąk do rąk maskotka), u Słońskiego - połączenie Dziadka do orzechów i wizji bohaterskiego Komendanta. Bezbłędna ciotka, która ratuje się ucieczką w głąb dworku, gdy nadciągają legioniści (bo jakże to, w szlafroku...) :)
                  • violik Re: "Bohaterski miś" 27.02.12, 20:16
                    Dziś moja starsza, 12-letnia córka, skończyła książkę czytać i powiedziała, że fajna.
                    Czyli książka się trzyma dobrze.
                    Inna sprawa, to to, że temat książki pokrywa się z jej materiałem z historii przerabianej w szkole i 12-latka zna wszystkie pojęcia z tej książki, może dlatego książka się podobała.
                    Natomiast te ilustracje w wydaniu Zystku to tragedia.
    • abepe Re: I wojna światowa w książkach dla dzieci 23.02.12, 10:23
      Zerknę wieczorem do "Zatopionego królestwa" Papuzińskiej. Tam mogą być odpowiednie tytuły ("Bohaterski miś" jest na pewno).
    • violik "Czas wojny" i Michael Morpurgo 23.02.12, 11:22
      Niestety, Czas wojny pana Morpurgo będzie dostępny dopiero w marcu. Przy okazji zapoznałam się z książkami tego autora. Z opisów wynika, że Pan Michael Morpurgo z założenia chce pisać niebanalne książki dla dzieci i młodzieży. I patrząc na recenzje, to chyba mu się to udaje. Na polski przetłumaczono jedynie kilka jego książek (znalazłam 5 pozycji - głównie na liście w empiku). Natomiast w dorobku ma jeszcze jedną książkę o I wojnie światowej: Private Peaceful. Książka zdobyła wiele nagród. Niestety, nie jest przetłumaczona na polski.
    • ma1gdas Re: I wojna światowa w książkach dla dzieci 27.02.12, 15:34
      Słoński: Jak to na wojence ładnie (Zysk ma teraz wznowienie)
      Buyno Arctowa: Ojczyzna
      Zakrzewska: Białe róże
      Zakrzewska: Dzieci Lwowa
      Żurakowska: Pożegnanie domu
      Bobrowska: Janek w Legionach
      Była z 5, 8 lat temu taka seria Biblioteka Młodego Polaka, wyd. Polwen, tam wznowiono takie przedwojenne opowiastki. Czasem można trafić za grosze na Taniej Książce. Wdzięczne, ale próby czasu nie przetrzymały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka