pa_yo 12.10.12, 12:58 I stało się, rozważam zakup czytnika, akiego za rozsądna cenę, z długo-trzymającym akumulatorem etc. Co Wy macie? I jak to się sprawdza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blankaz Kindle :) 12.10.12, 13:03 Długo nie byłam przekonana, w końcu trafiła się latem promocja w mbanku - za kartę kredytową i wydanie 500 zł w sierpniu dawali najtańszy i najprostszy model Kindle'a. Taki. Książki przerzucam przez wifi albo kabelek. Polecam :) Odpowiedz Link
pa_yo Re: Kindle :) 12.10.12, 13:27 Darowanemu koniowi w zeby sie nie patrzy, wiadomo:) ale powiedz jakie formaty przyjmuje Kindle? Odpowiedz Link
poemi123 Re: Kindle :) 12.10.12, 13:31 Kindle ma własny format mobi. Tutaj swiatczytnikow.pl/ znajdziesz chyba najwięcej informacji. Odpowiedz Link
blankaz Re: Kindle :) 12.10.12, 13:56 Jakby nie było tej promocji, to też stałabym się posiadaczką czytnika Kindle prędzej czy później :) Odpowiedz Link
poemi123 Re: Jaki czytnik? 12.10.12, 13:28 Mam taki www.prestigio.pl/products/eBook-readers/3-series/eBook-Reader-PER3162B. Bateria trzyma długo, bardzo dobrze się czyta (kontrast, odcienie szarości itd.), lekki, wygodny, łatwo się go obsługuje jedną ręką (ważne w komunikacji miejskiej), ale sama bym go nie kupiła. Brakuje mi funkcji zmiany czcionki (mogę zmieniać tylko wielkość i to w ograniczonym zakresie). Moim zdaniem jest trochę wolny i denerwuje mnie, że wszelkie zmiany układu plików, katalogów muszę robić przez komputer. Nie ma też Wi-Fi, co też jest utrapieniem. No i nie można dodawać własnych notatek ;-( Średnio radzi sobie również z tabelami i wykresami w formacie *pdf - rozjeżdzają się. Miałam w ręku też Kindle (starszy model) i Onyx Boksa. Onyx - onyx-ereader.pl/pl/boox61e - bardzo mi się podobał, ale jest dość drogi. Kindle świetny stosunek ceny do jakości, ale tu brakowało mi możliwości dołożenia karty pamięci. Zastanów się, do czego będziesz wykorzystywała czytnik. Jeżeli do czytania beletrystyki, każdy będzie dobrym wyborem. Jeżeli do prasy, książek naukowych z wykresami, tabelami, rozważ większy ekran. No i wtedy nie wyobrażam sobie czytnika bez możliwości dodawania notatek. Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Jaki czytnik? 12.10.12, 14:07 My mamy Sony Readera (pisze mamy, choć to niby był czytacz męża, bo "ja wolę papierowe", ale jak raz spróbowałam (bagatela os razu przejechałam na nim całego Martina), to teraz jest nasz ;)). Jest solidny (metalowy), ale przez to nie bardzo lekki, dość wygodny (2 miejsca z klawiszem do przerzucania stron), bardzo długo trzyma bateria, obsługuje większość formatów. Nie jest zbyt dobry do pdf'ów, nie wiem, czy którykolwiek jest. Ale to stara wersja, teraz Sony chyba robi plastikowe obudowy, jak inne. Wśród naszych znajomych tylko Kindle i odkąd wycięli z niego klawiaturę to nasz typ, jakbyśmy musieli kupić drugiego. Czytamy tylko czytadła. I nie bez przerwy. Ale mamy go już ...4 lata? I wciąż świetnie się sprawdza. Odpowiedz Link
agni71 Re: Jaki czytnik? 12.10.12, 14:28 Ja mam najprostszego Kindla (bez reklam, te są jeszcze tańsze) chyba za ok. 100 funtów z Amazona brytyjskiego. Nie mam niestety porównania z innymi czytnikami, ale tak sie juz do niego przyzwyczaiłam, że ostatnio, czytając ksiązkę papierową, zlapałam sie na tym, ze chcę zmienic stronę naciskając na brzeg kartki ;-) Na kindla bez problemu ściągniesz pliki w formacie mobi. Epub tez bardzo latwo, trzeba tylko przekonwertowac darmowym programem Calibre. Bateria trzyma bardzo długo. Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Jaki czytnik? 12.10.12, 14:50 Wyłącznie kindle. Ale nie dotykowy - lepiej kindle keyboard, kindle classic... Fakt, będzie problem z ebookami z DRM, bo trzeba ściągać - ale coraz więcej można kupić ebooków zabezpieczonych znakiem wodnym, które na kindlu śmigają aż miło bez dodatkowych zabiegów. Odpowiedz Link
yantichy Re: Jaki czytnik? 12.10.12, 18:51 Ja z kolei mam onyxa, czytającego wiele formatów bez konieczności konwertowania. Książki można ściągać przez łącze WiFi, albo uciekając się do pomocy kabelka. Można zmieniać wielkość i rodzaj czcionki i jej układ na ekranie, robić notatki, zaznaczać interesujące fragmenty i w ogóle bawić się. Najważniejsze, że naprawdę komfortowo się z niego czyta. Odpowiedz Link
skarolina Re: Jaki czytnik? 13.10.12, 09:17 mama_kotula napisała: > Wyłącznie kindle. Ale nie dotykowy - lepiej kindle keyboard, kindle classic... > Fakt, będzie problem z ebookami z DRM, bo trzeba ściągać - ale coraz więcej moż > na kupić ebooków zabezpieczonych znakiem wodnym, które na kindlu śmigają aż mił > o bez dodatkowych zabiegów. > Powiedziałabym inaczej - mało która księgarnia w tej chwili wygłupia się z DRM-em. Za to wszystkie idą z duchem czasu i jak rok temu o mobi prawie żadna nie słyszała, tak teraz już format mobi mają właściwie wszystkie, a większość oferuje wysyłkę na kindle. Mam w domu trzy modele kindla - keyboard, touch i classic - keyboard już w tej chwili tylko w wersji 3G, więc sporo droższej, imho nie bardzo jest sens go kupować. Touch jeszcze zdaje się można kupić do Polski (i w Polsce na allegro), ale niebawem zostanie zastąpiony przez Paperwhite, z mniejszą ilością pamięci za to podświetleniem ekranu. Jeśli ktoś chce czytnik tylko do czytania, nie zamierza w nim robić notatek, nie planuje przeglądać w nim netu, pisać maili itd, to idealnym wyborem jest kindle classic - mały, lekki, tani, bateria trzyma długo. Jeśli chce się robić notatki - operowanie klawiszem nawigacyjnym po klawiaturze ekranowej może wykończyć każdego - wtedy lepiej kupić czytnik dotykowy, bo po prostu używa się wirtualnej klawiatury jak zwykłej. Przewagą kindle touch (ale zdaje się, paperwhite już nie) nad kindle classic są wbudowane głośniki i syntezator mowy - dla tych, co się uczą angielskiego - czytasz książkę w tym języku i jednocześnie włączasz lektora, masz gotową wymowę, każdego słowa, trochę mechaniczną w brzmieniu, ale bardzo porządną. Miałam okazję pobawić się też iRiverem, który jest droższy od kindla i o ile sam ekran jakościowo bardzo porządny, to obsługa ustrojstwa zdecydowanie mniej ergonomiczna, a książki ładują się dłużej. Imho sprzęt przyzwoity, ale stosunek ceny do jakości znacznie gorszy niż w kindlu. Odpowiedz Link
steffa Re: Jaki czytnik? 12.10.12, 23:03 Ja mam kindla-konia, czyli w zęby mu nie patrzę. Sprzed roku. Nie czytam na nim jednak za wiele, bo nie ma tego, co mnie interesuje. ;-) Jednak rzeczywiście przez Calibre można sobie przekonwertować wiele. Odpowiedz Link
pa_yo Re: Jaki czytnik? 15.10.12, 17:09 Dziękuję Wam, Kindle'a nie chce szukam czegoś bardziej uniwersalnego - przeczesuje internet w pogoni za rankingami, testami i porównaniami :) A jak działa taka wirtualna zakładka w czytniku, żeby nie zapomnieć gdzie się skończyło czytać? Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Jaki czytnik? 15.10.12, 17:18 > A jak działa taka wirtualna zakładka w czytniku, żeby nie zapomnieć gdzie się s > kończyło czytać? Ja mam taki guzik. (Sony Reader) Wciskam i na stronie "zagina się róg". W menu książki jest spis zakładek, wygląda jak spis treści - nr strony i początek tekstu. Odpowiedz Link
pa_yo ładowanie 17.10.12, 10:08 To jeszcze zapytam jak ładujecie czytniki? Nie chce takiego zaleznego od komputera ;( Odpowiedz Link
beataj02 Re: ładowanie 17.10.12, 10:48 Pa_yo, a dlaczego nie kindla ? Pytanie NIE jest z gatunku podchwytliwych, sama się przymierzam do zakupu i stawiałam na niego, ale ciekawi mnie Twoje zdanie, skąd taka decyzja. Odpowiedz Link
pa_yo Re: ładowanie 17.10.12, 13:23 Wiesz, nie mam jakiejś bardzo przekonującej dla innej osoby argumentacji, to takie moje wewnętrzne przekonanie, że Kindle działa w taki sam sposób jak iPad: * wymuszony format plików - wiem, wiem, że mozna je przekalibrować, ale to dodatkowy czas; * brak mozliwości dołożenia karty pamięci * etui ma wysoką cenę. Może mnie uświadomcie, czy na Kindle mozna wygrywac dodatkowe oprogramowanie, czy konwersja odbywa sie za pomoca komputera? Ładowanie tylko za pomocą innego urządzenia np. komputera? No nie wiem, Kindle do mnie nie przemawia, 440 PLN to nie jest bardzo niska cena za prosty czytnik z ograniczeniami. Nie mam mozliwości zakupu go za 89 $, musze dac 139 $ :) Odpowiedz Link
pa_yo Re: ładowanie 17.10.12, 13:25 Uzyłam skrotu myslowego, że Kindle działa jak iPad, nie chodzi o przełożenie 1:1, a raczej zasadę przywiązania do siebie konsumenta ;) Odpowiedz Link
skarolina Re: ładowanie 17.10.12, 14:14 pa_yo napisała: > Wiesz, nie mam jakiejś bardzo przekonującej dla innej osoby argumentacji, to ta > kie moje wewnętrzne przekonanie, że Kindle działa w taki sam sposób jak iPad: > * wymuszony format plików Dopóki nie dało się w Polsce kupić mobi i plików ze znakiem wodnym, to był jakiś argument, w tej chwili każda szanująca się e-księgarnia ma mobi, bo to jednak duża część rynku e-bookowego > - wiem, wiem, że mozna je przekalibrować, ale to doda > tkowy czas; Konwersja pliku trwa ok. pół minuty - fakt pół to więcej niż 0 :) > * brak mozliwości dołożenia karty pamięci Jeden zwykły ebook to ok 1 MB - czyli najprostszy kindle spokojnie przyjmie z 1000, albo i więcej - nie wiem, jakie masz zapotrzebowanie, może faktycznie to dla Ciebie za mało. > * etui ma wysoką cenę. 50 zł nie powala jakoś strasznie, aczkolwiek wiem, że dla niektórych jest to spora kwota w domowym budżecie. > Ładowanie tylko za pomocą innego urządzenia np. komputera? Ja ładuję ładowarką do telefonu wszystkie trzy kindle. Nie wiem, czy którykolwiek inny czytnik ma tak wygodny sposób dostarczania nań ebooków jak kindle - wysyłam sobie mailem, włączam wi-fi i w ciągu paru minut mam książkę na komputerze. > Odpowiedz Link
pa_yo Re: ładowanie 18.10.12, 07:30 Nie trzeba mi nic argumentować, być może jest to takie moje NIE BO NIE i mam do tego prawo :) Ale nie powiem, bo po poście beataj02 dodałam Kindle do koszyka w celach rozważań zakupowych no i patrzę sobie na moje typy i rozważam ;) Dzięki za miłą dyskusję. Odpowiedz Link
skarolina Re: ładowanie 18.10.12, 08:27 pa_yo napisała: > Nie trzeba mi nic argumentować, być może jest to takie moje NIE BO NIE i mam do > tego prawo :) Każdy ma prawo do "nie, bo nie", ale jak ktoś potem przeczyta Twoje "przeciw", które się mijają z rzeczywistością i w nie uwierzy? :) Ja nie mówię, że nie ma nic ponad kindla, bo pewnie jest, ale Kindle ma mnóstwo zalet, o których warto napisać. Odpowiedz Link
beataj02 Re: ładowanie 18.10.12, 09:18 pa_yo napisała: > Ale nie powiem, bo po poście beataj02 dodałam Kindle do koszyka w celach > rozważań zakupowych no i patrzę sobie na moje typy i rozważam ;) No, to mi pięknie rozjaśniłaś sytuację... dalej się czuję, jak dziecko we mgle ;-) Wszelkimi konwertowaniami oraz przesyłami/połączeniami się nie martwię, osobisty mąż-informatyk w razie czego wyjaśni mi to czytelniej (choć podobno ta wiedza przechodzi przez poduszkę i ja już używam wielu specjalistycznych rzeczy, nawet o tym nie wiedząc), jedyne, co do mnie przemówiło "na nie", to ten brak dołożenia karty - kiedyś się ta pamięć jednak kończy. Mimo wszystko mam nadzieję, że w końcu się na coś zdecyduję i nie będzie to za 5 lat ;-) Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: ładowanie 18.10.12, 09:44 beataj02 napisała: > jedyne, co do mnie przemówiło "na nie", to ten brak dołoż > enia karty - kiedyś się ta pamięć jednak kończy. Mimo wszystko mam nadzieję, że > w końcu się na coś zdecyduję i nie będzie to za 5 lat ;-) Ale ja trochę nie rozumiem, po co Wam tyle miejsca. Chyba, że czytnik ma służyć tez do czegoś innego (zdjęcia?, muzyka??). Po co Wam więcej niż 1000 książek pod ręką? Przecież te przeczytane i tak można wywalić do komputera, jakby co i tam sobie trzymać (ja w drugim rzędzie na półce). Odpowiedz Link
pa_yo Re: ładowanie 18.10.12, 11:27 cóż ja również :) Zastanawiam się nad Prestigio i Onyxem, do koszyka dorzuciłam jeszcze Nooka i Kindla. Brak możliwości dołożenia karty nie jest problemem w Kindlu, można miec swoja biblioteke online chocby na dropboxie i trzymanie całej biblioteki w pamięci mija sie wtedy z celem. Mnie bardziej interesują przyziemne rzeczy takie jak ładowanie, mam w domu uniwersalną ładowarke do kabelka USB, ale pada od PS3 na niej nie naładuję, zastanawiałam sie więc czy Kindle w ten sposób ktos ładuje i czy sie da. Skarolina napisała o ładowarce do telefonu - możesz rozszerzyc ten temat, ktora ładowarka (jaki model telefonu) jest kompatybilna z Kindlem? Epub na Kindlu legalnie zmienić sie nie da w mobi, bo trace prawo do gwarancji, musze to robic za pomoca komputera, niezaprzeczalnie jest to pewne utrudnienie, mój czytnik ma byc samodzielny - takie mam założenie i będe się go trzymać. najprostszy model Kindle cenowo mieści się w moim portfelu, ale za te sama cenę moge mieć zupełnie podobnie działającego Nook Simple Touch z ekranem dotykowym, co ulatwiałoby robienie notatek czy pisanie emaila. Nook oparty jest na Androidzie, tu musze dokładnie sprawdzic jak jest ze ściagniem oprogramowania na Androida w Androidowym Markecie, czy mam takie prawo nie łamiące zasad udzielonej gwarancji na Nooka. To prawda, że Kindle jest najpopularniejszy, wyboru wśród czytników naprawde nie ma wielkiego, więc decydując sie na jedno urządzenie i tak musimy zawierac jakies kompromisy i u każdego będą one inne. Odpowiedz Link
skarolina Re: ładowanie 18.10.12, 11:40 > Skarolina napisała o ładowarce do telefonu - możesz rozszerzyc ten temat, ktora ładowarka (j > aki model telefonu) jest kompatybilna z Kindlem? U nas królują samsungi - samsung monte, samsung galaxy ace, samsung galaxy s plus - mą identyczną ładowarkę, która ładuje K4, K Keyboard i K Touch bezproblemowo. > Epub na Kindlu legalnie zmienić sie nie da w mobi, bo trace prawo do gwarancji, > musze to robic za pomoca komputera, niezaprzeczalnie jest to pewne utrudnienie > , mój czytnik ma byc samodzielny - takie mam założenie i będe się go trzymać. Ale do gwarancji czego tracisz prawo? Kindle jest imho bardzo samodzielny - ja np. wysyłam ebooki bezpośrednio na kindla mojej kuzynki, która mieszka 100 km ode mnie, a gdyby mieszkała i w Stanach to też nie byłoby problemu. Odpowiedz Link
pa_yo Re: ładowanie 18.10.12, 14:51 Nie mam prawa w okresie gwarancji wgrywac nielicencjonowanego oprogramowania na Kindla aby jej nie stracić, czyli nie moge sobie programu konwertującego wgrac na Kindla i na nim bezpośrednio konwertowac, a musze do tego uzywac komputera lub innego urządzenia. Przy Nook mam chyba to samo obostrzenie. Odpowiedz Link
skarolina Re: ładowanie 18.10.12, 14:58 A istnieją takie programy konwertujące bezpośrednio na czytnik? Odpowiedz Link
pa_yo Kindle 19.10.12, 09:37 Nie mam czytnika, więc prosze nie łap mnie za słówka, próbuję dowiedziec sie mozliwie jak najwięcej przed zakupem. Wyobrażam sobie, że tak jak na każde urządzenie działające pod jakims systemem operacyjnym mozna na Kindla wgrac program konwertujący pliki (lub jakikolwiek inny program, który sobie zamarzę, np. sudoku - hehehe), jednak jest to niedozwolone podczas okresu trwania gwarancji, poniewaz wtedy trace jej wazność czy źle to rozumiem? Jesli na Kindla nie mozna wgrac żadnego obcego softwaru bo jest to zablokowane systemowo to tylko potwierdza moja teże, że jego sposób działania opiera sie na tych samych zasadach co iPada. Odpowiedz Link
skarolina Re: Kindle 19.10.12, 12:51 pa_yo napisała: > Nie mam czytnika, więc prosze nie łap mnie za słówka, próbuję dowiedziec sie mo > zliwie jak najwięcej przed zakupem. > Jesli na Kindla nie mozna wgrac żadnego obcego softwaru bo jest to zablokowane > systemowo to tylko potwierdza moja teże, że jego sposób działania opiera sie na > tych samych zasadach co iPada. Nie łapię Cię za słówka, po prostu pytam, bo wypowiadasz się w sposób dość kategoryczny, jakbyś była pewna, tego, co piszesz, a nie pytała. Więc myślałam, że zgłębiłaś już temat i wiesz na pewno, że to, co jest niemożliwe na kindlu, jest możliwe na innym czytniku. Pytałam, czy w ogóle istnieje jakiekolwiek oprogramowanie konwertujące, które można wgrać na jakikolwiek czytnik. Bo o ile mi wiadomo, czytniki takiej możliwości nie mają, ale nie upieram się, że wiem na pewno. P.S. Ipadów nie znoszę, więc rozumiem awersję. Jednocześnie uwielbiam swojego kindla, więc dla mnie przyrównywanie jednego do drugiego jest niemalże świętokradztwem :) Odpowiedz Link
yantichy Re: ładowanie 18.10.12, 17:12 pa_yo, czy odbierasz maila gazetowego? Chciałabym do Ciebie napisać cuś na priv Odpowiedz Link
abepe Re: 29.03.13, 21:15 Hmm, w promocji są obecnie Sklepy cynamonowe. Wydanie ilustrowane. Czy są czytniki na które sensowne jest kupowanie wersji ilustrowanej???????? Odpowiedz Link
pa_yo Re: 30.03.13, 11:04 Nook ma coś co nazywa czytnikiem w kolorze: www.kindle-24.pl/nook-color-czytnik-ksiazek-dotykowy-ekran-7.html Kindle nie nazywa tego czytnikiem: www.kindle-24.pl/nowosc-kindle-fire-hd-16gb-premiera.html A ipad ma specjalny ekran Retina, przy którym oczy nie męcza sie tak jak przy tabletach: store.apple.com/pl/buy/home/shop_ipad/family/ipad?product=IPAD2012-4GEN_MAIN Więc można :) Odpowiedz Link
abepe Re: 30.03.13, 11:44 Widzę, że zgłębiłaś temat;) Tyle, że oprócz jakości ekranu/możliwości oglądania kolorów liczy się też wielkość ekranu. Nie wyobrażam sobie ekranu, który odwzorowywałby oryginalną wielkość stron. Wtedy czytnik jako sprzęt podręczny przestaje mieć sens. Przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link
zo_79 Re: 30.03.13, 14:47 A może warto poczekać na kolorowy epapier... eczytanie.blox.pl/2013/01/Kolorowy-epapier-drugie-podejscie.html Odpowiedz Link
poemi123 Re: 30.03.13, 15:36 Ja czekam, choć z miłą chęcią bym swój już na coś nowszego (bardziej funkcjonalnego) wymieniła. Odpowiedz Link
pa_yo Re: 05.04.13, 11:12 tak zerknęłam (nie ściągałam darmowego fragmentu) i czy to wydanie nie ma ilustracji czarno-białych? Odpowiedz Link
kropkaa17 Re: ładowanie 18.10.12, 09:36 A które czytniki masz jeszcze na oku? Ja też szykuję się na kupno i cały czas nastawiam się właśnie na Kindle Odpowiedz Link
elliee Re: ładowanie 18.10.12, 21:53 jak dobrze, że jest taki wątek:) też zastanawiam się nad kupnem czytnika, przeszukuję Internet i znalazłam PocketBook 613. Co o nim myślicie? Bo wydaje mi się idealny dla mnie:) słyszałam, że Onyx też jest dobry,ale wygląda na to, że dość drogi... Odpowiedz Link
lunatica Re: Jaki czytnik? 30.03.13, 13:03 Ja wybrałam kindle paperwhite i jestem zadowolona :-) - choć od czasu rozpoczęcia przygody z czytnikiem zaobserwowałam u siebie kompulsywne czytanie kilku/kilkunastu książek "na raz" :-) Odpowiedz Link
abepe Re: Jaki czytnik? 30.03.13, 17:39 lunatica napisała: od czasu ro > zpoczęcia przygody z czytnikiem zaobserwowałam u siebie kompulsywne czytanie ki > lku/kilkunastu książek "na raz" :-) :)) Zawsze tak robiłam. I odziedziczył to 9,5latek;)) Mam pocketbooka 622 z ekranem dotykowym (dostałam, sama bym nie kupiła). Przydaje się, dojeżdżam do pracy kolejką podmiejską, często mam pełna torbę, potem często jeszcze maszeruję z dziećmi, więc dźwiganie książek bywało trudne. Ale czytuję na nim głównie Tygodnik Powszechny, kupiłam sobie też Magazyn Książki. Mam też na nim 3 książki, na wypadek gdyby TP się skończył. Ale gdy wracam do domu - przesiadam się na książki papierowe z wielką przyjemnością. Jakby to, że w kolejce czytam e-książki zwiększało głód papieru:) A u moich dzieci w pokoju oderwała się dzisiaj od ściany jedna półka pełna książek. Odpowiedz Link
abepe Re: 26.10.13, 12:52 I jak Wam się czyta z czytnika? Odnotowałam ostatnio zwiększenie ilości czytników w komunikacji podmiejskiej, z której codziennie korzystam. Jeszcze niedawno w jednym przedziale trafiał się 1 czytnik na jakieś 3-4 książki. Ostatnio proporcje się odwróciły. Dość niekomfortowo czułam się ostatnio siadając obok pana z czytnikiem i naprzeciwko dziewczyny z czytnikiem i wyciągając...czytnik. Czuję się jednak nadal "człowiekiem papieru";) Czytam, bo mam kilka książek w wersji elektronicznej kupionych w promocji, ale nadal szukam głównie wersji papierowych. Stwierdziłam, że na czytnik dobre są powieści, gdzie nie ma potrzeby nigdzie sięgać (przypisy, słownik). Książki, które czytam z zawodowej czy hobbistycznej ciekawości, według mnie nie nadają się na czytnik. Niby jest możliwość dodawania zakładek i zaznaczania tekstu, ale nadal jest to dla mnie dość niewygodne. Wolę papierową zakładkę, opisaną małym druczkiem na wystającej z książki części i podkreślenie w tekście. Zaproponowałam mojemu 10 latkowi czytanie e-booka (kupiłam w promocji FFiN), ale odmówił. Lubi "zmysłową przyjemność", którą mu dostarcza papierowa książka. Na moje oświadczenie, że nie kończy nam się miejsce na półki oświadczył, że trzeba wreszcie kupić dom, nie czytnik. Taa... Dyskusja, od której czasów zdążyło się wiele zmienić w naszych domach i na rynku książki elektronicznej. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: 26.10.13, 16:25 Bardzo dobrze. Syn bardzo dużo korzysta. Ale i dziewczyny czytają i ja. Fajny jest przy lekturach, które trzeba byo przeczytać na już, a się zapomniało. Na wolnych lekturach sporo jest. I w łóżku rewelacyjny. Nie trzeba się wraz z przewróceniem książki przewracać na drugą stronę ;-) Lekki, wygodny. A jak przyśniesz, krzywdy nie wyrządza, spadając na nos ;-) Odpowiedz Link
mama_pyzuni Re: 26.10.13, 18:19 Czyta się rewelacyjnie - ja mam odwrotnie niż Ty - nie kupuję już książek papierowych wcale. No ale nie czytuję żadnej literatury fachowej wymagającej robienia notatek itp. Drugi czytnik ma 10-letnia córka i dzięki niemu przekonała się do samodzielnego czytania książek - ustawiła sobie wygodną (tzn. powiększoną) czcionkę i czyta książki jedna po drugiej :-) Wcześniej mogłam spokojnie podpisywać się pod wszystkimi wątkami o baaardzo niechętnie czytających dzieciach. Trzeci czytnik w naszej rodzinie ma moja mama, która długo nie chciała się przekonać do czytania z takiego urządzenia (powtarzając, że ona musi miec papierowe książki, innych nie uznaje). Do czasu... :-) Przekonałam ją do spróbowania przed wyjazdem do sanatorium (gdzie miała zamiar spakować 8 książek papierowych)... wróciła zakochana w czytniku i uwielbia go niezmiennie od prawie roku. Wszystkie trzy modele to Kindle. Odpowiedz Link
steffa Re: 27.10.13, 01:02 Czytnik lubię, ale czyta mi się na nim słabo, bo czytam głównie literaturę fachową, a przy tym podkreślam i notuję „jak szalona", a do tego lubię sobie potem taką książkę wertować, szukać cytatów, niuchać. Do tego ebooki fachowe mają kłopot z layoutem (bardzo często nie ma grafik tam, gdzie powinny), oraz brak im numerów stron. Zatem książkę, której nie muszę mieć czyta mi się rewelacyjnie, książkę, z której ma mi coś pozostać kupuję papierową. Odpowiedz Link