Dodaj do ulubionych

e-booki + czytnik dla 12-latki

04.11.13, 02:46
Zbliżają się Święta.Chciałabym kupić mojej nieznoszącej czytania książek córce czytnik wraz z e-bookami.I tu moje pytania,bo kompletnie zielona w te klocki jestem:
1.Jaką wersję Kindla kupić dla takiej panny.Chciałabym,żeby jakościowo był dobry,nie męczył oczu,żeby nie było problemu ze ściąganiem e-booków,żeby obsługiwał wszystkie popularne formaty w jakich e-booki występują.Czytnik będzie służył tylko do czytania,bez robienia notatek czy innych wygibasów.Ma być prosty w obsłudze.
2.Czy w takich czytnikach można czytać tylko książki,czy np.czasopisma też?
3.Jak wygląda takie ściąganie/kupowanie e-booków w księgarni?
4.Czy można kupić e-booka na prezent.Jakby dajmy na to,ktoś z rodziny chciał córce zrobić prezent w postaci e-booka na czytnik to można?Jak to się robi?
5.I wreszcie jakie tytuły poleciłybyście aby zachęcić do czytania nieznoszącą książek 12-latkę.Nie wiem skąd w niej ta niechęć.Czytałam jej od małego,sama jestem molem książkowym,w rodzinie też wszyscy zaczytani,a ona nie lubi :(.Dlatego proszę o polecenie,czegoś wciągającego,acz niedługiego na początek dla takiej panienki.
Obserwuj wątek
    • mama_pyzuni Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 10:18
      1. Już w pierwszym pytaniu jest trochę sprzeczności - pytasz "jaki model Kindla kupić (...), żeby obsługiwal wszystkie popularne formaty.. Otóż Kindle obsługują tylko dwa formaty - mobi, który jest formatem stworzonym specjalnie dla Kindla i ewentualnie pdf, ale e-booki w pdf-ie czyta się źle.
      Modele są w sumie dwa do wyboru (jeśli stawiasz na Kindla) - najprostszy Classic (Kindle 5), lub dotykowy i podświetlany Paperwhite.
      Mam w domu oba - ja czytam na Paperwhite, córka (prawie 11-letnia) na tym prostym. Myślę, że jeśli stać Cię na droższy, to warto za wbudowane oświetlenie dopłacić - wtedy można czytać w każdych okolicznościach, nawet przy słabym świetle bez żadnych dodatkowych lampek. Jeśli córka będzie czytała tylko w domu przy oświetleniu to wystarczy Classic.
      2. Coraz więcej czasopism ukazuje się w wersji na czytniki, ale po pierwsze są to najczęsciej pdf-y, a po drugie o jakich czasopismach dla 12-latki myślisz??? Bo jest to głównie półka czasopism dla dorosłych...
      3. Kupowanie jest proste, kupiony plik można zapisać na dysku komputera i przegrać za pomocą kabelka na czytnik (wygląda to tak, jak przegrywanie pliku na pendrive), lub przesłać bezpośrednio na urządzenie (każdy zarejestrowany w amerykańskim Amazonie Kindle ma swój własny adres e-mail, np. xxxx@kindle.com), ten adres wpisujemy w ustawieniach swojego konta w księgarnii internetowej i książka automatycznie jest przesyłana (co prawda wymaga to jeszcze dodatkowej synchronizacji na koncie klienta Amazonu, ale to już ewentualnie do wyjaśnienia po zakupie czytnika)
      4. Zakup e-booka w prezencie jest możliwy, ale kupujący musiałby znać adres czytnika i dodatkowo wpisać zaufany adres e-mail - żeby to najprościej wytłumaczyć - czytnik odbiera książki, które przychodzą do niego TYLKO z zaufanych adresow e-mail - to są względy bezpieczeństwa. Czyli najlepiej, żeby taki e-bookowy prezent przesłać po prostu Tobie czy córce na maila.
      5. Tytułów jest ogromna ilość - już większość książek zwłaszcza dla starszych dzieci czy młodzieży jest też w formie e-booków. Moja córka ostatnio uwielbia Baśniobór, też do niedawna odrzucała wszelkie książki, bo czytanie ją nudziło, męczyło itp. Dzięki czytnikowi ustawia sobie sporą czcionkę i czyta bardzo chętnie i szybko. Teraz nawet lektury szkolne kupuję na czytnik i córka zdecydowanie bardziej woli taką wersję od papierowej.
      Zresztą niedawne badanie amerykańskich psychologów dowodzą, że czytniki są bardzo pomocne dla dzieci z dysleksją i problemami z czytaniem, właśnie dzięki możliwości powiększania czcionki.
      Uff - rozpisałam się. Ja polecam Kindla, chociaż innych czytników nie znam.
      Polecam też stronę swiatczytnikow.pl - wszystko na temat czytników, promocji itp.
      • dwellajna Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 10:27
        Kindle obsluguje tylko mobi. PDF trzeba przekonwertowac na mobi. Nadmienmy, ze mobi jest powszechnie dostepnym formatem, a jesli jakims trafem nie mamy danej ksiazki w mobi, to mozemy posiadany format w kilka chwil na mobi przekonwertowac za pomoca darmowego programu calibre.
        tu porownanie dostepnych wersji Kindle swiatczytnikow.pl/przewodnik-ktora-wersje-kindle-wybrac/

> 5. Tytułów jest ogromna ilość - już większość książek zwłaszcza dla starszych d
        > zieci czy młodzieży jest też w formie e-booków.
        serio? ja mam wrazenie, ze jest ich wciaz bardzo malo, glownie fantasy
        dla dzieci to w ogole ebooki mozna zliczyc na palcach jednej ręki, "basia" w kiepskim pdf i "Afryka Kazika" i to by bylo na tyle z oferty dla 4-5 latków...
        • mama_pyzuni Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 10:53
          Oczywiście, że pdf-y można czytać bezpośrednio na Kindlu, bez żadnego konwertowania :-)
          Sama mam kilka książek w takim formacie (m.in. kupione na próbę Kroniki Archeo). Inna sprawa, że czyta się niewygodnie.
          O książkach dla 4-5 latków się nie wypowiadam (mój najmłodszy ma w moim czytniku właśnie Basię i Nasza mama czarodziejka, do czytania np. u lekarza).
          Ale starsza ma: cały Baśniobór, książki J. Chmielewskiej - te dla młodszych czytelników, lektury - Anię z Zielonego Wzgórza, Chłopcy z Placu Broni, Karolcię, książki A. Tyszki, A. Błotnickiej, J. Olech, B. Stenki, wspomniane już Kroniki Archeo - również w mobi. Ostatnio kupiliśmy bardzo polecaną "Babcię Rabuś".
          Np. w Woblinku ponad 30 stron książek dla dzieci i młodzieży na Kindla:
          woblink.com/kindle-mobi?genre=459&query=&page=1&limit=10&view=list
          Na razie jej wystarczy, a rynek e-booków, także dla dzieci rozwija się w takim tempie, że książek naprawdę przybywa w ogromnej ilości!!!
          • dwellajna Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 11:14
            > Oczywiście, że pdf-y można czytać bezpośrednio na Kindlu, bez żadnego konwertow
            > ania :-)

Konwertowanie oczywiscie ma miejsce, tylko ze Kindle robi je sam, a to oznacza, ze jesli w tym pdfie byly jakiekolwiek ilustracje, wykresy, to plik kompletnie sie rozpada. Jesli ten sam pdf wrzucisz w calibre, efekt jest duzo znosniejszy.
            • violik Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 11:24
              Dzięki wielkie Mamie Pyzuni za proste podsumowanie działań na Kindlu i z Kindlem.
              Ja mogę dodać z osobistych obserwacji, że moja córka, która dużo czyta, nie została jednak fanem czytnika. Po prostu oferta jest szczuplejsza, niż w książkach papierowych. Brak jest dalszych części ulubionych cykli. Brak starszych pozycji na czytnik. Ale to raczej nie będą Twoje problemy.
              Mnie tylko zastanawia, czy rzeczywiście czytnik pomoże rozczytać dziecko. Bo rozważyć też trzeba, że się wykosztujesz, a dziecko i tak wzgardzi.
              • k1234561 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 13:34
                violik napisała:
                Mnie tylko zastanawia, czy rzeczywiście czytnik pomoże rozczytać dziecko. Bo ro
                > zważyć też trzeba, że się wykosztujesz, a dziecko i tak wzgardzi.
                Wtedy czytnik przejmę ja.Dla dorosłych oferta książek na czytniki pewnie jest bogatsza,zatem nie będzie leżał bezużyteczny. ;)
                • mama_kotula Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 18:43
                  Cytat
                  Wtedy czytnik przejmę ja.Dla dorosłych oferta książek na czytniki pewnie jest bogatsza,zatem nie będzie leżał bezużyteczny. ;)

A dziecko zostanie bez prezentu w ogóle. Mało zachęcająca perspektywa.

Nie lepiej akurat na święta kupić dziecku coś, o czym dziecko marzy, a czytnik podarować ot tak, bez okazji? Bo teraz to mniej więcej tak, jak podarować pod choinkę dziecku, które nienawidzi sportu, piłkę nożną, bowiem powinien uprawiać sport - a jak nie zabangla, to nic takiego, piłkę przejmie młodszy brat.
                  • k1234561 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 22:11
                    mama_kotula napisała:

> Cytat
                    > Wtedy czytnik przejmę ja.Dla dorosłych oferta książek na czytniki pewnie jest b
                    > ogatsza,zatem nie będzie leżał bezużyteczny. ;)
                    >

>
                    > A dziecko zostanie bez prezentu w ogóle. Mało zachęcająca perspektywa.
                    >
                    > Nie lepiej akurat na święta kupić dziecku coś, o czym dziecko marzy, a czytnik
                    > podarować ot tak, bez okazji? Bo teraz to mniej więcej tak, jak podarować pod c
                    > hoinkę dziecku, które nienawidzi sportu, piłkę nożną, bowiem powinien uprawiać
                    > sport - a jak nie zabangla, to nic takiego, piłkę przejmie młodszy brat.
                    >
                    Spokojnie,spokojnie.Panna na wieść o czytniku zastrzygła uszami z zaciekawienia.Co prawda nie powiedziałam jej ,że na pewno pod choinką będzie czytnik,ale chciałam tylko wysądować co ona o takim urządzeniu myśli.No i jest pełna entuzjazmu i zapału.Zatem myślę,że spróbujemy,a jak nie wyjdzie , po czasie,to ja go przejmę,chyba lepsze to żeby był używany niż leżał w kącie bo to prezent córki,nieużywany,ale prezent więc nikt nie może go tknąć.
                    Kurczę,sama wiele razy dostałam prezent,który po czasie albo nie spełniał swych zadań,albo nie do końca mi odpowiadał.Wtedy najczęściej pozbywałam się go na przeróżne sposoby.Przy czym wywalenie na śmietnik było ostatecznością i jakoś nie miałam poczucia,że zostałam bez prezentu gwiazdkowego,urodzinowego czy imieninowego.Ot,życie.
                    A Tobie nigdy nie zdarzyło się kupić czegoś i potem żałować,że kupiłaś,bo cię ów zakup rozczarował?Albo dostać coś co niby wydawało się na początku fajne,ale jednak po czasie to nie było to?
                    • mama_kotula Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 22:29
                      Wiesz, to jest jednak prezent *gwiazdkowy*. Święta to taki trochę magiczny czas, kiedy - a niech to, polecę banałem - spełnia się marzenia.
                      I tak. Też mi się czasem zdarzyło dostać prezent, który nie był trafiony. I tak, wyrzucałam, oddawałam... ale mi się wydaje, że tu chodzi o coś innego troszkę.
                      Patrz, twoja córka nie lubi czytać. Uszami zastrzygła na wieść o czytniku, bo lubi gadżety, wszystkie dzieci w tym wieku lubią gadżety. Może sądzi, że czytnik to jak tablet, a może po prostu jest ciekawa, co to - a po zobaczeniu szarawego ekranika z literkami, bez fajerwerków, przyjdzie rozczarowanie.
                      Ty chcesz namówić ją, aby czytała więcej, więc chcesz sprawić jej prezent "wychowawczy". Na gwiazdkę, pod choinkę. To mniej więcej tak, jakby mój syn, który twierdzi, że sport to mord ;)) pod choinką zamiast lego znalazł korki piłkarskie, bo ja uważam, że to może zachęcić go do grania w piłkę. Mało fajne.

Nie zrozum mnie źle - jak najbardziej jestem za podarowaniem czytnika córce. Ale nie pod choinkę, nie na mikołajki. Ot, tak, bez okazji. Posadzić córkę potem przed komputerem, niech sobie ebooki poprzegląda w jakiejś księgarni, poczyta opisy. Może zaskoczy. A może wcale nie. A pod choinką niech znajdzie coś, co na 100% (no ok, nigdy nie jest na 100) spełni jej oczekiwania prezentowe. Nie narzędzie wychowawcze.
                      • steffa Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 23:10
                        Każdy ocenia przez pryzmat swego doświadczenia, normalka.
                        Mój syn uwielbia gadżety. Na urodziny zażyczył sobie Kindla i CZYTA CZYTA CZYTA. A czytanie zawsze sprawiało mu problemy. Zatem problemy są mniejsze na Kindlu, bo element gadżeciarstwa je przysłania (i być może to, o czym mówiłyśmy w innym wątku - rozłożenie tekstu). Trudno mu się czyta -> dostał Kindla -> powiedział, że to jedne z jego najfajniejszych urodzin. Ma 11 lat. Dostał najprostszego, bo nie chciałam, żeby się zbytnio rozpraszał (ma ku temu skłonności). Tak przy okazji, zastanawiałam się nad tym podświetleniem i jego sensownością. Czy czytanie takiego podświetlonego tekstu w ciemności nie wpływa źle na wzrok?
                        PS. PDF-y da się na K. czytać, choć nie da się sensownie powiększyć tekstu. Ale można je przekonwertować w calibre na MOBI. I wtedy wykrzaczają się wszystkie ilustracje, a i polskie znaki znikają czasem.
                        • mama_pyzuni Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 23:35
                          Na pewno nie działa dobrze na wzrok czytanie w zupełnej ciemności (podobnie jak granie na komputerze czy ogladanie tv), ale ja przyznaję, że mi się to zdarza często (kładę się ostatnia, gaszę wszystkie światła i najczęściej przy czytaniu zasypiam). Pocieszam się tym, że to zupełnie inny rodzaj oświetlenia niż w tabletach czy komórkach.
                          A podświetlenie jest super, naprawdę zupełnie inny komfort czytania. No i czytnika bez problemu mogę używać w każdych warunkach
                          P.S. Kusi mnie zamówienie tego za 49 Euro dla średnego syna (8-latka) , który też czasem podbiera mi mój czytnik, ale obawiam się, że to będzie kłopot dla mojej koleżanki w Niemczech...
                          • steffa Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 00:01
                            Nie wiem, czy ten najtańszy nie ma tzw. reklam, czyli linków do stron. Jest to nienamolne i dyskretne, ale jestem przeciwniczką wszelakich nagabywań i kupiłam najtańszego za 70 funtów. Via koleżanka na wycieczce w Londku.
                            • mama_pyzuni Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 10:20
                              A ja właśnie oba mam z reklamami (o dziwo - jeden kupiony normalnie legalnie w naszym Merlinie) i bardzo te reklamy lubię :-) Traktuję je jak zmieniające się wygaszacze ekranu.
                              • abepe Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 13:22
                                Ja mam pocketbooka
                                www.pocketbook.pl/product/81/Pocketbook_622_Touch
                                Mąż kupił w empiku i pojawia mi się logo empiku tylko przy włączaniu (nie muszę oglądać, otwieram etui jak się się włączy;)
                    • abepe Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 22:33
                      > Spokojnie,spokojnie.Panna na wieść o czytniku zastrzygła uszami z zaciekawienia
                      > .Co prawda nie powiedziałam jej ,że na pewno pod choinką będzie czytnik,ale chc
                      > iałam tylko wysądować co ona o takim urządzeniu myśli.No i jest pełna entuzjazm
                      > u i zapału.

Kotula zapewne myślała o prezencie niespodziance. Nikt nie lubi dostawać prezentów, które są prztyczkiem w nos albo zmuszają do czegoś. Jeżeli jednak córka jest nastawiona entuzjastycznie - po co czekać do gwiazdki?
          • k1234561 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 13:44
            mama_pyzuni napisała:
            książki A. Tyszki, A. Błotnickiej, J. Olech, B. Stenki,

A można poprosić o konkretne tytuły?
            • dwellajna Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 13:48
              > książki A. Tyszki, A. Błotnickiej, J. Olech, B. Stenki,
              >
              > A można poprosić o konkretne tytuły?

wystarczy przecież wpisać w google, wyszukiwarkę księgarni ebookowej czy dowolną porównywarkę
        • steffa Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 20:53
          Tu dokładnie napisano, co obsługuje K:
          Obsługiwane typy plików e-book Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion.
      • k1234561 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 13:38
        mama_pyzuni napisała:
        Tytułów jest ogromna ilość - już większość książek zwłaszcza dla starszych d
        > zieci czy młodzieży jest też w formie e-booków. Moja córka ostatnio uwielbia Ba
        > śniobór,
        Może jakieś konkrety,bo wymieniłaś tylko Baśniobór.Z tego co się orientuję to jest to fantastyka.Nie wiem czy spodoba się mojej córce.A oprócz tego Baśnioboru to co jeszcze wciągającego możesz polecić?
        • violik Wyszukiwarka 04.11.13, 14:12
          Konkretnie nikt nie zna dziecka lepiej, niż Ty. A trudno coś polecać dziecku, które opisujesz, jako nieczytające. Użyj wyszukiwarki. Na jesieni sporo było poruszanych wątków o książkach dla wczesnych nastolatków. W wątkach ludzie się rozpisują. Ja osobiście nie mam siły ani chęci po raz kolejny podawać tych samych tytułów. Po to jest wyszukiwarka. Przejrzyj wątki i wybierz to, co uważasz za najlepsze dla Twojego dziecka.
          • mama_pyzuni Re: Wyszukiwarka 04.11.13, 14:57
            Agnieszka Tyszka - M jak dżem i Kawa dla kota
            Barbara Stenka - Akcja Chłopaki
            Agnieszka Błotnicka - Kiedy zegar wybije dziesiątą
            Joanna Olech - Pompon w rodzinie Fisiów i dalsze cześci
            Te mam KONKRETNIE.
            Ale dla starszych dziewczynek widzę, że są e-booki Małgorzaty Gutowskiej Adamczyk, jest polecana ostatnio Gra Endera, seria Veronici Roth (Niezgodna i cz II), wymieniłam też Joannę Chmielewską i świetną serię Kroniki Archeo.
            Ciężko jest polecić jakąś szeroką listę książek dla Twojej córki, jeśli nawet Ty sama nie wiesz, co może jej się spodobać.
            Ja też w przedbiegach odrzucałam Baśniobór (na zasadzie, że fantastyka się nie spodoba), a córka oszalała na punkcie tych książek i szybko musiałam dokupowac kolejne części.
            Musisz wybrać konkretne tytuły i szukać, czy są. Na stronie głównej swiataczytników, na samej górze jest wyszukiwarka e-booków i porównanie cen z 23 księgarni. Polecam korzystanie z tego i zaprenumerowanie sobie newslettera z promocami dnia. Ja za książki dla dzieci płaciłam max. 15 zł (najczęściej kupuję w promocjach po 7- 8 zł), Baśniobór kupowałam po niecałe 10 zł za tom.
    • blankaz tani kindle 04.11.13, 14:55
      Na amazon.de najprostszą wersję kindla można kupić za 49 euro - jest tylko jeden problem - nie wysyłają do Polski, tylko na terenie Niemiec i Austrii. Ja dzięki koleżance kupiłam kindle dla mamy i starszego syna na gwiazdkę :)
      • mamapodziomka Re: tani kindle 04.11.13, 18:29
        Moja corka tez dostanie tego Kindla za 49 euro na urodziny. Czyta srednio chetnie, niby lubi, ale ma tez multum innych zainteresowan plus kolezanki i na czytanie nie zostaje prawie w ogole czasu. Problemem zawsze byly lektury do polskiej szkoly, bo sa ogolnie malo ciekawe, ona po polsku troche gorzej czyta, no i sporo tego zazwyczaj bywa. Ale na moim Kindlu jakos jej poszlo, moze sobie powiekszyc literki i lepiej jej sie czyta. Ale poniewaz niespecjalnie dobrze nam idzie dzielenie sie moim, to bedzie miala wlasny, skoro wyprzedaja ten poprzedni model :))) Mysle, ze sie ucieszy :))))
    • domil Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 17:00
      A to koniecznie musi być Kindle? Teraz jest już trochę większy wybór. U mnie w rodzinie akurat sprawdził się inny model.

Jeśli chodzi o "rozczytanie" - moje dzieci zaczęły od audiobooków.
      Teraz córka woli e-booki i nie rozstaje się z czytnikiem, synek jeszcze głównie słucha.

• toris_a Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 22:11
      Do swojego starego Kindla dostane na gwiazdke taki prezent: Etui z lampka

www.youtube.com/watch?v=JQawhxvDFx0
      Szalu dostawalam z wiecznie wyczerpujacymi sie bateriami lampek do czytania, a posiadajac juz czytnik glupio mi bylo wymienic go tylko z powodu braku oswietlenia.
      Przy cenie 49 euro i takiej oprawie to ekonomiczna wersja paperwhite :)
      • mama_kotula Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 22:32
        toris_a napisała:

> Do swojego starego Kindla dostane na gwiazdke taki prezent: Etui z lampka

Mam to etui.
        Sprawdza się ewentualnie w autobusie, pod wieczór, jak zaczyna sie zmierzchać. W zupełnej ciemności nie da się czytać, albo inaczej - jest spory dyskomfort, widać mniej więcej połowę ekranu, oświetlonego punktowo. Nie jest fajne.
        Tak, że wieczorem w łóżku mąż relaksuje się przy paperwhite, a ja, cóż, czytam z telefonu (światła zapalić się nie da się, między nami pochrapuje dwulatka ;)).
        • abepe Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 04.11.13, 22:38
          mama_kotula napisała:

> Tak, że wieczorem w łóżku mąż relaksuje się przy paperwhite, a ja, cóż, czytam
          > z telefonu (światła zapalić się nie da się, między nami pochrapuje dwulatka ;))

To już wiem, dlaczego nie widzę potrzeby posiadania podświetlanego ekranu - nikt, komu przeszkadzałoby światło nie pochrapuje obok. Faktycznie czasem w kolejce podmiejskiej, w której czytam, światło jest przygaszone, ale z reguły widać to już gdy kolejka podjeżdża do peronu i wybieram oświetlone przedziały:)
          • k1234561 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 21:10
            Dziewczyny,tak z mężem analizujemy na wszystkie strony tego Kindla i mąż wpadł na pomysł,że może lepiej i wygodniej do czytania kupić córce Ipada?Ekran większy,pojemność też.Tyko ja mam wątpliwości czy jest sens wywalać tyle kasy na Ipada,na którym córka będzie mogła korzystać z internetu,oglądac filmy,czytać książki,skoro ma do tego laptopa?A może się mylę.Doradźcie.
            • abepe Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 21:17
              Nie znam się na Ipadach, ale wydaje mi się, że nie mają ekranu e-ink, co znaczy, że nie masz komfortu czytania odpowiadającego czytaniu papierowej książki.
              Ja nie lubię czytać z ekranu komputera.
              • mama_kotula Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 21:25
                abepe napisała:

> Nie znam się na Ipadach, ale wydaje mi się, że nie mają ekranu e-ink, co znaczy
                > , że nie masz komfortu czytania odpowiadającego czytaniu papierowej książki.
                > Ja nie lubię czytać z ekranu komputera.

Ipad to tablet, nie czytnik. Córka będzie używać go do grania, a nie do czytania. Jeśli chcecie kupić córce zabawkę do grania, to ipad jak najbardziej. Do czytania się nie nadaje. Raz, że za duży i nieporęczny - i sporo cięższy niż czytnik kindle. Dwa, że to normalny ekran, mrugający.

Porówanie:
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2713226,2,21,207882-1977659638362-1149250282-2405821-2516392-n.html
                - na dworze z ipada nie poczyta, w słońcu to w ogóle dramat :/
                • mama_kotula Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 05.11.13, 21:27
                  A, i wbrew obiegowej opinii - ekran dotykowy do przeglądania netu nadaje się bardzo słabo. Do oglądania filmów - ujdzie. Przy czym to mały ekranik, lepiej w tv czy nawet na laptopie. Najlepiej nadaje się do gier i dzieci/młodzież na ipadzie grają.
                  I mówię to z punktu producenta takich gier, nie z punktu widzenia użytkownika ;)
                  • k1234561 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 06.11.13, 05:55
                    Bardzo Wam dziękuję za pomoc.W takim razie zostajemy przy Kindle.
    • muchomorek23 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 18.11.14, 12:37
      Podpowiedzcie proszę czy lepszy czytnik Kindla czy Pocketbook czy jeszcze jakiś inny? Chciałabym kupić na prezent dla m. i nie wiem, który lepszy. Jedno co wiem to dobrze żeby był podświetlany.
      • abepe Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 18.11.14, 19:22
        Każdy Ci powie, że lepszy Kindle;) Ale ja mam dotykowego pocketbooka, porównywałam go z najtańszym kindlem koleżanki i wolę mój.
        • muchomorek23 Re: e-booki + czytnik dla 12-latki 19.11.14, 21:00
          Zamówiłam Pocketbooka ( poczytałam opinie, porównania i ten wybrałam). Z kodem przedszkole112014 w Merlinie wychodzi całkiem dobra cena.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka