Dodaj do ulubionych

Wiosna 2014

23.02.14, 13:45
Zeszłoroczny wątek wiosenny wiosna 2013 pojawił się w tym samym czasie, poza tym wystarczy wyjrzeć przez okno, u nas wiosna już od kilku dni.
Na jakie wiosenne nowości książkowe czekacie?
Ja najbardziej na:
Wyspę skarbów z MR- już zamówiłam, nie mogę się doczekać
i Łazienkowe pytania - tak samo
Dźwięk Ireny Cieślińskiej
Może Machiną przez Chiny, chociaż Mój chłopiec, motor i ja nie podoba mi się.
Ciekawi mnie Czerwony kapturek w wielkim mieście.
Ja, co to takiego
Dobrze, że niedługo zajączek, to mam pretekst do zamawiania :)
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: Wiosna 2014 23.02.14, 15:57
      Pamiętajcie, że do końca miesiąca działa w Merlinie kod STATOIL2013 i można zamawiać z nim pozycje, które są w zapowiedziach.

U mnie na liście: Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai Tajemnica urodzin, Nowe kłopoty detektywa Pozytywki, Uśmiech dla żabki, Prawie wszystko o ... Dinozaury D'Agostino Paola, 12 ważnych opowieści. Polscy autorzy o wartościach dla dzieci, Kiedyś i teraz. Życie codzienne 100 lat temu i teraz. Mądra Mysz.
      • agnieszka77_11 Re: Wiosna 2014 23.02.14, 19:18
        I jeszcze chodzi mi po głowie Gianni Rodari i Kocia gwiazda.
        • abepe Re: Wiosna 2014 23.02.14, 22:58
          Właśnie zasiadłam do finalizacji sporego zamówienia, ale dla dzieci przewidziałam tylko dwie książki (reszta to fachowa literatura dla mnie), za to śmiało (chyba) mogę je uznać za wiosenne - "Doktor Muchołapski" Majewskiego i "Gucio zaczarowany" Urbanowskiej. W nawiązaniu do tego wątku.

Wprawdzie nieco obawiam się powrotu zimy (z zeszłorocznego wątku wynika, że mogę mieć rację), ale już powoli myślę o wyciągnięciu Powiastek B. Potter i "O czym szumią wierzby". Bo jak wiosna to zwierzęta;)
          • huculeczka Re: Wiosna 2014 24.02.14, 09:43
            Abepe, ja mam dwa Muchołapskie - jedna to wygrana w konkursie - chętnie się wymienię, bo dwa nam nie są potrzebne ;) jeśli chcesz!
            • abepe Re: Wiosna 2014 24.02.14, 10:23
              huculeczka napisała:

> Abepe, ja mam dwa Muchołapskie - jedna to wygrana w konkursie - chętnie się wym
              > ienię, bo dwa nam nie są potrzebne ;) jeśli chcesz!

A!!! Niestety już przyklepałam zamówienie. Dziękuję za propozycję. Może wrzucisz informację do wątku o wymianach?
              • huculeczka Re: Wiosna 2014 24.02.14, 16:58
                Napisałam, ale bez odzewu
                • abepe Re: Wiosna 2014 24.02.14, 21:51
                  huculeczka napisała:

> Napisałam, ale bez odzewu

A wiesz, że teraz skojarzyłam, że było takie ogłoszenie. Co gorsza - teraz sprawdziłam - robiąc porządki w wątku (bo jest baaaardzo długi) z rozpędu skasowałam Twoje posty o Muchołapskim!! Teraz je przywróciłam, więc osoby, które dostają informację o postach w wątku - dostaną je jeszcze raz. Może się ktoś chętny znajdzie. My, po kilkudniowej przerwie, wróciliśmy do "Dzieci doktora Motyla", więc wkrótce Muchołapski się przyda.
                  • huculeczka Re: Wiosna 2014 24.02.14, 22:09
                    :) jeśli o mnie chodzi, barter mógłby być wszędzie - w sklepach też! ostatnio bardzo do mnie ta forma przemawia - rzeczy w domu przybywa a potem się okazuje że zamiast tego co się kupiło/dostało lepsze byłoby coś innego. Ech kiedy moja roczna córeczka dorośnie do Muchołapskiego... ;)
                    • abepe Re: Wiosna 2014 22.03.14, 21:07
                      Ja rozpoczęłam wiosnę z hukiem, czyli 2 - dniową migreną. A Wy?

Moi chłopcy w tym czasie:
                      -10,5-latek kończy Ósmą wyspę czyli tajemnice Qanarii oraz "Fałszywą nutę" z serii 39 wskazówek,
                      -prawie 7-latek kończy "Dzieje pirata Rabarbara" oraz zaczął pierwszą część z serii "39wskazówek" (ale mylą mu się bohaterowie, uważam, że jest na tę serię za mało wdrożony w powieści).
                      Starszy zamówił sobie u mnie "Koralinę", ale nie było jej w stacjonarnej księgarni (a chciałam kupić w małej lokalnej:( Ja boję się zaglądać na listę książek, które chciałabym mieć. Może przeżyjemy tę wiosnę na tym co mamy! Bo jesteśmy w trakcie serii o "Dr. Dolittle", "Robin Hooda" a przed nami wytypowane na wiosnę "Doktor Muchłapski", "Gucio zaczarowany" i "O czym szumią wierzby" (bo wiosennie ma znaczyć przyrodniczo!).
                      • abepe Re: Wiosna 2014 24.03.14, 20:21
                        Kto by chciał taką lekturę na wiosnę???

Libraries

https://www.roads.co/uploads/fragrances/57/libraries-cover-v4-16.59.00-2.jpg
                        • abepe Re: Wiosna 2014 08.05.14, 19:49
                          Wiosna w pełni? Zrealizowaliście plany? Co czytacie?
      • kaixa Re: Wiosna 2014 24.02.14, 14:38
        Agnieszko, a do jakiej znizki upowaznia ten kod?
        dzieki :-)
        • mira_belka_35 Re: Wiosna 2014 24.02.14, 17:06
          25% od ceny podstawowej
    • agni71 Re: Wiosna 2014 24.02.14, 00:41
      Z zapowiedzi czekam na tom II "Szkoły kotów". Moja 7,5-latka zachwycona, dopytuje sie o kolejne części. Na stronie wydawnictwa widzę, że druga częśc planowana na luty 2014, ale chyba jeszcze nie wyszła...
      • agnieszka77_11 Re: Wiosna 2014 24.02.14, 09:35
        Najgorsze jest to, że ja jestem ciągle w książkowych wyprzedażach. Ostatnio wydałam majątek kupując stos, aż mi szafa w szwach pęka ;) A w moim koszyku ciągle są pozycje, które korcą i nie wiem co zrobić. A okazje pojawiają się z każdej strony. A Wy piszecie o takich fajnych książkach. Mąż mnie niedługo z domu wyrzuci. Ehh, co robić?! :)
        • abepe Re: Wiosna 2014 24.02.14, 10:23
          agnieszka77_11 napisała:

> Najgorsze jest to, że ja jestem ciągle w książkowych wyprzedażach. Ostatnio wyd
          > ałam majątek kupując stos, aż mi szafa w szwach pęka ;) A w moim koszyku ciągle
          > są pozycje, które korcą i nie wiem co zrobić. A okazje pojawiają się z każdej
          > strony. A Wy piszecie o takich fajnych książkach. Mąż mnie niedługo z domu wyrz
          > uci. Ehh, co robić?! :)

Taki nasz los (nie chodzi mi o wyrzucenie z domu, ale te pozycje w koszyku i nerwowe klikanie;)
          • bruy-ere Re: Wiosna 2014 24.02.14, 17:04
            A ja po paru latach rozpusty przeszłam na program oszczędzania - nie kupuję nic. Dla starszego wypożyczam w bibliotece, a dla młodszej wynajduję na półkach książki w spadku po bracie.
            Ciekawe, jak długo wytrwam, przewiduję, że maks. 2-3 miesiące.
            • gosjana Re: Wiosna 2014 24.02.14, 21:40
              Na mojej liście wiosennych zapowiedzi znajdują się:
              Pożyczalscy idą w świat, Maleńka pani flakonik, Tajemnica urodzin, druga część Szkoły kotów i Wojny cukierkowej, Wojna na pięknym brzegu, Lazienkowe pytania, Wyspa skarbów, Kocia gwiazda
              • agni71 Re: Wiosna 2014 24.02.14, 21:58
                Dzieki za informację o "Pożyczalskich.." Spodobała się pierwsza częśc, a zaczęłam się zastanawiać, czy wydadzą w końcu ciąg dalszy. "Tajemnica urodzin" tez obowiązkowo do kolekcji.

Podpytam dzieci, czy chcą druga częśc "Wojny cukierkowej".
                • sylwina76 Re: Wiosna 2014 10.05.14, 19:35
                  11 latek czyta Wyspę skarbów, ale coś wolno mu idzie, ten język :) Córka wraca do ulubionych książek, ostatnio ciągle czytamy to, co znamy.
                  Upolowaliśmy też kilka brakujących Monstrrrualnych erudycji, w końcu mamy wszystkie :), Aktualnie czytamy Śmiertelne choroby.
                  Łazienkowych pytań nadal nie mamy, chętnie dołożyłabym do nich Metrykę nocnika Pauliny Wierzby. No i Kropka pl - akurat na wakacje.
                  Przyznam się, że ostatnio kupujemy jednak więcej gier niż książek :) w związku z tym jesteśmy częstszymi bywalcami bibliotek.
                  • abepe Re: Wiosna 2014 11.05.14, 20:05
                    sylwina76 napisała:

> 11 latek czyta Wyspę skarbów, ale coś wolno mu idzie, ten język :)
                    Mój starszy miał to samo 2 lata temu z "Tomkiej Sawyerem", ale musimy do tego wrócić.

Córka wraca
                    > do ulubionych książek, ostatnio ciągle czytamy to, co znamy.

U nas nastąpił powrót do Asteriksa, tzn. starszy wrócił a młodszy wreszcie się przekonał do komiksów na całego. Chcą mieć komplet! Wczoraj czytaliśmy "Asteriksa i Kleopatrę" z podziałem na role - 4 osoby do jednego komiksu (wszystkie z wadą wzroku, więc czytanie związane było z wyrywaniem sobie nawzajem tomiku, żeby móc przeczytać;)
                    Starszy kończy "Władcę Pierścieni" i zażyczył sobie na Dzień Dziecka "Silmarilion".
                    Młodszy czyta o Tappim.

> Przyznam się, że ostatnio kupujemy jednak więcej gier niż książek :) w związku
                    > z tym jesteśmy częstszymi bywalcami bibliotek.

U nas ostatnio królują szachy. A biblioteka nas rozpieszcza - bibliotekarka kupiła całą serię o Tappim, bo pamiętała, że byłam nią zainteresowana i odłożyła na półkę dla nas:)
                    • agni71 Re: Wiosna 2014 11.05.14, 20:36
                      Ja ciągle czekam na 2 cz. "Szkoły kotów" :-( Tymczasem córka czyta coś Holly Webb, w kolejce czeka "Kocia gwiazda".

Średnia aktualnie czyta "Anyżową warownię".

Najstarsza chyba aktualnie nic, chociaż dostała ostatnio drugą część "68 pokojów", czyli "Złodziejkę czarów".
                      • abepe Re: Wiosna 2014 11.05.14, 20:49
                        agni71 napisała:

> Ja ciągle czekam na 2 cz. "Szkoły kotów" :-(

Moja bratanica też.

> Średnia aktualnie czyta "Anyżową warownię".

O! Wyciągnęłam ostatnio dla 7-latka. Powinna mu się podobać.

> Najstarsza chyba aktualnie nic, chociaż dostała ostatnio drugą część "68 pokojó
                        > w", czyli "Złodziejkę czarów".

Widziałam, że jest 3. część.
                    • sylwina76 Re: Wiosna 2014 11.05.14, 22:13
                      abepe napisała:

> U nas ostatnio królują szachy. A biblioteka nas rozpieszcza - bibliotekarka kup
                      > iła całą serię o Tappim, bo pamiętała, że byłam nią zainteresowana i odłożyła n
                      > a półkę dla nas:)

U nas Wilk i owce i Carcassonne :) Nas biblioteka ostatnio trochę zaniedbała, coraz mniej nowości, niestety. Zazdroszczę :)
                      Zamówiłam za to dziś Kropkę pl ( z bólem serca, a raczej portfela), "bo chodzi za mną" już od pierwszego wydania, mam jeszcze schowany Sklepik Okamgnienie, muszę chyba podrzucić synowi, bo już przecież wyszedł drugi tom.
                      Córka zaś pożycza sobie z biblioteki szkolnej Koszmarnego Karolka i czyta mi co śmieszniejsze fragmenty. Aż mi zgrzyta w uszach brr..
                      • abepe Re: Wiosna 2014 11.05.14, 22:23
                        Sylwino - czy Twój syn czytał już 2. część "Wojny cukierkowej"? Przypomniało mi się, że jeszcze na to mam zamówienie.
                        • sylwina76 Re: Wiosna 2014 11.05.14, 22:27
                          Nawet nie czytał pierwszej!!! Po Baśnioborze czuł się już nieco zmęczony Brandonem Mullem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka