Dodaj do ulubionych

Historia dla 11-latki

12.12.14, 09:16
11-letnia córka przyjaciółki zażyczyła sobie na Gwiazdkę ksiażkę historyczną (nie powieść). No i tu mam zagwozdkę. Gombrich niestety niedostępny, Le Goff takoż. Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Historia dla 11-latki 12.12.14, 15:06
      zajrzyj do watku:
      literatura non-fiction dla 13 latka?
      • jarka63 Re: Historia dla 11-latki 12.12.14, 21:30
        Dziękuję za odzew, jednak muszę szukać dalej albo wybrać jakąś inną opcję.
    • violik Re: Historia dla 11-latki 12.12.14, 22:29
      Dziewczynka wydaje mi się dość młoda, ale jak chce....
      Polecam " W kręgu Wazów. Ludzie i obyczaje" Pani doktor Bożeny Fabiani. Fabiani jest urodzoną gawędziarką. Jej książki są bardzo przystępne i wciągające. "W kręgu Wazów" - od ręki w Empiku. I jeszcze można zamiast papierowej książki nabyć audiobook. Czytany przez autorkę, może być bardziej przystępny niż książka. Pani Fabiani słynie z niezwykłych gawęd o sztuce (co 2 tygodnie PRII) i świetnie sobie radzi z przekazem ustnym.
      Gombricha bym sobie w ogóle podarowała. Lepszy jest Wollny i "Był sobie król, poczet piastów dla dzieci" i "Był sobie król, poczet Jagiellonów dla dzieci" - tak samo niedostępne (choć widzę, że ktoś chce prawie stówę na allegro za Jagiellonów) - a o wiele lepsze.
      Na prezent nadaje się "Poczet polskich królów i książąt" Sławomira Leśniewskiego.
      • abepe Re: Historia dla 11-latki 12.12.14, 22:49
        Gombrich i Wollny to zupełnie inna narracja i zakres materiału. Uzupełniają się.

Ale i tak teraz ani jednego, ani drugiego nie znajdziesz. Chociaż warto zapolować na allegro. Ja przez ponad rok wypatrywałam tam 1. części Wollnego i udało mi się za jakieś 30 zł kupić "Historia jak bajka czyli poczet Piastów dla dzieci". Mój jedenastolatek przeczytał część z przyjemnością. Potem przerzucił się na coś innego, ale zapowiada powrót.
        • jarka63 Re: Historia dla 11-latki 13.12.14, 20:33
          Serdecznie dziękuję za propozycje, chyba się zdecyduję na Wazów :)
      • abepe Re: Historia dla 11-latki 15.12.14, 15:07
        "Wazów" Fabiani sama mam w koszyku, w uzupełnieniu do "Ryksa" Wollnego:)
        • sylwina76 Re: Historia dla 11-latki 15.12.14, 18:14
          Też się nad Wazami zastanawiam, zresztą nad Ryxem też. Wolałabym Był sobie król, ale nie do zdobycia - ani w dostępnych bibliotekach, ani na allegro (oczywiście w rozsądnej cenie). Gombrich nie przypadł ani mi ani synowi do gustu, dla mnie zbyt rozwlekły.
          • abepe Re: Historia dla 11-latki 15.12.14, 18:25
            Ryx nie dla dzieci. Raczej dla "młodych dorosłych". Jak pisałam wyżej niedawno upolowałam "Poczet Piastów", po roku przeglądania codziennej subskrypcji :)
            • violik Re: Historia dla 11-latki 16.12.14, 21:12
              Właśnie mnie oświeciło, że świetną pozycją dla takiej panny może być "Dwanaście miesięcy, czyli historia Anglii." autorstwa Geoffrey'a Trease'a. Tytuł angielski bardziej odpowiada prawdzie "Days to Remember". Niezmiernie ciekawy zbiór wydarzeń różnych z historii UK. Opowiadania o wydarzeniach ważnych i o na pozór zwykłych rzeczach. Książka zadziwia różnorodnością tematów i uniwersalnością opisów, a na końcu każdego tematu jest podsumowanie. Ale można kupić na Allegro w dobrym stanie za kilka złotych.
              • sylwina76 Re: Historia dla 11-latki 16.12.14, 23:08
                Mój syn właśnie dziś mi zakomunikował, że interesuje go.....REKONKWISTA a książki dostępne w domu nie zaspokajają jego ciekawości w tym temacie (!) Znalazłam trochę książek, ale nie mam pojęcia czy któraś jest odpowiednia dla 11 latka, z dużą wiedzą historyczną, wręcz pasjonatem historii ale jednak dzieckiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka