Dodaj do ulubionych

Pyt. dotyczące Czupieniek

20.11.15, 12:55
Kupuję właśnie dla Zuz "Czupieńki. Gwiazdka", a widzę jeszcze Smoka. No i pytanie - bo z tego co wyczytałam w archiwum, miały się ukazać cztery części - czy się ukazały i już są niedostępne czy dotychczas wyszły tylko te dwie?... No i o Gwiazdce sporo mówicie, ale o Smoku niewiele - więc póki co "w ciemno" zamówiłam tylko Gwiazdkę - a czy Smoka też warto?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 20.11.15, 13:52
      Wyszły tylko dwie a "Smoka" też warto! ;-)
      • laemmchen79 Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 20.11.15, 14:42
        Warto!!! A pytanie o pozostale czesci dobre, nie wzgardzilabym 2 kolejnymi tomami Czupienkow
    • aggala Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 20.11.15, 17:39
      Obie części warto, ale dla mnie "Gwiazdka" jest zdecydowanie numerem jeden. Kiedyś mocno wypatrywałam kolejnych części i bardzo żałuję, że do tej pory się nie ukazały.
      • huculeczka Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 20.11.15, 19:36
        Panie Pawle (o ile Pan nas jeszcze czyta) - czy coś wiadomo w sprawie pozostałych dwóch części?:)
        • pe_pawlak Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 11:02
          Dzień dobry! Wiadomo. Wstępne scenariusze pozostałych dwóch części Gerard przygotował już wiele lat temu, wtedy, gdy seria startowała we Francji. Miały przedstawiać kolejnych dwóch członków czupieńkowej rodziny i rozgrywać się w brakujących porach roku - wiosną i jesienią. Ale wyniki sprzedaży były na tyle kiepskie, że Editions Milan nie było zainteresowane kontynuacją tej historii. Polski wydawca mówił początkowo o wydaniu wszystkich części i moje prace nad makietą trzeciego tomu były już mocno zaawansowane, ale w chwili, gdy chciałem ją zaprezentować Media Rodzinie, usłyszałem, że dalsze części nie będą wydawane. Za mało czytelników w Czupieńkach rozkochaliśmy :-)

PS. Chyba również opowiadam się za formą: „dotyczące Czupieńków”…
          • agnieszka_azj Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 11:05
            Szkoda :-(
      • agnieszka_azj Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 20.11.15, 23:22
        Warto "Smoka", bardzo warto !!! poczytajmi.blox.pl/2010/10/Czupienki-Smok.html

Przyłączam się do pytania o kolejne części :-)
        • abepe Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 10:04
          Chyba jednak powinno być "dotyczące Czupieńków"!
          • huculeczka Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 12:32
            Przepraszam, wybaczcie!
          • huculeczka Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 12:33
            Przepraszam przepraszam przepraszam :)
            • huculeczka Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 12:46
              I dziękuję za odpowiedź. Może po zakupach (nie tylko moich) wydawca jednak zmieni zdanie...
          • pe_pawlak Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 20:38
            Tak. Zasięgnąłem opinii u źródeł :-)

Ewa, autorka przekładu i wynalazczyni polskiego ekwiwalentu dla francuskiej nazwy "les Tchoux" (i twórczyni "pokrzepidełka"), powiedziała, że inspirowało ją raczej męskiego rodzaju słowo "pieniek", niż żeńska "opieńka". Wszelkie pytania dotyczą więc w rzeczy samej "Czupieńków", a nie "Czupieniek" :-)
            • huculeczka Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 21.11.15, 20:57
              To idąc tym tropem, jaki jest mianownik dla "Czupieniek"?:)
              • pe_pawlak Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 22.11.15, 01:15
                Nooo... L.p. "Czupieniek", l.mn. "Czupieńki". Chyba że źle zrozumiałem pytanie :-)
                • huculeczka Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 20.12.15, 21:26
                  Dziś z kolei pytanie zadała Zuz (2lata 9m-cy) - czemu Wiepieniek nie ma okularów na oczkach? Sama jestem ciekawa tłumaczenia :) Ja powiedziałam, że mu spadły na nos bo się pochyla nad gwiazdką.
                  • pe_pawlak Re: Pyt. dotyczące Czupieniek 24.12.15, 02:05
                    To są okulary do bliży. Choć na nosie są przez cały czas, Wiepieniek używa ich tylko wtedy, gdy czyta, a tego akurat na ilustracjach nie widać :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka