Dodaj do ulubionych

O pszczołach

28.12.15, 00:26
W tym roku pojawiły się dwie pszczele nowości

Opowiem Ci mamo, skąd się bierze miód, wyd. Nasza Księgarnia
https://nk.com.pl/img/covers/big/resize/245/x/x/2245_opowiem_ci_mamo_skad_sie_bierze_miod.jpg

Pszczoły, wyd. Dwie siostry
https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/thumb.html?w=1200&h=1200&src=/dwiesiostry_files/Image/ksiazki/pszczoly/pszczoly.jpg

Bardzo lubiana u nas jest jeszcze jedna książka z serii Mądrej Myszy
Mam przyjaciela pszczelarza, wyd. Media Rodzina
https://mediarodzina.pl/zasoby/images/vbig/mm_mam_przyjaciela_pszczelarza.jpg

poza tym temat pszczół z racji posiadanej działki i świetnej ekspozycji w miejskim zoo jakoś regularnie u nas wypływa, więc na poważnie zainteresowałam się obiema nowościami.

Przyznaję, że nie widząc książki (a przez pierwszy czas po ukazaniu się obu bardzo mało było podglądów w sieci) , trudno było mi sobie wyobrazić książkę - bardzo lubianego zresztą przez nas z racji książki o smoku czy gier granny - Piotra Sochy o pszczołach - kompletnie nie wiedziałam, w którym kierunku to pójdzie. Natomiast poziom Opowiem ci mamo jest IMO bardzo nierówny, więc i tu trudno było przewidzieć rezultat. I dzisiaj wreszcie miałam w łapach obie i powiem Wam, że nogi mi się po prostu z wrażenia ugięły, jak zobaczyłam Pszczoły Sochy - potężny format, klimatyczny papier, pszczoła w kontekście prehistorycznym, kulturowym, przyrodniczym, architektonicznym, mitologicznym itd. Rozmachem i bogactwem informacji i stylem ich podania bardzo przypomina mi Anatomię farmy, tylko, że tu na ponad 70 stronach jest opowieść o jednym gatunku!
Opowiem ci mamo, skąd się bierze miód nie ma szans w tym starciu, a szkoda, bo warto docenić, że ktoś bierze się za temat pszczół i miodu - temat raczej niezbyt chwytliwy - ciekawa tylko jestem, czy fakt, że obie książki ukazują się w tym samym czasie, jest faktycznie czystym przypadkiem?

Znacie jeszcze inne pszczele książki, warte polecenia dzieciom? (Pszczółka Maja w tym zestawieniu rozumie się samo przez się)
Obserwuj wątek
    • murter1 Re: O pszczołach 28.12.15, 10:00
      Mój dziewięciolatek wziął się już za fachowy poradnik hodowcy pszczół.
      Ale dostane na gwiazdkę Pszczoły Sochy studiuje również z uwagą. Przyłączam się do zachwytów nad tą książką, sama z przyjemnością przeczytam.
      • mamachlopca1 Re: O pszczołach 28.12.15, 18:56
        mój 10 latek dostal Pszczoły Sochy i tez studiuje z uwagaPodoba mu sie własnie wszechstronnosc i ilustracje-on bardzo zwraca uwage na szczególy-no tak ma-i ta ksiazka mu sie podoba;)a rozwazalam czy nie dac 7 latkowi-ale widze ze własnie 10 latek wiecej skorzysta;)
    • ambivalent Re: O pszczołach 28.12.15, 20:22
      Dzieki Ci, o Kolezanko :) Jak zwykle nadajemy na tych samych falach. Wlasnie siedze i sie zastanawiam czy mam ja jednak kupic czy lepiej nie. Mysle o Pszczolach Sochy, oczywiscie.
      Obiekcje mialam tylko w kontekscie tego jak to sie wiekowo ma do naszych okolo pieciolatkow? Czy jest to faktycznie ksiazka na teraz, czy jeszcze poczekac mozna.
      Madra Mysz mamy, ale ogolnie to jakos u nas te Madre Myszy sie nie sprawdzaja. Ta rowniez nie.
      • dwellajna Re: O pszczołach 28.12.15, 22:56
        Moja 5,5-latka dostala Pszczoly Sochy, zainteresowana jest bardzo, ale tekst jest dla niej zbyt trudny, opowiadam wlasnymi slowami.
        • gris_gris Re: O pszczołach 08.01.16, 11:39
          ja tez uwazam, ze jeszcze za trudne, i na razie sie wstrzymalam - kupie chyba latem na urodziny. Ale ksiazka przepiekna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka