Dodaj do ulubionych

wystawka w księgarni

30.08.16, 19:22
Wczoraj w księgarni w północno-wschodnich Niemczech
(bez żadnego kontekstu typu tydzień polskiej kultury czy księgarnia nastawiona na literaturę z Europy Wschodniej)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/hh/uf/m3jr/V9fFTYlY7zVcFf2jMB.jpg

Kto da więcej?
Obserwuj wątek
    • ambivalent Re: wystawka w księgarni 30.08.16, 20:29
      Dzisiaj widzialam Rok w lesie po niemiecku! Pani E. Dziubak :) W Thalia.
      • laemmchen79 Re: wystawka w księgarni 31.08.16, 05:53
        Fajne uczucie, jak człowiek się natknie na takie znalezisko, prawda? Jakiś czas temu widziałam w księgarni "Mam oko na cyfry", a w internecie, że jest też tłumaczenie liter (ciekawe, czy ilustracje się różnią). W tej samej księgarni na półce były też oczywiście Mapy Mizielińskich, a w holu wisiał ich kalendarz z mapami, ale po raz pierwszy natknęłam się na aż 3 książki polskich autorów na jednej ekspozycji - pani księgarka, którą zapytałam, czy mogę zrobić zdjęcie, zarzekała się, że to absolutnie przypadek, a poza tym Mizielińscy to chyba raczej fransuscy autorzy, a nie polscy... - akurat pracownicy tej księgarni nigdy specjalnie w swoim fachu wybitni nie byli, natomiast faktycznie szkoda, że z sukcesem map najwyraźniej nie przebiła się informacja, że to książka z Polski. Zbieramy dalej? Ale ze zdjęciami, ok?
        • ambivalent Re: wystawka w księgarni 31.08.16, 09:41
          Dobra, zrobie zdjecie :D
      • laemmchen79 Re: wystawka w księgarni 02.10.16, 12:18
        Kupiłam Rok w lesie w prezencie córce koleżanki, i tu ogromne rozczarowanie - niemieckie wydanie jest na zwykłym papierze, nie ma tych cudownych sztywnych, kartonowych stron - same ilustracje zachwyciły, ale jednak bardzo podwyższają wiek potencjalnych czytelników - jak można tak zmarnować potencjał książki.
    • danaide Re: wystawka w księgarni 31.08.16, 23:44
      W księgarni dziecięcej w Berlinie też było trochę Mizielińskich.
      Ale najbardziej zachwyciła mnie swego czasu obecność Map w niewielkiej ksiągarni Fondation Cartier pour l"Art Contemporain w Paryżu.
      Zdjęć, niestety, nie będzie. Dawno temu i daleko - ale prawda!
    • irmeline Re: wystawka w księgarni 02.09.16, 16:26
      Bardzo byłam dumna, widząc w 2014 roku w Nowym Jorku, w New York Public Library "Mapy":
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rg/qf/gncc/dfn9BOsLT5Y9fOZ1QB.jpg
      a w Barnes&Noble - "Mamoko":
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rg/qf/gncc/gimsfT0hascerHNI0B.jpg
      • huculeczka Re: wystawka w księgarni 03.09.16, 17:57
        Ciekawe czy oprócz Mizielińskich, albo szerzej Dwóch Sióstr, bo są i Pszczoły, ktokolwiek zrobił jakąś karierę za granicą z Polaków...
        We Wprost był ostatnio artykuł o książkach dla dzieci, ale taki bardzo ogólnikowy, rzekłabym.
        • irmeline Re: wystawka w księgarni 03.09.16, 21:33
          Myślę, że będzie ich coraz więcej, zwłaszcza ilustratorów. Lada moment mają się ukazać anglojęzyczne wydania "Proszę mnie przytulić" Przemka Wechterowicza i Emilii Dziubak:
          Tekst linka
        • abepe Re: wystawka w księgarni 03.09.16, 21:57
          > huculeczka napisała:
          >
          > > Ciekawe czy oprócz Mizielińskich, albo szerzej Dwóch Sióstr, bo są i Pszc
          > zoły,
          > > ktokolwiek zrobił jakąś karierę za granicą z Polaków...

Chmielewska, Wilkoń, Wasiuczyńska, Pawlakowie...
    • effie1980 Re: wystawka w księgarni 06.09.16, 15:20
      Az sie przejde do naszej ksiegarni w malym miasteczku na krancu Anglii i zrobie dla Ciebie zdjecie. Jak bylam tam przed wakacjami to byla calkiem pokazna kolekcja z Dwoch Siostr i jeszcze jakie dwie czy trzy inne ksiazki. A Mapy to w ogole sa dosc dobrze znane wsrod lokalnych dzieci. Big Picture Press, ktore wydaje ksiazki Mizielinskich ma chyba bardzo dobra dystrybucje w Anglii, bo widze ich ksiazki w wielu miejscach, nawet na lotniskach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka