Dodaj do ulubionych

książki z labiryntami

16.11.16, 15:31
Tym razem wątek nie o książkach do czytania, ale o labiryntach do rozwiązywania. Szukam pierwszej takiej książki dla mojego 5-latka. Co polecacie?

Znacie "Absolutnie fantastyczne labirynty" albo "Labirynty nie z tej ziemi"?
Obserwuj wątek
    • ania.n-82 Re: książki z labiryntami 09.01.17, 15:48
      Nikt nie odpowiedział, więc odpisuję na swój post. Kupiłam "Absolutnie fantastyczne labirynty" i jesteśmy z nich bardzo zadowoleni - labirynty są ładne wizualnie, każdy jest na inny temat, jest ich dużo. Możecie obejrzeć przykładowe strony tutaj: nk.com.pl/absolutnie-fantastyczne-labirynty/2254/ksiazka.html#.WHOhcrGZM0o

Z większością syn radzi sobie sam, ale czasem potrzebuje pomocy, więc myślę że poziom trudności jest dla niego dobry. Czasem muszę go odganiać żeby za szybko wszystkich nie rozwiązał. :)

Polecacie jakieś inne książki z labiryntami?
    • laemmchen79 Re: książki z labiryntami 15.01.18, 18:53
      Natknęłam się ostatnio na 2 ciekawe książki z labiryntami:

1. Labirynty i superłamigłówki, wyd. Wilga

https://www.gwfoksal.pl/media/catalog/product/cache/1/image/555x555/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/l/a/labirynty_3d.png_1467724067

Fajna, komputerowa grafika 3D i niebanalne, urozmaicone labirynty - wszystkie ulokowane tematycznie, np. groźna rafa, obcy na Marsie, jezioro lawy itd., każdy z dodatkowymi zadaniami - np. znajdź zapadnię, która wyłączy laserowy w klatce, w której znajduje się skarb lub odszukaj wiadro z wodą, aby ugasić pożar albo znajdź łódkę, aby przepłynąć krokodylową rzekę. Do tego po drodze musimy zebrać zwykle 4 elementy (złote monety lub klejnoty) i dopiero wtedy możemy startować po skarb. Do tego łamigłówki literkowe, wyszukiwanie różnic, dobieranie cieni do postaci itd. - Siedzą nad tym chętnie obaj panowie (7 i prawie 5).

Książka ma prawie 100 stron (z tego kilka końcowych z rozwiązaniami, więc zapewnia zabawę na jakiś czas, ale zadania tak wciągają, że zwykle kończy się na dłuższej sesji i wtedy zbiór zbyt szybko topnieje - a nie znalazłam niestety żadnej kontynuacji).

2. Dwie labiryntowo-tematyczne książki, wyd. Wilga:
      https://www.gwfoksal.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/210x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/a/labirynty_cialoczlowieka.png_1473075205

https://www.gwfoksal.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/210x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/a/labirynty_podziemnyswiat.png_1473075186

Z braku czasu (i tylko troszeczkę z lenistwa) podpinam tylko link z recenzją:
      wnaszejbajce.pl/labirynty-cialo-czlowieka-i-podziemny-swiat-wydawnictwo-wilga/

Wydawnictwo poleca książki od 6 lat, ale obie książki bardzo wciągnęły również mojego niespełna 5 latka i stąd rekomenduję młodszym dzieciom.
      • bruy-ere Re: książki z labiryntami 15.01.18, 20:37
        "Labirynty i superłamigłówki" - bardzo wciągnęły 9-latka.

A ostatnio spodobały mu się też "Labirynty. 45 podróży w czasie i przestrzeni" wyd. Jedność. Ciekawa pozycja, bo do każdego labiryntu jest dodany "rys historyczny". Pierwsze są łatwe, potem trudność wzrasta.
        Z opisu wydawcy: "(...) Jednak nie są to zwykłe labirynty. Każdy z nich odnosi się do jakiegoś istotnego etapu historycznego, ważnych postaci i zdarzeń, a towarzyszą mu kluczowe informacje na ich temat oraz zaskakujące ciekawostki. Zagadnienia ułożone są chronologicznie, co sprawia, że bawiąc się, młody odbiorca książki jednocześnie przyswaja sobie kolejność najważniejszych wydarzeń naszej historii i zapamiętuje kluczowe nazwy, daty czy nazwiska. (...)"
        • laemmchen79 Re: książki z labiryntami 15.01.18, 22:19
          Dzięki, bruy-ere - idealnie czasowo i treściowo wstrzeliłaś się z "Labirynty. 45 podróży w czasie i przestrzeni", bo właśnie czegoś takiego szukałam do szkoły młodego na projekt o wstępie do nauki historii.

A swoją drogą to ciekawe, jak dużą rozpiętość wiekową mogą ogarniać niektóre książki. Jeżeli chodzi o Labirynty i superłamigłówki, - o ile kolorowanki dla dorosłych zupełnie do mnie nie trafiają - , to labirynty sama chętnie bym porozwiązywała, tyle, że dzieci nie dopuszczają do książki....
    • mama-ola Re: książki z labiryntami 16.01.18, 10:02
      Polecane przez Was labirynty są tak ładne, że aż miałabym opory, żeby po nich smarować. Wasze dzieci nie mają?
      Gdy moje dzieci chciały labirynty, kupowałam takie zwykłe, gdzie narysowanie trasy nie niszczy dzieła sztuki.
      Wydaje mi się takie labirynty na bogato to trochę jednak przerost formy nad treścią... :)
      • ania.n-82 Re: książki z labiryntami 16.01.18, 12:42
        Mój syn nie ma oporów przed mazaniem po nich. Myślę że labirynty z ładną grafiką i historyjką są bardziej atrakcyjne dla dzieci. "Absolutnie fantastyczne labirynty" mój syn przerobił mniej więcej w ciągu miesiąca, a było tam około 100 labiryntów. "Zwykłe" labirynty też przerabialiśmy, ale z mniejszym zapałem. Co jakiś czas syn do nich wraca, ale nie tak często. Przy okazji najbliższych zakupów książkowych kupię mu "Labirynty i superłamigłówki" albo "Labirynty. 45 podróży w czasie i przestrzeni" i zobaczę na jak długo starczą, wyglądają naprawdę atrakcyjnie.
      • laemmchen79 Re: książki z labiryntami 16.01.18, 20:08
        Przecież to sama przyjemność, bazgrolić po czymś tak przyjemnie graficznie wydanym - tym bardziej, że labirynty tematyczne praktycznie zawsze stanowią fantastyczną okazję do rozmowy o temacie labiryntu - wyrzuty sumienia są zupełnie niepotrzebne, raczej korzystajmy i cieszmy się tym, że są takie publikacje.

Wygrzebaliśmy w naszym zbiorach jeszcze jeden niezły zeszyt z labiryntami:

Wielki blok z labiryntami

https://ecsmedia.pl/c/wielki-blok-z-labiryntami-b-iext46002183.jpg

- tu jeszcze jedna recenzja z podglądem kilku stron - polecam wszystkim, którzy wciąż szukają drogi do wyjścia:-)

W każdym razie znajdziecie tu labirynty, osadzone w konkretnym kontekście tematycznym z dodatkowymi zadaniami typu znajdź człowieka za burtą, groźnego węża morskiego, 13 macek i 7 orzechów kokosowych, czyli w tym wypadku połączenie zeszytu z labiryntami z wimmelbuchem.

Polecam szczególnie do samochodu - świetna zabawa.
        • bruy-ere Re: książki z labiryntami 16.01.18, 21:16
          Fajne!
          My też nie mamy oporów - to książka użytkowa, stworzona, by po niej rysować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka