Dodaj do ulubionych

Ja w sprawie Gdańska

25.01.19, 22:16
Nieksiążkowo, ale Wy zawsze pomożecie. Koleżanki, jadę z synem, lat 12, do Trójmiasta. Planujemy Muzeum II WŚ, Hewelianum... i teraz pytanie: Muzeum Solidarności czy Emigracji - a może jeszcze coś innego? Doradźcie proszę. Nie ukrywam, że nie jesteśmy tytanami historii, więc znaczenie ma dla nas ekspresyjna i atrakcyjna ekspozycja. Będę wdzięczna za sugestie.
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Ja w sprawie Gdańska 25.01.19, 23:36
      Emigracji na pewno, czy ECS z 12-latkiem to zależy od dziecka. Jeszcze Muzeum Miasta Gdyni i w Gdańsku Centralne Muzeum Morskie oraz Ośrodek Kultury Morskiej. My niedawno, po latach odwiedziliśmy Dom Uphagena - warto. I Ratusz Głównego Miasta.
    • agnieszka_azj Re: Ja w sprawie Gdańska 26.01.19, 10:09
      A może jednak książkowo ? Gdańskie wydawnictwo Adamada wydało całkiem fajny przewodnik www.adamada.pl/7-x-gdansk-przewodnik-dla-mlodych-odkrywcow.html
    • mama-ola Re: Ja w sprawie Gdańska 26.06.19, 08:03
      Trochę po czasie, ale dopiero teraz zauważyłam ten wątek. Byłam w ECS-ie, oprowadzał nas przewodnik Łukasz Darski - można go znaleźć w necie "dziarski przewodnik". Grupa składała się z ludzi dorosłych, ale było też dwoje dzieci: mój 14-letni syn i drugi chłopak może 11-12-letni. Oprowadzanie trwało 2 godziny i mówię to z ręką na sercu: nikt się tym nie znużył. Świetne oprowadzenie, ciekawy wykład, chłopcy zostali zaangażowani do odegrania scenki, starsi opowiadali o swoich doświadczeniach, np. dot. stania w kilkudniowych kolejkach. Tak więc jeśli się trafi na dobrego przewodnika, to ECS dla dziecka w tym wieku - jak najbardziej.
    • morganawiedzma Re: Ja w sprawie Gdańska 20.07.19, 15:31
      Warto zwrócić uwagę na "Muzeum na Wodzie": muzeum1939.pl/muzeum-na-wodzie/2372.html. Płynęliśmy wczoraj z gromadką dzieci i było to duże pozytywne zaskoczenie - jeszcze chyba nikt nie wie o tych rejsach, więc statek był prawie pusty. Przewodnik organizował czas dzieciom, opowiadając i robiąc konkursy wiedzy. Cała wycieczka, łącznie ze zwiedzaniem Westerplatte była ciekawa i bardzo udana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka