anndelumester 25.05.05, 11:32 Poszukuję ksiązek i ksiązeczek o zamkach i rycerzach, dla bardzo zainteresowanego i bardzo rozgarniętego intelektualnie 5 latka. Bardzo prosze o sugestie co warto a czego nie, co na teraz a co dopiero pózniej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna05 Re: O rycerzach 25.05.05, 11:44 Był już wątek na ten temat, ale z przyjemnością odpowiem, bo jestem na bieżąco od co najmniej roku! Jestem w temacie, bo mój 5-latek od dawna pasjonuje się rycerzami. Jest wiele rewelacyjnych książek na ten temat, które sprawdziliśmy - synek z niektórymi nie rozstawał się przez wiele tygodni, targał codziennie do przedszkola itp. Polecam (albo raczej on poleca :))) zwłaszcza: "Dzieje zamku", "Dzieje miasta", "Księga zamków" Bellony, "Jak Bartek chciał zostać rycerzem", Debit, "Rycerze i zamki warowne" Larousse, "Legendy rycerskie". O tym, gdzie o nich poczytać, gdzie znaleźć inne na ten temat i ew. kupić napiszę zaraz na adres poczty gazetowej. Pozdrawiam mamę małego rycerza! Odpowiedz Link
anndelumester Re: O rycerzach 25.05.05, 11:47 Dziękuję bardzo. Ja nie jestem w temacie (no chyba że kawałki o rycerzach dla dorosłych ;) A rycerzem chce zostać chrześniak mojego m. :D i na razie kupilismy mu - chyba to były Dzieje zamku własnie. Czekam na maila i pozdrawiam. Odpowiedz Link
i2h2 Re: O rycerzach 25.05.05, 12:06 Tu wątki o takich książkach ( mam nadzieję, że piraci jakoś Ci nie przeszkadzają ;-)): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=18875380&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=20244487&a=20429027 Z sugestii to tylko to, że Kołodziejczaka możesz mu sama czytać. Zaraz rzuce się na półki syna i dopisze, co jeszcze mamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
i2h2 Re: O rycerzach 25.05.05, 12:25 Z biblioteczki Piotrka ( niestety- większość upolowana na Allegro): - z serii Magiczny Domek na Drzewie- M.P. Osborne "Rycerz o brzasku", - "Czas rycerzy. Średniowiecze w Europie" seria Glob, wyd. Skokowski ( dobre ilustracje, tekst dla trochę starszych), - Biesty "Niesamowite przekroje" ( cudny przekrój zamku!!!), - Ph.Steele "Księga zamków" wyd. PRiSka i Świat Książki, - P. Skurzyński "Rycerze polscy. Pasowanie, turnieje, uczty, polowania, obyczaje dworskie" ( znów tekst trochę bardziej zaawansowany i dużo dobrych ilustracji i map), - F. MacDonald M. Bergin "Zamek średniowieczny" wyd. Profi,(j.w.) - B. Williams "Twierdze i zamki"Wyd. AWM (j.w.), - "Bitwy" , "Broń i zbroje", "Zamki", "Rycerze" z serii Patrzę Podziwiam Poznaję Wyd. Arkady ( materiał ilustracyjny- fotograficzny rzuca mnie na kolana, opisy bardzo dokładne, sporo się dzieki nim dowiedziałam ;-)), - J. D. Clare "Rycerze i ich czasy" Wyd. I&I( całość ilustrowana fotografiami "z użyciem ludzi"). Z wyjątkiem pierwszej pozycji, reszta do wspólnego oglądania i tłumaczenia. Mój mąż to uwielbia :-) Uff, mam nadzieję, że Cię nie wystraszyłam ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
anndelumester Re: O rycerzach 25.05.05, 12:32 dzieki serdeczne. Bardzo fajnie że tak duzo :) A coś o Wikingach tam jest ?? Odpowiedz Link
i2h2 Re: O rycerzach 25.05.05, 12:50 O Wikingach są z serii Magiczny Domek na Drzewie "Łodzie Wikingów". Poza tym nie pamiętam, czy ktoś wspominał, że do tej serii jest druga, uzupełniajaca, "Przewodnik badacza"- osobna do każdej części książeczka trochę bardziej "naukowa"- dla pięciolatka w sam raz. Poza tym z serii Glob Skokowskiego są jeszcze "Cywilizacje przeszłości" i tam jest cały rozdział o Wikingach, no i z serii Patrzę Podziwiam Poznaję Arkad są "Wikingowie" , ale to do dostania tylko w bibliotece. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bogusia1232 Re: O rycerzach 03.06.05, 16:52 A mi od początkun dzieciństwa towarzyszyła księżka "Gniewko syn rybaka" Odpowiedz Link
bea-sjf Re: O rycerzach 04.03.06, 11:16 Drążąc temat znalazłam ciekawą księgarnię: www.ksiegarnia-odkrywcy.pl/lista.php?IDKA=V Ciekawa jestem czy jakiś pasjonat rycerstwa czytał książke o turniejach rycerskich Szajewskiego ??? www.ksiegarnia-odkrywcy.pl/opis.php?IDK=66&IDKA= Odpowiedz Link
bea-sjf Re: O rycerzach 04.03.06, 11:17 Acha ,syn chce cos przeczytać o Zawiszy -macie coś godnego polecenia dla 6latka? Odpowiedz Link
bea-sjf Re: O rycerzach 04.03.06, 14:35 Mój przyjaciel Zawisza-Markowska ,ktoś czytał??? www.allegro.pl/item88480805_moj_przyjaciel_zawisza_j_makowska.html Odpowiedz Link
gordianus Re: O rycerzach 04.03.06, 21:50 To była jedna z moich ulubionych książek: o chłopcu, który jest chorowity i fajtłapowaty, a uwielbia rycerzy i chce im dorównać. Rzeczywistość trochę PRL-owska, ale nadal sądzę, że to fajna książka. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: O rycerzach 08.03.06, 14:08 A takie opowieści z czasów piastowskich znacie? www.allegro.pl/item89316587_gniewko_z_turoboi_j_i_a_chamiec_okazja_.html Odpowiedz Link
bea-sjf Re: O rycerzach 29.04.06, 23:33 Nowość dla zainteresowanych tematem ( są również z tej serii książki o piratach i czasach faraonów ): www.badet.pl/go/_info/?id=28971 Odpowiedz Link
steffa Re: O rycerzach 06.06.13, 00:15 Wygrzebałam dziś ciekawą obrazkową (ilustracje Chrisa Riddella) „Dziennik pazia" (Richard Platt). Spory format. Wyd. RTW Odpowiedz Link
steffa inny wątek: DLA 4-latka 06.06.13, 00:20 Zrobił się misz-masz po odarchiwizowniu. Jest wątek o rycerskich książkach dla młodziaków. Odpowiedz Link