Dodaj do ulubionych

ilustracje - dobre i złe

21.06.05, 08:44
Hej!
W wątku "konfiskuję" pojawił się temat dobrych (stymulujących wyobraźnię) i
złych (kiczowatych) ilustracji.
Podzielmy się uwagami na ten temat. Czasem jak się kupuje w internecie, to
trudno ocenić. Jakie nazwiska? Jakie pozycje warto promować? Może się wypowie
jakiś fachowiec? Mówi się, że polscy ilustratorzy bardzo cenieni w świecie.
Mnie osobiście drażni pójście na łatwiznę- czyli powielanie tych samych
szablonów - ktoś narysował krowę i wkleja ją wiele razy w tej samej książce i
w innych pozycjach z tej samej serii.
Obserwuj wątek
    • alistar1 Re: ilustracje - dobre i złe 21.06.05, 09:05
      Specjalistką w zakresie rysunku nie jestem, ale moją wyobraźnię w książeczkach
      dla dzieci pozytywnie pobudzają Paweł Pawlak i Agnieszka Żelewska. Lubię też
      estetykę rysunków w serii o Paniu Kuleczce (zapomniałam nazwisko autorki)
      • abepe Re: ilustracje - dobre i złe 21.06.05, 09:16
        "Pan Kuleczka" to chyba Wasiuczynska, prawda?
        Agnieszka Żelewska to w książeczkach GWP, czy gdzieś jeszcze?

A co z klasykami - Szancer to oczywiste, Lutczyn. Mam też jakiegoś Brzechwę z
        ilustacjami Stannego - wydają się nie dla dzieci (mało kolorowe:) ale mój
        maluch (21m-cy) całkiem zainteresowany. Ale on obyty - dobiera się do naszych
        albumów. I zaliczył z nami wystawę Transalpinum (choć tam interesowały go
        tylko "łał-łał" i "kaki", hehe).
        Co jeszcze ilustrowali starzy, dobrzy rysownicy?

Własnie przejrzałam wątek o Andersenie. Chyba skuszę się nowe wydanie baśni
        z "secesyjnymi" ilustracjami.
        • abepe Re: ilustracje - dobre i złe 21.06.05, 09:31
          Przepraszam, nie zauważyłam tego wątku
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=15536596&a=15536596
          Ale chyba warto go kontynuować.
          • abepe Re: ilustracje - dobre i złe 28.06.05, 08:59
            hej!
            Przejrzałam linki podane przez mamalinę, lucapucę i caca33. Oczywiście, takich
            ilustracji w Polsce nie uświadczysz. Przynajmniej ja ich nie widziałam.
            Faktycznie są niezwykłe. Myślę, że mój niespełna 22miesięczny synek też by się
            nimi zachwycił. Zupełnie inny świat niż ten znany nam z naszych książek. Na tym
            tle Pawlak, Wasiuczyńska czy Żelewska to banały nad banałami.
            Ale czy z pozycji dostępnych na polskim rynku nie da się czegoś polecić? Ktoś
            polecił „Wytwórnię”. Też ciekawe ( o ile laik, taki, jak ja może się
            wypowiadać :)
            Przejrzałam naszą półkę z książkami dla małego. Brzechwa, o którym wcześniej
            pisałam zilustrowany nie przez Stannego ale Krauzego (pomyliłam się),
            ilustracje kontrowersyjnej urody (ktoś mógłby stwierdzić, że chwilami
            przerażające ale nam się jakoś podobają). I jeszcze Gaudasińska. Co o niej
            sądzicie?
            • caca33 Re: ilustracje - dobre i złe 28.06.05, 09:13
              To proponuję Tobie książkę pt. Stworzenie, bo to pierwsza w Polsce książka z
              ilustracjami Wolfa Erlbrucha. Niezwykłymi, zresztą. Książka jest właściwie
              poetycką opowieścią o początku (w Biblijnym - niebiblijnym porządku). Ale jesli
              chcesz coś całkowicie innego od tego, co chce potoczny gust, to zachęcam.
              Widziałam to w ksiągarniach 'matras', a możesz sobie jeszcze trochę zobaczyć o
              co chodzi na stronie wydawnictwa hokus-pokus:
              www.hokus-pokus.pl/
              To jeśli się zdecydujesz, to się podziel opinią własną w tym albo innym wątku
              Pozdr
              Ca
            • mamalina Re: ilustracje - dobre i złe 28.06.05, 10:35
              abepe napisała:

> Przejrzałam naszą półkę z książkami dla małego. Brzechwa, o którym wcześniej
              > pisałam zilustrowany nie przez Stannego ale Krauzego (pomyliłam się),
              > ilustracje kontrowersyjnej urody (ktoś mógłby stwierdzić, że chwilami
              > przerażające ale nam się jakoś podobają). I jeszcze Gaudasińska. Co o niej
              > sądzicie?

Gaudasińska - bardzo w porządku
              rozmyślałam wczoraj nad możliwością kształtowania gustu dziecięcego i przypomniałam sobie właśnie
              czaderskie wydawnictwo sprzed lat, które miałam jako dziecko: wierszyki Jachowicza ilustrowane przez
              trzech artystów, w tym Krauze i Dudziński
              oglądałam je sobie dość spokojnie jako dziecko, potem jako dorosła odkryłam na nowo
              może dzięki moim rodzicom, co i takie książki kupowali, na hasło "ilustrator" nigdy nie miałam
              automatycznej odpowiedzi "Szancer i tylko Szancer" :D
              no bo wszyscy wiemy, że Szancer wielkim ilustratorem był, ale coś tam się po nim jeszcze wydarzyło,
              prawda?

a co do "przerażającości" ilustracji: moja dwuipółletnia córka jest wielbicielką m. in. "Wilków w
              ścianach" - myślę, że dopóki się dziecku nie powie, że to "przerażające obrazy", może spokojnie
              się skupiać na śwince-pacynce i tym, że skarpetki pasują także i na nos
              duetu Gaiman/McKean podoba nam się szalenie także "The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish":
              cudne i treściowo, i obrazkowo...
              • icala Re: ilustracje - dobre i złe 28.06.05, 13:13
                dzieje się dzieje wiele... powoli rynek księgarski wypełniają książki naprawdę
                ciekawe zarówno literacko jak i graficznie. kwestia czasu, a i u nas minie
                wydawnicza moda na płaskie McKsiążki - przedruki, o ilustracjach banalnych i
                oczywistych... problem w tym, ze jak każdy McProdukt tak i takie książki
                sprzedają się najszybciej, bo są nieskomlikowane, "gotowe do spożycia" nawet i
                na miejscu ;-) ... a czytelniek jest inteligenty, wrazliwy i genialnie rowumie
                język obrazka, bo nie ma wyuczonego gustu a sam często jeszcze "koślawo"
                rysuje... ten czytelnik powinien być rownie powaznie traktowany. i wierzę, że
                będzie, bo już widać jak książki się zmieniają na lepsze.
                • abepe co sądzicie o reynoldsie? 28.06.05, 15:09
                  Hej!
                  Caca33 – „Stworzenie” jest już w mojej przechowalni w Merlinie. Jeszcze czeka,
                  bo chyba trochę na wyrost (mój synek nie ma jeszcze 2 lat). Czekamy
                  na „Krecika”, ten nam się akurat przyda :)Daj znac, gdzie i kiedy :)

Mamalino – cieszę się, że dobrze oceniasz Gaudasińską, mamy z jej
                  ilustracjami „Krześlaki z rozwianą grzywą” Kulmowej – wiersze też niezwykłe,
                  odjechane, polecam.
                  Mnie Krauze też nie przeraża i synka też nie(jasne, że coś jest przerażające
                  czy groźne dzieci dowiadują się często od nas).

Icala – byłam na twojej stronie. Gratuluję. Chyba się skuszę : )

A dziś przy okazji „studiowania” książek w księgarni znalazłam taką pozycję:
                  www.egmont.pl/ksiazki/szczegoly.php?id=19908
                  A tu jeszcze link do strony autora
                  www.peterhreynolds.com/books.html
                  Co sądzicie? Znacie?

Pozdrawiam
                  • mamalina Re: co sądzicie o reynoldsie? 28.06.05, 15:21
                    miałam w ręku "The Dot" - o dziewczynce, co się bała rysować, ale mądra nauczycielka ją świetnie
                    zachęciła; mnie się dość podobało
                  • icala Re: co sądzicie o reynoldsie? 28.06.05, 16:24
                    Reynolds.... Nie znam jego ilustracji jakoś szczególnie.. Ale chyba wpisuje się
                    w dobrze osadzony nurt ilustracji ktorą ja nazywam "mikołajkową", bo mi się
                    kojarzy z przygodami Mikołajka...
                    • abepe Re: co sądzicie o reynoldsie? 29.06.05, 14:14
                      A tak - "Rysunki rysunkowate" też mi Goscinnym pachniały :)

A Krecik z kupą na głowie trochę przypomina mi ilustracje z "Dzikiego konia
                      spod kaflowego pieca" Heina z ilustracjami Manfreda Bofingera.

Ze starych książek jeszcze dość podoba mi się Waldemar Świerzy.

A po obejrzeniu stron podanych wcześniej marzę o czymś z ilustracjami Carla
                      Cneutta.
                      • caca33 Re: co sądzicie o reynoldsie? 29.06.05, 19:25
                        A ja mam Carla książkę w domu. Fajnie mam, co?
                        Jego książki można spokojnie i bez problemu znaleźć w ksiągarniach w Niemczech
                        i dalszych krajach.
                        Pozdrawiam
                        Ca
        • tom.os Re: ilustracje - dobre i złe 08.07.05, 09:28
          Żelewska - jeszcze "Rynna".
          A znacie ilustracje Piotrka Fąfrowicza ? Zobaczcie książkę "Leon i kotka".
          www.fro9.com
          • mamalina Re: ilustracje - dobre i złe 08.07.05, 10:30
            znamy, znamy i lubimy bardzo!
            chyba nawet i pana znamy, panie os. :D
            • tom.os Re: ilustracje - dobre i złe 08.07.05, 16:13
              jak to miło, mamalino ...
              Kochajcie polskich ilustratorów. Czy znacie Krystynę Sztarbałło - "Sen, który
              odszedł", "Moje-nie moje".
              A Fąfrowicz cały czas maluje ... chyba jesienia będzie nowa książka.
    • dziubulek111 Re: ilustracje - dobre i złe 01.07.05, 07:55
      Ja lubię "Całus na dobranoc" i "czy źle się czujesz, Sam?" o misiu z ul.
      Miralbekowej. Tekst króciutki, ale miły, a ilustracje...

Linki:
      www.gandalf.com.pl/b/calus-na-dobranoc/
      www.gandalf.com.pl/b/czy-zle-sie-czujesz-sam/
      Widać tylko okładkę, ale daje (zielone) pojęcie o ilustracjach :)

Lubię też serię "Bawidoc" - nie są to oryginalne, ale skuteczne ilustracje. i
      duzo wysuwania, okienek i bajerów. Mój syn je uwielbia od dawna (zaczęliśmy, gdy
      był 2-latkiem, teraz ma 3,5)

Linki:
      www.badet.pl/go/_info/?id=25415
      www.badet.pl/go/_info/?id=25408
      www.badet.pl/go/_info/?id=25410
      Dwa pierwsze mają prezentację filmową (otwarcie i przeglądanie książeczek)

Jak mi się jeszcze coś przypomni, dodam...

Pozdrowienia

T.
      • abepe Baranowski 04.07.05, 10:00
        Mój synek właśnie odkrył ojcowskie komiksy Baranowskiego. Został fanem
        Kudłaczka i Bąbelka.
        • abepe artykulik 05.07.05, 08:26
          www.babyboom.pl/dzieciecy_swiat/posluchaj_poczytaj/ksiazki_czasopisma/kilka_slow_o_ilustracjach_i_propozycje_do_domowej_biblioteczki_kopiuj_1.html

Co sądzicie o takiej opinii na temat ilustracji dla dzieci? Poszukałam
          ilustracji tych dawnych autorów. Niektóre baaardzo mi nie odpowiadają.
          • abepe Babette Cole 05.07.05, 08:36
            A co sądzicie o ilustracjach Babette Cole?

www.albertus.pl/?d=produkt&id=3812
            www.albertus.pl/?d=produkt&id=3804

Niestety na jej stronie nie ma zbyt wiele do oglądania.
            www.babette-cole.com/index.html
          • mamalina Re: artykulik 05.07.05, 10:58
            abepe napisała:

> www.babyboom.pl/dzieciecy_swiat/posluchaj_poczytaj/ksiazki_czasopisma/kilka_slow_o_ilustracjach_i_propozycje_do_domowej_biblioteczki_kopiuj_1.html
            >
            > Co sądzicie o takiej opinii na temat ilustracji dla dzieci? Poszukałam
            > ilustracji tych dawnych autorów. Niektóre baaardzo mi nie odpowiadają.

o ile z częścią teoretyczną można się od biedy zgodzić, o tyle "praktyka" już zdecydowanie mi nie
            podchodzi
    • mdf Re: ilustracje - dobre i złe 08.07.05, 19:20
      Wielkie znaczenie mają dla mnie ilustracje w książkach dla mojego dziecka a
      najlepiej jak współgrając z treścią tworzą niepowtarzalną i niebanalną całość.
      Te które najbardziej cenię z najnowszych to:
      "Całus na dobranoc" Amy Hest il. Anita Jeram
      "Wiórki wiewiórki" Łukasz Dębski i inne il. Anna Kaszuba -Dębska
      "Elmer" David McKee
      "Dlaczego?" Lila Prap
      "Gruffalo" Julia Donaldson il. Axel Scheffler
      "Mela" Anita Głowińska
      oczywiście Paweł Pawlak
      Polecam
      Wielkie rozczarowanie natomiast przeżyłam po obejrzeniu książeczek z WYTWÓRNI
      mimo iż wiele się po nich spodziewałam.
      Mimo zamiłowania do awangardy nie odpowiadają mi ani ilustracje ani treść :(((
    • zona_mi Re: ilustracje - dobre i złe 21.07.05, 21:22
      Podobają mi się ilustracje Kasi Kołodziej. Mam jej książeczkę "Genialny pomysł
      Kasi", jest też coś o Owieczce Beacie i "Duży problem małego Stefana". O ile
      wiem, pracowała chyba głównie z Siedmiorogiem. Lubię jej obrazki, bo są
      kolorowe, ale nie przejaskrawione, wesołe i ładne, ale nie "ulizane" jak np.
      w "Martynkach".
    • ikaes Re: ilustracje - dobre i złe 27.07.05, 12:55
      ostatnio pojawiła się seria Muchomora klasyka bajek świetnie napisane
      (wszystkie) i ilustrowane (zwłaszcza CZerwony Kapturek i Trzy świnki).
      Osobiście lubię ilustracje Wasiuczyńskiej i jeszcze jednej (nazwisko i imię
      obce), ale nie pamiętam jak się nazywa (jestem w pracy, więc nie mogę
      sprawdzić) ilustrowała Małpę w kąpieli wydaną przez Wilgę, oraz Dziesięć
      bałwanków rozkładanych w puzzle
      • caca33 Re: ilustracje - dobre i złe 28.07.05, 11:03
        Ikaes, przeprasza... Zgodnie z tytułem wątku... Czy wymienione ilustracje
        klasyfikujesz jako dobre czy złe?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka